expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17.10.12

Αποδράσεις... για κάστανα και τσίπουρο!




Γιορτές σε όλη την Ελλάδα

Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου (αλήθεια, ποιο φθινόπωρο;) αποτελεί παραδοσιακά το μήνα όπου γιορτάζεται ο καρπός του κάστανου, ενώ παράλληλα γίνεται η απόσταξη του τσίπουρου. Άνω Χώρα Ναυπακτίας, Μαυρίλο Φθιώτιδας, Όρμα Αριδαίας, Καρίτσα Λάρισας, Άρνα Λακωνίας,Καστάνιτσα  Αρκαδίας, Ροδαυγή Άρτας είναι κάποιες από τις γωνιές της Ελλάδας όπου θα εορταστούν τα εν λόγω προϊόντα.

 Σε όλα τα μέρη της χώρας ο στόχος είναι διπλός: Από τη μια να αναδειχθούν, να προαχθούν τα ντόπια προϊόντα του κάστανου και του τσίπουρου και από την άλλη να δοθεί η αφορμή στους κατοίκους να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μια ευκαιρία ανέξοδης ψυχαγωγίας, αλλά και μια ευκαιρία να διατηρηθούν  κάποιες παραδοσιακές εκδηλώσεις που χαρακτηρίζουν τη κοινωνική ζωή ενός χωριού και «δένουν» τους χωριανούς του.

Τα καστανοχώρια της Ελλάδας ξεπερνούν ίσως τα 100 και παράγουν πολλές χιλιάδες τόνους του θρεπτικού αυτού καρπού.
Οι γιορτές τελούνται τον Οκτώβριο, οι περισσότερες στα τέλη του, αλλά  ενίοτε και στις αρχές του μήνα. Έτσι, διαλέγετε και παίρνετε:

Στη πλατεία του χωριού Καρίτσα Λάρισας διοργανώνεται το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου Γιορτή Κάστανου, με παραδοσιακούς χορούς, έκθεση φωτογραφίας, 
γευσιγνωσία και γλέντι με λαϊκή ορχήστρα, ενώ θα μοιράζονται δωρεάν κάστανα σε όλους τους επισκέπτες.

Στη πλατεία της Ροδαυγής Άρτας, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, από ώρα 11 π.μ. οι επισκέπτες θα απολαύσουν δωρεάν κάστανα και τσίπουρο, ενώ θα διασκεδάσουν με παραδοσιακή κομπανία. Οι παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να διαθέσουν τα κάστανά τους και άλλα τοπικά προϊόντα: καρύδια, ρόδια, κυδώνια, μέλι, γλυκά κ.ά.

Στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας διοργανώνεται τοΣάββατο 20 Οκτωβρίου, από τις 10.00 το πρωί, η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, όπου γίνεται απόσταξη του τσίπουρου, ψήνονται κάστανα, σερβίρονται γλυκά (μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες), γλυκά κουταλιού(κεράσι, κάστανο, καρύδι, κυδώνι), τοπικές πίτες και γίδα βραστή. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες «Γιορτές Κάστανου», αφού πραγματοποιείται επί έντεκα χρόνια.
Στην Όρμα της Αριδαίας η Γιορτή του Κάστανου 2012 θα πραγματοποιηθεί,  επίσης, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και ώρα 20:00, στην πλατεία του χωριού. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν μεζέ από ψητά και βραστά κάστανα, άφθονο κρασί και τσίπουρο, καθώς και χορό υπό τους ήχους του παραδοσιακού Prima Vista Balkan Quintet.

Στην Καστάνιτσα  Αρκαδίας  η Γιορτή του Κάστανου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου. Με 29 χρόνιαεορταστικό παρελθόν η - όνομα και πράγμα - Καστάνιτσα υπόσχεται να σας ανταμείψει σερβίροντάς σας παραδοσιακά τοπικά φαγητά, όπως φασολάδα παντρεμένη, βραστή γίδα και βέβαια φαγητά και γλυκά τα οποία θα έχουνως βασικό υλικό το κάστανο, συντροφιά με κρασί, τσίπουρο, παραδοσιακή μουσική και πολλές ακόμα εκπλήξεις όπως παραδοσιακούς χορούς, γευσιγνωστικές παρουσιάσεις κ.ά. Το πρωί του Σαββάτου θα προσφέρεται τσάι του βουνού στους πρώτους που θα καταφθάσουν.


Στη πλατεία του χωριού Μαυρίλο, και πάλι τοΣάββατο 27 Οκτωβρίου, 11 π.μ. ρουμελιώτικο γλέντι στην 5η γιορτή Κάστανου, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Μαυριλιωτών. Τα κάστανα και το τσίπουρο, κερασμένα.

Τέλος, στην Άρνα Λακωνίας διοργανώνεται κάθε χρόνο, τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου, τριήμερη Γιορτή Κάστανου με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ψημένα κάστανα και ζεστό τσίπουρο για καλωσόρισμα στους επισκέπτες.







http://diakopes.in.gr


Μουσείο σε μορφή κελύφους στη Μικρή Δοξιπάρα της Θράκης



Πέντε άμαξες, δεκαπέντε άλογα και τέσσερις καύσεις, το εντυπωσιακό ταφικό σύνολο που έχει έρθει στο φως στη Μικρή Δοξιπάρα - Ζώνη της Θράκης βρίσκεται στα χέρια των ειδικών επιστημόνων, που θα συντηρήσουν τα ευρήματα προκειμένου να αναδειχθούν σύντομα σε μουσείο, στη θέση του τύμβου όπου βρέθηκαν...


Στα 231 ανέρχονται τα μεταλλικά αντικείμενα _ σιδερένια, χάλκινα και επάργυρα_ των αμαξών που έχουν αποκαλυφθεί και όλα έχουν προβλήματα φθοράς, κυρίως διάβρωσης, τα οποία αντιμετωπίζονται με τη χρήση των κατάλληλων μεθόδων. Ακόμη και η έκθεση των διαβρωμένων μεταλλικών αντικειμένων απαιτεί τη δημιουργία ελεγχόμενων συνθηκών θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και εξαερισμού, είτε πρόκειται να τοποθετηθούν στον ανοιχτό χώρο μιας αίθουσας είτε μέσα σε προθήκη. 




Στις αρχές του 2ου αιώνα μ. Χ. χρονολογείται το σπουδαίο εύρημα που εντοπίσθηκε το 2002 από τον αρχαιολόγο κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Τώρα, ένα μουσείο με την μορφή θολωτού κελύφους, έκτασης περίπου 1.700 τετραγωνικών μέτρων, που θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (στα πρότυπα του μουσείου των βασιλικών τάφων των Αιγών) θα προστατεύσει τα πρωτότυπα αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και πιστά αντίγραφά τους, όπου χρειάζεται. Κι αυτό, γιατί ιδιαίτερα για τους σκελετούς των πέντε αμαξών έχει προβλεφθεί η δημιουργία αντιγράφων από πλεξιγκλάς, πάνω στα οποία θα τοποθετηθούν τα πρωτότυπα εξαρτήματα. 




Στην έκθεση άλλωστε, εκτός από τα αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος, που θα διατηρήσουν στο έδαφος την ανασκαφική εικόνα, θα παρουσιάζονται και τα πρωτότυπα αντικείμενα των καύσεων σε προθήκες. Ολα τα ανωτέρω έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ήδη ετοιμάζεται η μελέτη για το κέλυφος - μουσείο με βάση την οποία θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, ως τις αρχές του καλοκαιριού όπως υπολογίζεται. Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ενώ για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια. 




Σύμφωνα με την προμελέτη πάντως, όλα τα ευρήματα θα είναι θαμμένα κάτω από τύμβο στον οποίο θα είναι ορατή μόνον η μία όψη. Την έκθεση θα συνοδεύει εποπτικό υλικό για τους τύμβους της Θράκης, την καύση των νεκρών, τον ενταφιασμό αλόγων και αμαξών, την τεχνολογική εξέλιξη των αμαξών από την προϊστορική περίοδο ως τα νεότερα χρόνια κ. ά. 


Σ΄ αυτό το επιτόπιο μουσείο εξάλλου θα υπάρχουν και τέσσερα κτίρια συνοδευτικών λειτουργιών (φυλάκιο, εκδοτήριο, ηλεκτρο - μηχανοστάσιο, χώρος πολλαπλών χρήσεων, τουαλέτες, καφέ, αίθουσα εργαστηρίων) και επίσης χώρος στάθμευσης με δυνατότητα να φιλοξενήσει 50 αυτοκίνητα και τέσσερα λεωφορεία.

tovima.gr



Terra Sacra: Η Γη στα ομορφότερα της! Δείτε βίντεο!



Το «Terra Sacra Time Lapses» είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο όμορφα time-lapse videos που έχουμε δει. 
Πρόκειται για ένα 6λεπτο βίντεο με τις εκπληκτικές ομορφιές της Γης, από 6 ηπείρους και 24 χώρες.
Δημιουργός του είναι ο Sean F. White που χρειάστηκε 6 χρόνια δουλειάς γι’ αυτό το αριστούργημα.


 

otherside.gr



Γιγαντιαίο «μάτι» στο σύμπαν





Από τις αρχές του 17ου αιώνα, όταν το πρώτο τηλεσκόπιο έστρεψε το «βλέμμα» του στον έναστρο ουρανό, έχουν αλλάξει πολλά. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ανοίγει ο δρόμος στους επιστήμονες για λεπτομερέστερη μελέτη των διαστημικών σωμάτων με τη βοήθεια εκλεπτυσμένων συστημάτων που μπορούν πλέον να «βλέπουν» μέσα από το οπτικό και κοντινό υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO), το οποίο εφέτος κλείνει 50 χρόνια από την ίδρυσή του, έχει συμβάλει σημαντικά στην αστρονομική έρευνα. Με μακρά εμπειρία στην κατασκευή τηλεσκοπίων, έχει τώρα ρίξει όλη του την προσοχή στο χτίσιμο ενός υπερτηλεσκοπίου, με διάμετρο πρωτεύοντος κατόπτρου σχεδόν 40 μέτρων, στο όρος Αρμαζόνες στη Βόρεια Χιλή, το οποίο από τις αρχές του 2020 θα αποτελεί «το μάτι της ανθρωπότητας προς το Σύμπαν».

Βασικός συντελεστής στην προσπάθεια για την κατασκευή του γιγάντιου τηλεσκοπίου είναι και ο Έλληνας Ιάσονας Σπυρομίλιος, ο οποίος από το 2006 ως το 2010 διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας έργου του ESO για την ανάπτυξη του λεγόμενου Εξαιρετικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου της Ευρώπης (E-ELT). Ο δρ Σπυρομίλιος θα βρίσκεται στη χώρα μας σήμερα Δευτέρα, για να παρουσιάσει την τιτάνια αυτή προσπάθεια, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης «Η Ευρώπη στα Αστρα: 50 χρόνια Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου» που διοργανώνει το Ιδρυμα Ευγενίδου.

ΠΗΓΗ: tovima.gr


Αρχίζουν ξανά έρευνες στην Τροία





Μια ομάδα αρχαιολόγων και επιστημόνων διάφορων ειδικοτήτων (ιδίως από το πεδίο της βιολογίας και βιοτεχνολογίας) θα εξετάσει και πάλι τα ερείπια της αρχαίας Τροίας, ελπίζοντας να φέρει στο φως νέα στοιχεία. Η διεθνής διεπιστημονική αποστολή, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή αρχαιολογίας Ουίλιαμ Έιλγουορντ του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν - Μάντισον, θ’ αρχίσει τις ανασκαφές και τις νέες αναλύσεις στις αρχές του 2013, σε συνεργασία με το τουρκικό πανεπιστήμιο Τσανάκαλε Ονσεκίζ Μαρτ, που βρίσκεται κοντά στην Τροία.

«Η Τροία είναι ένας θεμέλιος λίθος του δυτικού πολιτισμού. Μολονότι η τοποθεσία έχει ανασκαφεί στο παρελθόν, υπάρχουν ακόμα πολλά για να ανακαλυφθούν. Το σχέδιο μας είναι να επεκταθούμε σε ανεξερεύνητες περιοχές του χώρου και συστηματικά να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, ώστε να εξάγουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί πριν από χιλιάδες χρόνια», τόνισε ο αμερικανός αρχαιολόγος, ο οποίος έχει μεγάλη ανασκαφική πείρα και θεωρείται ειδικός στην Τροία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Στόχος μας είναι να προσθέσουμε ένα νέο στρώμα πληροφοριών σ’ αυτά που ήδη ξέρουμε για την Τροία», δήλωσε ο Ουίλιαμ Έιλγουορντ, ο οποίος ηγείται μιας αποστολής που φιλοδοξεί να κάνει τις πιο εκτεταμένες ανασκαφές και τις πιο εξονυχιστικές αναλύσεις (μ’ έμφαση στην ανάλυση βιολογικού υλικού) που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην περιοχή, η οποία έχει γίνει παγκοσμίως διάσημη από την Ιλιάδα του Ομήρου, αποτελώντας έκτοτε διαχρονική και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. «Η Τροία αξίζει ένα αρχαιολογικό πρόγραμμα παγκόσμιας κλάσης», όπως είπε ο αμερικανός αρχαιολόγος.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η περιοχή κατοικείτο σχεδόν συνεχώς επί 4.500 χρόνια, από την αρχή της Εποχής του Ορείχαλκου έως τον 13ο αιώνα μ.Χ., όταν εγκαταλείφθηκε. Ήρθε ξανά στο προσκήνιο στη δεκαετία του 1870 με τις ανακαλύψεις του γερμανού Ερίκου Σλίμαν. Η αρχαιολογική τοποθεσία είναι σήμερα περίπλοκη με δέκα διαφορετικούς οικισμούς διαφορετικών εποχών τον ένα πάνω στον άλλο, μερικοί από τους οποίους φέρουν τα σημάδια της βίαιης καταστροφής τους.

Παρ’ όλο που εδώ και σχεδόν 140 χρόνια έχουν γίνει αλλεπάλληλες ανασκαφές στην Τροία (μ’ ένα μεγάλο κενό μεταξύ 1938 - 1988), εκτιμάται ότι έως σήμερα έχει εξερευνηθεί επιστημονικά λιγότερο από το ένα πέμπτο της αρχαιολογικής τοποθεσίας. Στο απόγειό της, η ανυψωμένη οχυρωμένη θέση της Τροίας, με τείχη πάχους 3,5 μέτρων και ύψους 9 μέτρων, είχε έκταση περίπου 24 στρέμματα (24.000 τετραγωνικά μέτρα). Μια περιτοιχισμένη πόλη από κάτω, που κάλυπτε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, είναι μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Μεταξύ άλλων, δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί το βασιλικό νεκροταφείο της αρχαίας Τροίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Έιλγουορντ, «υπάρχουν ακόμα μεγάλα κενά στις γνώσεις μας για την ταυτότητα των προϊστορικών Τρώων, τις τοποθεσίες των βασικών νεκροταφείων τους και τη φύση της γραφής τους. Το χρόνιο ερώτημα της ιστορικότητας του Τρωικού Πολέμου επίσης αξίζει περαιτέρω διερεύνηση», πρόσθεσε.

Η σχεδιαζόμενη αποστολή θα βασιστεί σε νέες επιστημονικές τεχνικές, που, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσουν στην ανάλυση των χημικών υπολειμμάτων που έχουν βρεθεί μέσα σε κεραμικά αγγεία από αρχαίες κουζίνες και αίθουσες συμποσίων. Βασικό στόχο αποτελεί η γενετική ανάλυση δειγμάτων DNA και πρωτεϊνών από ανθρώπους και ζώα. Οι έρευνες αυτές ανήκουν στο νέο πεδίο της «μοριακής αρχαιολογίας» και θα γίνουν σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν - Μάντισον

http://www.real.gr


Τα 10 καλύτερα Καρναβάλια στον Κόσμο!




Γνωρίζετε ποια είναι τα 10 καλύτερα καρναβάλια στον κοσμό;

Τενερίφη, Κανάρια Νησιά
Τα κανάρια νησιά και η εξωτική Τενερίφη εκτός από τις μαγευτικές παραλίες και τις λείες αμμουδιές διαθέτουν και πληθώρα από άλλες ομορφιές, που όλο σου δίνουν και ένα νέο λόγο για να τα επισκεφτείς. Το καρναβάλι της Τενερίφης είναι από τα πιο φημισμένα της Ευρώπης και μάλιστα κάποιοι το κατατάσσουν δεύτερο σπουδαιότερο μετά από εκείνο του Ρίο.Σε γεωγραφική θέση κλειδί, η Τενερίφη, ήταν παλιότερα το σταυροδρόμι των καραβιών, που ταξίδευαν στην Ευρώπη και την Αμερική και απέκτησε έντονα στοιχεία από την Καραϊβική, που γλεντούσε ξέφρενα το Καρναβάλι. Οι κάτοικοι της Τενερίφης, κυριολεκτικά ζουν για το πολύχρωμο καρναβάλι τους, που διαρκεί τρεις ολόκληρες εβδομάδες. Σε αυτόν τον εξωτικό προορισμό κορυφαία εκδήλωση κατά την εορταστική αυτή περίοδο είναι η ανάδειξη της βασίλισσας που σηματοδοτεί και την έναρξη του ασταμάτητου γλεντιού! Οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι πλημμυρίζονται από μελωδίες και χορευτές της salsa, δίνοντας τον ρυθμό για τρελό ξεφάντωμα!

Κολονία, Γερμανία 

Το καρναβάλι της Κολωνίας είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο παράξενα καρναβάλια της Ευρώπης. Κάθε χρόνο στις 11/11, στις 11:11 ξεκινά πρώιμα η καρναβαλική περίοδος στην Κολονία, όπου κάτοικοι και τουρίστες, ξεχύνονται στους δρόμους και κατακλύζουν τις πλατείες. Ολοήμερα και ολονύχτια πάρτι σε κάθε δρόμο, σε κάθε πλατεία, σε κάθε μπαρ και σε κάθε μπυραρία της πόλης , τα οποία κορυφώνονται την εβδομάδα πριν την έναρξη της Σαρακοστής, σαράντα ημέρες πριν το Πάσχα των Καθολικών.Πρώτες μπαίνουν στο χορό οι κυρίες με την παρέλασή τους στις 15 του μήνα, την οποία συνοδεύει η καρναβαλική τριαρχία, ο Πρίγκιπας, ο Χωρικός και η Παρθένος και στις 18 ακολουθούν οι μαθητές. Τα καλύτερα έπονται στη μεγάλη παρέλαση της Καθαρής Δευτέρας, όταν το μασκαρεμένο πλήθος κραυγάζει Alaaf και Strubjer απαιτώντας γλυκά και λουλούδια.
Πολύχρωμες παρελάσεις, ξέφρενα πάρτι, μουσικές και δρώμενα από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη υπόσχονται να σας βάλουν σε κλίμα… καρναβαλικό.

Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Απλά ότι πιο φαντασμαγορικό μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι! Το καρναβάλι του Ρίο δεν θα μπορούσε να μην είναι πρώτο στη σχετική λίστα αφού η καρδιά ολόκληρης της υφηλίου τiς ημέρες των αποκριών, χτυπάει εδώ. Samba, salsa, λαμπερά κοστούμια, ατελείωτος χορός και ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσης. Αυτό που συμβαίνει στο Ρίο της ημέρες των αποκριών δεν είναι απλά ένα καρναβάλι. Είναι μια γιορτή που η πόλη ζει και κινείται μόνο για αυτήν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.Σημείο αναφοράς το περίφημο Sambodrome, ένα τεράστιο στάδιο που δημιουργήθηκε ειδικά για τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Εδώ γίνεται και η περίφημη παρέλαση των σχολών της σάμπας, όπου κάθε ομάδα εστιάζει την παρουσίασή της σε ένα συγκεκριμένο θέμα, ιστορικό γεγονός, μύθο ή πρόσωπο. Όμως η γιορτή δεν σταματάει μόνο εκεί. Απλώνεται σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά της πόλης. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η παρέλαση που γίνεται στην Avenida Rio Branco.
Το επίκεντρο της γιορτής αρχικά ήταν το πολυτελέστατο ξενοδοχείο Copacabana Palace, από το οποίο πέρασαν τεράστιες προσωπικότητες όπως η Εντιθ Πιάθ. Αργότερα οι εκδηλώσεις επεκτάθηκαν στις αίθουσες του Δημοτικού θεάτρου της πόλης ενώ με το πέρασμα του χρόνου το καρναβάλι όλο και απλωνόταν στους γύρω δρόμους και άνθρωποι κάθε ηλικίας κατέκλυζαν την πόλη για να γιορτάσουν μεταμφιεσμένοι, στον ρυθμό της Samba. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε και το έθιμο της μεγάλης παρέλασης, το περίφημο Σαμπατοδρόμιο με τη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών. Για αυτόν το σκοπό μάλιστα ιδρύθηκαν και οι διάφορες σχολές Σάμπας , οι οποίες ανέλαβαν την εκπαίδευση των καρναβαλιστών.
Η προετοιμασία των σχολών, οι περισσότερες των οποίων αποτελούνται από φτωχούς Βραζιλιάνους των υποβαθμισμένων περιοχών του Ρίο, κρατάει έναν ολόκληρο χρόνο! Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 300.000 άτομα ταξιδεύουν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν το πιο φαντασμαγορικό καρναβάλι του κόσμου. Είναι μοναδική και ίσως ανεπανάληπτη εμπειρία για τους περισσότερους από εμάς, να βρεθούμε στο καρναβάλι του Ρίο και να ζήσουμε από κοντά αυτό το απέραντο πάρτι αλλά είναι από τα ταξίδια που μένουν πάντα ανεξίτηλα στην μνήμη!

Πάτρα, Ελλάδα

Πατρινό καρναβάλι για πάντα! Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στα 10 καλύτερα του κόσμου και αυτό της Πάτρας. Μια κοσμογονία χρωμάτων, χορού, καλλιτεχνικής έκφρασης, ένα κρεσέντο δημιουργικής φαντασίας που συνεγείρει κάθε φορά όλη την πόλη, από την μια άκρη της ως την άλλη. Ένα καρναβάλι που προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο και δίνει ένα γιορτινό χρώμα στην πόλη Πάτρας. Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μόλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.
Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές Πατρινές, Πατρινοί, επισκέπτες και φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού άνθρωποι κάθε ηλικίας οι οποίοι συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις τόσο στις επίσημες όσο και σε εκατοντάδες άλλες ανεπίσημες όπως αποκριάτικοι χοροί, μπαλ μασκέ και γλέντια σε σπίτια, γειτονιές, κλάμπ, καφέ, εστιατόρια κτλ.
Στις 17 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Πάτρας ο τελάλης του Πατρινού Καρναβαλιού, τα τελευταία χρόνια μια ειδική κατασκευή με τη μορφή μουσικού άρματος. Ο τελάλης αναγγέλλει με κάθε καρναβαλική επισημότητα την έναρξη του Καρναβαλιού με ένα σκωπτικό μήνυμά του και καλεί τους Πατρινούς να συγκεντρωθούν το βράδυ της ίδιας μέρας στην Τελετή Έναρξης, στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πλατεία Γεωργίου. Εκεί κατά τη διάρκεια μιας φαντασμαγορικής γιορτής με στοιχεία έκπληξης, μιας και το περιεχόμενό της κρατιέται μυστικό ως την τελευταία στιγμή, κηρύσσεται η έναρξη του Πατρινού καρναβαλιού από τον Δήμαρχο Πατρέων από τον εξώστη του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων.

Barranquilla, Κολομβία



Πολύ ελκυστική επιλογή αποτελεί το καρναβάλι της Barranquilla στην Κολομβία. Άλλωστε φημίζεται ως το δεύτερο καλύτερο μετά του Ρίου, για την Λατινική Αμερική, παρόλο που είναι λιγότερο εμπορευματοποιημένο. Ένα καρναβάλι παραδόσεις του χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Μια πολυπολιτισμική κολομβιανή γιορτή με μεγάλη ποικιλομορφία. Ο χορός και οι εκφράσεις του χορού των Κολομβιανών, ακριβώς όπως και η μουσική τους, περιέχει λίγο από κάθε πόλη του καραϊβικού μέρους της Κολομβίας.Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού η πόλη Barranquilla παραλύει. Οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες δεν έχουν χώρο εδώ αυτές τις μέρες. Όλοι χορεύουν και διασκεδάζουν. Παρελάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και ατελείωτο κέφι. Ο φολκλόρ χαρακτήρας του θα σε εντυπωσιάσει, ενώ θα σου αποδείξει εμπράκτως αυτό που το διαφοροποιεί κατά πολύ από τα υπόλοιπα του κόσμου.

Λουκέρνη, Ελβετία

Το καρναβάλι της Λουκέρνης μπορεί να μην είναι τόσο διάσημο όσο άλλα καρναβάλια, ωστόσο είναι εξίσου ζωντανό και κεφάτο και σίγουρα ξεχωριστό. Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι σηκώνονται από τις 5 τα χαράματα για να υποδεχτούν τον Fritschi, το σύμβολο του καρναβαλιού της Λουκέρνης και τη συνοδεία του. Η πιο ιστορική καρναβαλική πόλη της Ελβετίας, με παράδοση στις μασκαράτες ήδη από το Μεσαίωνα, ντύνεται αλλόκοτα και ξεφαντώνει στη γραφική παλιά πόλη και στις όχθες της λίμνης. Η Λουκέρνη γιορτάζει με χορούς και ξεφάντωμα στα δρομάκια της παλιάς πόλης ενώ τα μπαράκια γεμίζουν από το πρωί. Αποκορύφωμα όλων των εκδηλώσεων είναι οι δύο μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις, που ξεκινούν στις 5 το πρωί και συμμετέχουν σ’ αυτές αποκριάτικα πληρώματα και μουσικές μπάντες που δημιουργούν κυριολεκτικά κομφούζιο στο πέρασμα τους. Το κλείσιμο των εκδηλώσεων γίνεται με την φαντασμαγορική τελετή λήξης που κρατά τους πάντες άγρυπνους ως τις 4 το πρωί.

Βενετία, Ιταλία

Αρλεκίνοι, δόγηδες, κοντεσίνες, σάτυροι, μαρκήσιοι, καζανόβες ντυμένοι με τα παραδοσιακά βενετσιάνικα κοστούμια συναντιούνται στους δρόμους της Βενετίας για να προσδώσουν στην πανέμορφη πόλη ακόμα περισσότερη ζωντάνια. Για εσάς που δεν μπορείτε να μεταβείτε στην Βραζιλία, η Βενετία είναι αμέσως μετά η ιδανική επιλογή και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής! Το καρναβάλι της Βενετίας είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική γιορτή της πόλης που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι εκδηλώσεις ποικίλουν και εξαπλώνονται σε όλες τις γωνιές της πόλης. Αριστοκρατικοί χοροί σε παλάτια, πάρτι στους δρόμους και στα μπαρ πλαισιώνουν την ήδη γιορτινή ατμόσφαιρα . Πάντα βέβαια με αίγλη και φινέτσα χωρίς ακρότητες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εδώ το Καρναβάλι είναι πιο αυθεντικό, κρατώντας στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας του.
Τα χρόνια του Μεσαίωνα ήταν μια γιορτή που σηματοδοτούσε το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη δίνοντας την ευκαιρία στους Βενετσιάνους να ζήσουν δύο εβδομάδες ξενοιασιάς και να σατιρίσουν τους άρχοντες και την εξουσία κρυμμένοι πίσω από μάσκες. Το πρώτο καρναβάλι πραγματοποιήθηκε το 1296. Έπειτα από μια διακοπή που κράτησε περίπου δύο αιώνες, η παράδοση επανήλθε το 1980 και από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τεράστια επιτυχία. Ακολουθώντας τις αλλαγές της κοινωνίας, το καρναβάλι διαφοροποιήθηκε και είναι πλέον μια πλούσια καλοσχεδιασμένη φιέστα με επιτροπές και διοργανωτές που αποφασίζουν για τις εκδηλώσεις και τους χώρους των παραστάσεων μήνες πριν. Κάθε χρόνο, δέκα ημέρες πριν από τη Σαρακοστή, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, που έχουν ήδη αρχίσει από τον Οκτώβριο. Η Βενετία, μετατρέπεται απ' άκρη σ' άκρη -και με τα νησιά της λιμνοθάλασσας Μουράνο, Μπουράνο, Τορτσέλο, Λίντο- σε ένα απέραντο σκηνικό θεάτρου!

Νίκαια, Γαλλία




Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημο όσο εκείνο της Βενετίας, ωστόσο το Καρναβάλι της Νίκαιας διαθέτει ιδιαίτερη αίγλη και είναι το σημαντικότερο γεγονός στη Γαλλική Ριβιέρα. Κάθε χρόνο εδώ συρρέει πλήθος επισκεπτών και η πόλη ανεβάζει ρυθμούς και κέφι, γεμίζει με χρώματα και λουλούδια. Παρελάσεις, λουλουδοπόλεμοι, σόου με βεγγαλικά, συναυλίες , θεματικές βραδιές και πολλά ακόμα συνθέτουν μια όμορφη εικόνα, την οποία αξίζει κάποιος να θαυμάσει και να γίνει μέρος του γιορτινού παζλ. Οι ντόπιοι λένε πως χάρη στα βουνά που δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα απο το κρύο του Βορρά, αλλά και στο εξαιρετικά ήπιο κλίμα της περιοχής, η Κυανή Ακτή είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις των φυτών και των λουλουδιών. Οι παρελάσεις του καρναβαλιού διοργανώνονται από το 1876. Ο φημισμένος λουλουδοπόλεμος είναι μια από τις πιο φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος πρωταγωνιστεί παντού, αυτός οδηγεί τις παρελάσεις και τους χορούς
Εκτός από τη "Μάχη των Λουλουδιών" γίνονται παρελάσεις μεταμφιεσμένων, αλλά και νυχτερινές, στους ολόφωτους, στολισμένους δρόμους. Ο χορός των μεταμφιεσμένων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς δίνει έναν πρόσθετο κοσμικό αέρα στην ούτως ή άλλως κοσμική ατμόσφαιρα της πόλης. Οι γιορτές κλείνουν πάντα με το κάψιμο του Καρνάβαλου, μια φαντασμαγορική τελετή με χιλιάδες πυροτεχνήματα που στέλνουν πολύχρωμες λάμψεις σε ουρανό και θάλασσα.
Στην περίφημη Λεωφόρο των Αγγέλων, με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας, παρελαύνουν άρματα λουλουδιών προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς. Ξεχωριστή νότα δίνουν οι αντιπροσωπείες από όλα τα καρναβάλια του κόσμου, που είναι κάθε χρόνο επίσημοι καλεσμένοι το δημάρχου της Νίκαιας.

Ριέκα, Κροατία

Για ένα μήνα ζει στον ρυθμό του Καρναβαλιού η πόλη Ριέκα της Κροατίας. Οι Δαλματικές ακτές παίρνουν ένα διαφορετικό, εορταστικό χρώμα και το καρναβάλι της Ριέκα υποδέχεται τους επισκέπτες του σε ένα γλέντι άνευ προηγουμένου! Ξεκινά κάθε χρόνο με το διαγωνισμό για την ανάδειξη της βασίλισσας, με τον οποίο το κοινό επιλέγει την πιο όμορφη κοπέλα, η οποία θα συμμετέχει σε όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος παραδίδει τα κλειδιά της πόλης στον "Αρχηγό του Καρναβαλιού" και ξεκινά επίσημα το καρναβάλι. Η παράδοση θέλει τους κατοίκους της Ριέκα να φορούν μάσκες με άσχημες μορφές και να κάνουν θορύβους για να διώξουν τις κακές δυνάμεις και να καλέσουν την άνοιξη.

Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ

Για το τέλος αφήσαμε ένα από τα πιο γνωστά καρναβάλια στον κόσμο. Μια jazz επιλογή! Ένα καρναβάλι που λαμβάνει χώρα στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης και αποτελεί από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες που θα ζήσετε ποτέ. Εγχώριες μπάντες πνευστών, γυρνούν τους δρόμους της πόλης παίζοντας μουσικές ενώ και οι κάτοικοι της περιοχής, μεταμφιέζονται, συμμετέχοντας σε ένα από τα πιο διάσημα Καρναβάλια του πλανήτη. Αποκορύφωμα των εορτασμών είναι η λεγόμενη Αμαρτωλή Τρίτη, Mardi Gras, η τελευταία Τρίτη πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής, όπου όλοι τρώνε κρέας.Η Λεωφόρος του Αγίου Καρόλου είναι ο κύριος δρόμος των παρελάσεων του Καρναβαλιού. Οι παρελάσεις, οι χοροί και οι πανηγυρισμοί στη Νέα Ορλεάνη γίνονται με πρωτοβουλία και έξοδα των κατοίκων της. Τα τεράστια διακοσμημένα άρματα για τις παρελάσεις του Mardi Gras, φτιάχνονται επί μήνες ολόκληρους πριν τη μεγάλη γιορτή, που είναι και η τελευταία πριν τη Σαρακοστή. Στο καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης συμμετέχουν πληρώματα που αριθμούν χιλιάδες μέλη, αλλά και ο απλός κόσμος που συρρέει από διάφορα μέρη για να ζήσει τη μαγεία της μεταμόρφωσης και της διασκέδασης.

 πηγή  www.travelmagic.gr


Δείτε τις 10 πιο περίεργες παραδόσεις στον κόσμο!!



Σε κάθε χώρα του κόσμου οι παραδόσεις και τα έθιμα είναι βασικό συστατικό του κάθε λαού για την συνέχιση της ιστορίας του, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Εδώ θα δούμε 10 από τις πιο παράξενες παραδόσεις που υπάρχουν στον κόσμο. Μερικές από αυτές τείνουν να εξαφανιστούν, άλλες όμως συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. 


1 - Ημέρα της Χήνας - Ισπανία



Η Ημέρα της χήνας, ή Antzar Eguna, είναι μια ισπανική παράδοση κατά την οποία μία λαδωμένη χήνα κρέμεται πάνω από το νερό και νέοι άνδρες πηδούν από τις βάρκες και προσπαθούν να πιαστούν από το κεφάλι της χήνας. Ο ανταγωνισμός αυτός χρησιμεύει ως ένας τρόπος για τους νεαρούς άνδρες για να αποδείξουν την δύναμη τους.
Οι νικητές έπαιρναν και την χήνα σαν δώρο και έπρεπε να την φροντίζουν.

Πλέον αυτή η παράδοση γίνεται μόνο στο Φεστιβάλ Antolin στο Lekeitio της Ισπανίας, αλλά όχι με ζωντανές χήνες πιά!


2 - Κόψιμο δαχτύλων - Ινδονησία



Ενώ οι περισσότεροι πολιτισμοί θρηνούν την απώλεια των μελών μιας οικογένειας, οι γυναίκες στην φυλή Dani της Ινδονησίας, πρέπει να υποστούν μεγάλο σωματικό πόνο μαζί με τον ψυχολογικό της απώλειας.

Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας πεθάνει, οι γυναίκες πρέπει να κόψουν την άκρη ενός δακτύλου των χεριών τους, για να ικανοποιηθούν τα πνεύματα της φυλής.
Ευτυχώς αυτό το έθιμο τείνει να εξαφανιστεί πλέον..


3 - Φαγοπότι μαϊμούδων - Ταϊλάνδη



Το Monkey Buffet Festival γίνεται κάθε χρόνο στην Ταϊλάνδη. Σε αυτό καλούνται 2.000 μαϊμούδες για να φάνε φρούτα και λαχανικά από τους πάγκους που υπάρχουν στην πλατεία, προς τιμή των Θεών τους.




Πάνω από 3.000 κιλά καταναλώνονται από τις μαϊμούδες στην περιοχή Lopburi, κοντά στην Bangkok


4- Συρρίκνωση ποδιών - Κίνα


Για πάνω από 1.000 χρόνια στην Κίνα, τα κορίτσια έπρεπε να συρρικνώσουν τα πόδια τους, για να χωράνε σε παπούτσια των 3ων Ιντσών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αφήνει όλες με μόνιμη αναπηρία στα πόδια.


Αυτές οι κοπέλες που είχαν συρρικνωμένα πόδια, θεωρούνταν πιο ερωτικές από τις υπόλοιπες και αυτό γιατί λόγω της αναπηρίας δεν μπορούσαν να περπατήσουν κανονικά και ήταν σαν να πετούσαν πάνω από το έδαφος.

Αυτές οι περιορισμένες κινήσεις τους ήταν που τις ανάγκαζαν να μένουν και στο σπίτι.
Αυτά τα συρρικνωμένα πόδια ήταν σύμβολο αγνότητας και ερωτισμού για την Κίνα.


5 - Ουράνια ταφή - Θιβέτ


Στο Θιβέτ και για τους λόγους ότι το έδαφος ήταν πετρώδες και βραχώδες, είχαν σαν έθιμο τους νεκρούς να μην τους θάβουν αλλά να τους αφήνουν εκτεθειμένους στα βράχια για 3 ημέρες, προσφορά στους γύπες.


Οι ιερείς έψελναν το πτώμα και μετά το ετοίμαζαν για κατανάλωση από τους γύπες.
Το σώμα ήταν γυμνό και με μπαλτάδες το έκοβαν σε τεμάχια.


Η σάρκα κόβεται σε κομμάτια κρέατος. Τα εσωτερικά όργανα τα κόβουν σε κομμάτια. Τα οστά είναι σπασμένα σε θραύσματα και κατόπιν αναμειγνύονται με Tsampa.
Για να εξασφαλιστεί η ανάβαση της ψυχής, ολόκληρο το σώμα του νεκρού θα πρέπει να φαγωθεί.


6 - Ντοματοπόλεμος - Ισπανία



Η La Tomatina είναι ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται στην πόλη της Βαλένθια Buñol, στην οποία οι συμμετέχοντες ρίχνουν ντομάτες ο ένας στον άλλο.


Η εκδήλωση αυτή έχει γίνει ένα από τα κυριότερα φεστιβάλ τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ισπανία με χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν σε αυτή τη μικρή πόλη της Βαλένθια για αυτό το χαοτικό αγώνα.


7 - Απαγόρευση χρήσης τουαλέτας -Ινδονησία


Οι Tidong είναι μια ομάδα ανθρώπων από το βόρειο Βόρνεο της Ινδονησίας με ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο έθιμο γάμου. Για 3 μέρες και 3 νύχτες μετά το γάμο, η νύφη και ο γαμπρός απαγορεύεται να κάνουν χρήση της τουαλέτας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ουρήσουν, δεν μπορούν να αφοδεύσουν, και να πλυθούν.
Με αυτό το έθιμο πιστεύουν ότι ο γάμος θα είναι μακρύς, χαρούμενος και γόνιμος.
Για να επιτευχθεί αυτό το έθιμο οι νεόνυμφοι μπορούν να τρώνε και να πίνουν σε πολύ μικρές ποσότητες και παρακολουθούνται στενά από τα μέλη της οικογένειας.


8 - Gurning - Αγγλία


Το "gurn" είναι μια στρεβλή έκφραση του προσώπου, και στην αγγλική αγροτική παράδοση γιορτάζονται αυτές οι αστείες γκριμάτσες από το 1267. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Gurning Egremont, στην Αγγλία, οι ανταγωνιστές φορούν ένα περιλαίμιο αλόγου και θα προσπαθήσουν να κάνουν το πιο γελοίο πρόσωπο.


Αν και αυτή η παράδοση ακούγεται ανόητη, μερικοί, όπως ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Peter Jackman, το παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη.


Αφαίρεσε όλα του τα δόντια το 2000, για να μπορεί να κάνει καλύτερους ελιγμούς στο πρόσωπο του.


9- Περιλούσιμο νύφης - Σκωτία


Οι νύφες της Σκωτίας, πριν τον γάμο τους θα πρέπει να περάσουν ένα όχι και τόσο καλό τελετουργικό έθιμο.


Φίλοι της νύφης πρέπει να την περιλούσουν με αυγά, χαλασμένο γάλα και φτερά και με αυτά θα πρέπει να κάνει τον γύρο της πόλης.
Ο σκοπός αυτού του εθίμου είναι η προετοιμασία της νύφης για τον γάμο, γιατί μετά από αυτό πιστεύουν ότι θα μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο στον γάμο της, αφού πέρασε αυτή την δοκιμασία.


10 - Σπασίματα γυαλικών - Γερμανία


Το Polterabend είναι μια γερμανική παράδοση πριν το γάμο όπου οι φίλοι και η οικογένεια των νεόνυμφων, κάνουν μια ομάδα.


Παρόλο που ίσως να μην φαίνεται παράξενο, αυτή η ομάδα θα πρέπει να σπάσει πιάτα, γλάστρες, πλακάκια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σπάσει, εκτός από γυαλιά και καθρέπτες.

Τα σπασμένα πρέπει να τα μαζέψει η νύφη και ο γαμπρός, ως συμβολισμός της συντροφικότητας και της συνεργασίας μεταξύ τους στην κοινή ζωή τους.


πηγή   pinnokio.gr



Οι 10 πιο παγωμένες πρωτεύουσες στον κόσμο!



Ειδικά για εσάς που δε σας τρομάζει το κρύο και δεν ταξιδεύετε μόνο εκεί όπου έχει ήλιο και ζέστη, οι προορισμοί που αναφέρει η βρετανική Independent, είναι ιδανικοί για να αποφύγετε τα πλήθη τουριστών και να απολαύσετε… την παγωμένη, άγρια ομορφιά. Απλά φροντίστε να είστε ζεστά ντυμένοι...




1. Astana, Καζακστάν -52C

Η πρωτεύουσα του Καζακστάν είναι διάσημη για τη φουτουριστική αρχιτεκτονική της. Ξεναγηθείτε στο παλάτι της Ειρήνης, το Προεδρικό Μέγαρο Ak Orda, ή στο τζαμί Nur-Astana και δείτε πως μια απομακρυσμένη και έρημη περιοχή της ασιατικής στέπας, μπορεί να αναμορφωθεί με τη βοήθεια εκατομμυρίων… πετροδολαρίων. Ο πύργος Bayterek, φτάνει τα 105 μέτρα, αποτελεί ένα τέλειο παρατηρητήριο της πόλης και σύμβολό της. 

2. Ulaanbaatar, Μογγολία -49C


Στις όχθες του ποταμού Tuul, η πρωτεύουσα της Μογγολίας περιβάλλεται από τέσσερα ιερά βουνά με πυκνά πευκοδάση στις βόρειες πλαγιές και χλοώδεις στέπες στα νότια. Τα καλοκαίρια, ο καιρός είναι ζεστός, αλλά οι χειμώνες είναι δριμείς, οπότε φροντίστε να φοράτε ζεστά ρούχα από μαλλί καμήλας –όπως οι ντόπιοι.



3. Minsk, Λευκορωσία -40C

Γνωστό για τους φιλικούς του κατοίκους, τους καθαρούς δρόμους και τα όμορφα πάρκα, το Μινσκ δεν είναι από τις πόλεις που κατακλύζεται από τουρίστες, αν και έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη του. Το τσίρκο της πόλης αξίζει μια επίσκεψη και είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό για τα παιδιά. Οι μεγαλύτεροι μπορούν να παρακολουθήσουν όπερα ή μπαλέτο, με τιμές στα εισιτήρια πολύ πιο χαμηλές από εκείνες των περισσοτέρων πόλεων της Ευρώπης. Στους Λευκορώσους αρέσει η βραδινή διασκέδαση γι’ αυτό μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ένα bar ή club και να πιείτε μερικά ποτά για να… ζεσταθείτε.

4. Ottawa, Καναδάς -37C

Οι Καναδοί είναι συνηθισμένοι στο κρύο και εκμεταλλεύονται τον παγωμένο καιρό για να παίζουν το εθνικό τους άθλημα, το χόκεϊ στον πάγο. Παρακολουθήστε ένα παιχνίδι στο Scotiabank Place το γήπεδο της ομάδας Ottawa Senators. Εάν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε οι ίδιοι, πηγαίνετε στο Rideau Canal, που περιλαμβάνεται στη λίστα πολιτιστικής κληρονομίας της UNESO και αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό παγοδρόμιο στον κόσμο.

5. Helsinki, Φινλανδία -33C

Η παγωμένη πρωτεύουσα της Φινλανδίας περιβάλλεται από θάλασσα και ένα τεράστιο αρχιπέλαγος, ούσα μια πόλη που συνδυάζει το σκανδιναβικό Urban Chic με εξαιρετική φυσική ομορφιά. Η Βαλτική παγώνει κατά τη διάρκεια του βαρύ χειμώνα και μπορείτε ακόμη και να κάνετε πατινάζ στο παγωμένο νερό της. Αν πάλι προτιμάτε το χιόνι από τον πάγο, πάρτε ένα ζευγάρι και πηγαίνετε στις κεντρικές πίστες της πόλης στο Central Park. Και αν είστε πραγματικά θαρραλέοι, λάβετε μέρος στις ομάδες χειμερινής κολύμβησης στο κάμπινγκ Rastila για μια πολύ… δροσιστική βουτιά.

6. Bucharest, Ρουμανία -32C


Το Βουκουρέστι μπορεί να είναι ιδιαίτερα κρύο το χειμώνα, αλλά την άνοιξη η πόλη βάζει τα… καλά της και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό. Γνωστό ως «μικρό Παρίσι», αν και με τιμές πολύ μικρότερες από ό, τι στη γαλλική πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι προσφέρει ένα ενδιαφέρον μείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ρομαντική ατμόσφαιρα και επιβλητικά κτήρια από την εποχή του κομμουνισμού που μένουν για να θυμίζουν το παρελθόν της πόλης.

7. Vilnius, Λιθουανία -30C


Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, μετά τη… θητεία της ως πολιτιστική πρωτεύουσα το 2009 και η πόλη αποτελεί πλέον μια πολύ καλή επιλογή απόδρασης τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα. Σε μικρή απόσταση έξω από την πρωτεύουσα, μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη αλλά απολαυστική βόλτα με snowmobile σε χιονισμένα τοπία και μονοπάτια μέσα σε δάση. Σταματήστε στην παγωμένη λίμνη για να ψαρέψετε στον πάγο για το δείπνο σας και να δώσετε τη… λεία σας για μαγείρεμα στο σεφ του ξενοδοχείου σας και στη συνέχεια εξερευνήστε τη νυχτερινή ζωή σε ένα από τα πολλά bars της παλιάς πόλης.

8. Tallinn, Εσθονία -30C

Το Ταλίν καλωσορίζει τους επισκέπτες του το χειμώνα, στην ιδιαίτερα μαγευτική, χιονισμένη μεσαιωνική παλιά πόλη. Γλιστρήστε στο υπαίθριο παγοδρόμιο και ζεσταθείτε με ένα βαρύ κρασί σε ένα από τα ζεστά καφέ του Ταλίν. Επισκεφθείτε το Ταλίν το χειμώνα για να αποφύγετε τα πλήθη τουριστών που συρρέουν στα μαγαζιά της πόλης για να απολαύσουν φτηνή μπύρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

9. Nuuk, Γροιλανδία -29.5C

Σε ένα φανταστικό παγωμένο τοπίο, το Nuuk είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες πρωτεύουσες του κόσμου. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια βόλτα με ελικόπτερο πάνω από το τεράστιο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας και να κάνει θαλάσσιο σαφάρι στην άγρια φύση για να δει τις φάλαινες να «χορεύουν» στην ακτογραμμή του νησιού. Το Εθνικό Μουσείο, που βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Nuuk, κοντά στο φιόρδ, είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το παγωμένο παρελθόν της Γροιλανδίας και το συναρπαστικό παρόν της.


10. Warsaw, Πολωνία -29C

Αγαπημένος πολιτιστικός προορισμός της Ευρώπης, η Βαρσοβία τα έχει όλα στο ήμισυ του κόστους, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως μια εξαιρετική επιλογή από μουσεία, πινακοθήκες και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικά αξιοθέατα όπως το Παλάτι του Πολιτισμού και των Επιστημών –το υψηλότερο κτήριο της Πολωνίας  και ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της σταλινικής αρχιτεκτονικής- και την πολωνική Εθνική Λυρική Σκηνή.


πηγή   www.clickatlife.gr