expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.9.12

Κερκίνη, το θαύμα της φύσης


Η επιφάνεια της λίμνης κυμαίνεται από 45 μέχρι 72 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της από 4,7 ως 9,2 μέτρα, ανάλογα με το επίπεδο της στάθμης του νερού. 




Πάνω από τη λίμνη περνά μία από τις αρχαιότερες μεταναστευτικές οδούς των πουλιών. Εδώ φιλοξενούνται μεγάλοι πληθυσμοί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Κερκίνη μάλιστα αναπαράγεται ο μεγαλύτερος αριθμός από κορμοράνους και χουλιαρομύτες στην Ελλάδα, καθώς και δύο είδη γλαρονιών, το μουστακογλάρονο και το μαυρογλάρονο. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στη θέση της λίμνης υπήρχε βάλτος και το χωριό ονομαζόταν Μπούτκοβο, που σημαίνει Βαλτοχώρι.

Ακόμα και τα ζώα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κερκίνης, είναι πολλά, εξαιρετικά και σπάνια. Όπως η βίδρα, το ζαρκάδι, το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, ενώ υπάρχουν αρκετά κοινά είδη, όπως η αλεπού, η νυφίτσα, ο αγριόχοιρος, ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος, ο ασβός.

Σπουδαία είναι, επίσης και η ιχθυοπανίδα της λίμνης. Στο ευρύτερο σύστημα Κερκίνης - Στρυμόνα, έχουν καταγραφεί πάνω από 30 είδη ψαριών με εμπορικό ενδιαφέρον, ενώ στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά, δυο ο αργυροπελεκάνος και η λαγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη, οι πιο σημαντικές αποικίες της Ν. Βαλκανικής Χερσονήσου από κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν νέες αποικίες και νέα είδη για την περιοχή, όπως η νανόχηνα, το φοινικόπτερο, ο κυνηκογέρακας, ο νανόκυκνος.

Η Κερκίνη αποτελεί έναν από τους 11 υδρότοπους Διεθνούς Σημασίας (της σύμβασης Ραμσάρα) και μια από τις 113 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας. 

Οι νομαρχιακές αποφάσεις ρυθμίζουν το κυνήγι, την αλιεία κατά την περίοδο της αναπαραγωγής και τις υλοτομίες. 
Η Λίμνη Κερκίνη βρίσκεται στο νομό Σερρών, 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τις Σέρρες, 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 604 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η πρόσβαση είναι εύκολη ιδιαίτερα οδικώς καθώς και από τις δύο πόλεις υπάρχουν δύο οδοί προσέγγισης της περιοχής. Από Θεσσαλονίκη μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Σερρών ή μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών διασταύρωση Στρυμονικού  αριστερά για λίμνη Κερκίνη.  Από Σέρρες είτε μέσω της εθνικής οδού Σερρών – Κιλκίς, είτε μέσω της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, διασταύρωση Στρυμονικού δεξιά για λίμνη Κερκίνη.

Η πρόσβαση με λεωφορείο δεν είναι ικανοποιητική. Από τις Σέρρες υπάρχει σύνδεση μέσω Σιδηροκάστρου  μόνο τις πρωινές ώρες, ενώ από Θεσσαλονίκη υπάρχουν 3-4 δρομολόγια την ημέρα για το ανατολικό τμήμα της περιοχής (Ηράκλεια και Σιδηρόκαστρο).

Η πρόσβαση με το τρένο είναι σχετικά καλή.

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

ΚΤΕΛ Σερρών (στην Αθήνα): 210-5120212

ΚΤΕΛ Σερρών (στη Θεσσαλονίκη): 2310-595446

ΚΤΕΛ Σερρών (στις Σέρρες): 23210- 22822

ΟΣΕ: 1110

Αν πάτε με δικό σας μέσο ιδού μερικές ενδεικτικές αποστάσεις:

Σέρρες-Αθήνα 603 χιλιόμετρα,
Σέρρες-Θεσσαλονίκη 95,
Σέρρες-Ιωάννινα 450,
Σέρρες-Αλεξανδρούπολη 285,
Σέρρες-Κερκίνη(οικισμός) 60,
Σέρρες-Βυρώνεια 40,
Σέρρες-Λιθότοπος 36.

Σ' αυτόν τον ακριτικό Νομό των Σερρών που υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς θησαυρούς της Ελλάδας, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πάτε κι εσείς.





http://www.enlefkotv.com


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Παταγονία: Η Γη των αντιθέσεων (Video)



Παταγονία


Η Παταγονία είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής και ανήκει τόσο στην Αργεντινή, όσο και τη Χιλή. Η εκπληκτική ταινία μικρού μήκους που ακολουθεί, παρουσιάζει το λιγότερο γνωστό μέρος της Παταγονίας που ανήκει στη Χιλή, που σίγουρα θα σας εκπλήξει με τα υπέροχα τοπία της.
Οι βασικές τοποθεσίες που φαίνονται στο βίντεο είναι το Εθνικό πάρκο «Torres del Paine», το Εθνικό πάρκο «Cerro Castillo», το Tamango Reserve, το Εθνικό πάρκο Queulat και μεταξύ άλλων η κοιλάδα του Chacabuco. Πρόκειται για ένα βίντεο που δημιούργησε ο Raúl Tomás Granizo, ο οποίος μεγάλωσε στην Ισπανία, αλλά ερωτεύτηκε την Παταγονία.



www.otherside.gr



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου




Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου (1)
Σίγουρα δεν είναι κάτι που ήταν δύσκολο να το φανταστεί κανείς ότι η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα στις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλουπόλεις θα φτάσουν έως το 2030 τα πέντε δισεκατομμύρια.
Αυτό που ίσως προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν μιλάμε για πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Σανγκάη που αποτελούσαν πόλο έλξης για εκατομμύρια νέους ανθρώπους που ήθελαν να «χτίσουν» τις ζωές τους, αλλά για πόλεις όπως αυτές της Μέσης Ανατολής που βλέπουν τον πληθυσμό τους να διογκώνεται επικίνδυνα.

1. Beihai, China

Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου (2)
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αν και θα περίμενε κανείς να δει στην πρώτη θέση τη Σανγκάη ή το Πεκίνο. Κι όμως η πόλη που έχει την τιμητική της είναι το Μπειχάι που έχει ήδη πληθυσμό 1.3 εκατομμύρια κατοίκους με περισσότερους από 500.000 ανθρώπους να ζουν στο κέντρο της πόλης.

2. Ghaziabad, India

Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου (3)
Υπολογίζεται ότι έως το 2030 ο πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπεράσει αυτόν της Κίνας. Ο πληθυσμός της πόλης Γκαζιαμπάντ φτάνει τα 4.6 εκατομμύρια και αυξάνεται ετησίως κατά 5.2%.

3. Sanaa, Yemen

Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου (4)
Η αρχαία αυτή πόλη και πρωτεύουσα της Υεμένης μπορεί να μην είναι το πιο ειρηνικό μέρος στον πλανήτη αλλά αυτή τη στιγμή έχει 1.7 εκατομμύριο κατοίκους.

4. Surat, India

Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου (5)
Την περίοδο της βρετανικής κατοχής η πόλη Σουράτ ήταν το πρωταρχικό λιμάνι της Ινδίας. Και σήμερα όμως, αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα καθώς η οικονομία της στηρίζεται στα υφάσματα, τις κατασκευές και τα κοσμήματα. Σχεδόν 4.2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αυτή την παραθαλάσσια πόλη και ο πληθυσμός αυξάνεται κατά 5% κάθε χρόνο.

5. Kabul, Afghanistan

Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου (6)
Η πρωτεύουσα Καμπούλ του Αφγανιστάν αριθμεί σήμερα 6 εκατομμύρια κατοίκους και ο πληθυσμός της αυξάνεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που είναι απορίας άξιον πως σε λίγα χρόνια ο κόσμος θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 η πόλη θα χρειάζεται έξι φορές την ποσότητα νερού που καταναλώνει σήμερα.

6. Bamako, Mali

Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου (7)
Η πόλη Μπαμάκο είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Αφρικής. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νίγηρα και το όνομα της σημαίνει «χωριό των κροκόδειλων». Τα λιμάνια της πόλης είναι αυτά που ενισχύουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και χρυσού της χώρας.

7. Lagos, Nigeria

Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου (8)
Το Λάγος της Νιγηρίας μπορεί να συναγωνίζεται σε πληθυσμό το Μπαμάκο, σίγουρα όμως σε ό,τι αφορά το μέγεθος καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το 2010 αριθμούσε δέκα εκατομμύρια κατοίκους και ο πληθυσμός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 15 εκατομμύρια έως το 2015. Μέσα σε λίγα χρόνια εκτιμάται ότι θα αντικαταστήσει το Κάιρο ως η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής.
Πηγή: newsbeast.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Δέκα από τις πιο… άσχημες πόλεις του κόσμου




Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (1)
Η κακή πολεοδομία, η εγκληματικότητα, η άναρχη δόμηση και η κακή ποιότητα ζωής, αναδεικνύουν δέκα από τις πιο άσχημες πόλεις του κόσμου.
Σίγουρα υπάρχουν αμέτρητες άσχημες -μικρού και μεσαίου μεγέθους πόλεις σε όλο τον κόσμο, αλλά οι παρακάτω είναι ίσως –με στοιχεία κυρίως από το www.ucityguides.com- οι δέκα λιγότερο ελκυστικές πόλεις του κόσμου.
Βέβαια, το «ωραίο» και το «άσχημο» είναι υποκειμενικές έννοιες και διαφέρουν για τους περισσοτέρους από εμάς, όμως το σίγουρο είναι ότι οι παρακάτω πόλεις, χαρακτηρίζονται από άσχημη πολεοδομία, εγκληματικότητα, αναρχία δόμησης και κακή ποιότητα ζωής. Δείτε τες…
Ουλάν Μπατόρ – Μογγολία
Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (10)
Αν και οι περισσότερες ασιατικές πρωτεύουσες έχουν μια μοναδική ανατολίτικη αίσθηση που προσελκύει και γοητεύει τους ξένους, το Ουλάν Μπατόρ απέχει πολύ από το εξωτικό. Η πρωτεύουσα της Μογγολίας –και η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου- χαρακτηρίζεται από αρχιτεκτονική σοβιετικού τύπου, καθώς το κέντρο της πόλης σχεδιάστηκε υπό την εποπτεία της ΕΣΣΔ. Το αποτέλεσμα; μονοτονία, γκρι χρώμα και άσχημες, πολυώροφες πολυκατοικίες, που αντικατέστησαν παλιά, παραδοσιακά κτήρια yurt. Σήμερα, η πόλη είναι ένα παράξενο και χαοτικό μίγμα μογγολικών παλαιών κτηρίων, σοβιετικής πολεοδομίας και μερικών σύγχρονων κατασκευών.
Καράκας, Βενεζουέλα
Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (5)
Η Βενεζουέλα είναι γνωστή για την εξαιρετική επιτυχία της στους διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς και οι γυναίκες της Βενεζουέλας είναι διάσημες για το παρουσιαστικό τους που συχνά «υποβοηθάται» με διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η πρωτεύουσα της χώρας δεν είναι όμορφη. Όχι μόνο περιβάλλεται από ατέλειωτες παραγκουπόλεις, αλλά και οι περισσότερες κεντρικές συνοικίες της, φαίνεται να είναι άνευ σχεδιασμού και στυλ.
Γουατεμάλα Σίτι, Γουατεμάλα
Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (3)
Πρόκειται για μια πόλη γεμάτη μόλυνση και εγκληματικότητα, η οποία είναι πρωτεύουσα μιας κατά τα άλλα όμορφης χώρας. Μοιάζει περισσότερο με παραγκούπολη, παρά με πρωτεύουσα, με τα περισσότερα κτήρια να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Κισινάου, Μολδαβία
Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (6)
Η πρωτεύουσα της Μολδαβίας είναι μια άσχημη, βιομηχανική πόλη, που αποτελείται ως επί το πλείστον από πολύ άσχημες, σοβιετικού τύπου πολυκατοικίες, που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Υπάρχουν πολλές άσχημες πόλεις από τη σοβιετική εποχή στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από μια πρωτεύουσα.
Πόλη του Μεξικό, Μεξικό
Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (8)
Είναι γνωστή ως μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου, αλλά ακόμα κι αν ήταν ασφαλής, δε θα ήταν και η πιο φιλόξενη πόλη. Είναι ένα από τα παγκοσμίως πιο μολυσμένα μέρη του κόσμου και δεν έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη.
Αμάν, Ιορδανία
Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (1)
Η πρωτεύουσα της Ιορδανίας με έναν από τους πιο συναρπαστικούς ιστορικούς χώρους στον κόσμο, (τη μαγευτική Πέτρα) πρέπει να είναι απλά ένα σημείο άφιξης και αναχώρησης για το ταξίδι σας. Εκτός κι αν σας αρέσουν οι βρώμικοι, χαοτικοί δρόμοι και τα άσχημα κτήρια που μοιάζουν σα να καταρρέουν το ένα πάνω στο άλλο.
Λουάντα, Ανγκόλα
Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (7)
Έχει υποστεί μια θεαματική ανάπτυξη ως πρωτεύουσα της πρόσφατης οικονομικής επιτυχίας της Αφρικής και μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αλλά ας ελπίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε κάτι περισσότερο ελκυστικό από αυτό που βλέπουμε τώρα: άσχημες πολυκατοικίες στον ορίζοντα tης πιο ακριβής πόλης του κόσμου!
Χιούστον, ΗΠΑ
Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (4)
Το Χιούστον, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι δυστυχώς ένα άσχημο αστικό κέντρο. Υπάρχουν πολλές άλλες, άσχημες αμερικανικές πόλεις, όπως η Ατλάντα και το Κλίβελαντ, αλλά το Χιούστον μάλλον κερδίζει τον τίτλο της πιο άσχημης από όλες, με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να το αποτελούν άστεγοι (σχεδόν μία στις πέντε οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας) και ένα τοπίο χωρίς επίσημους χωροταξικούς κανονισμούς.
Σάο Πάολο, Βραζιλία
Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (9)
Η φύση φαίνεται πως έχει χαρίσει όλες τις ομορφιές της στο Ρίο και έχει ξεχάσει εντελώς μια άλλη, μεγάλη μητρόπολη της Βραζιλίας. Το Σάο Πάολο, μπορεί να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές πόλεις του κόσμου, όσον αφορά στο φαγητό και τα ψώνια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια άσχημη τσιμεντούπολη.
Ντιτρόιτ, ΗΠΑ
Δέκα από τις πιο... άσχημες πόλεις του κόσμου (2)
Το Ντιτρόιτ είναι μια άσχημη πόλη, όχι μόνο αισθητικά αλλά και ως προς την ποιότητα ζωής που προσφέρει, γεγονός που εξηγεί γιατί έχασε το ένα τέταρτο του πληθυσμού του σε μια δεκαετία. Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στη χώρα, μπορεί να έχουν συμβάλει σε αυτό, όπως επίσης και το ότι είναι μια βρώμικη, υποβαθμισμένη πόλη από τούβλα, τσιμέντο και γυαλί.
Πηγή: clickatlife.gr



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

10 άγνωστα, εκπληκτικής ομορφιάς νησιά!




Επτά ήπειροι και πέντε ωκεανοί, ενώ το νερό καλύπτει το 71% της επιφάνειας (από το οποίο 97% είναι θαλάσσιο νερό και 3% γλυκό νερό) στον πλανήτη Γη. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα νησιά που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αναρίθμητα, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που δεν τα γνωρίζει κανείς ούτε ως όνομα καν, πόσω μάλλον ως εικόνα. Κι όμως, αυτά τα ανεξερεύνητα μέρη συνθέτουν κάποια από τα ωραιότερα φυσικά σκηνικά στον κόσμο, αν και είναι καλά «κρυμμένα» και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των απανταχού παραθεριστών. «Νησιά του μυστηρίου», όπως ονομάζονται, 10 από αυτά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα πιο εντυπωσιακά… άγνωστα νησιά του πλανήτη Γη, που δεν τα ξέρει κανείς (ή έστω, λίγοι τα γνωρίζουν) αλλά όλοι θα ήθελαν να τα μάθουν. Ο λόγος; Νομίζω οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους…
1. Ulleungdo, Νότια Κορέα
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
«Νησί χωρίς μόλυνση, φίδια και κλέφτες»! Έτσι είναι γνωστό το Ulleungdo Island ανάμεσα στους Νοτιο-Κορεάτες, οι οποίοι το επιλέγουν μετά μανίας, ειδικά όσοι επιθυμούν διακοπές… περιπέτειας. Ένας απλός παράδεισος επί της γης, βρίσκεται ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και είναι ένα ιδανικό μέρος κυρίως για όσους λατρεύουν την πεζοπορία κατά μήκος των ακτών αλλά και τις δροσερές βουτιές σε καταγάλανα νερά.
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
2. Torres Strait Islands, Αυστραλία
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
Περισσότερα από 100 νησιά αποτελούν τα νησιά Torres Strait, που εκτείνονται από τη χερσόνησο Cape York Peninsula στην Αυστραλία φτάνοντας μέχρι τα σύνορα με την Παπούα Νέα Γουινέα. Όμως, μόνο τρία από τα νησιά Torres Strait «δέχονται» τουρίστες, ενώ τα υπόλοιπα κατοικούνται από ντόπιους. Καθένα από τα Torres Strait Islands έχει μοναδικούς πολιτισμούς και γλώσσες, ενώ οι φυσικές ομορφιές απλώς… κόβουν την ανάσα!
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
3. Yaeyama Islands, Ιαπωνία
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
Τα Νησιά Yaeyama, μαζί με τα Miyako και Okinawa Islands αποτελούν τα τρία βασικά νησιωτικά συμπλέγματα των Νήσων Okinawa. Τροπική βλάστηση, εντυπωσιακές παραλίες, καταδύσεις αλλά και παραδοσιακός τρόπος ζωής κάνουν τα νησιά αυτά έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για απόδραση, ειδικά για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από την πολύβουη ζωή στις μητροπόλεις της Ιαπωνίας.
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
4. Socotra Island, Υεμένη
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
Άγνωστο νησί στους περισσότερους με απόκοσμο περιβάλλον αλλά και «θησαυρός» της βιοποικιλότητας, καθώς εδώ θα συναντήσει κανείς χιλιάδες ζώα και φυτά που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Γη. Παραλίες με λευκή άμμο και γαλάζια νερά ολοκληρώνουν και με το παραπάνω ένα απίθανο ταξίδι στην περιπέτεια!
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
5. Iles du Salut, Γαλλική Γουιάνα
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
Βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε μικρή απόσταση από τις βόρειες ακτές της Λατινικής Αμερικής, και αποτελείται από τρία βασικά νησιά: Royale, Saint-Joseph και Diable – το περίφημο «νησί του Διαβόλου» το οποίο υπήρξε από το 1852 έως το 1946 φυλακή για πολιτικούς κρατουμένους, μεταξύ των οποίων και ο Ντρέιφους. Αρχικά ολόκληρη η συστάδα ονομαζόταν IIes du Diable, ενώ μετά το 1946 επικράτησε η ονομασία Iles du Salut. Διακρίνεται για τις κατάφυτες εκτάσεις και τον εντυπωσιακό βυθό, ιδανικός για τους λάτρεις των καταδύσεων.
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
6. Koh Yao Noi, Ταϊλάνδη
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
Βρίσκεται στη μέση του κόλπου Phang Nga, όχι μακριά από το Πουκέτ, και αποτελεί ένα από τα τελευταία «προπύργια» της παρθένας άγριας φύσης στην περιοχή. Για το λόγο αυτό έχει μπει στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 2002, ενώ ολόκληρο το νησί διακρίνεται για τη φιλική προς το περιβάλλον τουριστική ανάπτυξη. Πλήθος παραδοσιακών χωριών και κάτοικοι που παραμένουν πιστοί στα ήθη και έθιμα του παρελθόντος αλλά και μερικά από τα καλύτερα καταδυτικά σημεία στον κόσμο, κάνουν το Koh Yao Noi ένα χωρίς αμφιβολία «must place to be»!
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
7. Sovalye Island, Τουρκία
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
Tο νησί «Σοβαλιέ» βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από το πολυσύχναστο λιμάνι Fethiye στην ακτή της Λυκίας στην Τουρκία. Χωρίς αυτοκίνητα και με ένα μόνο κατάλυμμα για τους τυχερούς επισκέπτες, ξεχωρίζει για τις εντυπωσιακές λευκές παραλίες αλλά και την πλούσια βλάστηση.
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
8. San Blas Archipelago, Παναμάς
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
Το San Blas αποτελείται από διάσπαρτα μικρά νησιά (350-400) με λευκή άμμο και ψηλούς φοίνικες που φτάνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά. Ξεχάστε τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καθώς τα μόνα καταλύμματα στο νησί είναι τα σπίτια των ψαράδων και για δείπνο στο τραπέζι… ό,τι βγάλουν κάθε μέρα με τις βάρκες τους.
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
9. Penghu Islands, Ταϊβάν
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
Είναι γνωστά και με την ονομασία «Pescadores», που στα Πορτογαλικά σημαίνει «ψαράδες», και πρόκειται στην ουσία για ένα αρχιπέλαγος στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ταϊβάν. Αποτελείται από 90 μικρά νησιά και νησίδες, καλύπτοντας μια έκταση 141 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ξεχωρίζει για το υπέροχο γεωλογικό τοπίο. Μεγαλοπρεπείς κοραλλιογενείς ύφαλοι περιβάλλουν το νησί που γίνεται ένας δημοφιλείς προορισμός για δύτες και λάτρεις του υποβρύχιου ψαρέματος.
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
10. Langara Island, Βρετανική Κολομβία
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!
Το νησί Langara είναι τμήμα τού Queen Charlotte Island στον Ειρηνικό Ωκεανό, που δεσπόζει σε ένα από τα πιο ποικίλα θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο, με πολλούς προστατευμένους κολπίσκους και λιμανάκια, ιδανικά για ψάρεμα. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος το νησί είναι από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να δείτε δελφίνια, φάλαινες, φώκιες αλλά και αετούς και γεράκια.
perierga.gr - Τα 10 πανέμορφα "νησιά του μυστηρίου"!

thivanews.blogspot.com



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

20 best of… ελληνικές παραλίες!



Η έννοια «ωραία παραλία» είναι σχετική για τον καθένα, με αρκετές δόσεις υποκειμενικότητας. Για ποιο λόγο; Μα γιατί τα βασικά στοιχεία που δίνουν εν τέλει το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό σε μια παραλία ποικίλλουν και σίγουρα είναι διαφορετικά για τον καθένα: τιρκουάζ, πράσινα ή γαλάζια νερά, ροζ άμμος ή λευκά βότσαλα, περιβάλλων χώρος και φυσικό τοπίο, η καλή παρέα αλλά και οι αναμνήσεις των διακοπών… Έτσι οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε σίγουρα να προσθέσετε μία ή δύο ακόμη παραλίες στη λίστα που ακολουθεί (μπορεί και παραπάνω!) ή θα βρείτε απλώς την αγαπημένη σας ανάμεσα στις 20 best of… ελληνικές παραλίες που ακολουθούν. Άλλωστε, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η επιλογή αυτή καθαυτή αλλά το γεγονός ότι πολλές από τις ακτές της Ελλάδας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την Καραϊβική ή τις Μαλβίδες…
1. Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Την πρώτη φορά που την κοιτάς από ψηλά, πριν κατηφορίσεις τα σκαλάκια της, σχεδόν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις. Το απόλυτο τιρκουάζ των νερών είναι τόσο εξωπραγματικό, που μοιάζει ψεύτικο. Τα μεγάλα, ολόλευκα βότσαλα κάνουν την τέλεια αντίθεση με τις πράσινες πινελιές των απότομων βράχων πίσω της και το όλο τοπίο χαλάει μόνο από από την αυγουστιάτικη πολυκοσμία.
2. Ναυάγιο, Ζάκυνθος
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Μπορεί να είναι απρόσιτη από ξηράς, όμως αποτελεί χωρίς αμφιβολία σήμα-κατατεθέν του νησιού και ίσως ολόκληρης της Μεσογείου. Απόκοσμη, εντυπωσιακή, πασίγνωστη παγκοσμίως για τα νερά και το απαράμιλλο φυσικό τοπίο, μοναδικό στον κόσμο: πανύψηλοι λευκοί βράχοι ανάμεσα στους οποίους υπάρχει μια παραλία με κάτασπρη άμμο και βαθιά, καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά.
3. Φωκιανό, Πελοπόννησος
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Πιθανότατα δεν το έχετε καν ακουστά –κι αυτό αποτελεί μέρος της γοητείας του. Ένας ημικυκλικός κολπίσκος που «κλείνει» δεξιά κι αριστερά από καταπράσινες βουνοπλαγιές που καταλήγουν απότομα στη θάλασσα, χωρίς στεριά στον ορίζοντα και χωρίς καθόλου κόσμο, αλλά με υπέροχα, διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, μεγάλα λευκά βότσαλα και ένα ερημικό ταβερνάκι που σερβίρει την ψαριά της ημέρας στο τηγάνι. Σαν σκηνικό από ταινία, στις όχθες του Μυρτώου.
4. Φαλάσαρνα, Κρήτη
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Ροζ άμμος. Θα μπορούσαμε να γράψουμε άλλες εκατό λέξεις που να περιγράφουν μία από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης, και πιθανότατα δεν θα σας εντυπωσιάζαμε περισσότερο. Εντάξει, πέρα από τη ροζ άμμο, έχει και τιρκουάζ νερά, και επιβλητικό τοπίο που δημιουργείται από τα βουνά γύρω της, και τεράστια έκταση. Και είναι και γεμάτη ξαπλώστρες και ομπρέλες. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή.
5. Αγία Άννα, Αμοργός
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Από τα βραχάκια της βουτάμε στα πιο κρυστάλλινα, βαθυγάλαζα νερά του κόσμου όλου –ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε εκείνη την ώρα. Κι από εκεί, κολυμπάμε στα βαθιά, κοιτάμε προς τα κάτω κι αφήνουμε την αίσθηση (που μοιάζει με ίλιγγο) ότι αιωρούμαστε πάνω από έναν απίστευτα μπλε κόσμο να μας συνεπάρει. Και σίγουρα, μας περνά έστω και στιγμιαία από το μυαλό ο τίτλος εκείνης της ταινίας που στοίχειωσε για πάντα την Αμοργό με το κλισέ που τόσο δεν είχε ανάγκη.
6. Ζόρκος, Άνδρος
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Ένας τέλεια σχηματισμένος, αμμουδερός κολπίσκος, που κλείνει με επιβλητικά βράχια στις δύο άκρες του. Νερά ανοιχτογάλαζα, τόσο διάφανα που νομίζεις ότι βουτάς σε πισίνα, και στο βάθος μόνο… η γραμμή του ορίζοντα. Οι διαδοχικές σπηλιές που σχηματίζουν τα βράχια στις άκρες του είναι η χαρά του εξερευνητή, ενώ το ταβερνάκι πίσω από την παραλία εγγυάται ουζοποικιλίες με θέα… σαν αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία.
7. Μυλοπόταμος, Πήλιο
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Τα πρασινογάλαζα, παγωμένα νερά του. Τα χρωματιστά βοτσαλάκια του. Τα γιγάντια βράχια που σχηματίζουν μια «πόρτα» η οποία οδηγεί σε μια δεύτερη, μικρότερη παραλία, με λιγότερο κόσμο και –παραδόξως– ψηλότερα κύματα. Η πράσινη κορνίζα από φουντωτά πεύκα πίσω του. Όλοι αυτοί είναι βασικοί λόγοι για να του έχουμε αδυναμία –κι ας έχει δύσκολο συναγωνισμό, τις υπόλοιπες καταπληκτικές παραλίες του Πηλίου.
8. Βοϊδοκοιλιά, Πελοπόννησος
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Αν δεχτούμε τη θεωρία ότι κάποιος έφτιαξε τον κόσμο, σίγουρα φτάνοντας στην Βοϊδοκοιλιά έπιασε το μοιρογνωμόνιο. Δεν εξηγείται αλλιώς το τέλειο ημικυκλικό της σχήμα, το οποίο συναγωνίζονται μόνο τα διάφανα, ανοιχτογάλαζα νερά της και η σχεδόν λευκή άμμος που τα περιβάλλει. Τα δύο λοφάκια που την αγκαλιάζουν συνεισφέρουν το πράσινο που δεν θα μπορούσε να λείπει από το τοπίο, αλλά και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που μας προκαλεί να τα σκαρφαλώσουμε την ώρα που ο ήλιος πέφτει.
9. Γέρακας, Ζάκυνθος
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Το τέλειο ημικυκλικό της σχήμα, η απαλή, χρυσαφένια άμμος και τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά της έχουν γοητεύσει ακόμα και την caretta caretta, που έρχεται κάθε καλοκαίρι εδώ για να γεννήσει τα αβγά της. Οι φωλιές με τα χελωνάκια προστατεύονται από ειδική σήμανση, ενώ οι εθελοντές του Κέντρου Προστασίας αμέσως πριν την είσοδο της παραλίας αναλαμβάνουν να μας ενημερώσουν για την ωοτοκία τους και τον κανονισμό που επιβάλει η παραλία να κλείνει μετά τις 19.00.
10. Μεσακτή, Ικαρία
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Η χαρά του surfer για τα γιγάντια κύματά της αλλά και μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, γιατί έχει… κάτι για όλους. Και χρυσαφένια άμμο, και κρυστάλλινα νερά, και σκιά από αλμυρίκια, και καλαμένιες ομπρέλες που δεν χαλάνε το φυσικό τοπίο (και, το κυριότερο, δεν καταλαμβάνουν όλη την παραλία) και beach bars με soundtrack λίγο από reggae και λίγο από τα πούλια που ακούγονται στο τάβλι, και ησυχία για τους ερημίτες στις άκρες της.
11. Σίμος, Ελαφόνησος
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Σμαραγδένια ρηχά νερά, απαλή, χρυσαφένια άμμος χωρίς ούτε ένα τόσο δα βοτσαλάκι, και αμμόλοφοι στο πίσω μέρος της. Σίγουρα, την αγαπούσαμε περισσότερο τις εποχές της αθωότητας, τότε που ήταν «μυστική», χωρίς καθόλου κόσμο και χωρίς καμία «ανάπτυξη», τότε που απλώναμε τα sleeping bag στις βάσεις των αμμόλοφων και μας έπαιρνε ο ύπνος ακούγοντας το κύμα. Οι παλιές αγάπες, όμως, δεν ξεχνιούνται έτσι εύκολα.
12. Πλατειά Άμμος, Κεφαλλονιά
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Μπορεί ο Μύρτος να έχει το όνομα, και να μην στερείται και χάρης, αλλά όπως και να το κάνουμε η κοσμοσυρροή και η αξιοποίησή του στερούν κομμάτι της γοητείας του. Η Πλατειά Άμμος είναι το alter ego του. Διάφανα τιρκουάζ νερά, απαλή άμμος και λευκά βράχια που κατεβαίνουν απότομα μέχρι την αμμουδιά και… τετρακόσια σκαλοπάτια τα οποία πρέπει να σκαρφαλώσετε στην επιστροφή. Αντέχετε;
13. Καβουρότρυπες, Χαλκιδική
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Κατά γενική ομολογία, ενώ το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής «έχει το όνομα» στη διασκέδαση, το δεύτερο πόδι έχει τη χάρη στις παραλίες. Από αυτές ξεχωρίζουμε τις όμορφες Καβουρότρυπες, που, εκτός από το διασκεδαστικό όνομα, διαθέτουν και νερά να τα πιεις στο ποτήρι, βραχώδεις ορμίσκους, βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και τον περίφημο βράχο-σκαλιστή γοργόνα που, αν τα νερά δεν ήταν τόσο υπέροχα, θα ήταν η ατραξιόν της παραλίας.
14. Καϊάφας, Πελοπόννησος
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν θα βρείτε πενήντα συνεχόμενα χιλιόμετρα χρυσαφένιας αμμουδιάς, που να καταλήγουν σε τιρκουάζ Ιόνια νερά από την μία και πράσινα πευκοδάση (σε λίγα, δυστυχώς, τώρα πια σημεία) από την άλλη. «Καϊάφα» τη λέμε μόνο οι Αθηναίοι, τιμής ένεκεν από το όνομα του σταθμού του τραίνου που μας πρωτοέφερνε εδώ με τα φοιτητικά σύνεργα του κάμπινγκ –οι κάτοικοι της γύρω περιοχής την αποκαλούν ο καθένας με το όνομα του χωριού του, οι υπόλοιποι Πελοποννήσιοι τη λένε «παραλία του Πύργου».
15. Διακόφτης, Κάρπαθος
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Τέλειο, κυκλικό σχήμα, διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, υπέροχη αμμουδιά και εφέ «πισίνας» στα ρηχά –η φωτογραφία μιλά μόνη της. Για να την προσεγγίσετε, θα χρειαστεί να διασχίσετε έξι χιλιόμετρα (ευτυχώς, σχετικά βατού) χωματόδρομου. Αλλά χαλάλι.
16. Γάνεμα, Σέριφος
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Την αγαπάμε για την παχιά, καστανή άμμο, τα βαθυγάλαζα νερά και τα αρμυρίκια, για τη σκιά των οποίων δίνονται πρωινές μάχες. Επίσης, γιατί βρίσκεται επάνω σε ένα από τα ομορφότερα Κυκλαδονήσια, του οποίου τις εβδομήντα δύο (!) υπέροχες παραλίες έχει να συναγωνιστεί. Θα την αγαπούσαμε, βέβαια, περισσότερο αν ο συναγωνισμός της δεν μας έβαζε να επισκεπτόμαστε άλλη παραλία κάθε μέρα, και μας άφηνε να το πάρουμε απόφαση πως αυτή είναι η ωραιότερη παραλία του νησιού.
17. Κεδροδάσος, Κρήτη
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Ένα υπέροχο δάσος από κέδρους «κορνιζάρει» τη σχεδόν λευκή αμμουδιά της, που καταλήγει σε παγωμένα, κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Μυστηριωδώς, έχει γλιτώσει από το τουριστικό hype του γειτονικού Ελαφονησίου, κι αυτό –προφανώς– της χαρίζει μερικούς έξτρα πόντους στην κλίμακά μας.
18. Ιταλίδα, Κουφονήσια
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Πού αλλού θα βρείτε το Ιόνιο σε συσκευασία (Μικρών) Κυκλάδων; Η Ιταλίδα είναι αμμουδερή, είναι απαλλαγμένη από κάθε είδους πλαστικό που θα χαλούσε το τοπίο, και τα νερά της έχουν μακράν το ωραιότερο μπλε που έχετε δει στο Αιγαίο. Επίσης, δεν βαθαίνουν απότομα, αλλά δεν βαριέσαι και να τα περπατάς. Τον Αύγουστο η κοσμοσυρροή εξορίζει την πετσέτα μας στα οκτώ μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα. Αλλά της το συγχωρούμε και αυτό.
19. Μηλιά, Αλόνησος
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Καταπράσινα νερά, πεύκα που φτάνουν ως το κύμα, μεγάλα λευκά βότσαλα που κάνουν ωραία αντίθεση με το χρώμα των νερών. Και για έξτρα μπόνους, η επίμονη σκέψη ότι εκεί που κολυμπάς αμέριμνος, θα βρεθεί ξαφνικά μπροστά σου μια μικρή Monachus Monachus που θα έχει ξεστρατίσει από το θαλάσσιο πάρκο, στα ανοιχτά της Αλοννήσου. Δεν συμβαίνει ποτέ, αλλά όλοι το σκέφτονται.
20. Κέδρος, Δονούσα
perierga.gr - 20 best of... ελληνικές παραλίες!
Τον Αύγουστο… αγγίζει επίπεδα λαϊκού προσκυνήματος. Όλον τον υπόλοιπο καιρό, όμως, είναι… ό,τι βλέπετε στη φωτογραφία: τιρκουάζ νερά που καταλήγουν σε σχεδόν λευκή άμμο. Και τριγύρω μόνο άγονο, σεληνιακό τοπίο. Όσοι πάντα ζήλευαν τον Ροβινσώνα, νιώθουν εδώ ευτυχισμένοι.
πηγή: in2life.gr



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.