expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.9.12

Πάγος στους πόλους του Ερμή






Ύστερα από σοβαρές ενδείξεις, διαστημικό αεροσκάφος της NASA διέκρινε ύπαρξη πάγου στους πόλους του Ερμή. Παρόλο την επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη, που εκτιμάται ότι ξεπερνάει τους 400 oC, κάποιοι κρατήρες βρίσκονται μονίμως σε σκιά, αποτελώντας τις λεγόμενους «ψυχρές παγίδες».

Προηγούμενες μελέτες είχαν επισημάνει την ύπαρξη περιοχών κοντά στους πόλους με ισχυρή ανάκλαση της ακτινοβολίας radar, χαρακτηριστικό της ύπαρξης πάγου. Αυτές οι περιοχές φαίνεται να αντιστοιχούν με μεγάλη ακρίβεια με τους κρατήρες εν σκιά, σύμφωνα και με τη απόψη της Δρ Nancy Chabot του Johns Hopkins University. Επίσης επισημαίνει ότι ο πάγος σε πολλούς κρατήρες θα πρέπει να καλύπτεται από υλικά που λειτουργούν ως μόνωση προκειμένου να διατηρηθεί.

Το διαστημικό αεροσκάφος Messenger είναι το δεύτερο μετά το Mariner 10 (1970), το οποίο πραγματοποίησε εκτεταμένη χαρτογράφηση της επιφάνειας του Ερμή. Όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες από την αποστολή του Messenger, ο Ερμής ήταν ένας γεωλογικά ενεργός πλανήτης για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι κρατήρες στην επιφάνειά του είχαν υποστεί παραμόρφωση από κάποια γεωλογική διεργασία. Με την ολοκλήρωση της αποστολής του Messenger, που όπως φαίνεται θα ολοκληρωθεί το 2013, περισσότερα ευρήματα φαίνεται ότι θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας.


Πηγή: bbc.co.uk

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Αλόννησος: Μικροσκοπική και υπέροχη



Καταπράσινη, με φιλόξενους ανθρώπους και γεμάτη μικρούς κόλπους, νησίδες, κρυστάλλινα νερά, ντόπιες νοστιμιές και... φώκιες!


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ

H Αλόννησος «βαφτίστηκε» κατά λάθος από τον Οθωνα το 1838? μέχρι τότε ονομαζόταν Λιαδρόμια. Το λάθος ήταν πως η Αλόννησος των αρχαίων είναι μάλλον η σημερινή Κυρά Παναγιά, ενώ «Ικος» είναι η ονομασία των αρχαίων για τη σημερινή Αλόννησο.
Επισκέφτηκα πάλι το νησί έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Επαγγελματικό βέβαια το ταξίδι, αλλά μου θύμισε ένα υπέροχο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '70. Το πλοίο από τον Αγιο Κωνσταντίνο μάς άφησε στο Πατητήρι, μέσα στον ομώνυμο όρμο, που είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού.
Κάποτε η Αλόννησος ήταν γεμάτη αμπέλια και στο Πατητήρι βρίσκονταν οι αποθήκες των κρασιών, καθώς και τα πατητήρια των σταφυλιών. Από αυτά προήλθε η ονομασία του οικισμού. Μάλιστα, κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το εκλεκτό κρασί, το οποίο εξαγόταν μέσα σε αμφορείς, που σε μία από τις δύο λαβές τους έφεραν την επιγραφή ΙΚΙΩΝ.
Αρχικά η πρωτεύουσα ήταν το Χωριό (σήμερα λέγεται Παλιό Χωριό ή Παλιά Χώρα), που βρίσκεται, παραδοσιακά, περίπου 3 χλμ. πάνω από το Πατητήρι. Λέω «παραδοσιακά», γιατί όλοι οι κεντρικοί οικισμοί των νησιών χτίζονταν ψηλά και μακριά από τις παραλίες λόγω των πειρατών. Στην Αλόννησο έγινε ένας καταστροφικός σεισμός το 1965 και η Παλιά Χώρα υπέστη πολλές ζημιές. Δεν υπήρχαν πια οι πειρατές, κι έτσι οι κάτοικοι σιγά-σιγά την εγκατέλειψαν κατεβαίνοντας προς τα παράλια. Το Πατητήρι αναπτύχθηκε ραγδαία, πληρώνοντας βέβαια το τίμημα της άναρχης δόμησης. Συγκρίνοντάς το με τις εντυπώσεις της πρώτης μου επίσκεψης, το βρήκα βελτιωμένο και καλύτερο. Μάλλον επειδή οι περισσότεροι Αλοννησιώτες κατάλαβαν ότι το παραδοσιακό, εκτός από το ότι είναι ωραιότερο, είναι και προς το συμφέρον τους, λόγω του τουρισμού.
Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες τις περισσότερες επιχειρήσεις και τις περισσότερες υπηρεσίες. Δηλαδή, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα, σούπερ μάρκετ αλλά και ταχυδρομείο, αστυνομία, φαρμακεία, ιατρικό κέντρο, ΑΤΜ, ταξιδιωτικά γραφεία κ.λπ. Το λιμάνι, που συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Βόλο, τον Αγιο Κωνσταντίνο, την Κύμη, τη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες Σποράδες, είναι και η αφετηρία των εκδρομών προς το θαλάσσιο πάρκο (ΕΘΠΑΒΣ) και τις παραλίες.
Το νησί, το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων, έχει έκταση 64 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 2.500 κατοίκους. Εχει σχήμα μακρουλό και εκτείνεται από Β-ΒΑ προς Ν-ΝΔ. Το βόρειο μέρος είναι πιο ορεινό σε αντίθεση με το νότιο, που είναι σχεδόν πεδινό και σε αυτό βρίσκονται όλοι οι οικισμοί. Στις βραχώδεις ακτές του υπάρχουν σπηλιές όπου καταφεύγουν φώκιες και αγριοπερίστερα, ενώ πάνω και στις γύρω νησίδες υπάρχουν αγριοκάτσικα (υπήρχαν τουλάχιστον) όμοια με τα λεγόμενα κρι-κρι της Κρήτης, της Αντιμήλου και της Πολυαίγου. Σίγουρα πάντως, για να δείτε αιγάγρους, θα πρέπει να επισκεφτείτε τα Γιούρα.
Οπωσδήποτε να πάτε στο Παλιό Χωριό της Αλοννήσου. Θα σας γοητεύσει με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα πολλά παραδοσιακά πέτρινα οικήματα και τις γραφικότατες ολάνθιστες αυλές. Μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο από το Πατητήρι ή, αν θέλετε να γυμναστείτε, περπατήστε το παλιό πλακόστρωτο ανηφορικό μονοπάτι (περίπου μισή ώρα). Τα υπόλοιπα αξιοθέατα βρίσκονται στα γύρω νησάκια.
Επισκεφτείτε, λοιπόν, τη νήσο Περιστέρα με τον κάβο του πειρατή και με τα πολλά αρχαία ναυάγια, τα Σκάντζουρα με τα λευκά μάρμαρα και το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, την Κυρά Παναγιά με το μοναστήρι της Παναγίας, την Ψαθούρα με την υπέροχη παραλία στη νότια πλευρά και το φάρο, αλλά και τη σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα, όπου έχουν βρεθεί εξαιρετικά ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Βέβαια, η Αλόννησος, όπως και όλα τα γύρω νησάκια, βρίσκονται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, που είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα (περίπου 2.220 τ.χλμ.). Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει την Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.
ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΠΙ
Στην Αλόννησο θα βρείτε πάρα πολλές μικρές και μεγάλες παραλίες.
Οι πιο γνωστές είναι:
Μικρός Μουρτιάς. Με άμμο και βότσαλο, μια ήσυχη παραλία με καθαρά νερά όπου συχνάζουν γυμνιστές.
Μεγάλος Μουρτιάς. Με βότσαλο και διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, μετά τη Μαρπούντα στα ΝΔ. Υπάρχουν τρεις ταβέρνες και η παραλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση και είναι απάνεμη.
Βύθισμα. Πανέμορφη, ερημική αμμώδης παραλία μεταξύ Μαρπούντας και Μεγάλου Μουρτιά. Μπορεί κανείς να φτάσει εκεί με βάρκα ή από το μονοπάτι, που... όμως απαιτεί τύχη για να εντοπιστεί.
Μαρπούντα. Οργανωμένη παραλία, κάτω από το ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου θα έρθετε και για θαλάσσια σπορ.
Μηλιά Γιαλός. Απέχει μόλις 2 χλμ. από το Πατητήρι και έχει ψιλό βότσαλο.
Χρυσή Μηλιά. Αμμώδης, με γαλαζοπράσινα ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά και άπειρους κολυμβητές. Ο βυθός είναι πεντακάθαρος με ψιλή άμμο και μπορείς να περπατήσεις μέχρι και 150 μ. από την ακτή. Υπάρχει ταβέρνα.
Τζώρτζη Γιαλός. Μικρότερη από τη Χρυσή Μηλιά, με ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως το μικρό βάθος, το γαλαζοπράσινο διάφανο χρώμα και η μικρή ταβέρνα με σπιτική κουζίνα. Δεν είναι οργανωμένη.
Λεφτό Γιαλός. Θα την προσεγγίσετε είτε οδικώς (7,5 χλμ.) είτε με βάρκα (διάρκεια διαδρομής: 40 λεπτά). Εχει λευκό βότσαλο και στην παραλία λειτουργούν δύο ταβέρνες, οι οποίες έχουν και μπαρ. Θα βρείτε επίσης ομπρελο-ξαπλώστρες.
Αγιος Δημήτριος. Θεωρείται η καλύτερη παραλία του νησιού και μου είπαν πως έχει κατακτήσει μια θέση στις 10 καλύτερες παραλίες του πλανήτη. Καταγάλανα διάφανα νερά και κατάλευκο βότσαλο. Είναι μάλιστα οργανωμένη, με καντίνα και μικρό ταβερνάκι.
ΤΑ ΓΥΡΩ ΝΗΣΑΚΙΑ
 Ξηρό ή Περιστέρα
Βρίσκεται ανατολικά της Αλοννήσου και πάρα πολύ κοντά, προστατεύοντας τα παράλιά της από τους ανατολικούς ανέμους. Την ονομασία Ξηρό τού έδωσαν οι Αλοννήσιοι, επειδή σε σχέση με τη διπλανή Αλόννησο είναι πολύ πιο άνυδρο και με πολύ λιγότερη βλάστηση.
 Κυρά Παναγιά
Στα 3,5 ν.μ. από τις βόρειες ακτές της Αλοννήσου και προς τα βορειοανατολικά βρίσκεται το νησί της Κυρά Παναγιάς. Το όνομά του προήλθε από το μεταβυζαντινό μοναστήρι που βρίσκεται χτισμένο στην ανατολική ακτή του νησιού και είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Παναγίας. Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχουν παλαιοχριστιανικά λείψανα του 6ου - 7ου αι. μ.Χ. Η εκκλησία είναι πιθανόν του 16ου αιώνα. Η Κυρά Παναγιά σε παλαιότερους αλλά και σύγχρονους χάρτες σημειώνεται ως Πέλαγος ή Πελαγονήσι. Αρκετές ιστορικές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα αυτό ήταν το νησί που οι αρχαίοι Ελληνες ονόμαζαν Αλόννησο. Το νησί κατοικήθηκε από πολύ παλιά.
 Γιούρα
Είναι στα 2 ν.μ., ΒΑ της Κυρά Παναγιάς. Οι αρχαίοι Ελληνες ονόμαζαν το νησί Γεροντία. Είναι ένας μεγάλος βραχώδης όγκος που έχει άγρια ομορφιά και αποτελεί βιότοπο για σπάνια είδη ζώων και πουλιών. Στις θαλασσινές σπηλιές βρίσκουν καταφύγιο μεσογειακές φώκιες, ενώ στα γκρέμνα θα δείτε αίγαγρους και γεράκια.
 Ψαθούρα
Απέχει μερικά μίλια από τη βόρεια άκρη των Γιούρων και ονομάζεται επίσης Ερημίτης. Η Ψαθούρα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Βόρειων Σποράδων. Βορειότερα απλώνεται το ανοιχτό πέλαγος μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής. Το νησί είναι μικρής έκτασης και χαμηλό. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 2 χλμ. και το ύψος του τα 17 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
 Πιπέρι
Βρίσκεται 6,5 ν.μ. ανατολικά από τα Γιούρα. Εχει απόκρημνες ακτές και είναι σκεπασμένο με πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης. Στο Πιπέρι μόνασε και ο Καισάριος Δαπόντες, λόγιος από τη Σκόπελο που έζησε τον 18ο αιώνα. Αυτό το νησί αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και στις σπηλιές του ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός φώκιας στη Μεσόγειο.
 Σκάντζουρα
Είναι το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος. Βρίσκεται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την Αλόννησο προς τα νοτιοανατολικά. Ο Ρωμαίος γεωγράφος Πλίνιος το αναφέρει με το όνομα Σκάνδιρα. Το νησί είναι χαμηλό με ομαλό ανάγλυφο. Οι λόφοι καλύπτονται από πλούσια μακκία βλάστηση και φρύγανα και σε πολλά σημεία σχηματίζουν δάσος οι χαμηλοί κέδροι.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Η Αλόννησος συνδέεται τακτικά με τα λιμάνια του Βόλου (2 ώρες και 30΄) και του Αγίου Κωνσταντίνου (2 ώρες και 40΄) μέσω Σκιάθου και Σκοπέλου. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι πολύ πιο πυκνά, ενώ πραγματοποιούνται και συνδέσεις με Σκύρο, Κύμη, Αιδηψό, Ωρεούς, Πευκί, Πλατανιά, Θεσσαλονίκη, Μαρμαρά, Μουδανιά και Πόρτο Καράς.
Συγκεκριμένα, μέσω Κύμης με το οχηματαγωγό «Αχιλλέας» (www.sne.gr) σε 2 ώρες και 10΄ μόνο, με δρομολόγιο κάθε Σάββατο και Τρίτη και αρκετά προσιτές τιμές εισιτηρίων.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Atrium Hotel (Πατητήρι, T/24240-65.750, www.atriumalonnissos.gr). Πανέμορφο ξενοδοχείο πάνω από το Πατητήρι, στα μισά σχεδόν του δρόμου για την Παλιά Χώρα. Ανετα δωμάτια εξαιρετικού γούστου. Το δίκλινο μετά προγεύματος από 125 έως 150 ευρώ.
Nereides Hotel Apartments (Πατητήρι, Τ/24240-65.643-4 www.nereides.gr/). Κτισμένο σε λόφο πάνω από το λιμάνι, τα άνετα δωμάτιά του διαθέτουν εξαίρετη θέα. Το δίκλινο μετά πρωινού από 80 έως 115 ευρώ.
Liadromia Boutique Hotel (Πατητήρι,T/24240-65.521 www.liadromia.gr). Με εξαιρετική θέα στο λιμάνι, όμορφα δωμάτια διακοσμημένα με ρομαντική διάθεση. Το δίκλινο μετά πρωινού από 65 έως 90 ευρώ.
Marpunta Village Hotel (T/24240-65.212 www.marpunta.com). Πανέμορφο συγκρότημα μπανγκαλόου ακριβώς πάνω από την παραλία της Μαρπούντας. Το δίκλινο είναι στα 220 ευρώ και είναι μεν all inclusive, αλλά πολύ καλής ποιότητας.

ΦΑΓΗΤΟ
• Πανούλης (Βότση, Τ/24240-65.744). Μια υπέροχη βεράντα μέσα στα πεύκα και θέα την παραλία και τη θάλασσα. Πολύ καλά τα λίγα μαγειρευτά και εξαίρετο φρέσκο ψάρι.
• Αρχιπέλαγος (Πατητήρι, Τ/25240-65.031). Στο κεντρικό, σχεδόν, σημείο του λιμανιού, προσφέρει κυρίως ψάρια και θαλασσινά, αλλά θα βρείτε και αρκετά κρέατα και μαγειρευτά.
• Ακρογιάλι (Πατητήρι, Τ/24240-65.236). Στη δεξιά άκρη του λιμανιού και μακριά από το «αγριεμένο πλήθος», θα βρείτε φρέσκο ψάρι και καλή κουζίνα.
• Στενή Βάλα (Στενή Βάλα, Τ/24240-65.590). Η ταβέρνα της κ. Τασίας είναι μάλλον η πιο διάσημη της Αλοννήσου και στέκι ιστιοπλόων επισκεπτών. Αστακομακαρονάδα λοιπόν (παραδοσιακή τροφή ιστιοπλόων) και πολύ καλή ντόπια κουζίνα.
AΓΟΡΕΣ
Στο Συνεταιρισμό Γυναικών βρήκα πολύ καλά γλυκά κουταλιού, που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα. Και βέβαια, να αγοράσετε τόνο Αλοννήσου από τη βιοτεχνία Alalunga.

http://trans.kathimerini.gr


* Σημείωση: Οι πληροφορίες και οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο ισχύουν την περίοδο σύνταξης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Πάρος: Τα πολλά της πρόσωπα




Από τις πολυσύχναστες πλαζ μέχρι τα γραφικά χωριά της ενδοχώρας, ψάχνουμε την απάντηση στο τι κάνει το κυκλαδίτικο νησί τόσο δημοφιλές.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ


Ο γύρος της Πάρου σε μία μόλις ημέρα αρκεί για να καταλάβεις γιατί πλήθη τουριστών συρρέουν εδώ. Τη μια υπέροχη αμμουδιά διαδέχεται άλλη, μεγαλύτερη. Ανάμεσά τους μικρές απομονωμένες ακτές προς εξερεύνηση. Δεν χρειάζεται να προγραμματίσεις πού θα σταματήσεις για μπάνιο. Aν με τη φαντασία «γκρεμίσεις» ό,τι σ' ενοχλεί από τα υπεράριθμα ξενοδοχεία και εξοχικά, δεν έχεις παρά να ζηλέψεις τους πρώτους τουρίστες που την ανακάλυπταν τις δεκαετίες του '60 και του '70.
Η Πάρος, αν και κορεσμένη σε τουριστικές υποδομές, διατηρεί πολλούς ενδιαφέροντες μικρόκοσμους, που εναλλάσσονται ανά μικρές αποστάσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν σε κάθε γούστο. Στη διαδρομή θα συναντήσεις καλαμιές και ροδοδάφνες, γκαζόν και φοίνικες, αρκετά κάμπινγκ και ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία.
Η Νάουσα έχει κλέψει πλέον τα φώτα από την Παροικιά. Προσπαθεί να διαμορφώσει έναν κοσμικό χαρακτήρα, με σημείο αναφοράς πάντα τα γραφικά λιμανάκια της, εκείνα στα οποία τα καλοκαιρινά ξημερώματα ξενυχτισμένοι τουρίστες συναντιούνται με αγουροξυπνημένους ψαράδες έτοιμους να λύσουν το καΐκι. Λίγο πιο πίσω από το λιμάνι της, ένα άλλο της πρόσωπο, πιο μαζικό, με rooms to let και disco που συνεχίζουν να παίζουν το «Big in Japan», σε κάνει να νιώθεις σαν κομπάρσος σε ταινία των '80s, διασκεδάζοντας στους ρυθμούς ξεχασμένων σουξέ, ενώ οι τιμές γίνονται όλο και πιο φιλικές.
Φεύγοντας προς την ενδοχώρα, το χωριό Κώστος εμφανίζεται, με τους παππούδες στην κεντρική πλατεία να πίνουν το πρωινό καφεδάκι τους παίζοντας τάβλι, με απίστευτη ησυχία, με κάτι τεράστιες βουκαμβίλιες και μια ταμπέλα που οδηγεί στο έτερο ορεινό χωριό, τις Λεύκες. Δεν θα φανταζόμασταν ποτέ πως ένα τέτοιο χωριό επιβιώνει σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας. Ενώ ανεβαίνουμε περπατώντας για την εξαιρετική πλατεία της Αγίας Τριάδας, η υφάντρα, η κυρία Ανέζα, ξεπροβάλλει αποφασισμένη να μας δείξει ένα προς ένα όλα της τα υφαντά.
Επόμενη στάση, Χρυσή Ακτή. Βeach volley, windsurf και ένα κεφάτο beach bar για δροσιστικές μπίρες και κοκτέιλ. Δράση, θάλασσα, αλμύρα, ηλιοκαμένα σώματα και διαρκής ενημέρωση για τον καιρό. Για να είμαστε χαρούμενοι στην Πάρο της Χρυσής Ακτής, θέλουμε μεγάλα κύματα και δυνατό αέρα!
Στο δε ψαροχώρι της Αλυκής αγαπημένο παιχνίδι των πιτσιρικάδων είναι η απογευματινή βαρκάδα. Κατεξοχήν ψαράδες οι κάτοικοί του, διατηρούν την ευασθησία τους για καλό φρέσκο ψάρι ακόμα και τους μήνες αιχμής. Παράλληλα, διατηρούν το έθιμο της «Γιορτής του Ψαρά» κάθε Αύγουστο, ρίχνοντας βεγγαλικά από τα καΐκια στο λιμάνι και χορεύοντας μαζί με τους επισκέπτες τους σε νησιωτικούς σκοπούς.
Η Πούντα, πάλι, είναι έτοιμη για απογείωση! Προορισμός από μόνη της για πολλούς Ευρωπαίους φανατικούς λάτρεις του kitebording, ως ένα από τα διεθνή κέντρα του συγκεκριμένου σπορ. Οσοι έρχονται εδώ κατασκηνώνουν ή νοικιάζουν κάπου κοντά στην παραλία και αδιαφορούν για το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο νησί.
Με μια πανοραμική πρώτη ματιά, η Παροικιά με όλες τις αστικές της πινελιές προετοιμάζει για επιστροφή στη μεγαλούπολη. Η αίσθηση αλλάζει μόλις για λίγο χαθεί κάποιος στα δρομάκια της παλιάς πόλης, στην αυλή της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής, σε μικρά καφενεία και ταβερνάκια, όταν συναντήσει υπέροχα πρόσωπα ηλιοκαμένων γερόντων, βέρους Παριανούς να διηγούνται ιστορίες και ανέμελα παιδιά σε ένα ατελείωτο καλοκαιρινό παιχνίδι μέχρι αργά το βράδυ. Τότε που φεύγει το τελευταίο καράβι της ημέρας και μια τελευταία ματιά στη φωτισμένη Παροικιά θυμίζει πως, πρώτα απ' όλα, η Πάρος σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Επιλέξτε προσεκτικά ανάμεσα στις γεμάτες τρέλα μέρες της τουριστικής της παραζάλης ή στις πιο ήπιες, εκείνες που το νησί αφήνει να φανούν τα πραγματικά του χρώματα.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Για την Πάρο έχουν δρομολόγια η Blue Star Ferries, η NEL Lines, η Αnek, η Hellenic Seaways και η Sea Jet. Αεροπορικά δρομολόγια πραγματοποιεί η Olympic air.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Porto Paros Villas (T/22840-52.669, 52.670, 210-68.30.942, www.portparosvillas.com). Μπανγκαλόου σε ωραίο σημείο ανάμεσα στις Κολυμπήθρες και στο Μοναστήρι, με πλαζ της μονάδας και θέα στη Νάουσα. Από 130 έως 170 ευρώ το ένα. Δίπλα του λειτουργεί η δεύτερη μονάδα του Porto Paros, συνδυάζοντας πολλά δωμάτια, κήπους και φιλικές τιμές. Από 100 έως 140 ευρώ το δίκλινο. Οι δύο μονάδες μοιράζονται εστιατόριο, πισίνα, τένις, μπιτς βόλεϊ, γήπεδο μπάσκετ και πάρκο με νεροτσουλήθρες, το Aqua Paros.
Petres (Τ/22840-52.467, www.petres.gr). Ενα όμορφο και ήσυχο ξενοδοχείο στον Αγιο Ανδρέα της Νάουσας, με γυμναστήριο, σάουνα, jacuzzi, πισίνα και γήπεδο τένις. Ολα τα δωμάτια βλέπουν θάλασσα. Από 78 έως 132 ευρώ το δίκλινο.
Astir of Paros (Τ/22840-51.976, www.astirofparos.gr). Πεντάστερο ξενοδοχείο, συνώνυμο της κοσμικής ζωής στο νησί, λίγο έξω από τη Νάουσα, με όμορφους τροπικούς κήπους πάνω στη θάλασσα, ελικοδρόμιο, 2 εστιατόρια, φάρμα με βιολογικά προϊόντα και άλλες παροχές. Ενδεικτικές τιμές: 200 ευρώ το δίκλινο τη χαμηλή περίοδο, 552 ευρώ η executive souite.
Lefkes Village (T/22840-41.827, www.lefkesvillage.gr). Ξενοδοχείο στο ορεινό χωριό Λεύκες, που κρατάει ζωντανή την αισθητική του Αιγαίου με ποικίλους τρόπους στα δωμάτια και στους κήπους του. Από 70 έως 150 ευρώ.
Porto Paradiso (T/6995-602.553, www.porto-paradiso.com). Λιτά, άνετα, πέτρινα δωμάτια και ένα διαμέρισμα πάνω στην αμμουδιά της Χρυσής Ακτής, με θέα στη θάλασσα. Παρέχεται και χώρος φύλαξης windsurf. Από 50 έως 100 ευρώ το δίκλινο.
Poseidonion of Paros (Τ/22840-42.650, www.poseidon-paros.gr). Ξενοδοχείο της Χρυσής Ακτής σε προνομιακή θέση, ιδανικό για οικογένειες με πισίνες, εστιατόριο και μπαρ, τένις, spa και άλλες παροχές. Από 105 ευρώ το δίκλινο τη χαμηλή περίοδο έως 355 ευρώ το deluxe διαμέρισμα την υψηλή περίοδο.
Αγγελική (Τ/22840-91.235, 91.318, www.hotelageliki.com). Απλά, πεντακάθαρα και οικονομικά δωμάτια πάνω από την ψαροτεβάρνα της οικογένειας, με θέα στο λιμάνι της Αλυκής. Από 30 έως 70 ευρώ το δίκλινο, ανάλογα με την περίοδο.


ΦΑΓΗΤΟ
• Αλυκή (Τ/22840-91.235, 91.318). Παλιά ψαροταβέρνα με δικό της καΐκι πάνω στο λιμανάκι της Αλυκής.
• Δαμιανός (Τ/22840-51.057, 51.100). Ψαροταβέρνα μπροστά στη θάλασσα, γνωστή για την κακαβιά, την αστακομακαρονάδα της και άλλα θαλασσινά, στο λιμανάκι του Αμπελά.
• Γεμενί (Τ/22840-51.445, www.yemeni.gr). Παραδοσιακό οινομαγειρείο στη Νάουσα, με κοφτά τραπεζομάντιλα και μαγειρευτά της κυρα-Μαριώς Ζούμη.
• Ο Κλαρίνος (Τ/22840-41.608). Ψησταριά στις Λεύκες για κρέας και τοπικά πιάτα, όπως καραβόλους σκορδαλιά και ρεβίθια φούρνου.
• Το Μουράγιο. Φρέσκο ψάρι και προσεγμένες δροσερές σαλάτες δίπλα στην προκυμαία όπου δένουν τα καΐκια στην Αλυκή.
• Ο Μπαρμπαρόσσας (Τ/22840-51.391, www.barbarossa-paros.com). Γνωστό και ιστορικό εστιατόριο σε λιμανάκι της Νάουσας, που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1963.
• Οινόη (Τ/22840-53.103). Προσιτή ταβέρνα με ωραίες γεύσεις σε μια αυλή της Νάουσας γεμάτη με γεράνια και βουκαμβίλιες.

ΓΙΑ ΚΑΦΕ/ΓΛΥΚΟ/ΠΟΤΟ
Καφενείο της Μαριγώς (Τ/22840-44.014). Για καφέ και γλυκό του κουταλιού ή τσίπουρο και μεζέδες, στην όμορφη πλατεία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Λεύκες.
Χαμηλοθώρης (Τ/22840-51.570). Ζαχαροπλαστείο στη Νάουσα με μεγάλη ποικιλία νοστιμότατων γλυκών και παγωτών, δικού του εργαστηρίου. Ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο.
Comeback. Μπαρ με ωραία ατμόσφαιρα σε ένα από τα λιμανάκια της Νάουσας.
Golden Garden. Για χαλαρό ποτό στη Χρυσή Ακτή, πάνω στο δρόμο προς Δρυό.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 Aqua Paros (T/22840-52.669). Νεροτσουλήθρες, πισίνα, εστιατόριο και μπαρ δίπλα στις Κολυμπήθρες.
 Paros Kite Pro Center (T/22840-92.229, www.paroskite-procenter.com). Σταθμός του παγκόσμιου πρωταθλήματος kiteboarding και σχολή εκπαίδευσης για αρxάριους, αλλά και προχωρημένους, στην αμμώδη παραλία της Πούντας. Παραδίδονται και μαθήματα windsurfing.
 Windsurf & Kiteboard Club (T/22840-42.900, 6932-737.376, www.sundwind.gr). Ενοικίαση εξοπλισμού και μαθήματα κυρίως windsurf αλλά και kiteboard στη Χρυσή Ακτή.
 Πεζοπορία. Δύο διαδρομές ήπιας δυσκολίας που μπορείτε να ακολυθήσετε είναι: 1) Το παλιό βυζαντινό μονοπάτι, γνωστό και ως «βυζαντινός δρόμος», που ξεκινά από το χωριό Πρόδρομος στις Λεύκες (μία ώρα περίπου). 2) Στο χωριό Μάρπησσα, πίσω από τους μύλους υπάρχει μονοπάτι που κινείται ανατολικά και ανεβαίνει στο λόφο του Κεφάλου. Εδώ θα δείτε τα ερείπεια του ενετικού κάστρου του Νικολάου Α' Σωμαρίπα και το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
 Holland Tunel (Τ/22840-22.195, www. Hollandtunnelgallery.com). Γκαλερί με πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Παροικιά, αλλά και στο Μπρούκλιν.
 Φεστιβάλ στο Πάρκο (T/22840-53.560, www.parkoparos.gr). Ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του πάρκου για τις φετινές ημερομηνίες και το πρόγραμμα του καλοκαιρινού φεστιβάλ.

ΑΓΟΡΕΣ
Μωραΐτης (Τ/22840-51.350, 51.706, www.paroswines.gr). Οινοποιείο με οικογενειακή παράδοση στο παριανό κρασί και πολύ καλή συλλογή βιολογικών και μη κρασιών. Από το 2001 το παλιό οινοποιείο έχει διαμορφωθεί σε μουσειακό και εκθεσιακό επισκέψιμο χώρο.
Τριπολιτσιώτης Στέλιος (Τ/22840-52.817, 52.584). Παντοπωλείο στη Νάουσα για παραδοσιακά προϊόντα Πάρου και άλλων κυκλαδίτικων νησιών.
Υρια (Τ/22840-24.359, 28.388, www.yriaparos.com). Ομορφα κεραμικά θα βρείτε στο κατάστημα της Παροικιάς ή/και στο εργαστήρι πάνω από το χωριό Κώστος στην ενδοχώρα.
http://trans.kathimerini.gr

* Σημείωση: Οι πληροφορίες και οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο ισχύουν την περίοδο σύνταξης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Ρέθυμνο, το κρητικό μεγαλείο



Το Ρέθυμνο με τον Ψηλορείτη και την καταγάλανη θάλασσα, με ίχνη 4.500 χρόνων πολιτισμού, με πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, με μαγικά βενετσιάνικα μνημεία, με την πιο καλοδιατηρημένη Αναγεννησιακή πόλη στην Ελλάδα, με ατελείωτες παραλίες, σπήλαια, φαράγγια, μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, σας περιμένει.

Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Ρίθυμνα ή Ρήθυμνα ή Ριθυμνία. Μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης υπάρχουν από τον 5ο-4ο αι. π.Χ. και είναι κυρίως τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τα οποία έφεραν στη μια όψη την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθηνάς, και στην άλλη τρίαινα ή δύο δελφίνια ή αίγα. 
Από την κοπή των νομισμάτων αυτών φαίνεται ότι η πόλη ήταν ανεπτυγμένη με αξιόλογο εμπόριο. Ίσως να είχε αναπτύξει σχέσεις με τους Πτολεμαίους, οι οποίοι την είχαν μετονομάσει σε Αρσινόη. Είναι περιορισμένες οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας για τη βυζαντινή περίοδο. 

Αξιόλογες μαρτυρίες δεν υπάρχουν μέχρι το 1204, οπότε οι Ενετοί αγόρασαν από τους Φράγκους κατακτητές του Βυζαντίου ολόκληρη την Κρήτη έναντι 10.000 αργυρών μάρκων. Τότε αρχίζει η περίοδος της Ενετοκρατίας, η οποία φτάνει μέχρι το 1669. Οι Ενετοί αρχικά εξεδίωξαν τους Γενουάτες του Ενρίκο Πεσκατόρε και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Δεν έδωσαν εντούτοις ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξή του. Τους ενδιέφεραν περισσότερο οι κτήσεις τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα Επτάνησα.
 

Το 1538 ο Χαϊρεντίν (Khair ad Din) Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης) ναύαρχος του Οθωμανικού στόλου και κουρσάρος των ακτών της Αλγερίας (Μπαρμπαριάς), επιτέθηκε στο νησί. 

Οι Ενετοί αποφάσισαν να κατασκευάσουν ορισμένα οχυρωματικά έργα. Περιέβαλαν την πόλη με τείχος μήκους 1400 μ. (σήμερα ολοσχερώς κατεστραμμένο), αφήνοντας όμως την από θαλάσσης πλευρά εκτεθειμένη. Ήταν εύκολο έτσι για τον πειρατή Ολουτζ Αλή να την κατακτήσει, το 1562. Οι Ενετοί, διαπιστώνοντας το σφάλμα τους, αφού τον εξεδίωξαν, κατασκεύσαν το περίφημο κάστρο της Φορτέτζας, σωζόμενο σήμερα. Η Φορτέτζα αποτελεί το έμβλημα του Ρεθύμνου.
 

Ο 16ος αιώνας βρίσκει την πόλη σε μεγάλη πνευματική άνθηση. Πολλοί Ρεθυμνιώτες καλλιτέχνες και λόγιοι εργάζονται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Βενετία. Σημαντικές προσωπικότητες είναι ο Μάρκος Μουσούρος (1470–1517), ο Εμμανουήλ Τζάνες Μπουνιαλής και ο αδελφός του Μαρίνος Τζάνες Μπουνιαλής, δημιουργός του έπους "Κρητικός Πόλεμος", ο Νικόλαος Βλαστός, ο Ζαχαρίας Καλλέργης (συνέταξε και τύπωσε ο ίδιος "Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν"), ο ζωγράφος Εμμανουήλ Λαμβάρδος, ο Γεώργιος Χορτάτσης (Ερωφίλη, Γύπαρις, Πανώρια) κ. ά.

Η περίοδος αυτή της ακμής διακόπηκε απότομα, όταν το 1669 η Κρήτη κατακτήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι οδήγησαν την πόλη σε μαρασμό. Οι κάτοικοί της σταδιακά άρχισαν να την εγκαταλείπουν, αλλά δεν έλειψαν και οι μικροεξεγέρσεις. Με την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη ξεσηκώθηκε. 
Χωρίς δυσκολία οι Τούρκοι κατέπνιξαν την επανάσταση στο νησί, καθώς οι Κρητικοί πολεμούσαν μόνοι κι αβοήθητοι. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο του σπηλαίου του Μελιδονιού, στο οποίο είχαν καταφύγει περίπου 370 άτομα (άνδρες και γυναικόπαιδα) που δεν ήθελαν να παραδοθούν: Οι Τούρκοι πέταξαν αναμμένα υλικά στην είσοδο του σπηλαίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο από ασφυξία οι έγκλειστοι σ' αυτό (2 - 3 Οκτωβρίου 1823).

Το 1866 ξέσπασε νέα επανάσταση. Αυτή τη φορά οι Κρήτες πολέμησαν σε μεγάλο βαθμό αβοήθητοι και η επανάσταση κατεστάλη. Το πιο χαρακτηριστικό γεγονός αυτής της επανάστασης είναι το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου (8 Νοεμβρίου 1866), ενός μοναστηριού 22 χλμ. ανατολικά του Ρεθύμνου.
 

Με την ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης (1897) η πόλη άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται. Κατασκευάστηκαν έργα υποδομής (δρόμοι, γέφυρες, διδακτήρια). Η ανάπτυξη συνεχίστηκε, όχι όμως με εντατικούς ρυθμούς, για να διακοπεί με τη Μάχη της Κρήτης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία η πόλη υπέστη αρκετές καταστροφές. Διασώθηκε, ωστόσο, σημαντικό μέρος της (ενετικής) παλιάς πόλης, η οποία είναι μέχρι σήμερα μια από τις καλύτερα διασωζόμενες ενετικές πόλεις στην Ελλάδα.
 

ΕΔΩ, όλα τα αξιοθέατα του Ρεθύμνου- μουσεία, ακτές, φαράγγια, αρχαιολογικοί χώροι κ.λ.π.
 

Koντινές εκδρομές

Η Mονή Aρκαδίου, 23 χιλιόμετρα νότια του Pεθύμνου, στην κοινότητα Aμνάτου, είναι το σύμβολο των Kρητών για την ελευθερία, ύστερα από το Oλοκαύτωμα του 1866. Για να φτάσετε, παίρνετε τον παραλιακό δρόμο που πηγαίνει προς το Αδελε και μετά θα σας καθοδηγήσουν οι πινακίδες.
Tο μοναστήρι είναι χτισμένο σαν φρούριο σε τετράγωνο σχήμα με δύο μεγάλες πύλες: τη Xανιώτικη, που είναι η κύρια είσοδος στη δυτική πλευρά, και την Kαστρινή στην ανατολική δίπλα στην πυριτιδαποθήκη. Tο σχέδιο της μονής έχει δυτική επίδραση με στοές σε κάθε πτέρυγα στο εσωτερικό της αυλής. Στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό της Mονής που χτίστηκε το 1857 και είναι αφιερωμένο στη Mεταμόρφωση του Σωτήρος και στους Αγίους Kωνσταντίνο και Eλένη.

Το Σπήλαιο του Mελιδονίου βρίσκεται 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Mελιδόνι, 30 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά του Pεθύμνου σε 230 υψόμετρο. Eίναι ένα από τα πιο γνωστά κρητικά σπήλαια με μεγάλο σπηλαιολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Oι αίθουσές του είναι πανύψηλες, με γιγάντιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που μοιάζουν με κολόνες. H έρευνα έδειξε πως το σπήλαιο λειτούργησε αρχικά ως εποχική κατοικία και αργότερα ως λατρευτικός χώρος μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Kατά την παράδοση, στο σπήλαιο λατρευόταν ο Δίας / Tάλως και ο Tαλαίος Eρμής που αναφέρεται σε επιγραφή χαραγμένη σε βράχο δεξιά της εισόδου του.
 

Στις πηγές της Αργυρούπολης θα δροσιστείτε με το κελάρυσμα των κρυστάλλινων νερών που κατεβαίνουν από το βουνό.
 
Μια βόλτα μέχρι τα ιστορικά Ανώγεια που φωλιάζουν πάνω στον Ψηλορείτη θα σας φέρουν κοντά σε μία από τις πιο περήφανες «ράτσες» της Κρήτης. Φαγητό (φοβερά κρεατικά) οπωσδήποτε στην ταβέρνα «Αετός».
Δέκα χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο σας περιμένει το πανέμορφο βενετσιάνικο χωριό Μαρουλάς, που προσφέρει θαυμάσια θέα σε ολόκληρο το Ρέθυμνο.

Παραλίες:
 
Απέραντη η κεντρική παραλία της πόλης, προσελκύει πλήθος λουόμενων που δεν θέλουν να μετακινηθούν πολύ από τα ξενοδοχεία τους. Η μεγάλη αμμουδερή παραλία συνεχίζεται για πολλά χιλιόμετρα κάτω από την παλαιά εθνική οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου, διασχίζοντας τα προάστια της πόλης. Σε όλο της σχεδόν το μήκος είναι οργανωμένη. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, με κατεύθυνση προς τα Χανιά, η παραλία της Επισκοπής προσελκύει και τον εγχώριο τουρισμό. Η μεγάλη αμμουδιά φιλοξενεί καντίνες, ταβέρνες και beach bars. Μικρές παραλίες, κολπίσκους με βράχια και απόμερες αμμουδιές υπάρχουν σε όλο το μήκος των εθνικών οδών που οδηγούν προς τα Χανιά και το Ηράκλειο. 

Που να φάτε: 

* Aυλή (Ρέθυμνο): Μέσα στην Παλιά Πόλη θα δοκιμάσετε εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα σε έναν πολύ όμορφο χώρο και με πολλές οινικές επιλογές.
* Χόβολη (Λούτρα): Για παραδοσιακή κρητική κουζίνα και ψητά σε ξυλόφουρνο.
* Μαρούβας (Bάμος): Πολλά και νόστιμα κρητικά παραδοσιακά πιάτα. Mεγάλη και εκτεταμένη κάβα με κρασιά απ' όλη την Eλλάδα.
* Aγάπη (Πετρές): Πάνω στη θάλασσα, γραφικότατο με καλή κρητική κουζίνα και φρεσκότατο ψάρι.
* Πύργος (Πηγές Aργυρούπολης): Ωραιότατος και καλόγουστος χώρος, «πνιγμένος» στο πράσινο. Eκτός από ψητά της σούβλας και της ώρας, θα βρείτε κι αρκετά πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας.
* Ηλιομανώλης (Κάνεβος): Εξαιρετική κρητική κουζίνα σε φιλικότατες τομές από την κ. Μαρία Ηλιάκη. Το μέρος είναι ο τελευταίος οικισμός πριν μπείτε στο φαράγγι του Κοτσιφού για Σελλιά ή Πλακιά.

Πως θα πάτε:
 
Αεροπορικώς με την Olympic Air (T/801 801 0101) και την Aegean (Τηλ.: 801 112 0000). Ακτοπλοϊκώς με την ΑΝΕΚ (Τ/210-41.97.470 www.anek.gr) και την Blue Star Ferries (Τ/210-89.19.800, www.bluestarferries.com)). Το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ώρες.


http://www.enlefkotv.com


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Ναύπακτος, το λιμάνι του Δον Κιχώτη




Γήϊνη και μυστηριακή, σε καλεί να βουτήξεις στα λαμπερά χρώματά της και σε παρακινεί, αφού την ανακαλύψεις σπιθαμή προς σπιθαμή, να εξερευνήσεις τα βουνά της.

Η Ναύπακτος, πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, το όνομά της το οφείλει στο ότι εδώ εντοπίσθηκε ο πρώτος ναυτικός οικισμός, όπου κατασκευάσθηκαν πλοία, αρχικά από τους Λοκρούς και αργότερα από τους Δωριείς, προκειμένου να περάσουν στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου. Από τη λέξη ναύς (πλοίο) και το πήγνυμι (κατασκευάζω) προήλθε το τοπωνύμιο Ναύπακτος. 

Το ταξίδι της Ναυπάκτου στην Ιστορία ξεκινά, επίσημα, το 1104 π.Χ., όταν οι Δωριείς καταφθάνουν στη Ναύπακτο και κατασκευάζουν πλοία για να περάσουν απέναντι, στην Πελοπόννησο.
 

Χάρη στη γεωγραφική της θέση, καθώς ήλεγχε την είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής των δυνατών κάθε εποχής. Για τον λόγο αυτό, το 454 π.Χ., οι Αθηναίοι, με αρχηγό τον ναύαρχο Τολμίδη, καταλαμβάνουν τη Ναύπακτο και εγκαθιστούν στην πόλη τους συμμάχους τους Μεσσήνιους.
 

Οι Μεσσήνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ναύπακτο μετά την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός ποταμούς.
 
Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν τη διαχείριση της Ναυπάκτου κατά την μακραίωνη ιστορία της, όπως οι Αθηναίοι, οι Αχαιοί, οι Θηβαίοι, οι Μακεδόνες, ενώ, λόγω της σπουδαίας στρατηγικής της θέσης, αποτέλεσε, για κάποια περίοδο, την πρώτη πόλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, τόπο συγκέντρωσης των αντιπροσώπων των πόλεων που αποτελούσαν την Συμπολιτεία.

Χτυπήθηκε πολλές φορές από εισβολείς, κατακτητές, πειρατές, ακόμη κι από στοιχεία της φύσης, όπως λοιμούς και σεισμούς. Σημαντικό σημείο στην πορεία της ιστορίας της είναι το έτος 217 π.Χ., όταν, στα Κοίλα της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε συνέδριο ειρήνης και κάλεσμα ενότητας, και ακούστηκε ο λόγος του Αγέλαου, που προειδοποιούσε για τη θύελλα που ερχόταν από τη Δύση. Η Ναύπακτος, τελικά, τέθηκε υπό την κατοχή των Ρωμαίων. Στους μεταχριστιανικούς αιώνες, πολλοί βάρβαροι, όπως Ούννοι, Σλάβοι, Βούλγαροι, Σαρακηνοί, λεηλατούν την περιοχή της Ναυπάκτου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην αφάνεια και τον οικονομικό μαρασμό. Το 1210, η πόλη προσαρτάται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, οπότε και αρχίζει η ανάπτυξή της.
 

Το 1407, η Ναύπακτος κυριεύεται από τους Ενετούς και παραμένει στην κατοχή τους για 92 χρόνια. Το χρονικό αυτό διάστημα, στην πόλη κατασκευάζονται νέα κτίρια, εμπορικοί σταθμοί, αποθήκες, ενώ το κάστρο συντηρείται, ενισχύεται, και αποκτά την σημερινή του μορφή. Είναι το μοναδικό κάστρο στην Ευρώπη με πέντε αμυντικά διαζώματα, πέντε αμυντικές ζώνες, δηλαδή.
 

Το 1499, η πόλη περιέρχεται στα χέρια των Οθωμανών. Ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ Β΄, θέλοντας να εξασφαλίσει την είσοδο του Κορινθιακού από ενδεχόμενη δυτική επίθεση, έχτισε τα δύο κάστρα του Ρίου και του Αντιρρίου, τα «Μικρά Δαρδανέλλια».
 
Σταθμός στην ιστορία της Ναυπάκτου είναι το έτος 1571. Στην θαλάσσια περιοχή, που τότε ήταν γνωστή ως «Κόλπος της Ναυπάκτου», διεξάγεται μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας, η «Ναυμαχία της Ναυπάκτου».

Η γρήγορη κατάκτηση των ελεύθερων περιοχών της Μεσογείου από τους Οθωμανούς άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στους Χριστιανούς ηγεμόνες. Μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο που παρουσιαζόταν για τη Δύση, τα ναυτικά κράτη της Βενετίας, της Ισπανίας, του Βατικανού, της Μάλτας ένωσαν τους στόλους τους και με τις ευλογίες του Πάπα Πίου του Ε΄, ετοιμάστηκαν να αντιμετωπίσουν τον Οθωμανικό στόλο. Οι δύο στόλοι συναντήθηκαν, στις 7 Οκτωβρίου 1571, στον Κόλπο της Ναυπάκτου.
 

Οι δυνάμεις του Χριστιανικού στόλου κέρδισαν μια από τις μεγαλύτερες νίκες κατά των Οθωμανών. Το 1699 πραγματοποιήθηκε ανακατάληψη της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς και η πόλη αρχίζει να παρακμάζει.
 
Η Ναύπακτος ελευθερώνεται το 1829 από τον Αυγουστίνο Καποδίστρια, τον αδελφό του Κυβερνήτη Ιωάννη.

Γαλήνια πόλη
 

Η Ναύπακτος, όμως, πέρα από τη ανέγγιχτη ιστορία της, είναι μια πόλη -πολιτισμός.
 

Είναι μια γαλήνια πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη πλαγιά. Το όμορφο βενετσιάνικο κάστρο της και το παλιό κυκλικό λιμάνι, με τους δύο γραφικούς πύργους στην είσοδό του, θα γοητέψει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Κάνοντας έναν περίπατο και περνώντας από το Ασκληπιείο, το Ρολόι, τον Πύργο του Μπότσαρη, την Οικεία Τζαβέλλα, έχεις τη δυνατότητα να ανακαλύψεις τα χνάρια των Βυζαντινών, των Ενετών, των Οθωμανών και όλων των λαών που πέρασαν από τη Ναύπακτο.
 

Το καλοδιατηρημένο κάστρο, με τις αλλεπάλληλες σειρές τειχών στην κορυφή του λόφου, είναι από τα πιο όμορφα της Ελλάδας και πραγματικό στολίδι για την πόλη. 


Τα τελευταία χρόνια η πόλη εκσυγχρονίζεται με πολλά καινούργια μαγαζιά στην παραλία, διατηρώντας όμως το παραδοσιακό ύφος της. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι η κίνηση αυξάνεται σημαντικα. Θα βρείτε ταβέρνες με μαγειρευτά, εστιατόρια, ουζερί με θαλασσινά και καφετέριες.
 

Στον "Ευ-οίνο", εκτός από τις γεύσεις, εντυπωσιάζουν και τα ονόματα: Μπαρούτι, μολότοφ, αντάρα, απαγωγή... Δοκιμάστε κατσάδα (κοτόπουλο με μπέϊκον, γιαούρτι και μαϊντανό. Στο "Bocca di Rossa", δίπλα στο κύμα, γευθείτε φρέσκα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σολομό και ριζότο. Οι εραστές της γλυκιάς αμαρτίας θα βρείτε στο "Sweet & Salty" αφράτες κρέμες.
 

Όπου κι αν καθίσετε κάτω από τα πλατάνια που φθάνουν μέχρι το κύμα,θα έχετε μπροστά σας φόντο τη θάλασσα κι απέναντι την Πάτρα, το Αίγιο και το Παναχαϊκό όρος. 


Υπέροχες παραλίες είναι της Χιλιαδούς, 11 χλμ. από την πόλη, το Μοναστηράκι, παραλιακό χωριό 12 χλμ. ανατολικά, ο Πλατανίτης, αλλά και της Ψανής δυτικά, του Γρίμποβου ανατολικά, του Σκαλώματος, του Μαραθιά, της Στεργούλας. 


Η Ναύπακτος προσφέρεται και για χειμερινές διακοπές. Μία εκδρομή στον ποταμό Εύηνο, και στα γύρω χωριά, θα σας εκπλήξουν από τη φυσική ομορφιά τους και θα σας ενθουσιάσουν με τις δυνατότητες που έχετε για δραστηριότητες στη φύση.Το Χάνι του Μπανιά είναι ο αγαπημένος τόπος όσων λατρεύουν το ράφτιγκ και το καγιάκ. 


Αν όμως θέλετε να ζήσετε μοναδική ατμόσφαιρα προτιμήστε το Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή όλοι οι επιτάφιοι συναντιώνται στο λιμάνι, ενώ ταυτόχρονα σβήνουν τα φώτα της πόλης, ανάβουν μεγάλες φωτιές στις ντάπιες και γίνεται εντυπωσιακή καύση πυροτεχνημάτων, ενώ τα μεγάφωνα μεταδίδουν εκκλησιαστική μουσική.
 

Φεύγοντας από τη Ναύπακτο ένα είναι βέβαιο. Το μοναδικό σε ομορφιά λιμανάκι της δεν το ξεχνάς ποτέ. Οσο για τους Ρουμελιώτες που ζουν στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα; Τον τόπο τους δεν τον αλλάζουν με τίποτα, γι αυτό δεν κάνουν μεταδημότευση και επιπλέον δίνουν τα πάντα για να στηριχθεί και να μη σβήσει η γενέτειρα. Και με την πρώτη ευκαιρία πάνε στο πατρικό τους και μεταλαμβάνουν το νερό, τον αέρα και την «άγια» γη τους. 


Πως θα πάτε:
 

Ακολουθώντας της εθνική Αθηνών - Πατρών, περνάτε τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου και νάτη μετά την έξοδο προς τα δεξιά. Εναλλακτική λύση το παραδοσιακό ΚΤΕΛ στη Κηφισού (τηλ. 210 5129293, που έχει καθημερινά δρομολόγια.  Από Θεσσαλονίκη, μέσω Λαμίας, Μπράλου, Αμφισσας, σε 5½ ώρες (468 χλμ.).
 

Με αφετηρία τη Ναύπακτο, η διαδρομή μέχρι την Άνω Χώρα- έδρα του Δήμου Αποδοτίας- είναι 52 χλμ. Από τη γέφυρα του ποταμού Μόρνου ακολουθείτε τον δρόμο μέσα από τα χωριά Καστράκι - Φιλοθέη ή Γρηγορίτικα- Φιλοθέη. Δεν θα αργήσετε να φτάσετε στη δεύτερη γέφυρα του Μόρνου.
 

Ορεινή Ναυπακτία
 

Το περίφημο Χάνι της Ρέρεσης αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στην Ορεινή Ναυπακτία.
 

Αν θέλεις να βαδίζεις ανάμεσα σε έλατα και καστανιές, εκεί που οι ήχοι του δάσους παραδίδουν μαθήματα αυτοσυγκέντρωσης, έχω να προτείνω ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ορεινή Ελλάδα: την Άνω και Κάτω Χώρα Ναυπακτίας.
 

Η περιοχή δεν αποκαλείται τυχαία ελληνική Ελβετία.
 

Αξίζει να πας:
 

* Για να πιείς παραδοσιακό καφέ σε μπρίκι με μπόλικες φουσκάλες.
 

* Για να ευχαριστηθείς φαγητό: Φέτα τυλιχτή με λιαστή ντομάτα, κόκορα με χοντρό μακαρόνι, γίδα με φασολάκια και φοβερές χορτόπιτες.
 

* Για να δοκιμάσεις σπιτικό γλυκό κουταλιού κάστανο και καρύδι.
 

* Για να προσκυνήσεις στο Μοναστήρι της Παναγίας Βαρνάκοβας και στη Παναγία την Αμπελακιώτισσα.
 

* Για να παραυρεθείς στη Γιορτή κάστανου και τσίπουρου, που γίνεται στην Άνω Χώρα κάθε Οκτώβριο.
 


http://www.enlefkotv.com



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.