expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

22.9.12

Καστροπολιτείες: Tαξίδια στο χρόνο



Καστροπολιτείες: Tαξίδια στο χρόνο
Μονεµβασιά: Βόλτες στα παραµύθια

Η εκδρομή στη Μονεμβασιά είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κανείς στη ζωή του. Και να ξανακάνει. Στο πάρκινγκ έξω από τα τείχη του κάστρου αφήνουμε το αυτοκίνητο και τις έγνοιες μας. Μόλις περάσουμε την είσοδο της μεσαιωνικής καστροπολιτείας, εκεί όπου ακούγεται μόνο ο παφλασμός των κυμάτων, η πραγματικότητα παίρνει τις διαστάσεις του παραμυθιού. Ο «Βράχος της Μονεμβασιάς» είναι μία μικρή νησίδα στη θάλασσα. Η στρατηγική της θέση στο θαλάσσιο δρόμο προς την Ανατολή την έκανε στόχο των κατακτητών. Η ακμή της πόλης ήρθε το 14ο και το 15ο αιώνα, όταν αναπτύχθηκε εμπορικά, πολιτιστικά, ακόμη και αρχιτεκτονικά. Το στυλ της ζωής: Για να απολαύσουμε τη χαλάρωση αξίζει να διαλέξουμε ένα από τα λίγα καταλύματα που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο, όπως οι «Παραδοσιακοί Ξενώνες Αρδάμης» (www. ardamis.gr). Πίνουμε τον πρώτο καφέ της ημέρας και το τελευταίο ποτό της νύχτας στο Ενετικό με θέα το Μυρτώο Πέλαγος. Για τα γεύματα επιλέγουμε ένα από τα 3 κλασικά εστιατόρια («Ματούλα», «Μαριάνθη» και «Κανόνι»), με ντόπιες συνταγές, φρέσκα ψάρια και φυσικά το τοπικό πετρομπάρμπουνο. Δοκιμάζουμε αμυγδαλωτά στο «Δουκάτο».

Αυγώνυµα: Το µεσαιωνικό ηλιοβασίλεµα
Η Χίος είναι ένα μικρό «ψηφιδωτό» της ελληνικής ιστορίας με πολλά μεσαιωνικά χωριά, όπως τα Μεστά, τα Αυγώνυμα και ο Ανάβατος. Καθώς το νησί αναπτύσσεται τουριστικά, η καστροπολιτεία των Αυγωνύμων έχει μετατραπεί σε resort. Βρίσκεται 16 χλμ. δυτικά της πόλης, σε ένα βραχώδη λόφο, χρονολογείται από πριν το Μεσαίωνα και έχει θέα σε ένα συγκλονιστικό αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα. Τα άγονα εδάφη του (αγόνιμα) έδωσαν το όνομά τους στο χωριό. Μικρά πέτρινα σπιτάκια σε σχήμα κύβου, λουλουδιασμένες αυλές, θολωτές πόρτες, πέργκολες με γιασεμιά και πεζούλες. Τα περισσότερα κτίσματα έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν βόλτα στο γειτονικό, επίσης μεσαιωνικό χωριό, τον Ανάβατο, και βουτιές στην κοντινή παραλία της Ελίντας. Το στυλ της ζωής: Δοκιμάζουμε τις δύο παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού, τον «Πύργο», που βρίσκεται στην πλατεία, και το «Αστέρι», στην άκρη του οικισμού με θέα τη θάλασσα. Μετά το μπάνιο, καθόμαστε στην ειδυλλιακή βεράντα και απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα, χορταίνοντας την πείνα μας με «φτενοπάιδα» στη σχάρα, τα λαχταριστά χοιρινά μπριζολάκια που στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γνωστά ως «πανσέτες». Η Χίος είναι, άλλωστε, γνωστή για τις γαστρονομικές επιδόσεις της, από τα «χερίσια» (χειροποίητα) μακαρόνια του «Μάκελλου» στον Πιτυό μέχρι το τυρί Μαστέλλο στον Κάμπο. Αξίζει να μείνουμε σε ένα από τα Σπιτάκια των Αυγωνύμων. (www.spitakia.gr)

Ρόδος: Νέες εµπειρίες στην Πόλη των Ιπποτών
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με τους πύργους των ιπποτών και τα τουρκικά σιντριβάνια είναι συνώνυμη με τις κοσμοπολίτικες διακοπές. Άλλωστε, ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ως μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου. Μέχρι τις 2 Ιουλίου διοργανώνεται εδώ το 5ο Διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου, με συναυλίες μεσαιωνικής μουσικής, εκθέσεις ζωγραφικής και happenings με ιππότες. Η Παλιά Πόλη σιγά-σιγά αλλάζει και μετατρέπεται σε μία... Μέκκα της καλής ζωής. Απολαμβάνουμε μοναδικές εμπειρίες, όπως το τουρκικό χαμάμ στα Λουτρά του Σουλεϊμάν, που χτίστηκαν το 1558. Μετά την ανακαίνιση, προσφέρει ατμόλουτρο και μασάζ. Ολοκληρώνουμε την ανατολίτικη εμπειρία στα τουρκικό καφενείο της οδού Σωκράτους, με το πάτωμα από βότσαλα και τις κρέμες από φρέσκο γάλα. Το στυλ της ζωής: Τα ξενοδοχεία στην Παλιά Πόλη είναι από μόνα τους ένας λόγος για να επισκεφτούμε τη Ρόδο. Επιλέγουμε ανάμεσα στο ολοκαίνουργιο «Spirit of the Knights», τις ρομαντικές σουίτες του «Avalon» (www.avalonrhodes.gr) και το θεαματικό «Marco Polo» (www. marcopolomansion.gr). Το τελευταίο αξίζει και ως αξιοθέατο, αφού πρόκειται για ένα τουρκικό αρχοντικό του 15ου αιώνα που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο από έναν ιταλό ζωγράφο και διακοσμητή εσωτερικών χώρων. Με υφάσματα, χαλιά και αντίκες από το Μαρόκο, την Τουρκία και την Ινδία, και χρησιμοποιώντας εντυπωσιακά χρώματα, δημιούργησε μια μυστηριακή, ανατολίτικη ατμόσφαιρα. Για νέες γαστρονομικές εμπειρίες, δοκιμάζουμε τα μακαρόνια με σολομό και πράσινη πιπεριά και τη σούπα με πράσο και πατάτα στο εστιατόριο «Μάνταλα».

Μόλυβος: Το κάστρο των τεχνών και των γραµµάτων
Τα πέτρινα πλακόστρωτα δρομάκια του είναι φορτωμένα με αναμνήσεις αιώνων. Ο Μόλυβος χτίστηκε και οχυρώθηκε για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις φυσικές καταστροφές και τις εισβολές επίδοξων κατακτητών. Τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα καλντερίμια δικαιολογούν την ανακήρυξη της περιοχής σε διατηρητέο οικισμό από το 1965. Το γραφικό λιμανάκι στην άκρη του οικισμού συμπληρώνει μια εικόνα που μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό. Από την Τουρκοκρατία διατηρούνται ακόμα οι βρύσες με τις ανάγλυφες διακοσμήσεις και τις επιγραφές. Λίγα χιλιόμετρα από το Mόλυβο βρίσκεται μια παραλία με εντυπωσιακά λευκά βότσαλα και ιστορία: Εδώ έκαναν διακοπές σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων, όπως ο Ηλίας Βενέζης και ο Οδυσσέας Ελύτης. Τα ιαματικά νερά που αναβλύζουν και αξιοποιούνται στα λουτρά θεωρούνται ευεργετικά. Το στυλ της ζωής: Εκεί όπου το χωριό συναντά τη θάλασσα, ένα παλιό ελαιοτριβείο μετατράπηκε σε resort ξενοδοχείο με όλες τις ανέσεις. Το «Olive Press» (www. olivepress-hotel.com) έχει μπαλκόνια που «κρέμονται» πάνω από το κύμα και την παραδοσιακή αισθητική της πέτρας, που κάνει το Μόλυβο ένα ξεχωριστό μέρος. Για δείπνο πηγαίνουμε στο Βαφειό και δοκιμάζουμε οπωσδήποτε «λουλούδια» (κολοκυθοκορφάδες) γεμιστά.

Κάστρο Σίφνου: Ένα χωριό µέσα σε τείχη
Στο ανατολικό τμήμα του νησιού, πάνω σ’ έναν απότομο βράχο με εξαιρετική θέα προς το πέλαγος, είναι χτισμένο το ιστορικό χωριό Κάστρο. Τα τείχη που το περιβάλλουν το προστατεύουν από τους αέρηδες του Αιγαίου και από τους πειρατές που του επετίθεντο στα παλιά χρόνια. Η ζωή μέσα σε αυτά συνεχίζεται αδιάκοπα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Πάνω στην αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου, το 1635 χτίστηκε ένα βενετσιάνικο οχυρό και στη συνέχεια αναπτύχθηκε ο οικισμός που υπάρχει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό, άλλωστε, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα μεσαιωνικής πολεοδομίας. Ο επισκέπτης μπαίνει ακόμη και σήμερα στο Κάστρο από τις παλιές εισόδους, τις «λόζιες», που κάποτε κλείδωναν για λόγους ασφαλείας. Η διάταξη των επιπέδων των δρόμων είναι τέτοια, ώστε πολλές φορές η διέλευση εξασφαλίζεται με μικρές γέφυρες. Τα παλιά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα οικόσημα στις εισόδους, οι αρχαίοι κίονες που χρησιμοποιήθηκαν ως αρχιτεκτονικά μέλη μεταγενέστερων κτιρίων, οι μαρμάρινες σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες που συναντά κανείς στα σοκάκια συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία. Το στυλ της ζωής: Μερικά από τα ιστορικά σπίτι του Κάστρου έχουν μετατραπεί σε μικρούς ξενώνες, όπως ο «Αντώνης» (www. sifnosholidays.gr). Στο «Λεωνίδα» δοκιμάζουμε ρεβιθοκεφτέδες, καππαραροσαλάτα και άλλες νοστιμιές του Τσελεμεντέ (ο γνωστός μάγειρας ήταν από τη Σίφνο). Στο «Cavo Sunrise» απολαμβάνουμε φρέντο με την καλύτερη θέα στη θάλασσα και, όπως λέει και το όνομά του, την ανατολή του ήλιου. Το «Κονάκι» σερβίρει τα κλασικά γλυκά του νησιού, όπως μελόπιτες και αμυγδαλωτά. Για φρέσκο ψάρι και αστακό στα κάρβουνα κατηφορίζουμε με τα πόδια μέχρι τον «Καπετάν Γιώργη» στον όρμο της Σεράλιας.
 Vita.gr


Διακοπές σε δεντρόσπιτο στη Σουηδία!





Αν το ανεκπλήρωτο παιδικό σας όνειρο ήταν να αποκτήσετε ένα σπιτάκι πάνω σε δέντρο, αλλά δεν τα καταφέρατε ποτέ, ζώντας σε μια χώρα όπου τα δάση -ειδικά στις πόλεις- αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, τώρα μπορείτε να το πραγματοποιήσετε, μένοντας έστω για λίγο σε μια τέτοια κατοικία.


Με την προϋπόθεση βέβαια να ταξιδέψετε μέχρι το μακρινό και παγωμένο Χάραντς. Ενα χωριό της Σουηδίας, σε απόσταση μόλις εξήντα χιλιομέτρων από τον Αρκτικό Κύκλο.

Εκεί, το ερχόμενο Σάββατο ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό το πολυτελές «TreeHotel». Ενα νέο, πρωτοποριακό, σχεδόν παραμυθένιο ξενοδοχείο, που προς το παρόν διαθέτει τέσσερα σπίτια-δωμάτια, φτιαγμένα πάνω στα δέντρα. Καθένα διαθέτει τον δικό του «χαρακτήρα».



Πρόκειται για την «Καμπίνα», τον «Μπλε κώνο», τη «Φωλιά» και τον «Κύβο με τους καθρέφτες». Οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν booking σε εκείνο που πιστεύουν ότι ταιριάζει καλύτερα στον χαρακτήρα τους.

«Στόχος μας είναι μέσα σε πέντε χρόνια το ξενοδοχείο μας να διαθέτει 24 διαφορετικά δωμάτια, 24 διαφορετικών στιλ» δήλωσε ο ένας εκ των ιδιοκτητών του «TreeHotel», Κεντ Λίντβαλ, εξηγώντας πως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμα και τα σπιτάκια «UFO» και «Δωμάτιο με Θέα» που ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή.


Μιλώντας ειδικά για τον «Κύβο με τους καθρέφτες», ο Κεντ Λίντβαλ τόνισε πως είναι κατασκευασμένος πάνω σε ένα δέντρο, σε ύψος που αγγίζει τα τέσσερα μέτρα από το έδαφος. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κτίσμα» λέει και προσθέτει ότι η κατασκευαστική ιδιαιτερότητά του είναι ότι οι καθρέφτες επιτρέπουν σε όσους διαμένουν μέσα να απολαμβάνουν τις αντανακλάσεις από οτιδήποτε κινείται ή βρίσκεται έξω από αυτό και πάνω στους τοίχους του!»


Την ίδια στιγμή ο Κεντ Λίντβαλ, που μαζί με τη σύζυγό του συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία του πρωτοποριακού «TreeHotel», διευκρινίζει ακόμη πως «ό,τι κάναμε, έγινε με γνώμονα την προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος». Οσο για τις τιμές, η εμπειρία της διαμονής στον «Κύβο με τους καθρέφτες» -που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τέσσερα άτομα- κοστίζει 555,50 δολάρια για μία νύχτα.


www.flights.gr/


Πήλιο: φθηνές διακοπές








Αξιοθέατα
Η Βυζίτσα. Με τα διάσημα αρχοντικά της που έχουν γίνει ξενώνες, την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής του 1725, που είναι διατηρητέο μνημείο πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και την πλατεία με τις ταβέρνες.

Οι Πινακάτες. Λιγότερο γνωστό, αλλά πανέμορφο χωριό του Πηλίου. Θα καθήσετε στην εξαιρετική πλατεία με τον 500 ετών πλάτανο και τη νεοκλασική κρήνη και θα κάνετε βόλτα στα σοκάκια με τα πυργόσπιτα και τα μεγάλα πέτρινα σπίτια.

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Αμφιθεατρικά κτισμένος. Αξίζει να δείτε την πλατεία του, το μουσείο του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου, τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Αθανασίου και της Κοίμησης της Θεοτόκου και το μοναστήρι των Ταξιαρχών, λίγο έξω από το χωριό.

Διαδρομή
Από τη Βυζίτσα προς τις Μηλιές. Σύντομη διαδρομή 2,5 χλμ. που οδηγεί στο χωριό, όπου θα δείτε την περίφημη εκκλησία των Ταξιαρχών του 1741, τη Βιβλιοθήκη και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό όπου καταλήγει ο Μουτζούρης.
Αν κουραστήκατε από τα ξύλινα καθίσματα του τρένου, στον σταθμό των Μηλεών θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε ανηφορίζοντας το καλντερίμι για περίπου 800 μέτρα μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού, που έχει υψόμετρο 450. Εδώ στη σκιά των τεράστιων πλατάνων, θα πάρετε μια ανάσα και θα απολαύσετε καφέ ή φαγητό στα τραπεζάκια που έχουν στήσει τα καφενεία και οι ταβέρνες.
Η πλατεία είναι ιδανική αφετηρία για περιήγηση στο χωριό. Εδώ δεσπόζει η εκκλησία των Ταξιαρχών που ανακαινίστηκε το 1743. Πίσω από τον ναό βρίσκεται η ιστορική Δημόσια Βιβλιοθήκη «Ψυχής Ακος» με σπάνια χειρόγραφα και βιβλία ανεκτίμητης αξίας (ώρες λειτουργίας, καθημερινά εκτός από Κυριακές και αργίες: 8.30-14.30, Σάββατο: 10.00-14.00). Λίγο πιο πάνω είναι το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών.
Μεταξύ άλλων φιλοξενεί εκθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τα παραδοσιακά έθιμα και το τρενάκι του Πηλίου.
Επίσης φιλοξενεί κάποια από τα 10.000 βιβλία της Μηλιώτικης Σχολής (που ίδρυσαν τρεις πρωτοπόροι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο Ανθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, το 1814) τα οποία διασώθηκαν από τις καταστροφές των Γερμανών στις 4 Οκτωβρίου του 1943 (είσοδος ελεύθερη, τηλ.             24230-86602      ).

Δραστηριότητες
Στα Χάνια υπάρχει το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες (τηλ.             24280-73719      , www. anem. gr). Μπορείτε ακόμη να κάνετε ιππασία (Νίκος Στοκογιάννης             6977737819      ).

Φαγητό
Στη Βυζίτσα: « Η Πλατεία», « Το Μπαλκονάκι» και« Το Αρχοντικό», όλες με πηλιορείτικη κουζίνα και επάνω στην πλατεία του χωριού.

Στις Πινακάτες: «Ο Πηλέας» (            24230-86873      ) με εξαιρετικό σπιτικό φαγητό και «Οινοσίφιλος» (            24230-86897      ).

Στον Άγιο Γεώργιο: Μπορείτε να φάτε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ανωβολιός» και στις ψησταριές « O Τσατιτζής» και «Ο Στέφανος».

Μονοπάτια
Κατεβείτε στις Μηλιές και περπατήστε στις γραμμές του Μουτζούρη για να δείτε την περίφημη γέφυρα Ντε Κίρικο.

ΤΑ ΝΕΑ


Σκόπελος: Ένα δάσος ριγμένο στη θάλασσα. Υπέροχες παραλίες




Σκόπελος: Ένα δάσος ριγμένο στη θάλασσα. Υπέροχες παραλίες

Η γη της Σκοπέλου είναι προικισμένη με δαντελωτές ακτές, επιβλητικά καταπράσινα βουνά, βιότοπους εξαιρετικής ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα.

Βρίσκεται κεντρικά - βορειοδυτικά του Αιγαίου, ανατολικά από το Πήλιο και βόρεια της Εύβοιας, και είναι κυριολεκτικά ένα δάσος ριγμένο μέσα στη θάλασσα. Εκεί που τελειώνει το πεύκο, αρχίζουν οι πεντακάθαρες παραλίες της με τα σμαραγδένια νερά. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων στον νομό Μαγνησίας.

Η Χώρα της Σκοπέλου, στα βόρεια του νησιού, είναι μια παραδοσιακή νησιωτική πόλη, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια, και μάλιστα έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτα από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Στενά πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια διακόπτονται κάθε τόσο από πλατύσκαλα και σκαλοπάτια ζώνουν τις γειτονιές, τεράστιες βοκαμβίλιες αγκαλιάζουν μπαλκόνια και φρεσκοασβεστωμένους τοίχους που κλείνουν μέσα τους μικροσκοπικές αυλές.

Η Γλώσσα και το Κλήμα

Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού μετά τη Χώρα βρίσκεται 25χλμ. βόρειά της. Απλωμένη στην πλαγιά ενός λόφου, η γραφική Γλώσσα εμφανίζεται αμφιθεατρικά χτισμένη. Και εδώ στενά σοκάκια, περιποιημένα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολύχρωμες γωνιές συνθέτουν τη φυσιογνωμία της.

Το Κλήμα είναι ο τρίτος οικισμός της Σκοπέλου, ένα γραφικό, καταπράσινο χωριό κοντά στη Γλώσσα, χωρισμένο σε δύο συνοικίες: το Παλιό και το Νέο Κλήμα (Ελιος). Το Νέο Κλήμα είναι ένα γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό που σήμερα αποτελεί θέρετρο με πολλές ανέσεις, συνδυάζοντας το γαλάζιο του Αιγαίου με το πράσινο των πεύκων.

Διαδρομές με χρώματα

Μια υπέροχη διαδρομή που μπορείτε να απολαύσετε στο νησί είναι αυττή της ανάβασης από τη Παναγίτσα του Πύργου στην άκρη του λιμανιού προς το κάστρο. Υπέροχες εκκλησιές, γραφικά δρομάκια, απότομα βράχια χάνονται στο Αιγαίο που βρίσκεται μπροστά σας επιβλητικό.

Τα βουνά της Σκοπέλου με τις πολλές πηγές και τα πεύκα αποτελούν ακόμη ένα μοναδικό στολίδι. Οι πολυσύχναστες ακτές της δίνουν την ευκαιρία να κάνετε θαλάσσια σπορ, ενώ στα ταβερνάκια ή τα αναψυκτήρια μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτό σας. Επίσης, κόλποι με βαθιά απότομα νερά για εξερευνήσεις του όμορφου βυθού ή για ψαροντούφεκο υπάρχουν αρκετοί για τους λάτρεις του είδους.

Με μια εξωλέμβιο βάρκα μπορείτε να επισκεφθείτε το ερημονήσι του Αϊ-Γιώργη που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκόπελο και την Αλόννησο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρεθείτε σε ερημικές ακρογιαλιές τις οποίες θα μοιραστείτε μόνο με τους γλάρους!

Παραλίες

Στη Σκόπελο θα βρείτε μερικές από τις ωραιότερες αιγαιοπελαγίτικες παραλίες. Τις μικρούλες Αντρίνες, τη μοναδική Καστάνη, το Χόβολο, το Λιμνονάρι, τον Στάφυλο, τον Αμάραντο, τον Αγιο Κωνσταντίνο ή Γλυφονέρι, το Γλυστέρι, τις Σάρες, τον Αϊ-Γιάννη, τον Χοντρογιώργο, το Καναλάκι και το Βελανιό, μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού που εξακολουθεί να συγκεντρώνει φανατικούς γυμνιστές και όσους αντέχουν το περπάτημα.

Μη φύγετε από τη Σκόπελο αν δεν επισκεφτείτε την ακτή του Στάφυλου, μια ανάσα από τη Χώρα, καθώς από αυτήν τη χωρίζουν μόλις 4χλμ. βοτσαλωτό ακροθαλάσσι με ξαπλώστρες, που για να το προσεγγίσετε, θα διασχίσετε πλούσια πευκοδάση, ενώ στο τέλος του κρύβεται μία... έκπληξη! Πίσω από το ανηφορικό μονοπάτι κάνει την εμφάνισή του το Βελανιό, η μικρή παραλία που είναι ιδανική επιλογή για... πριβέ καταστάσεις!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ: Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια από τον Αγιο Κωνσταντίνο και τον Βόλο προς τα δύο λιμάνια της Σκοπέλου (το κεντρικό που βρίσκεται στη Χώρα και αυτό της Γλώσσας). Οι διαδρομές με δελφίνια και πλοία από τον Αγιο Κωνσταντίνο έχουν ανταπόκριση με πούλμαν από και προς την Αθήνα. Η Σκόπελος δεν έχει αεροδρόμιο και εξυπηρετείται από αυτό της Σκιάθου, δηλαδή μπορείτε να προσεγγίσετε αεροπορικώς στη Σκιάθο και από εκεί με το καράβι να φτάσετε στη Σκόπελο.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ: Δοκιμάστε δαμάσκηνα φτιαγμένα με διάφορους γλυκούς τρόπους και την παραδοσιακή σκοπελίτικη τυρόπιτα. Φτιάχνεται στριφτή από τραγανό φύλλο και έχει ως κύριο συστατικό της το ντόπιο κατσικίσιο τυρί. Να φάτε επίσης ροφό στιφάδο, μοσχαράκι ή χοιρινό με δαμάσκηνα, ψάρια και θαλασσινά που υπάρχουν άφθονα στο νησί, γλυκό αμύγδαλο, χαμαλιά και αμυγδαλωτά.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ: Μια επίσκεψη στα λαογραφικά μουσεία της Σκοπέλου αποτελεί ιδανική επιλογή για να γνωρίσετε τον τόπο καλύτερα. Ξεκινήστε από το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου Οικογένειας Γιαννιού Νικολαΐδη, όπου θα θαυμάστε τα επιτεύγματα των ντόπιων στις τέχνες και στην τεχνολογία του 19ου και του 20ού αιώνα. Στο υπέροχο αρχοντικό της Αντιγόνης Βακράτσα μπείτε στα ενδότερα μιας παραδοσιακής αστικής κατοικίας των μέσων του 19ου αιώνα. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι και το Λαογραφικό Μουσείο της Γλώσσας, με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα εργόχειρα των γυναικών του χωριού.


http://www.madata.gr

Μήλος: Το διαμάντι του Αιγαίου




Είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων. Η Μήλος μας υποδέχεται για διακοπές σε γαλάζιο φόντο μιας και οι πανέμορφες παραλίες της κλέβουν την παράσταση.
Αν δεν είστε φανατικοί των κοσμικών νησιών και πιστεύετε ότι οι διακοπές θέλουν βουτιές στη θάλασσα από το πρωί μέχρι το βράδυ, τότε θα βρείτε καταφύγιο στο παραμυθένιο νησί της Μήλου. Οι τουλάχιστον 70 αμμουδερές παραλίες του νησιού είναι το κόσμημά του και το έχουν κάνει γνωστό τους φίλους της θάλασσας.

Αδάμας
Ο Αδάμας είναι ένα παραλιακό χωριό απλωμένο πάνω σε ένα λόφο και αποτελεί το λιμάνι του νησιού. Είναι το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο του νησιού και παρέχει όλα όσα χρειάζονται οι επισκέπτες για να είναι άνετες οι διακοπές τους. Στον Αδάμαντα υπάρχουν δύο πολύ καλές παραλίες όπου μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι και την ηλιοθεραπεία. Η μία είναι η παραλία της Λαγκάδας, που βρίσκεται 500 μέτρα δεξιά από το κέντρο του χωριού όπως κοιτάμε τη θάλασσα και η άλλη είναι η παραλία του Παπικινού, 1000 μέτρα αριστερά μετά τον συνοικισμό Νεοχώρι, Και οι δύο έχουν αμμώδη ακτή και δέντρα.



Πλάκα
Η Πλάκα, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι το επόμενο χωριό που θα συναντήσετε. Η γνήσια νησιώτικη λαϊκή αρχιτεκτονική και η ωραιότερη θέα προς τον κόλπο της Μήλου είναι στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. Περπατώντας στα στενά σοκάκια με τις ασβεστωμένες αυλές και τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια συναντάμε το αρχαιολογικό μουσείο καθώς και παλιές εκκλησίες που με την παρουσία τους τονίζουν την ιστορία του οικισμού.

Αξιοθέατα - Μνημεία
Το γνωστότερο έργο τέχνης που συνδέεται με τη Μήλο είναι η Αφροδίτη, αντίγραφο της οποίας θα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Πλάκα. Στο ίδιο μουσείο εκτίθενται πολλά σημαντικά ευρήματα που καταδεικνύουν την πορεία του νησιού στο χρόνο. Στην Πλάκα βρίσκονται, επίσης, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αιώνα, οι περίτεχνες εκκλησίες της Κορφιάτισσας και της Παναγίας της Θαλασσίτρας, καθώς και το Ενετικό Κάστρο στην κορυφή του οικισμού.
Στον Αδάμαντα μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον καθολικό ναό του Αγίου Νικολάου, το Μουσείο Μεταλλευμάτων όπου προβάλλεται η κοινωνική διάσταση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο νησί και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας και περιλαμβάνει εκκλησιαστικά είδη ανεκτίμητης αξίας.
Στην περιοχή Τρυπητή, σε ύψος 150 μέτρων, βρίσκονται οι κατακόμβες της Μήλου, χτισμένες σε ηφαιστειακό τάφο. Στα αξιοθέατα της Μήλου εντάσσονται και τα Σύρματα, παραθαλάσσια κτίσματα που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες βαρκών και αργότερα ως εξοχικές κατοικίες.



Παραλίες
Η Μήλος φημίζεται για τις πολυάριθμες μικρές και μεγάλες παραλίες της. Η κάθε μια έχει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα και οι λάτρεις της θάλασσας θα θελήσουν να τις επισκεφθούν όλες. Ακόμα πιο μοναδικές τις κάνουν τα εκπληκτικά λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή μαύρα βράχια, που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν περισσότερες από 70 παραλίες με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά που σας περιμένουν. Έτσι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τις παραλίες Σαρακίνικο, Παπάφραγκα, Αχιβαδολίμνη, Τσιγράδο, Κλέφτικο, Παλιοχώρι, Γέροντας, Κλέφτικο, Συκιά, Πάχαινα και πολλές άλλες.

Σπήλαια
Η Μήλος φημίζεται για τα σπήλαιά της. Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα τρία σπήλαια του Παπάφραγκα, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής. Η προσέγγισή τους γίνεται με βάρκα. Τα σπήλαια χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια πειρατών. Εξίσου όμορφο είναι το σπήλαιο "Χρυσοσπηλιά", στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, στην πλαγιά του Παλαιόκαστρου. Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα, αλλά με δυσκολία.

Info

Φλώρινα: Πλούσιος τόπος





H Φλώρινα τα έχει όλα! Βουνά, λίμνες, ρυάκια, αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο, μοναδική αρχιτεκτονική συνδυάζονται σε ένα τόπο που φέρνει το χθες στο σήμερα.

H Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας με έδρα την πόλη της Φλώρινας είναι ένας από τους ακριτικούς δήμους της χώρας, που φημίζεται για τις όμορφες φυσικές γωνιές του. Κατά την περιήγησή σας στο νομό θα συναντήσετε τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου, έξι λίμνες, αλπικές διαδρομές, ενώ έχει πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, όπως ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. 

 

Ιστορικά μνημεία - Αρχαιολογικοί χώροι
Στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας οι επισκέπτες θα θαυμάσουν μνημεία. Από τα σημαντικότερα είναι η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά του ομώνυμου νησιού της Μικρής Πρέσπας. Στις Πρέσπες θα βρείτε και πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Πάνω από την πόλη της Φλώρινας, συγκεκριμένα στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, σώζονται τμήματα μιας αρχαίας πόλης που τοποθετείται χρονικά στην κλασική και ελληνιστική περίοδο. 
Η πιο γνωστή αρχαιολογική θέση του νομού είναι η Ελληνιστική πόλη στη λίμνη των Πετρών. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται και τα σημαντικότερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας. Ο Αρχαιολογικός χώρος στην κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μελέτες πρόκειται για έναν οικισμό που χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή. Τα ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Μπενάκη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.


 

Πρέσπες
Με το όνομα Πρέσπες αναφερόμαστε στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα. Η Μικρή Πρέσπα είναι μια μακρόστενη, μεσοτροφική λίμνη ενώ η Μεγάλη Πρέσπα είναι ολιγοτροφική λίμνη. Από πολύ νωρίς, αναγνωρίστηκε η μοναδικότητα και η σπουδαιότητα των Πρεσπών ως ενδιαίτημα σημαντικών ειδών οργανισμών, κυρίως πουλιών. 
Η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζοντας τις φυσικές αξίες της περιοχής, ανακήρυξε την περιοχή Εθνικό Δρυμό, το 1974. Το στοιχείο βέβαια που ξεχωρίζει τις Πρέσπες από τους υπόλοιπους εθνικούς δρυμούς είναι η μεγάλη ποικιλομορφία σε φυσικές διαπλάσεις και τύπους ενδιαιτημάτων. Εκτός όμως από τα πουλιά, στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών φιλοξενούνται και άλλες ομάδες ζώων. 

Νυμφαίο
Το όμορφο Νυμφαίο βρίσκεται πάνω στις κορυφογραμμές του Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350 μ. Είναι ένας από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει μια πλούσια και σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου, με κορύφωση τη μεγάλη του οικονομική άνθηση, από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο Νυμφαίο είναι οι πετρόχτισες κατοικίες, που στις μέρες μας κάποια έχουν μεταμορφωθεί σε εξαιρετικούς ξενώνες. 

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου 
Στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, 19 χλμ. δυτικά από τη πόλη της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1.600 -1.900 μ. σχηματίζεται αυχένας, όπου είναι η διάβαση Βίγλας - Πισοδεριου. Στην θαυμάσια αυτή τοποθεσία, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Όλο το χρόνο λειτουργεί σε καθημερινή βάση το Καταφύγιο του Συλλόγου Ορειβατών Χιονοδρόμων Φλώρινας με δυνατότητα να φιλοξενήσει 30 άτομα, το σαλέ του Τόττη με εστιατόριο και καφετερία 300 ατόμων, σχολή σκι, καθώς και κατάστημα για ενοικίαση του σχετικού εξοπλισμού. Εξυπηρετούν τέσσερις πιστές μήκους 9 χλμ. για όλες τις κατηγoρίες χιονοδρόμων αθλητών 

Αμύνταιο - Ο δρόμος του κρασιού
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες οινοπεριηγητικές - οικολογικές περιοχές είναι το Αμύνταιο, στο υψίπεδο της Φλώρινας. Εκτός από την πόλη του Αμύνταιου, που είναι και έδρα του δήμου, πλαισιώνεται και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγ. Παντελεήμονα, Κέλλης, Ξινού Νερού, Πετρών, Φανού, Ροδώνα, Κλειδιού και από το μικρό οικισμό του Σωτήρα. Στην περιοχή παράγονται τα ονομαστά κρασιά Αμύνταιου, που είναι χαρακτηρισμένα ως "Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας", ενώ στο Ξινό Νερό δραστηριοποιείται η ομώνυμη μονάδα παραγωγής αναψυκτικών και εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού εξαιρετικής ποιότητας. Η ποικιλία "ξυνόμαυρο" κυριαρχεί στους αμπελώνες και δίνει τα κρασιά με "Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Αμύνταιο". Από το 1958, που ιδρύθηκε το Οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, μέχρι σήμερα, έχουν ιδρυθεί σύγχρονα οινοποιεία, ορισμένα από τα οποία είναι επισκέψιμα και παράγουν μεγάλη ποικιλία οίνων "Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας" (Ο.Π.Α.Π.). Σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις "ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ", που γίνονται σε συνεργασία με την ΕΝ.Ο.Α.Μ (Ένωση οινοπαραγωγών του αμπελώνα της Μακεδονίας) και σχετίζονται με το κατ εξοχήν προϊόν της περιοχής, το κρασί. 


http://www.aboutthessaloniki.gr

Γρεβενά: Τόπος που πρέπει να ανακαλύψεις




Τα Γρεβενά βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας. Αξίζει να τα επισκεφτείτε καθώς και τη Βάλια Κάλντα, τον ποταμό Βενέτικο όπως και τα ξακουστά γεφύρια της περιοχής.
Η περιοχή διαθέτει πλούσια και μοναδική ποικιλία δασών, υδάτινους πόρους, τον πανέμορφο Εθνικό Δρυμό της "Βάλια Κάλντα", το Χιονοδρομικό Κέντρο της "Βασιλίτσας", μνημεία, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, πέτρινα γεφύρια, μοναδικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ποτάμια και τοπία που κόβουν την ανάσα.

Η πόλη των Γρεβενών
Τα Γρεβενά είναι χτισμένα σε υψόμετρο 534 μέτρων, στις όχθες του Γρεβενίτη, παραπόταμου του Αλιάκμονα. Σήμα κατατεθέν της πόλης αποτελεί το Ρολόι, που είναι χτισμένο στην πλατεία Ελευθερίας. Όσο βρίσκεστε στην πόλη μπορείτε να θαυμάσετε την πλατεία Αιμιλιανού και τον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου με το πλήθος των χώρων διασκέδασης και το Μύλο του Μπουσιού, βιομηχανικό κτίριο του περασμένου αιώνα. Η δημοφιλέστερη εκδήλωση στα Γρεβενά είναι τα Ανακατωσάρια, τριήμερο αποκριάτικο γλέντι οπότε γίνεται αναβίωση ενός παλιού λαϊκού δρωμένου.



Βάλια Κάλντα: Top επιλογή
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή στο βόρειο τμήμα της Πίνδου. Καλύπτεται από πυκνά δάση μαύρης - λευκόδερμης πεύκης και οξυάς, αποτελεί δε καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία είναι και ορισμένα σπάνια αρπακτικά (γύπας- βασιλαετός) και μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα - αγριόγιδο- ζαρκάδι) που έχουν εξαφανισθεί απ τις περισσότερες περιοχές της Χώρας. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο της Χώρας μας για την καφετιά αρκούδα. Ο Δρυμός της Πίνδου διασχίζεται από πολλά ρέματα με κύριο και εντυπωσιακό το Αρκουδόρεμα - παραπόταμο του Αώου. Η άγρια φύση, η χαλικώδης κοίτη και η κίνηση του νερού εναλλασσόμενη με πολλούς μικρούς καταρράκτες, αποτελεί την δυναμικότερη πηγή οπτικής κυριαρχίας. Εδώ βρίσκει καταφύγιο η βίδρα που είναι σπάνιο είδος και ζουν δυο είδη πέστροφας.

Διαδρομές 
Σε υψόμετρο 1960μ. και 1940μ. υπάρχουν δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες, πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Υπάρχουν τρία μονοπάτια που οδηγούν στις λίμνες Φλέγγα. Το πρώτο ξεκινάει απ το Αρκουδόρεμα στο ύψος της συμβολής με το ρέμα "Μνήματα". Το δεύτερο απ το ρέμα "Σαλατούρα" και το τρίτο απ το διάσελο "Σαλατούρα Μηλιάς" και ακολουθεί την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου. O χρόνος ανάβασης είναι 3 έως 4 ώρες περίπου.
Επίσης από την πλευρά του Μετσόβου υπάρχει το μονοπάτι Ρ6 που ακολουθεί το δασικό δρόμο μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου και μετά ακολουθώντας την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου καταλήγει στις Λίμνες ή στην κορυφή της Φλέγγας. Χρόνος ανάβασης απ το καταφύγιο, 1,5 έως 2 ώρες περίπου.
Τέλος απ το χωριό Βοβούσα διασχίζοντας το "Αρκουδόρεμα" υπάρχει μονοπάτι που καταλήγει τόσο στην πεδιάδα της Βάλια Κάλντας όσο και στις Λίμνες Φλέγγας.

Δρακόλιμνες
Σε υψόμετρο 1960μ. και 1940μ. υπάρχουν δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες, πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Τέλος απ το χωριό Βοβούσα διασχίζοντας το "Αρκουδόρεμα" υπάρχει μονοπάτι που καταλήγει τόσο στην πεδιάδα της Βάλια Κάλντας όσο και στις Λίμνες Φλέγγας.

Γεφύρια
Τα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας. Από τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά είναι το γεφύρι κάτω από το βουνό Νιδρούζι, ανάμεσα στα χωριά Αλατόπετρα και Πρόσβορρο. Για λόγους επικοινωνίας, σπουδαίο γεφύρι ήταν του Σπανού που συνέδεε την Ήπειρο με την Μακεδονία. Εντυπωσιακό γεφύρι και επισκέψιμο από πλήθος κόσμου κάθε χρόνο, είναι αυτό της Πορτίτσας που είναι χτισμένο στα ριζά του φαραγγιού έξω από το χωριό Σπήλαιο. Το δίτοξο γεφύρι του Ζιάκα, δίπλα από τη νέα γέφυρα που οδηγεί στο ομώνυμο χωριό, χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στον ποταμό Βελονιά. Μικρότερα και νεότερα γεφύρια είναι άλλα επτά στο νομό συν το μισογκρεμισμένο γεφύρι του Πασά.

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας
Σε απόσταση 42 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Όλοι οι αναβατήρες εξυπηρετούν πίστες διαφόρων δυσκολιών και κλίσεων συνολικού μήκους 22 χλμ., που δεν έχουν δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις, έχουν διατηρήσει την φυσική ομορφιά και αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα της Βασιλίτσας. Ακόμα, στο χώρο θα βρείτε σαλέ.

Βενέτικος
Ο Βενέτικος αποτελεί το μεγαλύτερο παραπόταμο του Αλιάκμονα και δημιουργείται από μικρότερους παραποτάμους ή χείμαρρους. Η περιήγηση στα γεφύρια είτε διαπλέοντας τα ποτάμια (Αλιάκμονας και Βενέτικος) είτε περπατώντας σε παραποτάμιες διαδρομές συνδυάζει την αναψυχή με την άσκηση, δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να αναπτύξουν δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το ράφτινγκ και καγιάκ.


http://www.aboutthessaloniki.gr