expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8.9.12

Sealand: H μικρότερη χώρα του κόσμου!



Sealand-741232


Κατά το βιβλίο Guinness είναι η μικρότερη περιοχή στον πλανήτη που διεκδικεί την αυτονομία της. Η Sealand ή καλύτερα το πριγκιπάτο του Sealand, κατά το πριγκιπάτο του Μονακό, βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την ακτή του Suffolk στην Μεγάλη Βρετανία, κάπου ανάμεσα σε Αγγλία και Ολλανδία. Η Sealand είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα που χτίστηκε την άνοιξη του 1941 από τους Άγγλους σαν φρούριο που θα στεγάσει 200 στρατιώτες και ένα δυνατό αντιαεροπορικό όπλο το οποίο θα προστατέψει την Αγγλία από τις επιθέσεις της Λουφτφάφε.
Μέχρι τα μέσα των 60ς τα περισσότερα ανάλογα φρούρια που είχαν κατασκευαστεί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχαν αποσυναρμολογηθεί. Ο Roughs Tower όμως, όπως ήταν γνωστός στου στρατιωτικούς κύκλους, απλά εγκαταλείφθηκε και έτσι το 1967 ο Paddy Roy Bates, ένας πρωην αξιωματικός του στρατού και ραδιοφωνικός παραγωγός, μάζεψε τα υπάρχοντα του, πήρε γυναίκα και παιδί και έκανε «κατάληψη» στον Roughs Tower. Η θέση της πλατφόρμας στα διεθνή χωρικά ύδατα έδωσε την δυνατότητα στον Bates να κυρήξει την ανεξαρτησία της πλατφόρμας, στηριζόμενος στο διεθνές δίκαιο. Μόλις η Βρετανική κυβέρνηση κατάλαβε τι γίνεται, το 1968, έστειλε ένα συνεργείο για να τοποθετήσει μια σημαδούρα δίπλα στην πλατφόρμα αλλά ο Bates τους έδιωξε πυροβολώντας τους για εκφοβισμό. Όντας ακόμη Βρετανός πολίτης η πολιτεία άσκησε ποινική δίωξη και έτσι ο Bates εμφανίστηκε στο δικαστήριο και έφυγε κερδισμένος αφού οι δικαστές αποφάσισαν ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία καθώς η Sealand βρίσκεται έξω από τα 3 μίλια της δικαιοδοσίας της. Έτσι λίγο αργότερα ο Bates παρουσίασε το σύνταγμα της χώρας του, την σημαία, το νόμισμα, τα διαβατήρια και φυσικά τον εθνικό ύμνο.
Sealand από ψηλά
Χάρτης Sealand
Τα προβλήματα του όμως δεν τελείωσαν εκεί. Το 1978 και ενώ ο Bates βρίσκονταν ταξίδι, ο πρωθυπουργός της Sealand Alexander G. Achenbach και κάποιοι υπήκοοι του, κυρίως Γερμανοί και Ολλανδοί, οργάνωσαν πραξικόπημα κρατώντας μάλιστα τον γιό του Bates όμηρο για αρκετές μέρες. Όταν μετά από τρεις μέρες ο μικρός Bates, γνωστός ως πρίγκιπας Μιχαήλ, απελευθερώθηκε και στάλθηκε στην Ολλανδία ο πατέρας έκανε την αντεπίθεση του…Χάρη στο στρατιωτικό παρελθόν του και τις φιλίες που είχε, επιτέθηκε στην Sealand με ελικόπτερα και ένστολους και ξανακατέλαβε την εξουσία. Οι στασιαστές οδηγήθηκαν στην φυλακή ως αιχμάλωτοι πολέμου και τελικά απελάθηκαν, με εξαίρεση τον Γερμανό δικηγόρο Gernot Putz ο οποίος είχε διαβατήριο της Sealand και έτσι καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και στάλθηκε στην φυλακή. Οι επιλογές του ήταν ή φυλακή ή να πληρώσει πρόστιμο 35.000 λίρες. Η Ολλανδική και η Γερμανική κυβέρνηση ζήτησαν από την Αγγλική πολιτεία να επέμβει και να απελευθερώσει τον δικηγόρο αλλά η δικαστική απόφαση του 1968 ανάγκασε του Άγγλους να απαντήσουν ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία.
Οι Γερμανοί έστειλαν έναν διπλωμάτη για διαπραγματεύσεις στην Sealand και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις εβδομάδων κατέληξαν στο ότι ο Γερμανός δικηγόρος θα απελευθερωθεί εάν η Γερμανία αναγνωρίσει την Sealand ως χώρα, κάτι που ουσιαστικά είχε γίνει αφού η αποστολή διπλωμάτη στην Sealand καθιστά de facto αναγνώριση. Μετά την απελευθέρωση του, ο Achenbach σχημάτισε στην Γερμανία την εξόριστη κυβέρνηση της Sealand τα σκήπτρα της οποίας ανέλαβε το 1989 ο υπουργός οικονομικών του, Johannes Seiger, ο οποίος μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Sealand. Αυτές όμως δεν ήταν οι μοναδικές φορές που ο Bates αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την χώρα του. Υπήρξε ακόμα ένα περιστατικό στις αρχές του 1990, όπου ένα πλοιάριο του Βρετανικού ναυτικού δέχτηκε πυροβολισμούς από την Sealand, η οποία διεκδικεί τα χωρικά ύδατα γύρω της σε έκταση 12 ναυτικών μιλίων, όπως ορίζει το σημερινό διεθνές δίκαιο.
Μια περίεργη ιστορία που έφερε την Sealand στο προσκήνιο ήταν η δολοφονία του διάσημου Ιταλού σχεδιαστή Gianni Versace. Για αρκετά χρόνια υπήρχε μια Ισπανική εταιρία που κατασκεύαζε και διακινούσε τα διαβατήρια της χώρας σε συνεργασία με τον «αντάρτη» πρωθυπουργό της Johannes Seiger. Ο δολοφόνος του Versace, Andrew Cunanan, αυτοκτόνησε πάνω στο σκάφος ενός κατόχου διαβατηρίου της Sealand και έτσι «βοήθησε» ουσιαστικά να ανακαλυφτεί ένα κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιούσε διαβατήρια της μικροσκοπικής χώρας και ετοιμάζονταν να πουλήσει όπλα αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ στην παράνομη κυβέρνηση της Ρουάντα. Οι οικογένεια Bates ουδέποτε εμπλέχθηκε στο σκάνδαλο αλλά διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν και άλλες εγκληματικές υποθέσεις στην οποία εμφανίστηκαν διαβατήρια της χώρας του, ανακάλεσαν όλα τα διαβατήρια της Sealand. H δε Ισπανική εταιρία, όπως έγινε γνωστό αργότερα, είχε εκδώσει χιλιάδες από αυτά. Φέτος μάλιστα θα γίνει και η δίκη κατά της εταιρίας αυτής, στην Ciudad Real της Ισπανίας.
Sealand coins
Sealand flag
Σήμερα η Sealand είναι ένα βήμα πριν την πλήρη αναγνώριση της ως χώρα αφού όπως επισημαίνουν σοβαροί ευρωπαίοι νομικοί πληροί όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζεται. Από το 1974 διοικείται με βάση τα επτά άρθρα του συντάγματος της και είναι συνταγματική μοναρχία. Έχει βουλή, δικαστήριο, υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, ενώ παράλληλα στην χώρα απαγορεύεται η οπλοκατοχή, εκτός αν είσαι μέλος της φρουράς της χώρας. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της, δηλαδή των Bates κατά κύριο λόγο, είναι λίγο πολύ άγνωστες. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η Sealand έχει σημαντικό αλιευτικό στόλο και ότι είναι tax free, όπως και ότι επιτρέπονται όλων των ειδών τα τυχερά παιχνίδια. Την χώρα τώρα κυβερνά ο πρίγκιπας Μιχαήλ αφού ο Paddy Roy Bates και η γυναίκα του πριγκίπισσα Τζόαν, ένα πρώην μοντέλο, ζουν πλέον στην Ισπανία λόγο την αρθριτικών τους. Το 2003 η Sealand απέκτησε και τον πρώτο της επίσημο αθλητή, τον Darren Blackburn, o οποίος τρέχει με τα χρώματα της Sealand σε μαραθώνιους και αγώνες off trail.
Παράλληλα υπάρχει και η ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας, αυτή των ελπίδων καθώς οι παίχτες είναι κάτω των 21, την οποία κοουτσάρει ένας Αμερικάνος προπονητής γυμνασίου. Στην πρόσφατηιστορία της, η χώρα παραλίγο να καταστραφεί ολοσχερώς από την φωτιά της 23ης Ιουνίου του 2006, η οποία προήλθε από βραχυκύκλωμα. Εξαιτίας της φωτιάς το πριγκιπάτο τοποθέτησε έναν ειδικό ανεμιστήρα, μια τουρμπίνα της οποίας ο αέρας λειτουργεί ως πυροσβεστικό μέσο, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών έγινε από γνωστή αγγλική κατασκευαστική εταιρία. Η τοποθεσία της Sealand είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες και έτσι από την πλατφόρμα της θα εκπέμπει ο ψηφιακός ραδιοφωνικός σταθμός radio free Scotland αλλά και κάποια δορυφορικό κανάλια, φυσικά με το αζημίωτο. Επίσημα η χώρα δεν είναι προς πώληση αλλά, με τον πρίγκιπα Μιχαήλ να περνάει ολοένα και περισσότερο χρόνο στην Αγγλία, λέγεται ότι με μια καλή προσφορά, της τάξης των 1.008.727.488 κάτι μπορεί να γίνει και η μικρότερη χώρα στον πλανήτη να αλλάξει χέρια.
Principality of Sealand
Έκταση: 0.00055 km2
Κάτοικοι: 27 (2002 απογραφή)
Ηγέτης: Michael Bates

από boyz.gr

Χειμερινές διακοπές μέσα σε ένα… ιγκλού!




igloohotel5
Το ξενοδοχείο «Kakslauttanen» στη Φινλανδία δεν είναι ένα συνηθισμένο κατάλυμα. Είναι ένα παραμυθένιο «χωριό» από ιγκλού μέσα στο χιόνι, το οποίο προσφέρει αξέχαστες χειμερινές διακοπές στην καρδιά του βουνού.
Τα 20 ιγκλού που συνθέτουν το χωριό δεν είναι, βέβαια, κατασκευασμένα από πάγο αλλά από ειδικό θερμαινόμενο γυαλί, προσφέροντας μοναδική θαλπωρή και άνεση στους επισκέπτες τους, αφού η θερμοκρασία στο εσωτερικό παραμένει σε κανονικά επίπεδα και δεν θα αισθανθείτε καθόλου το πολικό ψύχος της περιοχής.
Το «Igloo Village Kakslauttanen» μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο εστιατόριο «χιονιού» στον κόσμο, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα γκουρμέ πιάτο ή το ποτό σας στο περίφημο »Ice Bar».
Επιπλέον, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την «Ice Gallery», για να θαυμάσετε την τοπική τέχνη, αλλά και το ρομαντικό «Chapel Ice», αν θέλετε να τελέσετε εκεί το γάμο σας!
Η τοποθεσία όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες στο βουνό, απολαμβάνοντας, παράλληλα, διάφορα χειμερινά σπορ, ενώ στο τέλος της ημέρας μπορείτε να μπείτε στη μεγαλύτερη σάουνα καπνού στον κόσμο, για μια συνεδρία spa που θα σας μείνει αξέχαστη!

ΠΗΓΗ: perierga.gr


 Νέα Μουδανιά Blog 

Saksun: Ένα χωριό βγαλμένο από… παραμύθι!



Saksun0


Το Saksun είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά χωριά των Νήσων Φερόε, αφού δίνει μια πολύ καλή εικόνα για την αγροτική ζωή της ευρύτερης περιοχής κατά το παρελθόν. Το χωριό δημιουργήθηκε κατά το 17ο αιώνα στην είσοδο του ομώνυμου κόλπου και περιβάλλεται από ψηλά βουνά, τα οποία δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό.
Η θέα από όπου κι αν σταθείς κόβει την ανάσα, ενώ οι παραδοσιακές κατοικίες διατηρούν όλα εκείνα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του παρελθόντος: Με χαμηλό ύψος, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες από ξύλο και με καταπράσινες στέγες μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από κάποια ιστορία του Τόκλιν με τα διάσημα «χόμπιτ».
Μια εκκλησία του 1858 και ένα Εθνικό Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν τα μοναδικά αξιοθέατα αν και ολόκληρο το χωριό είναι από μόνο του -χωρίς καμία αμφιβολία- μια εντυπωσιακή τουριστική «ατραξιόν»!
Χειμώνα και καλοκαίρι το τοπίο αποκτά διαφορετικά χρώματα, παραμένοντας, ωστόσο, στην πρώτη θέση της προτίμησης των επαγγελματιών φωτογράφων ανά τον κόσμο που συχνά πυκνά κάνουν μια στάση εδώ για να απαθανατίσουν αυτό το «παραμυθένιο χωριό», όπως το ονομάζουν χαρακτηριστικά.
«Το Saksun είναι το πνεύμα των Φερόε», λένε οι ντόπιοι (μόνο 30 έχουν απομείνει σήμερα) και συμπληρώνουν: » Μαγευτικό και μυστηριώδες τοπίο, άγριος και απόκοσμος αυτός ο τόπος έγινε από τον Θεό σε μια προσπάθεια να δείξει ότι πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ τη φανατασία μας…»!



Τα 5 πιο όμορφα νησιά του κόσμου



Μετά από τόσες άλλες διακρίσεις στον διεθνή ταξιδιωτικό τύπο, το BBC στέφει τη Σαντορίνη βασίλισσα όλων των νησιών του πλανήτη. Αφήνοντας πίσω της το Μπαλί στην Ινδονησία, το Κέιπ Μπρίτον στον Καναδά, τα νησιά Μπορακάι στις Φιλιππίνες και το Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ στην Αυστραλία.

Σαντορίνη
«Ένα αρχαίο νησί που υπέστη μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία. Στη Σαντορίνη νοιώθεις όπως πουθενά αλλού στον κόσμο. Εδώ, 120 μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα πάντα είναι πιο φωτεινά: τα λευκότατα τετράγωνα σπίτια, η κυανή θάλασσα και τα ηλιοβασιλέματα που κάνουν την καλντέρα να λάμπει».



Μπαλί, Ινδονησία
«Περιτριγυρισμένο από τα ζεστά νερά του Ινδικού Ωκεανού, το Μπαλί δεν είναι παρά ένα από τα 17.500 νησιά του αρχιπελάγους της Ινδονησίας. Ακόμα και ανάμεσα στους πολύχρωμους γείτονές του, όμως, και μετά από δεκαετίες τουριστικής ανάπτυξης, αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του από πλευράς βλάστησης και ασύγκριτης ομορφιάς».



Κέιπ Μπρίτον, Καναδάς
«Οι αναγνώστες μας αγαπούν αυτό το νησί στη Νέα Σκοτία για τη μαγευτική θέα του: τις παραλίες επάνω σε βραχώδεις γκρεμούς και τα δασώδη ακρωτήρια με τους φάρους σκορπισμένους σε αυτά. Η τοπική κουλτούρα είναι ένα μείγμα Σκωτίας, Ιρλανδίας και Αφρικής, με επιρροές από τη μητρική Mi'kmaq».



Νησιά Μπορακάι στις Φιλιππίνες
«Τώρα που ακόμη και μικρά νησιά όπως το Koh Samui γίνονται mainstream, τα Μπορακάι ίσως να είναι ένα από τα τελευταία ελάχιστα γνωστά Ασιατικά μέρη για αποδράσεις κοντά στη θάλασσα. Για να πάτε, παίρνετε τη πτήση από τη Μανίλα προς Κατικλάν και ύστερα από 10 λεπτά με το φέρι φτάσατε. Πηγαίνετε όμως τώρα, πριν πλακώσουν τα πλήθη».



Great Barrier Reef, Αυστραλία
«Αν και ο συναγωνισμός για το καλύτερο νησί στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Νότιο Ειρηνικό είναι πολύ υψηλός (βλέπε Μπόρα-Μπόρα, Φίτζι και Τασμανία), το Great Barrier Reef, το οποίο απλώνεται στην βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας, είναι μετά βεβαιότητας ο πρωταθλητής. Η περιοχή, εκτός από θεαματικά γαλάζιο νερό, έχει και μεγάλη γκάμα κοραλλιογενών υφάλων που σφύζουν από θαλάσσια ζωή. Φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, γιγάντιες αχιβάδες και περίπου 400 άλλα θαλάσσια είδη».



Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου




Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (1)
Ορισμένες πόλεις είναι τόσο “αβάσταχτα” όμορφες, που είναι να απορείς πως οι ντόπιοι μπορούν να δουλέψουν καθόλου. Παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας επιλογές.
Η ομορφιά δεν είναι μία λέξη που συνήθως σχετίζουμε με τις πόλεις. Ισχυρές, σίγουρα. Ακόμα και γεμάτες γκλάμουρ, εντυπωσιακές, θορυβώδεις και σπουδαίες, αλλά όχι απαραίτητα όμορφες.
Για να χαιρετήσουμε αυτές που είναι, είτε λόγω των αρχιτεκτονικών τους χαρακτηριστικών, είτε λόγω της φυσικής τους ομορφιάς, παρουσιάζουμε την απόλυτη λίστα μας με τις όμορφες πόλεις του κόσμου.
Φυσικά καταλαβαίνουμε πως η ομορφιά πάντα εξαρτάται από τη ματιά του παρατηρητή και μπορεί να μην συμφωνήσετε απαραίτητα με τη λίστα μας. Ορισμένοι μπορεί να εξοργιστείτε όταν διαπιστώσετε πως λείπουν η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Ρώμη (για να αναφέρουμε ορισμένες), αλλά κανείς όμως δεν είπε πως “διάσημη” σημαίνει και “όμορφη”.

Ανόι, Βιετνάμ

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (2)
Η πρωτεύουσα του Βιετνάμ είναι μία πόλη γεμάτη από λίμνες και από αρχαία αρχιτεκτονική, με σπίτια, παλάτια και αγάλματα που υπαινίσσονται την επιρροή που είχε ο καθένας που πέρασε από εδώ τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια, από τους Κινέζους μέχρι τους Γάλλους. Στενά μονοπάτια στριφογυρνούν ανάμεσα στις κομψές επαύλεις, τα αστραφτερά μοντέρνα κτίρια, τις χαριτωμένες παγόδες και τα φανταχτερά παλάτια, ενώ στους δρόμους συνωστίζονται μοτο-ταξί και ποδήλατα.

Κέιπ Τάουν, Αφρική

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (3)
Εάν μιλάμε για ένα ατόφιο φυσικό θέαμα, το Κέιπ Τάουν είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Με το βουνό Table να την προσέχει από ψηλά, οι δρόμοι της πόλης απλώνονται στον τεράστιο ωκεανό, φτάνοντας σε αψεγάδιαστες παραλίες με λευκή άμμο. Ένα εκλεκτό μείγμα από Ολλανδική αποικιοκρατική και σύγχρονη Αφρικανική αρχιτεκτονική, η πόλη έχει μία ζωντανή, μποέμ ατμόσφαιρα είτε ρουφάτε τον ήλιο στο hot spot Victioria & Albert Waterfront, περνώντας μπροστά από τις φανταχτερά βαμμένες προσόψεις στο Bo Kaap, είτε βλέποντας το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα στην Camps Bay.

Βενετία, Ιταλία

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (4)
Την Βενετία την έχουν κάνει πίνακες ζωγραφικής, έχουν μιλήσει και έχουν γράψει γι᾽αυτήν αμέτρητες φορές, ωστόσο όσοι την επισκέπτονται για πρώτη φορά ενθουσιάζονται πάντα από τη μοναδική της ομορφιά. Ξεκινήστε με μία βόλτα στην Piazza San Marco, και μετά απλά αφεθείτε στα σοκάκια που μοιάζουν με κουβάρι. Ανεβείτε πάνω σ᾽ένα vaporetto κατά μήκος του Grand Canal για να δείτε τις μεγάλες βενετσιάνικες επαύλεις από την καλύτερη οπτική γωνία, και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από την 16ου αιώνα γέφυρα του Rialto που κατά μήκος της υπάρχουν μικροσκοπικά καταστήματα.

Φλωρεντία, Ιταλία

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (5)
Βουτηγμένη στην ιστορία, τέχνη και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, η Φλωρεντία μοιάζει με ένα μουσείο σε ανοιχτό χώρο, που λειτουργεί σε πολύ μικρότερους ρυθμούς από τη Ρώμη. Το απίστευτα εντυπωσιακό Ντουόμο είναι o πρώτος σταθμός που επισκέπτονται οι περισσότεροι επισκέπτες όμως πίσω από κάθε γωνία κρύβεται ακόμα ένας θησαυρός. Ο κομψός χώρος στο Piazza della Signoria, το μεγαλοπρεπές Palazzo Vecchio, η εντυπωσιακή θέα από την κορυφή του Campanile. Ξεχάστε τις ουρές για τις γκαλερί και απλά περιπλανηθείτε. Το να αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί και λίγο είναι μέρος της απόλαυσης.

Καρταγκένα, Κολομβία

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (6)
Η πόλη της Καρταγκένα ήταν το πιο σημαντικό λιμάνι στην Κολομβία στις εποχές την αποικιοκρατίας. Τα εντυπωσιακά τείχη της είχαν χτιστεί για να κρατούν μακριά τους πειρατές και τις αντίπαλες δυνάμεις. Μέσα από τα τείχη, η παλιά πόλη είναι ένας λαβύρινθος από λιθόστρωτα σοκάκια και δρόμους, που τα χαζεύουν από ψηλά, μπαλκόνια πνιγμένα στις μπουκαμβίλιες. Διάσπαρτη από αυλές και πλατείες γεμάτες καφέ, υπάρχουν πολλά έξοχα σημεία για να καθίστε και να χαζέψτε τον κόσμο.

Σαν Φρανσίσκο, Αμερική

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (7)
Καλλιτεχνικός, μποέμ και εκπληκτικά όμορφος, ο υπέροχος κόλπος του Σαν Φρανσίσκο δίνει την εικόνα ενός παραλιακού θέρετρου σ᾽αυτή την πόλη των 43 λόφων. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακαλύψεις το Σαν Φρανσίσκο είναι με ένα από τα τραμ που ανεβοκατεβαίνουν τους δρόμους (θυμηθείτε τον Στιβ ΜακΟυίν στο Bullitt) και συνεχίστε μέχρι κάτω στην παραλία, που παρεμπιπτόντως είναι το τέλειο μέρος για να απολαύσετε το σήμα κατατεθέν της πόλης, την ψαρόσουπα με οστρακοειδή.

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (8)
Βομβαρδισμένο και υπό πολιορκία στα ’90s, η μυθική περιτοιχισμένη πόλη έχει ανακτήσει την παλιά της δόξα. Από τα γυαλισμένα λιθόστρωτα της Στράντουμ, ο βασικός πεζόδρομος, μέχρι το πλέγμα από σκαλιά και δρομάκια που απλώνονται κάτω από τις φτιαγμένες από τερακότα οροφές. Μπορείτε να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα πηγαινοερχόμενοι σε εστιατόρια, καταστήματα και καφέ. Η θέα από τους αρχαίους τοίχους προς τις σκεπές της πόλης και πέρα από την λαμπερή Αδριατική, είναι μία από τις καλύτερες της Μεσογείου.

Μπριζ, Βέλγιο

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (9)
Μία από τις πιο άθικτες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, το Μπριζ είναι τόσο τέλειο που σχεδόν μοιάζει με κινηματογραφικό σετ. Στην πραγματικότητα αποτέλεσε τέτοιο για το φιλμ In Bruges. Όμως εκτός από τα σπίτια του 15ου αιώνα, τα παλάτια και τις πλατείες, είναι και μία ιδιόρρυθμη σύγχρονη πόλη του Βελγίου που ξέρει να χειρίζεται τις δουλειές της. Ο καλύτερος τρόπος για να τη δείτε είναι με βάρκα στα κανάλια, όμως είναι εξίσου βασικό να απολαύσετε μία μπύρα (ή τρεις…) σ’ ένα καφέ στο γραφικό Grote Markt.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (10)
Χωρισμένη στα δύο από τα μπλε νερά του πλατύ Βoσπόρου, η Κωνσταντινούπολη συνδυάζει την ιστορία με έναν εξωτισμό, που λίγες άλλες πόλεις μπορούν να αντιπαραθέσουν. Τα must είναι το Μπλε Τζαμί και η επιβλητική Αγιά Σοφιά, ενώ το Topkapi δίνει μία εντυπωσιακή εικόνα για το πώς ήταν η ζωή στους Οθωμανικούς χρόνους. Κάντε μία κρουαζιέρα κατά μήκος του Βοσπόρου για να δείτε τα όμορφα παραλιακά παλάτια και τα τεράστια τάνκερ που πλέουν δίπλα τους.

Κέμπριτζ, Βρετανία

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (11)
Μπορεί η Οξφόρδη να παίρνει όλη τη δόξα, όμως το Κέμπριτζ είναι εξίσου όμορφο, με τα κομψά κτίρια των πανεπιστημίων να έχουν θέα σε χλιδάτα πράσινα γκαζόν που φτάνουν μέχρι τις όχθες του ποταμού Καμ. Νοικιάστε μία βάρκα και πλεύστε κατά μήκος του ποταμού, επισκεφτείτε το Christ’s College -κάποτε σπίτι του Κάρολου Δαρβίνου – ή απλά βολτάρετε στους γραφικούς δρόμους και σοκάκια.

Εδιμβούργο, Σκωτία

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (12)
Είναι σπάνιο η παλιά και η καινούργια πόλη μίας περιοχής να είναι και οι δύο μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όμως το Εδιμβούργο είναι μία απ’ αυτές τις ξεχωριστές πόλεις. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις την ομορφιά του είναι να περπατήσεις το Royal Mile, από χαμηλά και το 16ου αιώνα Holyrood Palace μέχρι το Κάστρο του Εδιμβούργου στην κορυφή. Περπατήστε δίπλα από το κτίριο του Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, τον καθεδρικό ναό Giles και το Mercat Cross πριν μπείτε στο Scotch Whisky Heritage Centre για να δοκιμάσετε μία-δύο γουλιές.

Ουσουάια, Αργεντινή

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (13)
Η φυσική ομορφιά που περιβάλει την πιο νότια πόλη του κόσμου σου κόβει απλά την ανάσα. Τεράστια χιονισμένα βουνά αναπτύσσονται στην πλάτη της πόλης, ενώ τα καθαρά νερά του καναλιού Beagle απλώνονται μπροστά της, κυλώντας ήρεμα προς την Ανταρκτική. Οι δρόμοι της πόλης μπορεί να μην είναι και οι πιο όμορφοι, όμως η αίσθηση του φυσικού δράματος και το σχεδόν απόκοσμο της Ουσουάια, κάνει την πόλη να ξεχωρίζει.

Λουάνγκ Πραμπάνγκ, Λάος

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (14)
Οι πολυταξιδεμένοι γνωρίζουν πως το Λάος είναι ένας από τους πιο hot προορισμούς για το 2011 και η πόλη του, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δεν απογοητεύει. Συνδυάζοντας παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Λάος με ευρωπαϊκά αποικιοκρατικά κτίρια, η Λουάνγκ Πραμπάνγκ, μία πόλη που η ιστορία της ξεκινάει από τον 13ο αιώνα προ Χριστού. Τα βασιλικά παλάτια και οι διακοσμημένοι θρησκευτικοί ναοί κατά μήκος της Avenue Pavie δημιουργούν έναν αέρα εξωτικού μεγαλείου, ενώ τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια Lao, δίνουν στην πόλη ένα ζωντανό, καθημερινό ύφος.

Σίδνεϊ, Αυστραλία

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (15)
Χρυσαφένιες παραλίες, χλιδάτα πάρκα και μυθική αρχιτεκτονική: για ατόφια ομορφιά το Σίδνεϊ σχεδόν δεν έχει αντίπαλο, με διαφορετικά σημεία της πόλης να χαρίζουν ποικίλους τρόπους για να βιώσετε όλα όσα έχει να σας προσφέρει. Ανεβείτε σ’ ένα κύμα στην μέκκα των σέρφερ, την παραλία Bondi, διασκεδάστε στο Surry Hills ή στο Kings Cross και δείτε μία μαγευτική άποψη της πόλης από την κορυφή του Sydney Tower, που σας χαρίζει θέα 360 μοιρών.

Κίτο, Εκουαδόρ

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (16)
Ασφυκτικά “κλεισμένο” μέσα στα βουνά, η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ συνδυάζει μία καταπληκτική, ισπανικού στυλ Παλιά Πόλη, το όμορφο Μοναστήρι του Σαν Φρανσίσκο και τα παραδοσιακά αποικιακά σπίτια της Λα Ρόντα. Το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης είναι ο εντυπωσιακός καθεδρικός, ο πιο παλιός στη Νότια Αμερική, ο οποίος έχει επισκευαστεί και αποκατασταθεί αμέτρητες φορές μετά από επαναλαμβάνομενες σεισμικές καταστροφές.

Μαρακές, Μαρόκο

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (17)
Η “Κόκκινη Πόλη” μπορεί να μην είναι όμορφη με την συμβατική έννοια του όρου, όμως τα σκονισμένα, ταραχώδη σοκάκια της Μεντίνα (παλιά πόλη) έχουν μία ενέργεια και μία ζωντάνια που σπάνια βρίσκεις στις γεμάτες από αυτοκίνητα λεωφόρους πιο μοντέρνων πόλεων. Το βράδι, η κεντρική πλατεία, η Τζεμάα Ελ Φνα, βρίθει από πάγκους με φαγητά, αφηγητές ιστοριών και μουσικούς, ενώ την ημέρα οι αγορές είναι ένας πολύχρομος σωρός από κεραμικά, χαλιά, δερμάτινα και όμορφες πυραμίδες από αρωτικά μπαχαρικά.

Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου (18)
Περισσότερο και από τους λόφους, η πόλη παίρνει ζωή από τη μουσική, ενώ τα εκπληκτικά παλάτια, τα κτίρια και οι εκκλησίες κάνουν το Σάλτσμπουργκ μία από τις πιο μοναδικές αρχιτεκτονικά περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η παλιά πόλη είναι γεμάτη από κομψά μπαρόκ σπίτια, με πολλά να έχουν μετατραπεί σε καφέ με όμορφες βεράντες που κοιτάζουν από ψηλά τις γεμάτες από λουλούδια πλατείες. Το Σάλτσμπουργκ μπορεί να είναι μικρό, αλλά είναι υπέροχα διαμορφωμένο.
Πηγή: msn.com

Η Σαντορίνη



του Γιώργου Χατζηγιαννάκη*


Ενας από τους πρωτοπόρους της αναβίωσης και ανανέωσης της σαντορινιάς κουζίνας μας μιλάει για όσα βρίσκονται πίσω από την προβεβλημένη «βιτρίνα» του νησιού, που φιγουράρει ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου: ιστορία, προϊόντα, άθικτες γωνιές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΡΟΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Β. ΖΑΒΟΣ
Πρωτοήρθα στη Σαντορίνη το 1973, την ερωτεύτηκα και ο έρωτας εξελίχτηκε σε «γάμο», επένδυση, έργο και σχέση ζωής. Ισως επειδή, προερχόμενος από οικογένεια προσφύγων, δεν είχα δικό μου τόπο, την έκανα «νησί μου». Τότε, βέβαια, ήταν εντελώς διαφορετική - καμία σχέση με τον προορισμό που έχει γίνει brand name πιο αναγνωρίσιμο και από την ίδια την Ελλάδα και φιγουράρει στις λίστες των καλύτερων στον κόσμο. Εβλεπες ακόμα ερείπια από το σεισμό του '56, λιγοστά κρουαζιερόπλοια περνούσαν από τα Φηρά, στην Οία υπήρχε μόνο ένα υποτυπώδες ξενοδοχείο και πολλοί επισκέπτες διανυκτέρευαν όπου έβρισκαν, ακόμη και σε ταράτσες. Παράλληλα, είχε εγκαταλειφθεί η γη, αφού η καλλιέργειά της ήταν ασύμφορη. Ακόμη και τα εργοστάσια ντομάτας, που μέχρι τη δεκαετία του '60 έβγαζαν τον καλύτερο πελτέ, είχαν μετακομίσει σε πιο παραγωγικά μέρη.
Μαζί με την παραγωγή, το νησί είχε χάσει τη γαστρονομική του ταυτότητα, καθώς με την ανάπτυξη του τουρισμού επικράτησε η ίδια «εύκολη» λογική με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι ταβέρνες ήταν σε καθεστώς διατίμησης και κοίταζαν να βγάλουν κέρδος από τα λεγόμενα «σπέσιαλ» πιάτα, που ήταν κατά κανόνα ξενόφερτα - καρμπονάρες, σαλάτες του σεφ κ.λπ. Δεν τον συνέφερε τον άλλον να σερβίρει γεμιστά. Ακόμη κι εγώ, το '86, όταν άνοιξα τη «Σελήνη» στα Φηρά, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ο ξένος δεν ενδιαφέρεται να φάει εδώ φιλέτο α λα κρεμ, που βρίσκει καλύτερο στον τόπο του. Από την επόμενη κιόλας χρονιά, κάναμε στροφή στην ντόπια κουζίνα. Είχαμε μάλιστα δύο καταλόγους, τον ένα με πιάτα σαντορινιά και ελληνικά, για τους ξένους, και τον άλλον με διεθνή, για τους Ελληνες. Γιατί δεν μπορούσα σε ένα μαγαζί πολυτελείας να σερβίρω στον Ελληνα φάβα, που ήταν το βασικό προϊόν του νησιού για χιλιάδες χρόνια. Είχε εξοστρακιστεί, τη θεωρούσαν το πιάτο του φτωχού. Μόνο ο Νικόλας στα Φηρά τη μαγείρευε.
Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τις συνταγές των παλιών νοικοκυρών, που είχαν βρει δεκάδες τρόπους να μεταμορφώνουν αυτό το μοναδικό όσπριο: σε σούπες και κεφτέδες, σε ομελέτες, με μελιτζάνες, με ρύζι, με λίγο χοιρομέρι, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Αναζητούσαμε τρόπους να τις ανανεώσουμε, να τις φέρουμε πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή και στα γούστα των ξένων, που ανέκαθεν αποτελούσαν την κύρια πελατεία του νησιού. Μέχρι σήμερα, όσο κι αν την έχουμε παιδέψει -κάνοντας από τάρτες μέχρι παγωτό-, μοιάζει ανεξάντλητη: πέρυσι παρουσιάσαμε μαγιονέζα με φάβα, φέτος νιόκι φάβας… και οι πειραματισμοί συνεχίζονται.
Βέβαια, το πρόβλημα των ντόπιων πρώτων υλών δεν ήταν εύκολο να ξεπεραστεί. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον, οι εκτάσεις είναι περιορισμένες και «δύσκολες», η παραγωγή μικρή - ακόμη και σήμερα, τις καλές χρονιές, το ντοματάκι, που πάει να γίνει ΠΟΠ, με το ζόρι φτάνει τους 200 τόνους. Οι παραγωγοί είχαν στραφεί στα περίφημα ενοικιαζόμενα, γιατί ήταν πιο εύκολη και κερδοφόρος δραστηριότητα, και αυτό οδήγησε σε μια αστικοποίηση που συνεχίζεται ώς τις μέρες μας: χτισμένη κάθε σπιθαμή της Καλντέρας και η ενδοχώρα να οικοπεδοποιείται σε βάρος της προηγούμενης.
Τομή στην προβολή των προϊόντων του νησιού ήταν η έλευση της Οινοποιίας Μπουτάρη, της πρώτης που ήρθε συνειδητά και οργανωμένα να «πουλήσει» Σαντορίνη και να εκσυγχρονίσει την παραγωγή, να κάνει συνέδρια, να καλέσει δημοσιογράφους. Η εξέλιξη του κρασιού, στην οποία συνέβαλαν τόσο ο Συνεταιρισμός όσο και τα υπόλοιπα οινοποιεία, μοιραία οδήγησε και στην αναπροσαρμογή της κουζίνας, αφού κρασί και φαγητό πάνε παρέα. Αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι δεν είχε νόημα να συνεχίζεται το «μαϊμουδίστικο» της Αθήνας, ότι το νησί μπορούσε και έπρεπε να επενδύσει στον γευστικό πλούτο του και στη μοναδικότητά του. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Σήμερα, παρότι έχουμε πάνω από 400 σημεία γεύσης, υπολογίζοντας και τα σουβλατζίδικα, δεν είναι παραπάνω από 40 αυτά που δουλεύουν με αυτήν τη φιλοσοφία. Αλλά αυτό το 10% είναι πολύ καλό ποσοστό, όταν σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας δεν φτάνουν ούτε το 2% τα μέρη όπου μπορείς να απολαύσεις καλή κουζίνα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ακούω και φίλους μου να παραπονιούνται, όταν πληρώνουν 30 ευρώ κατ' άτομο. Μα τι περιμένεις να φας με λιγότερα; Οταν, π.χ., η φάβα μέχρι πριν από 5 χρόνια ήταν εξ ολοκλήρου «χειροποίητη» και σχεδόν βιολογική, φτάνοντας ακόμη και τα 12 ευρώ χονδρική, το να συμπιέσεις και άλλο τις τιμές σημαίνει ότι ο άλλος θα προτιμήσει να αγοράσει με δύο ευρώ την τουρκική. Ειδικά δε με το Ασύρτικο, αυτή την εξαιρετική, διεθνώς αναγνωρισμένη ποικιλία, θεωρώ ότι είναι χάρισμα να το βρίσκεις με 10 - 12 ευρώ στο ράφι, όσο θα αγόραζες ένα μετριότατο γαλλικό.
Στον αγροτικό τομέα πιστεύω ότι η κρίση θα βοηθήσει. Ηδη τα τελευταία χρόνια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξάνονται. Απαιτείται όμως συνεχές ψάξιμο, σκληρή δουλειά, οργάνωση, τυποποίηση που θα εγγυηθεί την ποιότητα, μεράκι και φροντίδα. Χρειάζεται να μπουν στη δουλειά νέοι άνθρωποι με εξιδείκευση, να πάψουμε σιγά-σιγά να βασιζόμαστε στους ξένους εργάτες, που, αν σήμερα αποφάσιζαν να μας εγκαταλείψουν, θα «παραλύαμε». Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η παραγωγή ως πάρεργο.
Οσον αφορά το μέλλον του τουρισμού στη Σαντορίνη και κυρίως την ποιότητά του, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια να μετράμε κεφάλια, άσχετα αν αυτά έρχονται για λίγες ώρες ή για διακοπές. Δεν δημιουργήσαμε μια ποιοτική και πιστή πελατεία, έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε τουρισμό καρτποστάλ: ήρθαμε, είδαμε, φύγαμε. Η ιδιωτική πρωτοβουλία επένδυσε τεράστια ποσά χωρίς δημόσια υποδομή, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, με ανεξέλεγκτη αδειοδότηση. Τα αποτελέσματα φαίνονται τώρα με την κρίση. Ενα μικρό νησί είμαστε, ένα νησί μουσείο της φύσης, της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής. Ενα νησί μοναδικό! Μπορούσαμε να είχαμε ρυθμίσει την εισροή των επισκεπτών, καλύτερα λιγότεροι και ευχαριστημένοι πελάτες παρά πολλαπλάσιοι και ταλαιπωρημένοι.
Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για πολλούς ανθρώπους, από τα πέρατα του κόσμου, το να περάσουν λίγες ημέρες εδώ είναι όνειρο ζωής. Και η Σαντορίνη έχει ακόμα την ικανότητα να τους μαγεύει. Ακόμη κι εγώ, έπειτα από τόσα χρόνια στο νησί, εξακολουθώ να ανακαλύπτω και να απολαμβάνω μέρη που κρατούν ακόμα από την παλιά της γοητεία. Εδώ, στον Πύργο, είμαι ευτυχής. Αξίζει να καθίσεις στο σκιερό καφενείο της Βούλας στην Πλατεία, ίσως το τελευταίο σ' όλο το νησί, να ανέβεις μέχρι το Καστέλι για να απολαύσεις τη θέα, να επισκεφτείς το Πολιτιστικό Χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε» στην παλιά κάναβα του Γιάννη Δρόσου-Χρυσού, για να ανακαλύψεις, μέσα από εκθέματα διαλεγμένα ένα προς ένα, πώς γινόταν η επεξεργασία της ντομάτας και της φάβας, πώς φτιαχνόταν το κρασί? να γνωρίσεις τον λιμνάρη, τον ποχάρη, τους βιολιτζήδες, τον βαρελά, τον γανωματατζή. Αξίζει να κάνεις βόλτα στο Μεγαλοχώρι, που κρατάει σε ένα μεγάλο κομμάτι ανέπαφο το παραδοσιακό, κυκλαδίτικο στοιχείο του. Να πας στο Βόθωνα, για να δεις τις δύο σκαμμένες στο βράχο εκκλησιές, την Παναγία της Σέργεινας και την Παναγία της Τρύπας. Να δεις το Γουλά και τους διατηρητέους ανεμόμυλους στο Εμπορειό, το χωριό που κάποτε επισκέφτηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ και έγραψε τις «Μύγες». Να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα όχι μόνο στην Οία, όπως όλοι, αλλά από το Φάρο στο Ακρωτήρι, που από μόνος του είναι ένα κτίσμα θαυμάσιο. Να μη χάσεις βέβαια την εμπειρία της επίσκεψης στην Προϊστορική Πόλη του Ακρωτηρίου, με το νέο στέγαστρο… και τη βόλτα στη Φοινικιά. Και για κάτι διαφορετικό να επισκεφτείς, πάλι στο Ακρωτήρι, το παραδοσιακό εργαστήρι-έκθεση τσαμπούνας La Ponta μέσα στο Γουλά. Να πας στο Ημεροβίγλι και στη Μονή του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1815. Και στην απαραίτητη βόλτα στα Φηρά, να ξεμακρύνεις από την πεπατημένη των τουριστών και τις αισθητικές «παραφωνίες» και να ανέβεις πάνω από το τελεφερίκ, προς το Φηροστεφάνι στα Καθολικά, για να ανακαλύψεις ένα εντελώς διαφορετικό «πρόσωπο» του οικισμού, πιο γραφικό, πιο αυθεντικό. Για παραλίες, πάλι, μη με ρωτήσετε! Πού χρόνος να τις χαρώ…
* Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης είναι ο ιδιοκτήτης της «Σελήνης» (Εστιατόριο - Μεζέ και Κρασί - Γευσιγνωσίες και Μαθήματα Μαγειρικής) στον Πύργο.
ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ
Προϊόντα: Τοματοπελτέδες, φάβα και κάππαρη του συνεταιρισμού Santο.
Φάβα και φιστίκια του Γιάννη Νομικού.
Τοματάκι λιαστό και γλυκό Οικονόμου (σε delicatessen και σούπερ μάρκετ).
Κριθαροκουλούρες, σαντορινιό ψωμί και μελιτίνια (το Πάσχα) στο φούρνο του Πύργου.
Ολα τα κυκλαδίτικα τυριά, στο χασάπικο του Κανακάρη στα Φηρά.
Γεμιστά κουλουράκια και μελιτίνια στο ζαχαροπλαστείο «Μάνος» στα Φηρά.
Τοματάκι, κατσούνια, άσπρες μελιτζάνες, καρδαμίδες και λαχανικά εποχής στις λαϊκές σε Φηρά, Μεσαριά, Εμπορειό.
Παραδοσιακές γεύσεις: Τοματοκεφτέδες, φάβα σε διάφορες παραλλαγές, καππαρόφυλλα γιαχνί, μπακαλιάρος μπραντάδα, σφουγγάτο, κουσκουσέλα, σκορδομακάρονα, οματιές, κουνέλι τυραύγουλο.
Κρασιά: Και τα δέκα οινοποιεία είναι επισκέψιμα, με εξαιρετική γκάμα κρασιών και φυσικά στη «Σελήνη» επιλεγμένες ετικέτες απ' όλους και πιάτα με τα παραπάνω προϊόντα.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με καθημερινές πτήσεις της Olympic Air και της Aegean.
Με Blue Star Ferries από τον Πειραιά στις 7.25 το πρωί με ενδιάμεσες στάσεις στην Πάρο, τη Νάξο και την Ιο και άφιξη στη Σαντορίνη στις 15.10 το μεσημέρι. Επίσης, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή με αναχώρηση από τον Πειραιά στις 19.00 και άφιξη στη Σαντορίνη στις 00.45. Στα 37,50 € η απλή οικονομική, στα 42 € αριθμημένη θέση αεροπορικού τύπου και 52,50 € business class. Ι.Χ. 90 €.
Με την Hellenic Seaways - το Highspeed 5 αναχωρεί καθημερινά πλην Τετάρτης από τον Πειραιά στις 16.15 και φτάνει 20.30, ενώ το Highspeed 6 καθημερινά πλην Τετάρτης στις 07.00 και φτάνει στις 11.25.
Δρομολόγια επίσης από Ραφήνα και Ηράκλειο. Το εισιτήριο κοστίζει 59 - 64,50 € και το Ι.Χ. 89 €. Καθημερινές αναχωρήσεις από τον Πειραιά έχει και το Superjet της SeaJets στις 07.00 με ώρα άφιξης 11.15. Εισιτήρια από 56 €.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Voreina Gallery Suites (Πύργος, Τ/22860-30.700, www.voreinasuites.gr) Εννιά σουίτες αμφιθεατρικά χτισμένες στη βορινή πλαγιά του χωριού με θέα σε όλο το νησί και το Αιγαίο. Είναι χτισμένο σύμφωνα με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και κρατάει τις λιτές γραμμές της κυκλαδικής παράδοσης. Οι μοντέρνες σουίτες, καθεμία διαφορετική, τα έχουν όλα: από ιδιωτική πισίνα και τζακούζι μέχρι πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Από 300 € για Ιούλιο και Αύγουστο.
Astir Thira Hotel (Φηρά, Τ/22860-22.585, www.astirthira.gr) Θέα στο ηφαίστειο και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα προσφέρει το μικρό ξενοδοχείο με 23 δωμάτια. Υπάρχει και η επιλογή των family rooms, που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 4 άτομα. Από 85 € το δίκλινο με πρωινό τον Ιούλιο.
Rose Bay Hotel (Καμάρι, Τ/22860-33.653, www.rosebay.gr)Μοντέρνα δωμάτια, όπου κυριαρχεί το λευκό χρώμα, που έρχεται σε αντίθεση με την ατελείωτη μαύρη παραλία στο Καμάρι, στα 50 μ. Οι μεζονέτες με εσωτερική σκάλα ενδείκνυνται για παρέες και οικογένειες. Από 130 € το δίκλινο με πρωινό για τον Ιούλιο.
Hotel Smaragdi (Περίβολος, Περίσσα, Τ/22860-82.701, www.smaragdihotel.gr) Γύρω από την πισίνα βρίσκονται τα χαμηλά κτίρια του ξενοδοχείου. Petit budget rooms στο ισόγειο με μικρή αυλή, deluxe studios με καναπέ, κουζίνα, τραπεζαρία, διώροφα deluxe apartments με εσωτερική σκάλα και βεράντα, σουίτες με jacuzzi. Από 49 € το δίκλινο για Ιούλιο.
Villa Anemone (Φηρά, Τ/22860-22.573. www.villaanemone-santorini.gr) Απλά, καθαρά δωμάτια σε πολύ προσιτές τιμές. Το μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Φηρά και το εξυπηρετικό προσωπικό θα αναλάβει τη μεταφορά σας από το λιμάνι ή το αεροδρόμιο, όπως και τις εκδρομές σας στο ηφαίστειο και στα οινοποιεία. 40 - 60 € το δίκλινο για Ιούλιο.
Canaves Oia Hotel (Οία, Τ/22860-71.453, www.canaves.com) Αξέχαστη εμπειρία πολυτελούς διαμονής. Οι σουίτες του είναι ειδικά διαμορφωμένες κάναβες του 17ου αιώνα, σμιλεμένες στα βράχια και πολύ δροσερές με μαγευτική θέα στην Καλντέρα. Από 380 € το δίκλινο με πρωινό για Ιούλιο.
Hotel Keti (Φηρά, Τ/22860-22.324, www.hotelketi.gr) Πάνω στην Καλντέρα, διαθέτει 9 άνετα δωμάτια, με την Cavehouse Suite να ξεχωρίζει για το μπαλκόνι με θέα και το θολωτό υπνοδωμάτιο. Το ευγενικό προσωπικό θα σας βοηθήσει και με τις βόλτες σας στο νησί. Από 95 € για Ιούλιο.
Hotel Galini (Φηροστεφάνι, Τ/22860-22.095, www.hotelgalini.gr) Χτισμένο σε επίπεδα πάνω στην απότομη πλαγιά, με πολλές και οικονομικές επιλογές διαμονής: από απλά δίκλινα και τρίκλινα μέχρι special superior δωμάτια με ιδιωτικό μπαλκόνι με θέα και κρεβάτι με ουρανό. Από 105 € το δίκλινο μέχρι 15 Ιουλίου, από 120 € από 16/7 μέχρι μέσα Σεπτέμβρη
Donna's House (Πύργος, Τ/22860-31.873, www.donnashouse.gr) Σαν καλεσμένος σε σπίτι φίλων θα νιώσετε. Στην πλακόστρωτη αυλή θα πιείτε τον καφέ σας στα μαρμάρινα τραπεζάκια, ενώ σε ένα από τα 7 δωμάτια θα ευχαριστηθείτε τη φιλοξενία. Από 50 € το δίκλινο με πρωινό μέχρι 19 Ιουλίου, από 55 € μέχρι τέλη Αυγούστου.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΦΑΓΗΤΟ
• Σελήνη (Πύργος, Τ/22860-22.249) Το γνωστό εστιατόριο της Σαντορίνης βρίσκεται από το 2010 στο χωριό Πύργος (από το 1986 που άνοιξε λειτουργούσε στα Φηρά), στον ίδιο χώρο με το Λαογραφικό Μουσείο Δρόσος-Χρυσός. Υπάρχουν 2 χώροι: το κυρίως εστιατόριο και το Selene Meze & Wine, το οποίο λειτουργεί ως καφέ, delicatessen και wine bar και είναι ανοιχτό από τις 12 το μεσημέρι. Σε αμφότερα, το μενού εστιάζει στα τοπικά υλικά, φτιαγμένα βέβαια με δημιουργική διάθεση. 30 - 45 ευρώ το άτομο
• Κουκούμαβλος (Φηρά, Τ/22860-23.807) Για 11η χρονιά, ο ιδιοκτήτης και σεφ Νίκος Πουλιάσης φοράει Χρυσό Σκούφο. Στεγασμένο σε καπετανόσπιτο του 18ου αιώνα, το εστιατόριο προσφέρει ρομαντική ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο και θέα στην Καλντέρα στα τραπέζια έξω. 30 - 50 € το άτομο
• Assyrtico (Φηρά, Τ/22860-22.463) Ο Νίκος Πουλιάσης από τον Κουκούμαβλο και ο Βασίλης Ζαχαράκης από το Νυχτέρι ένωσαν πέρυσι τις δυνάμεις τους σ' έναν ευχάριστο, φωτεινό χώρο με εξαιρετική βεράντα στο κέντρο των Φηρών. Ελληνικό μπέργκερ, λαδοτύρι σαγανάκι με μαρμελάδα σύκου, μπροσκέτα ντοματοκεφτέ και γλυκά - έκπληξη, όπως cheese cake με κατίκι και γλυκό ντοματάκι και παγωμένη μους μακεδονικού χαλβά είναι μερικές από τις προτάσεις τους. Και σύγχρονο κελάρι με Σαντορινιά κρασιά αλλά και διεθνείς ετικέτες. 30 - 50 € το άτομο.
• Saltsa (Φηρά, Τ/22860-28.018) Δημιούργημα του Δημήτρη Λαζάρου, το εστιατόριο χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα προσεγμένη διακόσμησή του όπου κυριαρχεί το λεύκο χρώμα στα έπιπλα σε αντίθεση με τα πολύχρωμα παλιά πλακάκια στο πάτωμα. Η γευστική διαδρομή ξεκινάει με χειροποίητο φρεσκοψημένο ψωμί με γεύση κάππαρης και συνεχίζει με δροσερές σαλάτες και ορεκτικά (δοκιμάστε τις ντόπιες άσπρες μελιτζάνες σε κρούστα από σουσάμια και μπαχαρικά) και συνεχίζει με πάστες, ριζότο, ψαρικά και κρεατικά. Από 20 - 35 ευρώ το άτομο.
• Νυχτέρι (Καμάρι, T/ 22860-33.480) Το δημιούργημα του Βασίλη Ζαχαράκη πρωτολειτούργησε το 2003 και από τότε αποτελεί σημείο αναφοράς. Το μενού αλλάζει ανάλογα με τις πρώτες ύλες - σταθερές αξίες, η «παντρεμένη» φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα βασιλικού, η μελιτζανοσαλάτα με ντόπια καπνισμένη άσπρη μελιτζάνα και το φιλέτο κοτόπουλο με Vinsanto. 20 - 30 ευρώ το άτομο.
• Δίχτυα (Αγιος Γεώργιος, Τ/22860-82.818) Δίπλα στη θάλασσα, μια από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες του νησιού. Δοκιμάστε ψαροκεφτέδες, χταποδάκι ψητό, ροφό στη γάστρα, αστακομακαρονάδα και βέβαια τα φρεσκότατα ψάρια. 15 - 28 ευρώ το άτομο.
• Κρινάκι (Φοινικιά, Τ/22860-71.993) Παραδοσιακό ταβερνάκι σε μια παλιά κάναβα με τα προϊόντα του νησιού να έχουν τον πρώτο ρόλο. Κριθαροκούλουρα Σαντορίνης με ελιές, κάππαρη και ντοματάκια, ντοματοκεφτέδες με φρέσκο δυόσμο, χλωρό τυρί Σαντορίνης, ντόπια χόρτα με πατάτα βραστή, ψητά της ώρας αλλά και κρέας στη σούβλα. 12 - 20 ευρώ το άτομο.
• Ακταίον (Φηροστεφάνι, Τ/22860-22.336) Στην κεντρική πλατεία του χωριού, από το 1922. Σαντορινιά σαλάτα με καππαρόφυλλα και ντοματίνια, φάβα σε διάφορες παραλλαγές, χειροποίητες πίτες, γαρίδες γιουβέτσι με ούζο και φέτα, κότσι αρνίσιο γιουβέτσι, μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας και πολλά ακόμα πιάτα ημέρας. Κάντε ένα τηλέφωνο πριν πάτε και αποφύγετε τις ώρες αιχμής. 12 - 18 ευρώ το άτομο.
• Τα Δελφίνια (Ακρωτήρι, Τ/22860-81.151) Πάνω στην παραλία και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, η οικογενειακή ταβέρνα σερβίρει φρέσκα ψάρια από τα δικά της καΐκια και σαντορινιούς μεζέδες. 17 - 25 € το άτομο.
• Κυρα-Κατίνα (Αμμούδι, Τ/22860-71.280) Από τις γνωστές ταβέρνες του νησιού, εδώ θα βρείτε φρέσκα ψάρια και χειροποίητα μεζεδάκια.18 - 26 € το άτομο
• Το Ψαράκι (Βλυχάδα, Τ/22860-82.783) Στο κρεμασμένο μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα, δοκιμάστε την τηγανητή φρέσκια σουπιά, το κριθαράκι με γαρίδες και μύδια, τον αχνιστό μπακαλιάρο με κάππαρη και λευκό κρασί και βέβαια τα φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα.18 - 26 € το άτομο.
• Καπετάν Λοΐζος (Μονόλιθος, Τ/22860-31.063) Απέναντι από την παραλία του Μονόλιθου, σερβίρει φρέσκα ψάρια από τα δύο του καΐκια, αλλά και ψητά της ώρας και μαγειρευτά. Δοκιμάστε το μουσακά, φτιαγμένο με λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης, το ψάρι φέτα στο φούρνο και τους νόστιμους ντοματοκεφτέδες. Εξαιρετικό και το παραδοσιακό κέρασμα στο τέλος, γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού καρότο.16 - 22 € το άτομο.
TIPS
 Επειτα από επτά χρόνια, άνοιξε τον Απρίλιο ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι με το ολοκαίνουργιο βιοκλιματικό στέγαστρο. Ο σπουδαιότερος προϊστορικός οικισμός του Αιγαίου είναι επισκέψιμος καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
 Με ιστιοπλοϊκό ή καΐκι κάντε το γύρο της Καλντέρας και δείτε από κοντά το ηφαίστειο. Η εκδρομή περιλαμβάνει και βουτιά στις θερμές πηγές κοντά στο ηφαίστειο ή επίσκεψη στο μικρό νησάκι της Θηρασιάς. Τ/22860-28.115, 22860-24.024.
 Με ιστορία που πάει 3.500 χρόνια πίσω και εξαιρετικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, το κρασί στη Σαντορίνη είναι μεγάλη υπόθεση. Ευκαιρία να επισκεφτείτε τα οινοποιεία και να δοκιμάσετε. Το οινοποιείο Μπουτάρη βρίσκεται μετά το Μεγαλοχώρι, στο δρόμο για το Ακρωτήρι (Τ/22860-81.011, Δ-Σ10.00-18.00), το κτήμα Σιγάλα βρίσκεται στην περιοχή Μπαξέδες (Τ/22860-71.644, Δ-Παρ. 10.00-21.00, Σ/Κ 11.00-21.00), το οινοποιείο Γαβαλά στο Μεγαλοχώρι (Τ/22860-82.552, καθημερινά 10.30-19.30), ενώ το Οινοποιείο Canava Ρούσσος βρίσκεται στο χωριό Μέσα Γωνιά στην Επισκοπή (Τ/22860-31.349, καθημερινά 11.00-19.00).
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Οι παραλίες της Σαντορίνης δεν είναι συνηθισμένες. Λόγω της ηφαιστειακής φύσης του νησιού, έχετε την ευκαιρία να κάνετε μπάνιο σε τοπίο σεληνιακό στη Βλυχάδα, να πατήσετε τη μαλακή μαύρη άμμο στον Περίβολο, να βουτήξετε στα βαθιά νερά στην Περίσσα, να κολυμπήσετε στην Κόκκινη Παραλία ή να κάνετε βόλτα στη μήκους 5 χλμ. παραλία στο Καμάρι. Από τις λιγότερο γνωστές, η παραλία Κολούμπο έχει μαύρο βότσαλο και λίγο κόσμο, το Πορί είναι ήσυχο και συγκεντρώνει κυρίως ντόπιους, ενώ στα Μέσα Πηγάδια θα ανακαλύψετε και τη σπηλιά που οδηγεί στην Ασπρη Παραλία.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
Συμπεριλάβαμε λύσεις για όλα τα βαλάντια και προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, τηλεφωνώντας στους επιχειρηματίες έως και τις 19/6. Σε συνθήκες ευμετάβλητες για τον τουρισμό, είναι μοιραίο να υπάρξουν αποκλίσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, την ακριβή ημερομηνία, τον αριθμό διανυκτερεύσεων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, με τη διαπραγμάτευση είναι πιθανόν να πετύχετε καλύτερες συμφωνίες. Καλό... κυνήγι!

http://trans.kathimerini.gr