expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24.10.12

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου



Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (11)

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν όλα τα παιδιά στο μάθημα της γεωγραφίας είναι το πόσο ψηλά είναι τα βουνά στη χώρα τους – και πόσο πιο χαμηλά από το Έβερεστ…
Τα όρη είναι, για έναν περίεργο λόγο, πηγή εθνικής υπερηφάνειας για πολλές χώρες και… αλίμονο στη χώρα που έχει μόνο πεδιάδες και λοφάκια! Έτσι, μας έρχεται φυσικό να ελκόμαστε από τα βουνά όταν επισκεπτόμαστε μια ξένη χώρα (ή τουλάχιστον, έλκονται οι εραστές της ορειβασίας και της ποδηλασίας). Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε μαράζι με το ποια βουνά αξίζει να βρίσκονται στην must-see λίστα σας, ακολουθεί μια ενδεικτική δεκάδα αξιολογότατων κορυφών του κόσμου.

  • Βουνό Fuji, Ιαπωνία

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (2)

Το βουνό Fuji ( http://bit.ly/ob3Sew ) είναι ένα από τα πλέον γνωστά σύμβολά της Ιαπωνίας και όχι μονάχα είναι πανεύκολα αναγνωρίσιμο, αλλά και πολύ εύκολα προσβάσιμο. Για ορειβασία προσφέρονται κυρίως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, όταν δηλαδή οι πλαγιές είναι σε γενικές γραμμές χωρίς πολύ χιόνι και ο καιρός ευνοεί τέτοιες δραστηριότητες. Υπάρχουν δέκα σταθμοί στο βουνό, αλλά και στρωμένος δρόμος μέχρι τον πέμπτο σταθμό.

  • Popocatepetl, Μεξικό

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (10)
Το ηφαίστειο με το σχεδόν «δε-μπορώ-να-το-προφέρω» όνομα είναι ακόμη ενεργό, και η κορυφή του δεν είναι προσβάσιμη, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των πλαγιών του, μπορείτε να το περπατήσετε. Η τελευταία σημαντική έκρηξη ήταν το 1994, αλλά το ηφαίστειο έχει παρουσιάσει έναν εξαιρετικά ιδιόρρυθμο χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να επισκεφτείτε τα ενδιαφέροντα μοναστήρια που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο.

  • Lhotse, Θιβέτ/Νεπάλ

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (6)
Το Lhotse είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό στον κόσμο και μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακή θέα, αν δεν πάσχετε από υψοφοβία (έχει την πλέον απόκρημνη φυσιογνωμία στον πλανήτη, οπότε το να κοιτάξεις χαμηλά μπορεί να φέρει εύκολα το… στομάχι στο στόμα). Ενώνεται με το Everest μέσω του βουνού South Col και φτάνει τα 8.516 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Θιβέτ (Κίνα) και την περιοχή Khumbu του Νεπάλ.

  • Βουνό McKinley, ΗΠΑ

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (8)
Το βουνό McKinley βρίσκεται στο μέσο του Εθνικού Πάρκου Denali ( www.nps.gov/dena/index.htm ) στην Αλάσκα και μολονότι δείχνει πολύ όμορφο από μακριά, να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κάποιες από τις πλέον χαμηλές θερμοκρασίες που θα έχετε βιώσει ποτέ. Μόλις οι μισοί απ’ όσους ξεκινούν την προσπάθεια ανάβασης, τα καταφέρνουν τελικά μέχρι την κορυφή. Το βουνό φτάνει τα 6.194 μέτρα και από τα υψηλότερα βουνά του κόσμου.

  • Kilimanjaro, Τανζανία

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (4)
Το Kilimanjaro ( www.tanzaniaparks.com/kili.html ) είναι το υψηλότερο «ελεύθερο» βουνό στον κόσμο και διαθέτει τρεις ηφαιστειακούς κώνους: Kibo, Shira και Mawenzi. Υπάρχουν διάφορα μονοπάτια για τις κορυφές, από δύσκολα μέχρι σχετικά εύκολα και αν έχετε και ένα δυο φαρμακευτικά προϊόντα για τις στομαχικές και εγκεφαλικές διαταραχές λόγω υψομέτρου, θα τα καταφέρετε να το ανεβείτε. Είναι το υψηλότερο βουνό στην Αφρική και φτάνει τα 5.895 μέτρα. Θα περάσετε μέσα από πέντε διαφορετικές κλιματικές ζώνες, περπατώντας προς την «στέγη της Αφρικής» και αν ακολουθήσετε τη διαδρομή Machame, θα δείτε ένα ευρύ φάσμα της άγριας ζωής.

  • Βουνό Logan, Καναδάς

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (7)
Το Mount Logan είναι το ψηλότερο βουνό στον Καναδά και ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι βρίσκεται ακόμη σε «ανάπτυξη», λόγω των ενεργών τεκτονικών πλακών στην ευρύτερη περιοχή. Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Kluane ( www.pc.gc.ca/eng/pn-np/yt/kluane/index.aspx ) και αποτελεί πηγή των παγετώνων Hubbard και Λόγκαν. Το βουνό αυτό πιστεύεται ότι έχει τη μεγαλύτερη περίμετρο στη βάση του από κάθε άλλο μη ηφαιστειακό βουνό στη Γη. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλές και στο οροπέδιο των 5.000 μ. φτάνουν τους -45° C το χειμώνα.

  • Kanchenjunga, Ινδία

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (3)
Το Kanchenjunga είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό στον κόσμο (8.586 μέτρα) και μολονότι δεν είναι τόσο γνωστό, όσο το Everest ή το K2, η ανάβασή του είναι μια υπέροχη εμπειρία, ειδικά αν ξεκινήσει κανείς από τη «βάση» του στα 5.180 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα Ινδίας-Νεπάλ και έχει πέντε κορυφές, οι τέσσερις από τις οποίες έχουν ύψος πάνω από 8.450 μ.

  • Aconcagua, Αργεντινή

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (1)
Το να «σκαρφαλώσει» κανείς το βουνό Aconcagua μόνος του, ισοδυναμεί συνήθως με… αυτοκτονία, αν δεν είναι πεπειραμένος ορειβάτης, αλλά ευτυχώς και για όσους δεν είναι, πολλές ορειβατικές εκδρομές – εξερευνήσεις, οργανώνονται προς τα εκεί από την κοντινή πόλη Mendoza. Είναι το ψηλότερο βουνό στην αμερικανική ήπειρο, στα 6.960 μέτρα και βρίσκεται στην οροσειρά των Άνδεων, 112 χιλιόμετρα δυτικά της Mendoza.

  • Mont Blanc, Γαλλία

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (9)
Το Λευκό Βουνό, έχει μια κάποια ιστορία – είναι το βουνό που φιλοξένησε τους πρώτους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Είναι το ψηλότερο βουνό στις Άλπεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση και φτάνει τα 4.810 μέτρα. Από τεχνικής άποψης, η ανάβασή του δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, ωστόσο έχει το «προνόμιο» να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πανέμορφες μικρές πόλεις – καταλύματα: το γαλλικό Chamonix και την ιταλική Courmayeur.

  • Klyuchevskaya Sopka, Ρωσία

Τα 10 πιο διάσημα βουνά του κόσμου (5)
Η Klyuchevskaya Sopka είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρασία και μολονότι η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητά του (πάνω από 50 εκρήξεις τα τελευταία 200 χρόνια) μπορεί να ακούγεται τρομακτική, χιλιάδες ορειβάτες επισκέπτονται το συγκεκριμένο όρος κάθε χρόνο. Το ηφαίστειο αποτελεί μέρος της λίστας φυσικής κληρονομίας της UNESCO και θεωρείται ιερό από ντόπιες φυλές, ως το μέρος όπου δημιουργήθηκε ο κόσμος.



Πηγή: clickatlife.gr



10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις



10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (10)

Όταν οι αρχιτέκτονες έχουν κέφια δημιουργούν κτίρια αριστουργήματα. Πάρε μια γεύση…
Sagrada Familia, Ισπανία
10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (7)
Αν έχεις πάει στη Βαρκελώνη και δεν έχεις επισκεφθεί την εκκλησία Sargada Familia, πραγματικά έχεις χάσει. Ένα από τα πιο περίτεχνα αριστουργηματικά σχεδιασμένα κτίρια, που εμπνεύστηκε ένας από τους πιο εκκεντρικούς αρχιτέκτονες της ιστορίας, ο Antoni Gaudi. Η κατασκευή της άρχισε το 1882 και τα σχέδια του Gaudi ήταν τόσο περίπλοκα που ακόμα η κατασκευή της δεν έχει ολοκληρωθεί.
Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος
10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (2)
Μοιάζει σαν γιγαντιαίος δίσκος που έχει προσγειωθεί στη γη ή σαν ένας τεράστιος ηλεκτρικός διακόπτης (με λίγη φαντασία…). Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι το πρώτο μεγαλειώδες κτίριο της νέας χιλιετίας. Ολοκληρώθηκε το 2002 και είναι εμπνευσμένο από την αυθεντική αλεξανδρινή βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε τον τρίτο αιώνα προ Χριστού.
Museo Guggenheim, Ισπανία
10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (3)
Κάποιοι λένε ότι το κτίριο του Frank Gehry (που ολοκληρώθηκε το 1997 και βρίσκεται στην πόλη Bilbao της βόρειας Ισπανίας) θυμίζει ανοιγμένη κονσέρβα και δεν είναι και κανένα αξιοθαύμαστο δημιούργημα. Οι περισσότεροι όμως διαφωνούν και το θεωρούν ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της μοντέρνας αρχιτεκτονικής που επηρέασε σημαντικούς δημιουργούς.
Αγία Σοφία, Τουρκία
10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (1)
Σημείο κατατεθέν της λεγόμενης “βυζαντινής αυτοκρατορίας” στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Αν και πρόκειται για αρχιτεκτονικό αριστούργημα, χτίστηκε σε πέντε μόλις μήνες, τον 6ο αιώνα μετά Χριστόν. Από το 360 μέχρι το 1453 λειτουργουσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός και από το 1935 έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Taj Mahal, Ινδία
10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (11)
Είναι σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά κτίρια στον κόσμο και η ρομαντική ιστορία που το συνοδεύει το κάνει ακαταμάχητο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ινδός ποιητής Rabindranath Tagore το ονόμασε “δάκρυ στο πρόσωπο της αιωνιότητας”. Το Taj Mahal στην Agra χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Shah Jahan σε ανάμνηση της συζύγου του, Mumtaz Mahal, που πέθανε αφού γέννησε το 14ο παιδί τους το 1631. Ένα τεράστιο μνημείο στην αγάπη από λευκό μάρμαρο.
Museu Oscar Niemeyar, Βραζιλία
10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (4)
Σχεδιάστηκε από τον Oscar Niemeyer και βρίσκεται στην πόλη Curitiba της Βραζιλίας. Όπως όλα τα κορυφαία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ή θα το μισήσεις ή θα το λατρέψεις. Η κεντρική του γκαλερί είναι κατασκευασμένη από γυαλί και έχει σχήμα ματιού που ισορροπεί πάνω σε ένα κίτρινο υποστήριγμα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί το αποκαλούν “Μουσείο Μάτι”.
Mουσείο Hermitage (Χειμερινό Παλάτι), Ρωσία
10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (6)
Βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία και χτίστηκε από τον Francesco Bartolomeo Rastrelli, ανάμεσα στο 1754 και το 1762, για να χρησιμεύσει ως χειμερινή κατοικία του εκάστοτε Ρώσου τσάρου. Είναι ένα από τα πιο ωραία δείγματα αρχιτεκτονικής μπαρόκ.
Potala Palace, Θιβέτ
10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (5)
Δεσπόζει στην ιερή πόλη Lhasa στο Θιβέτ, εκεί όπου μένει το χειμώνα ο Dalai Lama. Περισσότερο γνωστό για την επιβλητική του παρουσία και λιγότερο για τους κατοίκους του, αυτό το τεράστιο κτίριο περιλαμβάνει χιλιάδες δωμάτια και είναι χτισμένο σύμφωνα με τα πρότυπα ενός αυθεντικού βουδιστικού ναού. Το Potala Palace είναι πλέον μουσείο της Κίνας και ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Ιμάμ Τζαμί, Ιράν
10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (9)
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το απαλό μπλε και κίτρινο κεραμικό χρώμα που καλύπτει το τζαμί μέσα και έξω (αυτό άλλωστε αποτελεί το χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του Esfahan). Το Ιμάμ Τζαμί είναι ένα εκπληκτικό κτίριο του 17ου αιώνα, που το χρώμα του αλλάζει ανάλογα με το φως.
Crac des Chevaliers, Συρία
10 από τα πιο όμορφα κτίρια του κόσμου που αξίζει να δεις (8)
Ο Lawrence το περιγράφει ως το “καλύτερο κάστρο του κόσμου”. Το μεσαιωνικό κάστρο, απομεινάρι των Σταυροφοριών, μπορεί να μετράει 800 χρόνια ζωής, παρ’ όλα αυτά διατηρείται σε άψογη κατάσταση παρά τις επιθέσεις που έχει δεχτεί στο πέρασμα των χρόνων όχι μόνο από εχθρούς αλλά και από τις καιρικές συνθήκες.



Πηγή: cosmo.gr




Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο



Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (11)

Όλα καλά όταν βρίσκεσαι σε κάποιο νησί: Περπατάς στα σοκάκια του (αν έχει), κολυμπάς στα βαθιά, χαζεύεις τη θέα της απέραντης θάλασσας. Τι γίνεται όμως όταν το κοιτάς από ψηλά; Φανταζόσουν ότι μπορεί να βρίσκεσαι στην “καρδιά” ενός… δελφινιού;
Φυσικά και μιλάμε μεταφορικά. Όταν όμως δεις τις παρακάτω φωτογραφίες που τραβήχτηκαν -πολλές φορές τυχαία- από κάποιο αεροπλάνο ή δορυφόρο της ΝΑSA, τότε θα δεις πως η φύση κάνει παιχνίδι, χωρίς καν να το ξέρει. Ναι, καρδιά είναι αυτή!
- Το νησί των εραστών
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (1)
Το 26 στρεμμάτων νησί Galesnjak, στην Αδριατική, ανοικτά των ακτών της Κροατίας, έγινε διάσημο όταν χαρτογραφήθηκε από το Google Earth το 2009. Το καταπράσινο νησί σε σχήμα καρδιάς είναι ιδιόκτητο, ενώ διατίθεται για τουρισμό αλλά και για γάμους και αρραβώνες (λογικότατο). Μέχρι και ο ιδιοκτήτης του πανέμορφου νησιού –γνωστό πλέον ως νησί των εραστών- δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο τέλειο σχήμα είχε, μέχρι που δέχτηκε πολλές αιτήσεις από ζευγάρια για να μείνουν εκεί.
- Πράσινη νότα
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (2)
Ένας περίτεχνος θάμνος, με κορμό, κλαδιά, φύλλα, ρίζες, κάπου στα Νήσια Scilly, ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης, Ή αλλιώς φύση στα καλύτερά της.
- Η χαρά του λαγού
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (12)
Ένα αριστοτεχνικά φτιαγμένο καρότο γεμάτο βλάστηση (και με μια βίλα στην “καρδιά του”) βρίσκεται στις Μαλδίβες κάπου στη μέση του ωκεανού.
- Η θάλασσα φορά τη μάσκα της
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (3)
Το νησί Huvahendhoo, ένα από τα πολλά νησιά των Μαλδίβων μπορεί μεν να κινδυνεύει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όμως αυτό δε το εμποδίζει από το να αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο. Αν κοιτάξεις καλά το νησάκι θα δεις ότι μοιάζει με μάσκα σε βενετσιάνικο καρναβάλι, απλά με διαφορετική διακόσμηση στο κάθε “μάτι” του.
- Πνεύμονες είναι αυτοί;
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (9)
Όχι, δε θα εστιάσουμε στην πολυτελή βίλα, στις πισίνες και στο γήπεδο τένις, αλλά στο ότι το συγκεκριμένο νησί εν ονόματι Keys στην Φλώριντα των ΗΠΑ φέρνει πολύ σε ανθρώπινο πνεύμονα, με την τραχεία και τους βρόγχους του.
- Να κι ένα σαλάχι
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (10)
Στη θάλασσα του Kattegat, ακριβώς έξω από την βόρεια ακτή της Φιν βρίσκεται το τρίτο σε μέγεθος νησί της Δανίας. Με το τριγωνικό σχήμα του και την μεγάλη “ουρά”, μπορεί κανείς να τον παρομοιάσει με σαλάχι.
- Μυστήρια φιγούρα κινουμένων σχεδίων
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (4)
Η NASA το έχει περιγράψει ως ένα νησί που λάμπει, όπως τα πράσινα πετράδια στα μπλε νερά του Ινδικού Ωκεανού. Τα νησιά Sunda σχηματίζουν έναν χαρακτήρα καρτούν, ίσως τον Professor Hubert J. Farnsworth (Futurama). Σου θυμίζει κάτι άλλο;
- Το άγρυπνο βλέμμα προς τον ουρανό
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (5)
Αυτό το… μάτι παρ’ όλο που διαθέτει αμφιβληστροειδή και ίριδα, ακριβώς όπως το ανθρώπινο, είναι άξιο προσοχής, δε συμφωνείς; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν κοραλλιογενή ύφαλο σε σχήμα ματιού, το οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει στις Μαλδίβες. Με λίγη φαντασία θα μπορούσες να το παρομοιάσεις και με μέδουσα…
- Ιππόκαμπος
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (6)
Το Isabela, εκτός από το μεγαλύτερο νησί των νησιών Γκαλαπάγκος, έχει και ένα πραγματικά ιδιαίτερο σχήμα, καθώς παρομοιάζεται εύκολα με ιππόκαμπο. Το νησί σχηματίστηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις και εμείς, εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του και κοιτώντας τη φωτογραφία που δημοσίευσε η NASA αναρωτιόμαστε πόση τέχνη μπορεί να βάλει κάποιες φορές η φύση, αθελά της.
- Θαλάσσιο μπούμερανγκ
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (7)
Η ατόλλη Spratly μοιάζει με μπούμερανγκ, ακριβώς στη μέση της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση είναι πλήρως ακίνητο.
- Ένα χαμόγελο στον ωκεανό
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (8)
Το σύμπλεγμα των νησιών Manukan, Mamutik και Sulug στη Μαλαισία δε θα μπορούσε να έχει πιο αισιόδοξο σχήμα, ειδικά αν έχεις την τύχη να το κοιτάς από ψηλά.
- Το δελφίνι στο φυσικό του περιβάλλον
Τα πιο ιδιαίτερα σχήματα νησιών στον κόσμο (11)
Δε χρειάζεται και πολύ φαντασία για να δεις πως στο συγκεκριμένο σημείο της γης ζει και βασιλεύει ένα διαφορετικό δελφίνι από όλα τα άλλα. Κοντά στη βόρεια ακτή του νησιού Φλόρες, στην Ινδονησία, το νησάκι ξεχωρίζει με το ιδιαίτερο σχήμα του, ενώ στη θάλασσα που το περιτριγυρίζει ζουν πραγματικά δελφίνια!



Πηγή: cosmo.gr



Τα 7 πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο



Η πιο τρομακτική διαδρομή ποδηλάτου

είτε τα 7 πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο, τα οποία απαιτούν άγνοια κινδύνου και αρκετή δόση τρέλας προκειμένου να επιχειρήσεις να τα διαβείς…

El Caminito Del Rey (Ισπανία)
Τα 7 πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο (1)

Huashan Cliffside Path (Κίνα)
Τα 7 πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο (2)

School 5,000ft Cliff Path (Κίνα)
Τα 7 πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο (3)

Roche Veyrand (Γαλλία)
Τα 7 πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο (4)

Ebenalp Path (Ελβετία)
Τα 7 πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο (5)

Yueyang’s New Paths (Κίνα)
Τα 7 πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο (6)


The Cliffs of Moher (Ιρλανδία)
Τα 7 πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο (7)



otherside.gr





Έλληνας γυρίζει τον κόσμο & τον… φωτογραφίζει!



Γυρίζει τον κόσμο με λεωφορείο της γραμμής και τον …φωτογραφίζει! 
Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχει ταξιδέψει στην Ουγκάντα, Ρουάντα, Τουρκία, Ιρλανδία, Σουηδία, Βραζιλία, Παραγουάη, Αργεντινή, Βολιβία, Περού, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Βιετνάμ και Λάος με συνολικό αριθμό χιλιομέτρων 23.575 μόνο με λεωφορεία.

Ο λόγος για τον Στυλιανό Παπαρδέλα από την Κρήτη που από φοιτητής Υπολογιστικών Συστημάτων και Επικοινωνιών βρέθηκε να γυρίζει τον πλανήτη με μόνη αποσκευή τη φωτογραφική του μηχανή και τη μοναδική του ματιά στον κόσμο.

Με μια βαλίτσα στο χέρι, ή μάλλον με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, ο νεαρός Έλληνας φωτογράφος έχει κάνει τον κόσμο μια γειτονιά, πραγματοποιώντας ταξιδιωτική φωτογράφιση και φωτογραφία του δρόμου (street photography) για λογαριασμό ανεξάρτητων πρακτορείων.

Γιατί έκανε αυτές τις επιλογές ο Παπαρδέλας; Ο ίδιος λέει: «Όπως είχε πει ο μεγάλος μας ποιητής Καβάφης, 'δεν έχει σημασία η αφετηρία ή ο προορισμός, αλλά μονάχα το ταξίδι'. Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί αυτές τις 'ατάκες' και λίγος τις καταλαβαίνει πραγματικά».

«Έτσι λοιπόν κι εγώ, έπρεπε να κάνω πολλά χιλιάδες χιλιόμετρα, να περάσω από πολλές χώρες και κυρίως να γνωρίσω πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και να ξοδέψω ώρες μαζί τους. Τώρα μπορώ να πω ότι έχω μια ξεκάθαρη οπτική γωνία στην μία πλευρά αυτού του πολύπλευρου ρητού από τον Καβάφη».

 

«Κάπου εκεί ήρθε να εμπλακεί και το πάθος μου για τα λεωφορεία. Στην αρχή ξεκίνησε με τον ποιο αθώο τρόπο. Το λεωφορείο είναι ένα φτηνό μέσο μεταφοράς. Σιγά-σιγά ξεκίνησα από πόλη σε πόλη, χωριό σε άλλο χωριό».

«Οκτώ ώρες μου φαινόταν πάρα πολλές αλλά αρκετά γρήγορα συνήθιζα και η ανοχή μου στις ώρες μεγάλωνε. Άρχισα να γνωρίζω κόσμο μέσα και να μαθαίνω για την ζωή τους. Μάθαινα ιστορίες από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με τόσες γνώσεις σε διάφορα θέματα και εκεί έχεις το χρόνο να τα συζητήσεις και να μάθεις».

Πόσο εύκολο είναι αυτό που κάνει; 

«Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά δεν θα το άλλαζα ποτέ. Μέσα από δύσκολες καταστάσεις έρχονται υπέροχες εμπειρίες και κατά συνέπεια φωτογραφίες» λέει και θυμάται…

«Σε πολλές από αυτές τις χώρες τα λεωφορεία και οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση, επικίνδυνα και οι οδηγοί οδηγούν με τον χειρότερο τρόπο. Μηχανικά προβλήματα προσθέτουν πάντα περισσότερες ώρες, παράδειγμα ένα ταξίδι οκτώ ωρών από το Uyuni της Βολιβίας στην πρωτεύουσα La Paz, μετατράπηκε σε 36 ώρες (http://www.stylianospapardelas.com/36-hours/), χωρίς φυσικά να έχουμε νερό ή φαγητό. Πρέπει να είσαι έτοιμος να κοιμηθείς οπουδήποτε, παράδειγμα, στα σύνορα Βολιβίας-Βραζιλίας, όπου έπρεπε να κοιμηθώ στο χώμα για να κρατήσω την σειρά μου για δυο μέρες στα σύνορα».

 

Αν και ο ίδιος δηλώνει πως στην σχέση του με τη φωτογραφία θα παραμείνει πάντα «ερασιτέχνης», σε εντυπωσιάζει με την ωριμότητα και τη διεισδυτική του ματιά στον κόσμο. «Η φωτογραφία», λέει, «είναι η αφορμή για να βρίσκομαι εκεί που κανονικά δεν θα είχα κανένα δικαίωμα να βρεθώ. Μου αρέσει να πλησιάζω τους ανθρώπους, να τους γνωρίζω, να κάνουμε ένα τσιγάρο μαζί, πολύ γέλιο και μετά η φωτογραφία είναι απλά η φυσική συνέχεια της σχέσης που αναπτύσσουμε».

Δεν είναι πάντα όμως η δουλειά του τόσο απλή όσο ακούγεται. 

Στη Βολιβία στο Potosi μια πόλη που βρίσκεται σε υψόμετρο 4100 χιλιομέτρων γλύτωσε από τον θάνατο από καθαρή τύχη, όταν ενώ φωτογράφιζε μέσα σε ένα από τα πιο επικίνδυνα ορυχεία της περιοχής ένα ηλεκτρικό καλώδιο τον χτύπησε στο κεφάλι.

Στην Ουγκάντα, ενώ φωτογράφιζε στην συνοριακή πόλη Mbale, τον συνέλαβε η αστυνομία και βρέθηκε να περνάει τη νύχτα στα αφρικάνικα κρατητήρια χωρίς να έχει καταλάβει τον λόγο. Η μεγαλύτερη αγωνία του πάντως δεν ήταν αν θα τον ελευθερώσουν αλλά αν θα του επιστρέψουν τη φωτογραφική του μηχανή!

Στο Μπουένος Άιρες αψηφώντας όλες τις προειδοποιήσεις επέμενε να φωτογραφίσει τα «κορίτσια» στο Constitucion μια από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες της Αργεντινής, όπου ακόμα και η αστυνομία δεν έχει πρόσβαση. Εκεί του επιτέθηκαν με μαχαίρι ενώ τελευταία στιγμή γλύτωσε από μια συμμορία που επιχείρησε να τον ληστέψει. Περιστατικά που ο ίδιος τα θυμάται και γελάει αλλά που λίγοι θα είχαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν.

 

Εμπειρίες ζωής μέσα στο λεωφορείο

«Με τον καιρό», συνεχίζει ο Στυλιανός Παπαρδέλας, «όλες οι εμπειρίες ήρθαν και κόλλησαν μαζί και με έφεραν στο επόμενο επίπεδο. Πέρασε καιρός για να συνειδητοποιήσω άλλα πλέον μπορούσα να ξοδέψω δέκα, είκοσι, σαράντα ώρες στο λεωφορείο απλά κοιτώντας έξω από το παράθυρο σκεπτόμενος χιλιάδες πράγματα. Ιδέες, φωτογραφίες, πολιτικά θέματα, την ζωή μου, τον Θεό κτλ».

«Όταν βρίσκομαι πλέον σε ένα λεωφορείο μπαίνω αυτόματα σε ένα πανέμορφο κόσμο σκέψεων, με μονή επαφή με το περιβάλλον τη θέα από το παράθυρο. Νομίζω ότι είναι ο τρόπος που βρήκα για να διαλογίζομαι. Πολλές δυσκολίες αλλά και ανεπανάληπτες εμπειρίες».

«Στο δρόμο από την Phnom Pehn προς ένα μικρό χωριό της Καμπότζης συνάντησα μια κοπελιά από την Ιρλανδία. Η σύνδεση ήταν άμεση. Είχε ένα ukulele μαζί της και ξεκίνησα να παίζω μουσική. Ένα παλικάρι από την Ουρουγουάη ήρθε κοντά με το Charango του και σιγά-σιγά μαζεύτηκαν 12 άτομα με κάθε είδους όργανα και παίζαμε μουσική ώσπου φτάσαμε. Ήταν πανέμορφα».

 

«Ελπίζω να μπορώ να συνεχίζω να ταξιδεύω με λεωφορεία. Σύντομα θα βρίσκομαι σε Ινδία και Ιράν για περισσότερα χιλιόμετρα και φωτογραφίες» καταλήγει ο Στυλιανός Παπαρδέλας ο οποίος εκτός από την φωτογραφία και την παραγωγή ψηφιακών προγραμμάτων, συμμετέχει ενεργά στο έργο της Barretstown, μια οργάνωσης που υποστηρίζει παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες και διανοητικά προβλήματα.

Μέσω της φωτογραφίας ο Στυλιανός διδάσκει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν με θάρρος την αρρώστια τους και να την πολεμάνε. Έναν αγώνα που τον γνωρίζει ο ίδιος καλά, καθώς στα 16 του χρόνια έδωσε τη δική του μάχη με τον καρκίνο και βγήκε νικητής.

Δείγματα από τη δουλειά του Στυλιανού Παπαρδέλα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του 

www.stylianospapardelas.com.



  ΑΜΠΕ



Όμορφες εικόνες της καθημερινής ζωής από διάφορα μέρη του κόσμου




Ας γυρίσουμε  για λίγο το βλέμμα μας στην καθημερινή ζωή του υπόλοιπου πλανήτη και να μοιραστούμε εικόνες από το Νεπάλ, τη Βενεζουέλα, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κολομβία και μερικούς άλλους προορισμούς από όλο τον κόσμο.
 Πηγή : boston.com