expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.10.12

Savoir vivre: Καλοί τρόποι στα ταξίδια σας!



perierga.gr - Savoir vivre: Καλοί τρόποι στα ταξίδια σας!Αν νομίζετε ότι οι καλοί τρόποι είναι παντού ίδιοι, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε διαβάζοντας τις ακόλουθες γραμμές. Γιατί σε κάποιες χώρες οι «κακές» συνήθειες που έχουμε είναι απλώς δείγμα ευγένειας ή ακόμη και ένδειξη καλής διαπαιδαγώγησης. Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, οι καλοί τρόποι έτσι όπως εκφράζονται μέσω των χειρονομιών διαφέρουν από τόπο σε τόπο και εξαρτώνται πάντα από το μέρος που θα επιλέξει κάποιος για να ταξιδέψει. Πού ακριβώς επιτρέπεται να σκαλίζεις τη μύτη σου ενώ μιλάς και πού επιβάλλεται να κάνεις τα πάντα με το δεξί χέρι – το αριστερό είναι για το WC! Φανταζόσασταν ποτέ ότι η ανοιχτή παλάμη που απευθύνετε ή σας απευθύνουν οδηγώντας όταν τα νεύρα χτυπάνε κόκκινο σε κάποιες κουλτούρες είναι απλώς χαιρετισμός; Μαζί με τα δεκάδες πράγματα που πρέπει να έχει κανείς στον νου του όταν ταξιδεύει και δεν θέλει μπλεξίματα στα καλά καθούμενα είναι και ορισμένοι κανόνες καλής συμπεριφοράς που δεν χωράει το μυαλό μας. Διαβάστε, λοιπόν, στη συνέχεια μια λίστα με τα βασικά του παγκόσμιου οδηγού καλής συμπεριφοράς… για να μη σας βρει κανένα κακό εκεί που πάτε!
Το σήμα της νίκης, με την παλάμη όμως να αντικρίζει εμάς, στη Βρετανία είναι λόγος τσακωμού. Μην πάτε λοιπόν στον μπάρμαν να ζητήσετε «δύο» μπίρες προτάσσοντας δείκτη και μέσο, γιατί κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με το μεσαίο δάχτυλο!
Στη Βραζιλία η χειρονομία κατά την οποία αντίχειρας και δείκτης σχηματίζουν κύκλογια να υποδηλώσουν ένα «ΟΚ», στην πραγματικότητα συμβολίζουν τη συνουσία, οπότε αν ένας Βραζιλιάνος έκανε κάτι καλό για εσάς καλύτερα να τον επιβραβεύσετε με τους δύο τεντωμένους αντίχειρες.
Στην Ιαπωνία καλύπτουμε το στόμα μας με το χέρι όταν γελάμε διότι αλλιώς θα μας θεωρήσουν ανόητους και υποκλινόμαστε όταν χαιρετάμε.
Στην Ταϋλανδη το να σκαλίζει ο συνομιλητής σας τη μύτη του θεωρείται συνήθεια υγιεινής!
Στην Αίγυπτο σταυροπόδι και άπλωμα ποδιών προς τα εμπρός είναι απαγορευτικά αν η σόλα των παπουτσιών είναι ορατή στους απέναντι.
Στην Κίνα μην αδειάζετε το πιάτο όταν τρώτε. Θα νομίζουν ότι δεν χορτάσατε και θέλετε κι άλλο φαγητό, ενώ αν σας σερβίρουν ολόκληρο κεφάλι κοτόπουλου στο πιάτο θεωρείται ιδιαίτερη τιμή.
* Στην Ιταλία, μην αγγίζετε τα λαχανικά στα μανάβικα και μην παραγγέλνετε καπουτσίνο μετά τις 12 – τους εκνευρίζει.
* Τα λευκά τριαντάφυλλα στην Κίνα συμβολίζουν το θάνατο, οπότε προσοχή στα μηνύματα που στέλνετε.
* Σε Μαρόκο, Νεπάλ, Τουρκία και Ινδία το αριστερό χέρι είναι αυτό της… τουαλέτας, οπότε για φαγητό και επαφή επιτρέπεται μόνο το δεξί.
* Στις μουσουλμανικές χώρες, είναι ζωτικής σημασίας το πότε θα καλύπτετε όχι μόνο το πρόσωπο αν είστε γυναίκα αλλά και τους αστραγάλους. Και αν νομίζετε ότι οι άντρες δεν έχουν τέτοια προβλήματα, γελιέστε: στους ναούς, απαγορεύονται τα σορτς και προτιμώνται τα παρεό.
πηγή: jenny.gr


Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης


Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης (10)


Δεν πρόκειται για τρικ στο Photoshop! Το Salar de Uyuni (salar είναι η επιφάνεια με αλάτι – αλυκή στα Ισπανικά) είναι η μεγαλύτερη αλυκή του κόσμου και έχει έκταση 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην πραγματικότητα, πριν από περίπου 30.000-42.000 χρόνια, η περιοχή ήταν μέρος μιας γιγάντιας προϊστορικής λίμνης, της λίμνης Minchin. Όταν η λίμνη αποξηράνθηκε, άφησε πίσω της δύο νέες λίμνες και δύο τεράστιες περιοχές με ερήμους από αλάτι, την Salar de Coipasa και την μεγαλύτερη εκ των δύο Salar de Uyuni.
Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης (2)
Βρίσκεται στην νοτιοδυτική Βολιβία, κοντά στην κορυφή των Άνδεων, και καλύπτεται από μια κρούστα αλατιού λίγων μέτρων, η οποία είναι εξαιρετικά επίπεδη με το μέσο όρο των διακυμάνσεων της σε υψόμετρο το ένα μέτρο σε όλη την περιοχή της Salar. Η γιγάντια περιοχή, ο καθαρός ουρανός και η εξαιρετικά επίπεδη επιφάνεια, κάνουν την Salar ένα ιδανικό αντικείμενο για τη βαθμονόμηση των υψομετρητών των δορυφόρων παρατήρησης της Γης.
Όταν καλύπτεται από νερό, αυτό το μοναδικό μέρος γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης…
Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης (3)
Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης (4)
Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης (5)
Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης (6)
Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης (7)
Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης (8)
Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης (9)
Salar de Uyuni: Ένας από τους μεγαλύτερους καθρέπτες της Γης (1)


otherside



Μια γρήγορη "βόλτα" στην Αθήνα




4.500 φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν για κάθε λεπτό του συγκεκριμένου Βίντεο time lapse με θέμα την Αθήνα.
Απολαύστε το:



Πηγή: greektube.gr


Πoιο είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου



Πολύαιγος (1)
Καλοκαίρι για την Ελλάδα και τους Έλληνες σημαίνει διακοπές, με την πλειοψηφία του κοινού να επιλέγει τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Πολύαιγος (2)
Στο αιγαίο, από την Θάσο μέχρι την Γαύδο, και από την… Αίγινα μέχρι το Καστελόριζο, υπάρχουν περίπου 95 νησιά τα οποία είναι έτοιμα για φιλοξενία. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και υπερδιπλάσιες βραχονησίδες, διάσπαρτες σε κάθε γωνιά του Αιγαίου.
Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ, πιο είναι το μεγαλύτερο νησί του πελάγους, το οποίο δεν έχει κατοίκους και τουριστικές υποδομές; Αυτό είναι το νησί Πολύαιγος. Το συγκεκριμένο νησί, έχει έκταση 17, τ.χλμ. και βρίσκεται δίπλα από τα νησιά της Μήλου και τις Κιμώλου. Σε σχέση μεγέθους είναι κατά μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα, πιο μεγάλη από την Δονούσα η οποία έχει περίπου 165 μόνιμους κατοίκους.
Πολύαιγος (3)
Κάποτε στην Πολύαιγο υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα. Το 1951, είχε 14 κατοίκους ενώ ακόμη παλαιότερα αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί 170 άτομα.
Η χώρα μας έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία.
Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Monachus monachus.

Πολύαιγος (4)

Πηγή: NewsBomb.gr




33 λόγοι που αγαπάμε το καλοκαίρι



33 λόγοι που αγαπάμε το καλοκαίρι (1)

Το καλοκαίρι είναι εδώ, και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει καμία Τρόικα, καμία κυβέρνηση, ούτε καν η μετεωρολογική υπηρεσία που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα μας έριχνε ραβασάκια βροχής. Μπορεί το μενού να έχει φόρους, εκλογική παράνοια και οικονομικές δυσκολίες, αλλά έχει και ήλιο, θάλασσα, γεύση από καρπούζι. Επαναλαμβάνουμε: Το καλοκαίρι είναι εδώ. Μην τους αφήσετε να σας το πάρουν! Δείτε (και συμπληρώστε) το γιατί.
*Γιατί δεν σε έχουμε ανάγκη πια, κουφάλα διανομέα πετρελαίου. Δεν μας φταίει σε τίποτα η ειδικότητα, αλλά δεν θα δώσουμε και τα χρυσά τα δόντια της γιαγιάς για τον μαύρο χρυσό σας.
*Γιατί κλειδώνουμε για τα καλά τα μάλλινα, τα παλτά, τα μακρυμάνικα, τις γούνες και τις κουβέρτες που είχαμε επιστρατεύσει για να νικήσουμε το κρύο που έκανε ακόμη και στο καθιστικό μας και βγάζουμε στη φόρα την καλοκαιρινή «κολεξιόν» μας. Εκείνη που θα μας συνοδεύσει στις διακοπές, και η οποία διέπεται από την εξής βασική αρχή: Αν φοράς παπούτσια, είσαι υπερβολικά ντυμένος.
33 λόγοι που αγαπάμε το καλοκαίρι (2)*Γιατί έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, όπου μπορούμε να κάνουμε εκατοντάδες χιλιάδες βουτιές. Ανάποδες, από ψηλούς βράχους, επί τόπου μέσα στην θάλασσα, πέφτοντας από τους ώμους ενός φίλου, παίρνοντας φόρα από την αμμουδιά και βρέχοντας με το πλατσούρισμα την μισή πλαζ, ακόμη και εκείνες οι πρώτες, οι διστακτικές, οι «ακουμπάω-μόνο-το-μεγάλο-δάχτυλο-του-ποδιού – μετά-όλη-την-πατούσα – μετά-μέχρι-γόνατο-με-τα-χέρια-στην-ανάταση-και-την-γνάθο-ξεχειλωμένη-από-την-ανατριχίλα-και-τελικά-μπλουμ»: Είναι όλες τους υπέροχες.
*Γιατί όσο χάλια κι αν είναι τα οικονομικά μας, ένα νησάκι θα το τιμήσουμε. Ή έστω ένα παραθαλάσσιο μέρος κάπου εδώ κοντά, για να αποφύγουμε τα έξοδα διαμονής. Σημασία έχει να νιώσουμε «ταξιδιώτες», μακριά από την ρουτίνα, μακριά από τον χειμώνα, απλώς «μακριά».
*Γιατί με μια φέτα καρπούζι, μπορείς να χαμογελάς ένα ολόκληρο απόγευμα. Και να φτύνεις τα κουκούτσια, μετρώντας ώρες μέχρι το βραδινό beach party.
*Γιατί το ψυγείο μας, εκτός από καρπούζι, έχει ένα σωρό πεντανόστιμα, δροσερά, ελαφριά φρούτα που μετατρέπονται σε λαχταριστές φρουτοσαλάτες, με τις οποίες δεν καταλαβαίνεις καν ότι κάνεις δίαιτα. Και μπορείς άφοβα αργότερα να ριχτείς στα μεζεδάκια και στο ψαράκι, που συνοδεύει το ουζάκι της παρέας.
33 λόγοι που αγαπάμε το καλοκαίρι (3)*Γιατί το μάτι χορταίνει επιδερμίδα. Χορταίνει μπικίνι, σορτσάκια, κατ’ ευφημισμόν μπλουζάκια και ηλιοκαμένα σώματα στις παραλίες (και όχι μόνο). Άδικα είναι το καλοκαίρι η πιο ερωτική εποχή;
*Όχι βέβαια. Γι’ αυτό και αγαπάμε το καλοκαίρι για τους καλοκαιρινούς έρωτες που φέρνει, για τα εντατικά θερινά μαθήματα φλερτ, και γιατί ζωή χωρίς έρωτα, είναι χρονιά χωρίς καλοκαίρι.
*Γιατί όσα εφέ κι όσα dolby digital ηχητικά ατού κι αν διαθέτουν οι χειμερινές αίθουσες, την ιεροτελεστία του θερινού σινεμά δεν την αλλάζουμε με τίποτα. Άλλος για πασατέμπο και Χίτσκοκ;
*Γιατί μετά από μια άθλια χρονιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, έρχεται δριμύτερο το Euro, όπου η Εθνική Ελλάδος επιστρέφει ανανεωμένοι, τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη αποτυχία και οκτώ χρόνια μετά το θαύμα του ’04. Λέτε;
*Γιατί μετά το Euro, το πρόγραμμα έχει Ολυμπιάδα. Έχει βραδιές με αγωνία πάνω από το σκάμμα, πρωινά που θα ξυπνήσουμε για να δούμε έναν τελικό στο 200άρι, μεσημέρια χαλάρωσης με αθλήματα που ούτε καν ξέρουμε πώς παίζονται, και φυσικά, συγκινήσεις την ώρα που στο λονδρέζικο βάθρο θα ανέβει κάποιος Έλληνας αθλητής.
33 λόγοι που αγαπάμε το καλοκαίρι (4)Γιατί το καλοκαίρι έχει για προίκα, εκεί στα «τελειώματά» του, το πιο όμορφο φεγγάρι της χρονιάς. Η θέα της αυγουστιάτικης πανσέληνου στην Ελλάδα είναι εμπειρία από μόνη της, και οι εκδηλώσεις που την συνοδεύουν μας κάνουν να ανυπομονούμε για την ώρα που θα αγναντεύουμε τον ουρανό από την βεράντα του μουσείου της Ακρόπολης, συνοδεία ορχήστρας.
*Γιατί το Facebook θα γεμίσει καρτποσταλικές φωτογραφίες από τα πιο υπέροχα μέρη της χώρας. Θα δούμε την Μαρία στην Αμοργό, τον Νίκο σε έναν νησιωτικό καταρράκτη στο Ιόνιο, την Ελένη να λιάζεται στο Πόρτο Κατσίκι και τον random stranger που μας έκανε add να έχει ανεβάσει instagram photos από ικαριώτικο πανηγύρι. Και θα νιώσουμε πως πήγαμε κι εμείς σε όλα αυτά τα μέρη, ή έστω θα γίνει λίγο πιο καλοκαιρινή η οθόνη του PC μας, όσο ακόμα η άδεια αργεί να έρθει.
*Γιατί οι μουσικές γίνονται πιο καλοκαιρινές, πιο ρυθμικές, πιο «soundtrack για πάρτι» και όλοι οι μουσικοί παραγωγοί που σέβονται τον εαυτό τους βάζουν στο μίγμα των συνθέσεών τους εκείνο το εφέ που μοιάζει με κύμα να σκάει στα πόδια μας.
*Γιατί οι παραπάνω μουσικές βρίσκουν τα κατάλληλα μέρη να ακουστούν: Η διασκέδαση μεταφέρεται από τα κλειστά μπαράκια στα δροσερά beach bars, σε ανοιχτά clubs και ταράτσες με αεράκι.
*Τα εστιατόρια μεταφέρονται στους ανθισμένους κήπους τους, τα ταβερνάκια σε δροσερές αυλές και εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουν να τσιμπολογάμε από την ουζοποικιλία, κάνοντας ανεπίσημο meeting για να διαλέξουμε το φετινό νησί.
33 λόγοι που αγαπάμε το καλοκαίρι (5)*Γιατί επιτέλους το μπαλκόνι μας αποκτά χρηστική αξία. Απογευματάκι, καθισμένοι σε μία καρέκλα, απλώνουμε τα πόδια σε μια άλλη, αφήνουμε το ποτήρι με τον παγωμένο φραπέ ανάμεσα στις γλάστρες και ξεφυλλίζουμε ένα περιοδικό, παρακολουθώντας τις κουρτίνες να πηγαινοέρχονται από το αεράκι και τους γείτονες απέναντι να κάνουν ακριβώς το ίδιο.
*Γιατί, όσο κι αν γκρινιάζουμε γι’ αυτό, κατά βάθος λατρεύουμε (να μισούμε) το πρώτο κουνούπι που μας τσιμπάει. Γιατί, επίσης κατά βάθος, ξέρουμε πως αυτό σηματοδοτεί την επίσημη έλευση του καλοκαιριού.
*Μετά από έναν χειμώνα και μια άνοιξη που δεν πατήσαμε το πόδι μας σε εμπορικό κατάστημα, οι εκπτώσεις του Ιουλίου μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε αυτό που πλέον μπορούμε μόνο μία-δυο φορές τον χρόνο: Shopping therapy.
*Για τους μικρότερους, η έλευση του καλοκαιριού σημαίνει ότι κλείνουν τα σχολεία και οι σχολές, ότι τελειώνουν οι εξετάσεις, και πως ό,τι έγινε, έγινε. Το κουδούνι χτύπησε, τώρα το πρόγραμμα έχει… μπουγέλο.
33 λόγοι που αγαπάμε το καλοκαίρι (7)*Γιατί υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για να δοκιμάσουμε παγωμένα κοκτέιλ, με φρέσκα φρούτα και όχι σιρόπια του εμπορίου, και χωρίς τύψεις που ίσως πιούμε ένα παραπάνω. Καλοκαίρι είναι.
*Γιατί ακόμα κι αν ο Αύγουστος μας βρει στην πόλη, αφού την ημέρα που μοιράζονταν οι άδειες λείπαμε, θα έχουμε την απολαυστική χαρά να σουλατσάρουμε αμέριμνοι στην πιο ήσυχη, καθαρή, αγχολυτική version της πόλης. Όποιος τριγυρνά δεκαπενταύγουστο στην άδεια Αθήνα ξέρει για τι πράγμα μιλάμε.
*Γιατί το καλοκαίρι μας χαρίζει δύο αργίες, καθώς το Άγιο Πνεύμα μόλις μας επέτρεψε να ξεκουραστούμε για ένα τριημέρακι, ενώ η Παναγία μας… ευλογεί στις 15 Αυγούστου με μία επιπλέον μέρα που δεν ανεβάζει το «παθητικό» της άδειας.
*Είναι η μόνη εποχή κατά την οποία κανείς δεν μας εμποδίζει να είμαστε ξαπλωμένοι όλη την ημέρα. Και συγκεκριμένα στην σεζλόνγκ της παραλίας, όπου φροντίζουμε για το μαύρισμα το επιούσιο, ώστε να συναγωνιζόμαστε σε ηλιοκαμένο look τους stars του Χόλιγουντ. Αυτοί έχουν τα solarium, εμείς έχουμε τον ήλιο (πάντα με προσοχή, έτσι;).
*Γιατί μόνο χαμόγελο μπορεί να μας προκαλέσει το γεγονός πως, εκτός από τις ερωτήσεις για το πόσα χρωστάμε και πώς θα πληρώσουμε τους φόρους μας, στην καθημερινότητά μας μπαίνουν οι εξής ερωτήσεις: Πόσα μπάνια έκανες μέχρι τώρα; Πόσους πυραύλους έφαγες ως σήμερα; Πού θα πάτε φέτος;
*Δεν θέλουμε άλλες δυνατές στάλες βροχής να πέφτουν στο τζάμι μας, φτάνει η μελαγχολία. Πλέον, το soundtrack των τζιτζικιών έξω από το ενοικιαζόμενο δωμάτιό μας νικά κατά κράτος ακόμη και τον καλύτερο DJ.
*Το θέατρο και οι τέχνες εν γένει μετακομίζουν σε «υπαίθρια σπίτια» στο πλαίσιο χορταστικών Φεστιβάλ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
*Γιατί θα κάνουμε μια επίσκεψη σε κάποιο ελληνικό χωριό – αν είναι το δικό μας ακόμα καλύτερα- και θα θυμηθούμε πώς είναι η θέα από ψηλά, πως υπάρχουν ακόμα ξωκλήσια μέσα σε δάση και πως η επαρχία ακόμα διασκεδάζει, στήνοντας απολαυστικά πανηγύρια εκεί που δεν το περιμένεις.
*Η μέρα είναι… μέρα. Και εννοούμε βαρβάτη μέρα, αφού το σκοτάδι αργεί τόσο να πέσει, όσο χρειαζόμαστε για να μαζέψουμε βιταμίνη D και να έχουμε αντοχές για βραδινές κραιπάλες, μέχρι η μέρα να ξανάρθει.
*Καλοκαίρι σημαίνει συναυλίες. Και καλοκαίρι 2012 σημαίνει Rockwave με Ozzy Osbourne, Prodigy και Iggy Pop, σημαίνει βραδιές με την φωνή του Morissey και τους ήχους των Pink Martini στον Λυκαβηττό, σημαίνει Ejekt Festival με Kasabian και James, και φυσικά σημαίνει περιοδείες ελληνικών συγκροτημάτων, εν αναμονή πάντα των Red Hots που καταφθάνουν τον Σεπτέμβριο.
33 λόγοι που αγαπάμε το καλοκαίρι (6)*Γιατί υπάρχουν μέρες που το μεγαλύτερο βάσανό μας είναι ότι έχει βουλώσει το αυτί μας, μετά από έναν μαραθώνιο μακροβουτιού ή το ότι κοκκινίζουμε στον ήλιο, ενώ οι άλλοι μαγικά αποκτούν τροπικό μαύρισμα. Μακάρι τέτοια να ήταν τα προβλήματά μας κάθε μέρα.
*Γιατί οι μέρες μας έχουν την μυρωδιά του αντηλιακού, ενώ τα βιβλία και τα παπούτσια μας έχουν κόκκους άμμου, η οποία θα τρυπώσει εντέχνως σε αυτά, για να μας θυμίζει και στην καρδιά του φθινοπώρου ότι… υπήρξε καλοκαίρι.
*Γιατί, αν βγουν αληθινές οι προφητείες (που θα ‘λεγε και ο Φοίβος), το καλοκαίρι του 2012 θα είναι το τελευταίο του κόσμου. Αν όχι, όπως και να ‘χει, πάντα ζούμε το καλοκαίρι μας σαν να είναι το τελευταίο.



Πηγή: in2life.gr, του Γιώργου Κόκουβα


Το μυστήριο του σχηματισμού του Grand Canyon




Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαύματα της φύσης. Παράλληλα όμως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τους γεωλόγους. Κανείς ως τώρα δεν έχει μπορέσει να εξηγήσει πώς δημιουργήθηκε το Γκραντ Κάνυον, πώς σχηματίστηκαν οι ιδιόμορφες στρώσεις των πετρωμάτων του και πώς απέκτησε τη θεαματική του ομορφιά.
Οι περισσότερες θεωρίες που έχουν προταθεί ως τώρα για την ερμηνεία του σχηματισμού του Γκραντ Κάνυον επικεντρώνονται στα ανώτερα στρώματα της Γης- δηλαδή στον φλοιό και στα δυο τμήματα του άνω μανδύα: τη λιθόσφαιρα, η οποία αποτελείται από τις στερεές λιθοσφαιρικές πλάκες που βρίσκονται σε μόνιμη κίνηση, και την ασθενόσφαιρα, η οποία αποτελείται από ρευστό μάγμα. Τώρα μια νέα θεωρία έρχεται να δώσει τη δική της ερμηνεία.
  • Η νέα θεωρία
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράις με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας Αλαν Λεβάντερ εξέτασαν νέα, αναλυτικότερα και πιο αξιόπιστα δεδομένα από το υπέδαφος της περιοχής και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύμπλεγμα των βράχων που υψώνονται στην Πεδιάδα του Κολοράντο προήλθε από ένα … βούλιαγμα.
Όπως υποστηρίζουν, μάγμα που ανέβηκε από τα κατώτερα στρώματα της Γης ανάγκασε την επιφάνεια του φλοιού να κατέβει προς τα κάτω παίρνοντας τη θέση της. Οι γεωλογικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν οδήγησαν στον σχηματισμό των μοναδικών στρώσεων των πετρωμάτων που αποκάλυψε τελικά ο ποταμός Κολοράντο χαράζοντας τους βράχους στο πέρασμα των χρόνων.


Ο κ. Λεβάντερ θεωρεί ότι όταν το καυτό μάγμα ανέβηκε προς τη λιθόσφαιρα στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το Γκραντ Κάνυον – αρχικά εξαπλώθηκε και στη συνέχεια άρχισε να ψύχεται ώσπου στερεοποιήθηκε. Ο όγκος που δημιουργήθηκε ήταν όμως τόσο βαρύς ώστε υποχώρησε προς τα κάτω, αφήνοντας ένα κενό. Αυτό γέμισε και πάλι από τη ρευστή ασθενόσφαιρα, η οποία απλώθηκε ξανά και έκανε ολόκληρη τη γεωλογική επιφάνεια του φλοιού να υψωθεί προς τα πάνω.
  • Διαφωνούν για την ηλικία του Γκραντ Κάνυον
Όπως υπολογίζει ο καθηγητής, αυτό το «βούλιαγμα» του μανδύα έλαβε χώρα περίπου πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί την πιο πρόσφατη γεωλογική ανωμαλία στην Πεδιάδα του Κολοράντο. Η χρονολόγηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις άλλες που συνηγορούν υπέρ του «νεαρού» της ηλικίας του Γκραντ Κάνυον το οποίο πρόσφατα αμφισβητήθηκε από μια μελέτη που υποστήριξε ότι το φαράγγι έχει παρελθόν όχι έξι, όπως θεωρείτο ως τότε, αλλά 17 εκατομμυρίων ετών.
Η θεωρία του «βουλιάγματος» έχει προταθεί στο παρελθόν και από άλλους ερευνητές, κανείς όμως ως τώρα δεν είχε εντοπίσει γεωλογικά στοιχεία που να τη στηρίζουν. Ορισμένοι ειδικοί ωστόσο θεωρούν ότι η ανακάλυψη του κ. Λεβάντερ χρήζει περαιτέρω στήριξης. Ο ίδιος ο καθηγητής τόνισε ότι σκοπεύει να αναλύσει δεδομένα και από άλλους σεισμογράφους για να ανακαλύψει «περισσότερες λεπτομέρειες» σχετικά με την ανωμαλία.


Πηγή: tovima.gr


Εντυπωσιακό Time-Lapse μας ταξιδεύει στο Grand Canyon (Video)



Grand Canyon Time-Lapse

Γυρισμένο σε ένα διάστημα 7 εβδομάδων στο Grand Canyon, το εντυπωσιακό time-lapse video που ακολουθεί δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας πάνω από 80.000 φωτογραφίες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ηλιακή έκλειψη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου του 2012.



otherside.gr



10 πανέμορφες πόλεις που καθρεφτίζονται στο νερό


10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (7)


Η χρήση αντανακλάσεων στη φωτογραφία μπορεί να οδηγήσει σε μερικά εκπληκτικά εφέ και πανέμορφες εικόνες. Ακολουθεί ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με 10 υπέροχες φωτογραφίες πόλεων που καθρεφτίζονται στο νερό.
Kuala Lumpur, Μαλαισία
10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (1)
Los Angeles, ΗΠΑ
10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (4)
Milwaukee, ΗΠΑ
10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (2)
Μαδρίτη, Ισπανία
10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (5)
Hong Kong
10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (3)
Manila, Φιλιππίνες
10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (6)
Perth, Δυτική Αυστραλία
10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (8)
Σιγκαπούρη
10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (9)
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (7)
Vancouver, Καναδάς
10 πανέμορφες πόλεις καθρεφτίζονται στο νερό (10)


otherside