expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

4.10.12

Λίμνες της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε .




Απολαύστε τη μοναδική εμπειρία από τη φύση και το μαγευτικό τοπίο και που σας προσφέρει το περιβάλλον μιας λίμνης. Η χώρα μας, λόγω του φυσικού της πλούτου, προσφέρεται για διακοπές διαφόρων ειδών. Μια από τις καλύτερες...

εναλλακτικές προτάσεις είναι οι διακοπές κοντά σε μια λίμνη. Για μεγάλους και μικρούς, όλες τις εποχές του χρόνου, η επίσκεψή σε μια λίμνη θα σας μείνει αξέχαστη. Ας δούμε κάποιες από τις πιο δημοφιλείς λίμνες της χώρας μας που αξίζει να επισκεφθείτε.


Λίμνη Πλαστήρα
Η λίμνη Πλαστήρα, βρίσκεται στο Νομό Καρδίτσας και είναι τεχνητή λίμνη. Το νερό της χρησιμοποιείται τόσο για άρδευση όσο και για ηλεκτροπαραγωγή. Ορισμένα από τα αξιοθέατα που θα σας κερδίσουν, είναι τα θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τα μοναστήρια, τα μουσεία, το φράγμα, ο βοτανικός κήπος, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τα τοξωτά γεφύρια και σπήλαια και άλλα. Η λίμνη Πλαστήρα έχει αξιοποιηθεί και για διάφορες δραστηριότητες, όπως κανόε-καγιάκ, κολύμβηση (με δύο οργανωμένες πλαζ), και ψάρεμα. Οι δραστηριότητες όμως δεν περιορίζονται στο υγρό στοιχείο καθώς έχουν αξιοποιηθεί και οι γύρω χώροι για σπορ όπως αναρρίχηση, ιππασία, ποδηλασία, σκοποβολή, τοξοβολία και άλλα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, να περιπλανηθείτε σε έξι ειδικά διαμορφωμένα οικολογικά μονοπάτια (συνολικού μήκους 38,5 χλμ.) μέσα στο Εκπαιδευτικό Δάσος, για να παρατηρήσετε από πρώτο χέρι τα ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Πρόκειται για προορισμό που προσφέρεται για ολιγοήμερες αποδράσεις καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά σε Αθήνα (325 χλμ) και Θεσσαλονίκη (250 χλμ). Για τη διαμονή σας υπάρχει πλήθος καταλυμάτων για κάθε βαλάντιο. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένες κατοικίες και ξενώνες, προσφέρουν πλήθος επιλογών για την επίσκεψή σας.

Πρέσπες
Η μικρή και η μεγάλη Πρέσπα, βρίσκονται στη δυτική Μακεδονία και πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε έκταση εθνικό δρυμό της χώρας. Σημαντικό είναι πως φιλοξενούν περισσότερα από 250 είδη ζώων και πτηνών και διαθέτουν περίπου 1.400 διαφορετικά είδη φυτών. Στην επίσκεψή σας δεν πρέπει να παραλείψετε τη βαρκάδα με παραδοσιακές ξύλινες βάρκες και να παρακολουθήστε μια οικοξενάγηση από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (www.spp.gr). Αξιοθαύμαστο είναι επίσης το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου που «επιπλέει» στα νερά της Μικρής Πρέσπας. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια ενός μεγαλειώδους ναού, του Αγίου Αχιλλείου. Αξίζει να επισκεφτείτε τους παραδοσιακούς οικισμούς που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη. Στις Πρέσπες μπορείτε να διαμείνετε σε παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία που οι τιμές ξεκινούν από τα 50ευρώ τη βραδιά.

Λίμνη Δόξα
Πρόκειται για τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στον Φενεό Κορινθίας. Περιβάλλεται από πλαγιές γεμάτες έλατα και βελανιδιές. Σε μια στενή λωρίδα γης, μέσα στη λίμνη, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Παλιότερα στη θέση αυτή βρισκόταν το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που μεταφέρθηκε στα ορεινά της λίμνης μετά τις πλημμύρες. Χρειάζονται προμήθειες καθώς δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές. Στην πεδιάδα του Φενεού η τεχνητή αυτή λίμνη έχει αποδειχθεί ευεργετική καθώς βοήθησαν τις καλλιέργειες των κατοίκων. Aπό τον κεντρικό δρόμο μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Mεσινό και Mόσια και να επιστρέψετε στην έδρα του Δήμου Φενεού, την Γκούρα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, γεμάτο παλαιά πετρόχτιστα διώροφα σπίτια. Στο Φενεό, τη Γκούρα, τα Τρίκαλα και τη Στυμφαλία θα βρείτε αρκετούς ξενώνες και μάλιστα υψηλής ποιότητας.

Λίμνη Ορεστιάδα (ή Λίμνη Καστοριάς)
Έχει τον τίτλο «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για άλλη μια λίμνη που βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι πως παγώνει 15 μέρες το χρόνο. Στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών ενώ είναι πλούσια σε ιχθυοπανίδα και θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιέυματα της Ελλάδας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ζωντανό Μουσείο Βυζαντινής τέχνης, καθώς διαθέτει όμορφα αρχοντικά και περίπου 80 βυζαντινούς ναούς.
Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναδικό στην Ελλάδα αρχαιολογικό χώρο του λιμναίου οικισμού στο Δίσπηλιο, ο οποίος αναπτύχτηκε γύρω από τη λίμνη την 6η χιλιετία π.Χ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι λίμνες Ζάζαρη ή Μικρολίμνη και Χειμαδίτιδα. Κοντά τους δεσπόζει το διατηρητέο βλαχοχώρι Νυμφαίο στο Βίτσι, και το καταφύγιο της καφέ Αρκούδας του «Αρκτούρου», όπου σε έκταση 50 στρεμμάτων, φιλοξενούνται αρκούδες. Κοντά στη λίμνη θα βρείτε κυρίως παραδοσιακούς ξενώνες. Για ξενοδοχεία με θέα στη λίμνη, μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη της Καστοριάς. 

Λίμνη Παμβώτιδα
Η λίμνη των Ιωαννίνων έχει γίνει γνωστή και για τους θρύλους της Κυρά-Φροσύνης και του Ντουραχάν. Στη λίμνη υπάρχουν 64 είδη και υποείδη υδροβίων και υγρόφιλων φυτών, πάνω από 30 είδη (υδρόβιων και παρυδάτιων) πτηνών καθώς επίσης και το σπάνιο είδος θηλαστικού βίδρα. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και το νησάκι της Παμβώτιδας που είναι το μόνο κατοικημένο νησί λίμνης στην Ελλάδα. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ιστορικό μουσείο του Αλή Πασά και τα σημαντικά μεταβυζαντινά μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών κ.α. τα οποία προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Για τη διαμονή σας δεν θα δυσκολευθείτε να βρείτε κατάλυμα στην πόλη των Ιωαννίνων που σφύζει από ζωή.

Λίμνη Τσιβλού
Βρίσκεται κοντά στην Ακράτα σε απόσταση περίπου 80χλμ. από την Πάτρα. Πρόκειται για λίμνη περιστοιχισμένη από πλαγιές γεμάτες έλατα ενώ στον πυθμένα της υπάρχουν ακόμη ερείπια των σπιτιών του οικισμού. Μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο βουνού ή τετρακίνητο, (υπάρχει περιμετρικό) ενώ το καλοκαίρι προσφέρεται και για κολύμπι. Κοντά στη λίμνη βρίσκονται χωριά όπως η Περιστέρα, η Αγία Βαρβάρα και η Ζαρούχλα που είναι αρκετά αναπτυγμένο τουριστικά και διαθέτει ξενοδοχεία και ξενώνες.

Λίμνη Κρεμαστών

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα με χωρητικότητα 4.700.000.000 κυβικά μέτρα. Είναι γνωστή ως «λίμνη Παύλου Μπακογιάννη» και βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Δημιουργήθηκε από το φράγμα των Κρεμαστών, που είναι το «μεγαλύτερο γαιόφραγμα της Ευρώπης». Εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι το γεφύρι («Γεφύρι του Μανώλη») που αναδύεται μέσα από τη λίμνη όταν τα νερά της χαμηλώνουν, καθώς με τη δημιουργία της βυθιστήκαν πολλά κτίσματα. Η επίσκεψη στη λίμνη αυτή ενδείκνυται για τους λάτρεις των extreme sportsκαθώς προσφέρονται πολλές οργανωμένες δραστηριότητες, όπως καταρρίχηση (rappel) από την γέφυρα της Επισκοπής, από ύψος 40 μέτρων, κανό και καγιάκ ανάμεσα στα αμέτρητα νησάκια της λίμνης και trekking σε πανέμορφες διαδρομές. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής για όποιον επιλέξει να επισκεφθεί τη λίμνη, σε απόσταση 15-20 χιλιομέτρων.

Λίμνη Στυμφαλία

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον Κορινθιακό κόλπο βρίσκεται η λίμνη της Στυμφαλίας, γνωστή από την ελληνική μυθολογία. Από οικολογική άποψη η λίμνη φιλοξενεί πολλά μεταναστευτικά πουλιά και αποτελεί για αυτά τόπο αναπαραγωγής. Επίσης στον τόπο αυτό, επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus Stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Μπορεί να μην υπάρχουν δραστηριότητες να κάνετε στη λίμνη, πρόκειται όμως για ένα πολύ όμορφο και μυστηριακό τοπίο που αξίζει να γνωρίσετε. Στο χωριό Στυμφαλία υπάρχουν 10 απλά δωμάτια με κεντρική θέρμανση ενώ για περισσότερους ξενώνες μπορείτε να επισκεφθείτε άλλα χωριά σε πολύ κοντινή απόσταση.




ΚΑΒΑΛΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


ΚΤΗΡΙΟ ADOLF WIX: Το κτίριο οικοδομήθηκε το 1899 από το γερμανό βαρώνο Adolf Wix για να χρησιμεύσει ως έδρα των εμπορικών δραστηριοτήτων του και ως οικία. Αρχιτεκτονικά έχει πολλά κοινά στοιχεία με το παρακείμενο κτίριο του σημερινού δημαρχείου. Σήμερα, μετά από διάφορες αλλαγές στην κυριότητά του, ανήκει στο δήμο Καβάλας.





ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ιστορία της πόλης αρχίζει από τον 7ο π.Χ. αιώνα με το όνομα Νεάπολις σαν αποικία των Θασίων. Αργότερα, σαν επίνειο της πόλης των Φιλίππων ακμάζει κατά τους χρόνους του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου Β, πατέρα του Μ.Αλεξάνδρου. Τον 8ο αι. είναι γνωστή με το όνομα Χριστούπολις και μετά από έντονες περιπέτειες  και αγώνες την...

εποχή των Σταυροφοριών, εμφανίζεται πάλι γύρω στο 1500μ.Χ. με το σημερινό της όνομα και εξελίσσεται γρήγορα σε σημαντικό λιμάνι, ιδιαίτερα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Ο 20ος αιώνας βρίσκει την Καβάλα στην χρυσή της εποχή. Από το 1903 μέχρι το 1909 οι Έλληνες κάτοικοι, με υψηλό εθνικό φρόνημα, παίρνουν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα. Η άνθηση του καπνεμπορίου και η αύξηση του πληθυσμού έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πλατιάς εργατικής τάξης  που οργανώνεται σε ισχυρά εργατικά σωματεία διεκδικώντας δυναμικά τα αιτήματά της.Η Καβάλα σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες (περίπου 80000 κάτοικοι), μετά την Θεσσαλονίκη, πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς «Σύμβολο».Είναι η πόλη που πολλοί την κατατάσουν ανάμεσα στις ομορφότερες και γραφικότερες της χώρας μας εξαιτίας της μοναδικής της φυσιογνωμίας, της προνομιακής τοποθεσίας στην οποία χτίστηκε αλλά και της ζεστής και φιλικής της ατμόσφαιρας.
Όπου και αν βρίσκεστε η Καβάλα είναι σίγουρα κοντά σας, καθώς συνδέεται με όλη την Ελλάδα με καθημερινή χερσαία, εναέρια και θαλάσσια συγκοινωνία και με την Ευρώπη με πτήσεις charter.





ΚΑΜΑΡΕΣ:Οι Καμάρες, το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, είναι έργο της Βυζαντινής περιόδου το οποίο δέχτηκε από πολύ νωρίς επιδιορθώσεις και εκτεταμένες επισκευές κατά την Οθωμανοκρατία, ιδιαίτερα στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και Νομοθέτη (1530 μ. Χ. περίπου). Η διπλή αυτή τοξωτή κατασκευή είχε στόχο να γεφυρώσει την χερσόνησο της Παναγίας με τις υπώρειες του ορεινού όγκου της Λεκάνης. Χρησίμευε για τη μεταφορά νερού από τις πηγές των ορεινών όγκων (έξι χιλιόμετρα βόρεια) στην σημερινή «Παλιά πόλη» της Παναγίας, με την κύρια πηγή νερού να βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μ. ενώ άλλες πηγές χαμηλότερα συμπλήρωναν την τροφοδοσία του. Το μεγαλοπρεπές αυτό μνημείο μήκους 280 μ. αποτελείται από 60 αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών και έχει μέγιστο ύψος 25 μέτρα. Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1997 με τεχνικές ήπιας παρέμβασης.



ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ: Το χάλκινο άγαλμα της Νίκης, βρίσκεται μέσα στο δημοτικό κήπο στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο. Η ανάγλυφη παράσταση στο βάθος του χώρου του ηρώου φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο και αναφέρεται στους αγώνες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι το 1940-41. Το χάλκινο άγαλμα είναι του γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη.


ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΚΟΥ: Σήμερα στεγάζει την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Χτίστηκε το 1879 από τον καπνέμπορο Δ.Τόκου. Το 1911 αγοράστηκε για λογαριασμό της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας. Λειτούργησε ως προξενείο ενώ στέγασε το Δημαρχείο της πόλης από την απελευθέρωση της Καβάλας μέχρι το 1937.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ: Κτίσθηκε περίπου στο τέλος της δεκαετίας του 1900 ως καπναποθήκη του Τούρκου καπνέμπορου Κιζί Μιμίν. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου έχει στοιχεία Οθωμανικού νεοκλασικισμού. Έχει δεχθεί δηλαδή έντονες επιδράσεις από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της Ευρώπης.Σήμερα το κτίριο ανήκει στο Δήμο Καβάλας ο οποίος το ανακαίνισε, ώστε τώρα πια να φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αποτελεί και χώρο στέγασης του Λαογραφικού Μουσείου Καβάλας και στο μέλλον, του Μουσείου Καπνού Καβάλας.















ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:



ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ:Το φρούριο της Χριστούπολης αναφέρεται πολύ συχνά στις πηγές μετά τα τέλη του 12ου αιώνα και πέρασε διαδοχικά στην κυριαρχία των Λομβαρδών (1204), των Φράγκων (1208), ξανά των Βυζαντινών και στη συνέχεια των Τούρκων (1391). Όπως όλες οι Βυζαντινές οχυρώσεις, έτσι και το φρούριο της Καβάλας έχει τον εξωτερικό περίβολο και τη κυρίως ακρόπολη, το έσχατο τμήμα άμυνας κάθε πόλης.
Για τελευταία φορά η ακρόπολη χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν καταλήφθηκε από τα στρατεύματα κατοχής. Τότε κτίστηκαν μπροστά από το φυλάκιο δύο δωμάτια, που χρησιμοποιήθηκαν σαν γραφεία και που τείχισαν την αρχική του είσοδο. Το κτίσμα αυτό κατεδαφίστηκε μεταπολεμικά. Ίχνη του διακρίνονται στο έδαφος καθώς και στην πρόσοψη του φυλακίου. Το 1964 ο Δήμος Καβάλας αγόρασε έναντι 40.000 δραχμών το φρούριο από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση. Κατά καιρούς το φρούριο χρησιμοποιείται από διάφορους φορείς για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σήμερα το φρούριο της Καβάλας ανακατασκευάζεται, προκειμένου να δοθεί πάλι σε χρήση στους πολίτες της Καβάλας, συνεχίζοντας την λαμπρή παρουσία του στη διάρκεια του χρόνου και αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ: Περπατώντας στη Θεοδώρου Πουλίδου συναντά κανείς το Ιμαρέτ. Ένα τεράστιο οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή Πασά. Γεννημένος στην Καβάλα το 1769 κατέλαβε το 1805 το αξίωμα του Βαλή (αντιβασιλιά) της Αιγύπτου και δεν ξέχασε ποτέ την αγαπημένη του γενέτειρα. Έτσι, έχτισε σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της πόλης (στο λόφο της Παναγίας) ένα ιεροδιδασκαλείο, το Ιμαρέτ, έκτασης 4.500τ.μ. Το Ιμαρέτ διέθετε εσωτερικούς μαθητές και πλήθος δωματίων, τζαμί, αίθουσες διδασκαλίας, κουζίνες, αποθήκες και μυστικές, εσωτερικές αυλές. Εκτός από τη διδασκαλία του κορανίου στο Ιμαρέτ προσφερόταν και ζεστή σούπα σε όσους την είχαν ανάγκη. Άλλωστε και η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης Ιμαρέτ σημαίνει «κουζίνα για σούπες».Από το 1902 έπαψε να λειτουργεί ως ιεροδιδασκαλείο και υπήρξε φιλανθρωπικό ίδρυμα ως το 1923, όπου βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν την εποχή εκείνη από την Μικρά Ασία. Σήμερα αυτό το κομψοτέχνημα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας. Συγκεκριμένα είναι το πρώτο ξενοδοχείο εν Ελλάδι που λειτουργεί σε έναν Ιστορικό χώρο.
Η ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ: Η Μονή Λαζαριστών, βρίσκεται στην οδό Κύπρου και κτίσθηκε στο διάστημα 1888-1892. το κτίριο παρουσιάζει μεικτά αρχιτεκτονικά στοιχεία με νεοκλασική επίδραση. Χρησιμοποιήθηκε ως Γαλλικό προξενείο.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ: Στην οδό Κύπρου 12, μόλις λίγα μέτρα μετά το Δημαρχείο Καβάλας βρίσκεται το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης. Στη νεοκλασική μορφή του κτιρίου παρατηρούνται αρκετά στοιχεία της αρχαιοελληνικής παράδοσης (ψευδοκίονες, κιονόκρανα, διαζώματα κ.α.).
Ιστορικά Στοιχεία:Το 1909 μεταβιβάστηκε από το Παρθεναγωγείο Καβάλας το οικόπεδο που βρισκόταν στη νότια πλευρά του στην Επιτροπή της Φιλόπτωχου Αδελφότητος Κυριών, για να ανεγερθεί η Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας με τον όρο μάλιστα το ύψος του νέου κτιρίου να μη κάλυπτε τη θέα του Παρθεναγωγείου από τον νότο. Οι εργασίες  για το χτίσιμο φαίνεται ότι προχώρησαν με πολύ γοργό ρυθμό, γιατί σε έγγραφο τις 3 Ιουνίου 1910 γίνεται πια λόγος «περί της νεόδμητου μεγάλης κοινοτικής λέσχης».Το ισόγειο στέγαζε κάποια χρόνια την Τράπεζα Αθηνών. Το 1919 η Ιονική Τράπεζα το ανακαινίζει και εγκαθίσταται. Από το 1944 ως το 1956 χρησιμοποιείται και ως στρατιωτική λέσχη. Στη συνέχεια λειτουργεί ως Λέσχη συγκέντρωσης πολιτών και φιλοξενεί τις μεγάλες εκδηλώσεις της πόλης. Από το 1983 μέχρι το 2003 το κτίριο φιλοξένησε την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας. Σήμερα χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στο ισόγειο διαθέτει εκθεσιακό χώρο καθώς επίσης και τον χώρο με τα γραφεία του «Συνηγόρου του Πολίτη», μιας βοηθητικής διοικητικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ: Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή είναι ένα πανέμορφο οικοδόμημα που χτίστηκε στα 1720 και σώζεται μέχρι σήμερα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή έχει δύο ορόφους. Ο κάτω όροφος υπήρξε στάβλος και κουζίνα ενώ ο πάνω όροφος είχε τα ιδιαίτερα δωμάτια για το χαρέμι και τον ίδιο τον πασά. Η θέση του σπιτιού είναι σε κομβικό σημείο με θέα και στις δύο πλευρές της χερσονήσου της παλιάς πόλης.




ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ:Το κτίριο, μικρογραφία Ουγγρικού πύργου, κτίσθηκε περίπου το 1895 από τον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog. Μετά το θάνατό του το κτίριο πέρασε στην κατοχή τη “Ανώνυμης Εταιρίας Καπνών και Πέραν Θαλάσσης”. Το 1937 επί δημαρχίας Αθανασίου Μπαλάνου αγοράστηκε από το δήμο Καβάλας και έκτοτε στεγάζει το δημαρχείο της πόλης.





ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ:Το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου (μαζί με το διπλανό κτίριο που ήταν ιδιοκτησία του Κλέωνος Κραντονέλλη), αποτελεί το αρχαιότερο από τα σπίτια που χτίστηκαν πριν το 1864 στην Καβάλα μετά την έξοδο του Ελληνικού πληθυσμού από την χερσόνησο της Παναγίας. Άνηκε στα αδέρφια Ν. και Ε. Γρηγοριάδη, από τους πρώτους καπνεμπόρους. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως Τράπεζα ενώ από το 1987 (εγκαινιάστηκε στην παρούσα μορφή του το 1990) ανήκει στο Δήμο Καβάλας και στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο. Ο έντονος νεοκλασικός του χαρακτήρας, με τα εντυπωσιακά αετώματα στη στέγη, τους κίονες και το γλυπτό διάκοσμο υποδηλώνει την προσπάθεια του αρχιτέκτονα να τονίσει τη δύναμη, τον πλούτο και την εθνική υπερηφάνεια για την αρχαιοελληνική παράδοση.



ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ:

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Το αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδος.Φιλοξενεί στις αίθουσές του αντιπροσωπευτικά μνημεία από την ευρύτερη πολιτιστική ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και παράλληλα λειτουργεί ως Μουσείο της πόλης της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής της. 
Ειδικότερα, περιλαμβάνει ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου, όπως αντικείμενα από πέτρα και πηλό, καθώς και ευρήματα του συνοικισμού Ντικιλί Τάς, από την εποχή του Χαλκού. Σε ειδική αίθουσα είναι εκτεθειμένα ευρήματα της Νεάπολης και της αρχαίας Αμφίπολης. Στον 1ο όροφο τα εκθέματα αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, κυρίως των Νεκροπόλεων Οισύμης, Γαληψού και Αβδήρων.Το αρχικό κτήριο του μουσείου ξεκίνησε να κτίζεται το 1961 και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Δεκέμβριο του 1964, αργότερα ολοκληρώθηκε με την έκθεση του άνω ορόφου. Μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, ένα νέο κτηριολογικό πρόγραμμα συνταγμένο από την Εφορία Αρχαιοτήτων και τον αρχικό μελετητή του κτηρίου Δ. Φατούρο, οδήγησε σε αναμόρφωση του παλαιού κτηρίου. Με προσθήκες και κατασκευή συμπληρωματικών χώρων που οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλουν, η πόλη της Καβάλας διαθέτει, σήμερα ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία της Ελλάδας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ: Το Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας αποτελεί ένα θεματικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα κι αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού, την αγροτική κι εμπορική επεξεργασία του, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και τα εκθεσιακά καπνοδείγματα.Η μοναδικότητα του Μουσείου Καπνού εντοπίζεται όχι μόνο στο ότι περιλαμβάνει κι εκθέτει την εμπορική επεξεργασία των ανατολικών καπνών (που δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο μουσείο του κόσμου), αλλά και στο ότι αποτελεί ένα τεχνολογικό μουσείο που αναδεικνύει την κοινωνική ιστορία της Καβάλας κι ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το Μουσείο Καπνού λειτουργεί με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ», το οποίο και σύστησε ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2007-2010 αποτελείται από τους: Βύζικα Ιωάννη-πρόεδρο, Κούτρα Νικόλαο- αντιπρόεδρο, Ματοσσιάν Αρά, Παππά Λεωνίδα, Λυκουρίνο Κυριάκο, Αγγελαράκη Απόστολο, Ιορδανίδης Θεοχάρης, Κακουλίδη Νικόλαο, Γκερλεκτσή Φάνη-μέλη.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Το Δημοτικό Μουσείο Καβάλας συστάθηκε το 1969 ως Ν.Π.Δ.Δ. και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1988. Τον Μάρτιο του 2011 καταργήθηκε και οι αρμοδιότητες του πλέον θα ασκούνται απο την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση "Δημωφέλεια" (ΦΕΚ 495 Β', 31.3.2011).  Από το 1988 μέχρι πρίν λίγο καιρό στεγαζόταν  σε νεοκλασικό κτίριο, επί της οδού Φιλίππου 4, που χρονολογείται στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Λόγω εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου αυτού δεν λειτουργεί προσωρινά ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου ενώ οι διοικητικές του υπηρεσίες έχουν μεταστεγαστεί στην Δημοτική Καπναποθήκη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Στη Νέα Καρβάλη (7 χιλ. ανατολικά της Καβάλας) βρίσκεται το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο των Ελλήνων της Καππαδοκίας. Σ’ αυτό εκτίθενται βαρύτιμες Καππαδοκικές φορεσιές, χαλιά της φημισμένης Καππαδοκικής Σχολής, αγιογραφίες, κοσμήματα και κεντήματα κ.α. Το μουσείο βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το καλύτερο μουσείο της Ευρώπης για τη χρονιά του 1997.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ: Σε απόσταση 17χιλ. από την Καβάλα, βρίσκεται η αρχαία πόλη των Φιλίππων. Η πρώτη επαφή με τον χώρο έγινε το 1861 και ολοκληρώθηκε το 1956 από Έλληνες αρχαιολόγους. Σημαντικά ευρήματα είναι η Εγνατία οδός, τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς, η «φυλακή» του Απόστολου Παύλου, καθώς και το αρχαίο θέατρο το οποίο διαθέτει κυκλική ορχήστρα και παρόδους ισοδομικά χτισμένες.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ: Απέναντι από το αρχαίο θέατρο βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Η πόλη πήρε το όνομά της το 356 π.χ. από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β’. Ο περίβολος των τειχών της πόλης ξεκινούσε από την κορυφή του λόφου και καθώς προχωρούσε στη νότια πλαγιά περιέκλειε στους πρόποδες του λόφου ένα τμήμα της πεδιάδας. Η αρχαιότερη φάση του περιβόλου ανάγεται στην εποχή του Φιλίππου Β΄ και η νεότερη στα χρόνια του Ιουστινιανού Α΄(527-565 μ.Χ.). Το συνολικό μήκος της περιμέτρου των τειχών φτάνει τα 3,5χλμ. Το τείχος ενισχύεται από ισχυρούς πύργους. Από πύργους πλαισιώνονται επίσης και οι τρεις πύλες που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές. Στους επισκέπτες είναι προσιτή μόνο η τελευταία η οποία ονομάζεται από τους ανασκαφείς πύλη της Νεάπολης, γιατί από αυτήν ξεκινά ο δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινής Καβάλας).Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια ανάμεικτη περιήγηση, αφού οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ερείπια από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Το οκτάγωνο, η ρωμαϊκή αγορά, οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές, τμήματα των τειχών της πόλης, είναι τα πιο γνωστά από αυτά..



http://greeklike.blogspot.gr


H Σκιάθος θα προβληθεί στην Αργεντινή



H Σκιάθος θα προβληθεί στην ΑργεντινήΗ Ελληνική Πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες θα διοργανώσει το μήνα Νοέμβριο 2012 εκδήλωση για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στο αργεντίνικο κοινό και η Σκιάθος θα είναι από τα μέρη που θα προβληθούν ιδιαίτερα.

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Κέντρου Fundacin Helenica en Argentina, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την efimerida-sporades.

Η Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου και

ο Όμιλος Επιχειρηματιών Σκιάθου,απέστειλε οπτικοαουστικό υλικό στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή, σχετικά με την προβολή και διαφήμιση της Σκιάθου. Οι φωτογραφίες που στάλθηκαν είναι από την τελευταία φωτογράφηση της Σκιάθου, όπου και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Το βίντεο είναι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιάθου και αναδεικνύει τις ομορφιές του νησιού. 


http://greeklike.blogspot.com/ . .



15 παράξενα γεωγραφικά στοιχεία




Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος από θαυμάσιες γεωγραφικές-γεωλογικές ανωμαλίες και μυστήρια. Είναι τόσα πολλά τα κρυμμένα μυστικά της φύσης που μάλλον ποτέ δε θα μπορέσουμε να τα ξεκλειδώσουμε. Δείτε μια λίστα με 15 από τα πιο ασυνήθιστα ή περίεργα πράγματα που σχετίζονται με τη γεωγραφία, τη γεωλογία και τη γη.


1. Το δεύτερο μεγαλύτερο τοπωνύμιο που είναι αποδεκτό σήμερα είναι το «Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe NUA kitanatahu» (85 γράμματα), ένας λόφος στη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για μια φράση στα Μαορί η οποία μεταφράζεται, «ο τόπος που ο Tamatea, ο άνθρωπος με τα μεγάλα γόνατα, γλίστρησε, ανέβηκε και κατάπιε τα βουνά, που είναι γνωστός ως αυτός που τρώει τη γη, έπαιξε τον αυλό του στην αγαπημένη του». Ήταν το μεγαλύτερο μέχρι πρόσφατα -αν και το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες την θεωρεί ακόμη ως τη μεγαλύτερη. Πιθανότατα θα έχει ήδη αντικατασταθεί από το «Krung Thep Maha Nakorn amorn Ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat Harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit» στην Ταϊλάνδη με 163 γράμματα (η μεγάλη πόλη των αγγέλων, η ανώτατη απόρθητη γη του μεγάλου αθάνατου θεού Ίντρα, η βασιλική πρωτεύουσα εννέα ευγενών πολύτιμων λίθων, η ευχάριστη πόλη, με άφθονα μεγάλα βασιλικά ανάκτορα, και θεϊκοί παράδεισοι για να μετενσαρκωθεί η θεότητα Βισνού, που δόθηκε από τον Ίντρα και δημιουργήθηκε από το θεό της χειροτεχνίας Visnukarma).
2. Το Λεσότο, η Πόλη του Βατικανού και το Σαν Μαρίνο είναι οι μόνες χώρες που περιβάλλονται εξ ολοκλήρου από κάποια άλλη χώρα. Το Λεσότο από τη Νότια Αφρική και η Πόλη του Βατικανού και το Σαν Μαρίνο από την Ιταλία. 

3. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch είναι το μεγαλύτερο όνομα χωριού στον κόσμο (και το τρίτο παγκοσμίως). Βρίσκεται στην Ουαλία!


4. Το συντομότερο τοπωνύμιο είναι το «Α» που βρίσκεται στη Σουηδία και στη Νορβηγία. Στις σκανδιναβικές γλώσσες, το «Α» σημαίνει «ποτάμι».
5. Το Βατικανό είναι η μικρότερη χώρα στον κόσμο με μόνο 518 στρέμματα έκταση. Η μεγαλύτερη χώρα είναι η Ρωσία. 

6. Η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο -με βάση την έκταση- είναι το Hulunbuir, στην Εσωτερική Μογγολία, στην Κίνα με έκταση 263.953 τετ. χλμ.
7. Η πιο ζεστή καταγεγραμμένη θερμοκρασία στη γη είναι στο El Azizia στη Λιβύη με 57,58οC και η πιο κρύα -92,22οC στο Βοστόκ στην Ανταρκτική.


8. Το Σαν Μαρίνο (στη φωτογραφία) ισχυρίζεται ότι είναι η παλαιότερη συνταγματική δημοκρατία στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 301 από ένα χριστιανικό τεχνίτη που διώκονταν από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Το σύνταγμα του 1600, είναι το αρχαιότερο γραπτό σύνταγμα στον κόσμο.
9. Αν και το Έβερεστ έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας, το όρος Chimborazo στον Ισημερινό -με 6.310 μέτρα ύψος- είναι το πιο κοντινό στο φεγγάρι. Η Τάφρος των Μαριάνων είναι το σημείο με το μεγαλύτερο βάθος στη γη με βάθος 10.971 μέτρα. 

10. Η Αλάσκα είναι η πιο βόρεια, ανατολική και δυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Είναι η μόνη πολιτεία που μπαίνει στο «ανατολικό ημισφαίριο» πράγμα που την καθιστά την πιο ανατολική αλλά και δυτική ταυτόχρονα. 

11. Η Μεσο-Ατλαντική Ράχη είναι η μακρύτερη οροσειρά του πλανήτη με μήκος 40.000 χλμ. Βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού. Η Ισλανδία είναι το μόνο μέρος αυτής της οροσειράς που είναι πάνω από τη θάλασσα. Οι Άνδεις αποτελούν τη μεγαλύτερη οροσειρά στην επιφάνεια της γης με μήκος 7.000 χλμ. 

12. Το Όρος Circeo στο Cape Circaeum στη δυτική ακτή της Ιταλίας λεγόταν κάποτε Aeaea (5 φωνήεντα χωρίς σύμφωνα). Πιστευόταν πως ήταν το σπίτι της μάγισσας Κίρκη. Υπάρχουν ακόμα δυο τοπωνύμια μόνο με φωνήεντα. Η πόλη της Aiea στη Χαβάη και το Eiao στα νησιά Marquise. 

13. Οι παγετώνες αποθηκεύουν από 70% μέχρι 80% του συνόλου του γλυκού νερού στον πλανήτη. Το 99% των παγετώνων βρίσκονται στην Αρκτική και την Ανταρκτική. 

14. Το 1811 και 1812, τρεις σεισμούς ισχύος γύρω στους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, «ανάγκασαν» τον ποταμό Μισισιπή να ρέει ανάποδα. Οι σεισμοί αυτοί δημιούργησαν τη λίμνη Reelfoot στο Tennessee.


15. Η πιο βαθιά τρύπα που ανοίχτηκε από τον άνθρωπο είναι η γεώτρηση Superdeep Kola (στη φωτογραφία), στη Ρωσία, με βάθος 12.261 μέτρα. Είχε ανοιχτεί για επιστημονικές έρευνες και εγκαταλείφθηκε λόγω κάποιων απρόσμενων ανακαλύψεων, μία εκ των οποίων ήταν ένα τεράστιο κοίτασμα υδρογόνου. Το κοίτασμα ήταν τόσο ογκώδες που η λάσπη που έβγαινε από την τρύπα «έβραζε».
16. Η Λευκή Θάλασσα, στη Ρωσία, έχει τη χαμηλότερη θερμοκρασία, μόνο -2οC. Ο Περσικός Κόλπος είναι η θερμότερη θάλασσα. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία του φτάνει τους 35,6οC. 

17. Η Θάλασσα των Σαργασσών είναι μια περιοχή στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού, που περιβάλλεται από ωκεάνια ρεύματα και είναι η μόνη θάλασσα που δεν έχει ακτές. Στα Δυτικά το όριό της καθορίζεται από το Ρεύμα του Κόλπου, στα Βόρεια από το Βορειοατλαντικό ρεύμα, Ανατολικά από το ρεύμα των Καναρίων και Νότια από το Ισημερινό ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού.


18. Η λίμνη Bosumtwi (στη φωτογραφία), που βρίσκεται μέσα σε έναν κρατήρα μετεωρίτη, είναι η μοναδική φυσική λίμνη στην Γκάνα. Υπάρχουν περίπου 30 χωριά κοντά στη λίμνη, με συνολικό πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους.
19. Ο Νείλος είναι ο μοναδικός ποταμός στον κόσμο που έχει την πηγή του κοντά στον ισημερινό και από εκεί ρέει σε μια εύκρατη ζώνη. Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, η ροή των περισσοτέρων ποταμών είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.
20. Στο Βόρειο Πόλο δεν υπάρχει καθόλου στεριά, μόνο πάγος πάνω από τη θάλασσα. Ο Αρκτικός Ωκεανός έχει περίπου 12 εκατ. τετ. χλμ πάγο που επιπλέει και έχει τον πιο κρύο χειμώνα με -34οC.


3otiko