expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

28.9.12

Απολιθωμένο πάρκο στην Ελασσόνα





Με παλαιοβοτανικό κήπο, έναν πραγματικό παράδεισο από επιστημονικής πλευράς, χαρακτηρίζουν ερευνητές τη λεκάνη της Ελασσόνας, στα σπλάχνα της οποίας υπάρχει ένας θησαυρός ηλικίας έως και 9 εκατομμυρίων ετών.

Η περιοχή φιλοξενεί μία ιδιαίτερα σπάνια απολιθωμένη χλωρίδα, με εκπληκτική ποσοτική και ποιοτική αφθονία σε φυτικά απολιθώματα.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Βελιτζέλος σε δηλώσεις προς την «Ελευθερία» το 2004 είχε επισημάνει ότι η περιοχή της Ελασσόνας αποτελεί μία σπάνια υποτροπική χλωρίδα με μοναδικά δείγματα δασικών φυτών της εποχής του Ανωτέρου Μειοκαίνου, πριν δηλαδή από 5 έως 9 εκατομμύρια χρόνια. Η χλωρίδα χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλες φυτικές ομάδες, εκ των οποίων η κυρίαρχη είναι τα φυτά της ευρωπαϊκής ζώνης με κύριο αντιπρόσωπο την οξιά, ενώ η δεύτερη αποτελείται από σπάνια ενδημική υποτροπική δασική χλωρίδα, με έντονη την παρουσία των κωνοφόρων δένδρων, της οποίας προέλευση είναι η ΝΑ Ασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή εκείνη υπήρχαν στην Ελασσόνα: η σεγκόια, η οποία συναντάται σήμερα μόνο στο Όρεγκον και τη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η κρυπτομέρεια, που σήμερα βρίσκεται μόνο στην Ιαπωνία, και η «καθάγια», η οποία σήμερα συναντάται σε μόνο μία ορεινή περιοχή της Κίνας και μάλιστα φυλάσσεται από τον κινεζικό στρατό λόγω της σπανιότητάς της. Η δημιουργία τους οφείλεται σε ευνοϊκές συνθήκες απολίθωσης της δασικής βλάστησης που υπήρξαν στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλίας. Πρόκειται για μία μοναδική εμφάνιση ενός σπάνιου γεωλογικού μνημείου στον ευρωπαϊκό χώρο, του οποίου η ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη κρίνεται επιβεβλημένη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, είχε σημειώσει τότε ο κ. Βελιτζέλος, γνωστός από τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι Λέσβου.

Ο καθηγητής Γεωλογίας μελετά την περιοχή της Ελασσόνας από το 1985 και υποστήριξε από τότε ότι τα ευρήματα της περιοχής προσφέρονται για τη δημιουργία ενός παλαιοβοτανικού μουσείου σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός γεωπάρκου και περιπατητικών διαδρομών σε διάφορες απολιθωματοφόρες θέσεις.


ΠΗΓΗ: econews.gr



«Αγνωστος» γιγάντιος κρατήρας στον Καναδά






Μια εντυπωσιακή όσο και αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Saskatchewan στον Καναδά. Διαπίστωσαν ότι ένας ιδιόμορφος γεωλογικός σχηματισμός στο νησί Βικτόρια που βρίσκεται στο Αρκτικό Αρχιπέλαγος του Καναδά είναι ένας γιγάντιος κρατήρας που δημιουργήθηκε από τη πτώση ενός τεράστιου μετεωρίτη πριν από πολλά εκατομμύρια έτη.

Ο κρατήρας

Ο κρατήρας έχει διάμετρο 25 χλμ και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών η ηλικία του είναι κάπου ανάμεσα στα 130 και 350 εκατομμύρια έτη. Η ανακάλυψη είναι σημαντική εκτός των άλλων εξαιτίας του μεγέθους του κρατήρα, ο οποίος ονομάστηκε «Πρίγκιπας Αλβέρτος» από το όνομα της περιοχής στην οποία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο..

Οι μετεωρίτες είναι μικρά κομμάτια που αποσπώνται από αστεροειδείς ή κομήτες που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Το μέγεθος του κρατήρα που μόλις ανακαλύφθηκε υποδεικνύει ότι δημιουργός του ήταν ένας πολύ μεγάλος μετεωρίτης. Μέχρι σήμερα στη Γη έχουν εντοπιστεί 180 κρατήρες που δημιουργήθηκαν από μετεωρίτες.

«Οι κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί από πτώση διαστημικών αντικειμένων μας προσφέρουν σημαντικά γεωλογικά στοιχεία όπως την ανακύκλωση του εξωτερικού φλοιού της Γης, την ταχύτητα της διάβρωσης του εδάφους αλλά και στοιχεία που σχετίζονται με τις μαζικές εξαφανίσεις ειδών στο παρελθόν» αναφέρει ο Μπράιν Πρατ, επικεφαλής των ερευνών.

ΠΗΓΗ: tovima.gr


H σκιά των δαχτυλιδιών






Μια νέα καταπληκτική φωτογραφία του Κρόνου έστειλε το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνά τον πλανήτη και τους δορυφόρους του τα τελευταία οκτώ έτη. Η φωτογραφία δείχνει την αντανάκλαση των εντυπωσιακών δαχτυλιδιών του Κρόνου πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, εικόνα που δεν είχαν στην διάθεση τους οι επιστήμονες με τέτοια λεπτομέρεια. Τη φωτογραφία τράβηξε το Cassini όταν βρισκόταν σε απόσταση 999 χιλιάδων χιλιομέτρων από τον Κρόνο.



ΠΗΓΗ: tovima.gr


Η πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος






Συνενώνοντας περισσότερες από 2.000 εικόνες που, επί μια δεκαετία, έχει τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» της NASA, οι αστρονόμοι δημιούργησαν μια νέα συνθετική φωτογραφία, που απεικονίζει την πιο μακρινή θέα του νυχτερινού ουρανού μέχρι σήμερα.

Η φωτογραφία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αποτελεί ένα διαχρονικό «καλειδοσκόπιο» ταυτόχρονα νεαρών και πανάρχαιων γαλαξιών, καθώς και άλλων ουράνιων αντικειμένων, τα πιο μακρινά από τα οποία έχουν ηλικία μόλις 450 εκατ. ετών μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» του σύμπαντος, η οποία έγινε πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η εικόνα με την ονομασία «Hubble eXtreme Deep Field" ή απλώς XDF, καλύπτει ένα μικρό μόνο κομμάτι του ουρανού του νοτίου ημισφαιρίου (μικρότερο από τη διάμετρο της πανσελήνου) στην κατεύθυνση του αστερισμού της Καμίνου και προσθέτει άλλους 5.500 γαλαξίες στις προηγούμενες ανάλογες φωτογραφίες XDF του τηλεσκοπίου από το 2003, οι οποίες αφορούσαν το ίδιο τμήμα του ουρανού. Οι πιο αχνοί από αυτούς τους γαλαξίες έχουν φωτεινότητα μόλις το ένα δισεκατομμυριοστό αυτού που μπορεί να δει το γυμνό μάτι.



Το αρχέγονο σύμπαν ήταν ένα βίαιο μέρος, καθώς γαλαξίες συγκρούονταν μεταξύ τους και νέα άστρα δημιουργούνταν συνεχώς. To φως από αυτά τα δραματικά συμβάντα φθάνει στη Γη μόλις τώρα και «συλλαμβάνεται» από το φωτογραφικό πορτρέτο XDF, το οποίο συνιστά ένα είδος «τούνελ» μέσα στον κοσμικό χρόνο, καθώς απεικονίζει το απώτατο συμπαντικό παρελθόν.

Προτού τεθεί σε τροχιά το «Χαμπλ», οι αστρονόμοι μπορούσαν να δουν γαλαξίες σε απόσταση το πολύ 7 δισ. ετών. Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» που θα αντικαταστήσει το «Χαμπλ», με τις αυξημένες δυνατότητες υπέρυθρης όρασης που θα διαθέτει, θα είναι σε θέση να δει ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν και έτσι οι επόμενες φωτογραφίες XDF αναμένεται να είναι ακόμα πιο πλούσιες σε περιεχόμενο.

http://www.real.gr