expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

20.9.12

Χρονοταξιδιώτης!!!!




Αποτελεί αυτή η φωτογραφία απόδειξη “ταξιδιού στο χρόνο”;
Η παρακάτω εικόνα εκτίθεται στο Μουσείο Bralorne Pioneer στον Καναδά και είναι διαθέσιμη και στην online έκθεση του Μουσείου. Είναι τραβηγμένη το Νοέμβριο του 1940, και απεικονίζει το συγκεντρωμένο πλήθος κατά την παράδοση μιας γέφυρας στην κυκλοφορία, η οποία είχε καταστραφεί από πλημμύρα! Παρατηρήστε την καλά! 




 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

http://kostasedessa.blogspot.com 



Πάρνωνας: Η απόλυτη ομορφιά της φύσης



Πάρνωνας: Η απόλυτη ομορφιά της φύσηςΠάρνωνας: Η απόλυτη ομορφιά της φύσηςΠάρνωνας: Η απόλυτη ομορφιά της φύσης


Με πανέμορφες διαδρομές και γραφικά χωριά, ο Πάρνωνας αποτελεί τον ιδανικό τόπο για περιήγηση, πεζοπορία, ορειβασία και κυνήγι. Ασφάλτινες ή ακόμα και χωμάτινες διαδρομές αλλά και μονοπάτια οδηγούν τον επισκέπτη σε δεκάδες χωριά, αρκετά από τα οποία όμως έχουν ζωή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στον Πάρνωνα που εκτέινεται στην Αρκαδία και στην Λακωνία συναντάμε το γνωστό Λεωνίδιο και τον Τυρό, αλλά και μικρά πανέμορφα χωριά: Χάραδρος, Πέρα Μέλανα, Πραστός, Σίταινα, Πλάτανος, Κοσμάς, Καστάνιτσα, Αγ. Βασίλειος, Τσιτάλια, Παλαιοχώρι, Πλατανάκι. Και ακόμα τα Πελετά, Αμυγδαλιά, Πηγάδι, Κουνουπιά, Μαρί, Βλησιδιά, Άγιος Πέτρος, Καστριτοχώρια, Μελιγού, Βέρβενα, Δολιανά, Μαυρίκι, (άνω) Κούτρουφα, Βούρβουρα, Καρυές, Βαρβίτσα, Βαμβακού, Πολύδροσο, Βρέσθενα, Γεράκι και Άγιος Δημήτριος.
Διάσπαρα είναι και τα Μοναστήρια: Μαλεβή, Λουκού, Έλωνα, Ορθοκωστά, Σίντσα, Πρόδρομος Καστρίου, κ.α.
Η κορυφή του Πάρνωνα φτάνει τα 1940 μέτρα. Το υψηλότερο σημείο του είναι η Ψηλή Ράχη, στην οποία βρίσκονται τα ερείπια του ιερού της Αρτέμιδος. Άλλες ψηλές κορυφές είναι η Μεγάλη Τούρλα (1936μ.), η μικρή Τούρλα (1800μ.), η Γαϊτανοράχη (1801μ.), ο Προφήτης Ηλίας (1788).
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ορεινό όγκο της Πελοποννήσου. Ξεκινά από την Αρκαδία και καταλήγει μέχρι τον Κάβο Μαλιά.
Μοναδικό στην Ευρώπη είναι το δάσος δενδρόκερδου, γύρω από την Μονή Μαλεβής, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Στο Δίκτυο έχουν ενταχθεί ακόμα το ξεχωριστό καστανόδασος, που εκτίνεται γύρω από το χωριό Κατάνιτσα και το δρυόδασος Σέλας, που εκτίνεται γύρω από την Σίταινα. Προστατευόμενη περιοχή είναι και ο μοναδικός υγρότοπος Μουστού.
Στον Πάρνωνα φύονται περισσότερα από 80 είδη σπάνιων και προστατευόμενων φυτών, ενώ ζουν προστατευόμενα είδη πουλιών, θηλαστικών αμφιβίων και ερπετών.
Χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, με πεύκα, έλατα, δρυς και καστανιές. Τρεχούμενα νερά, πηγές και καταρράκτες, ανάμεσα σε φαράγγια (Λούλουγκα, Μάζα, Σπηλακίων, Τάνου, Δαφνώνα, Λούλουγκα κ.α.) θα μαγέψουν τον επισκέπτη.
http://www.moriasnow.gr
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


Ταξιδάκι στην Κρήτη




Μένοντας πιστοί στο δόγμα «πρώτα ζούμε και μετά περιγράφουμε», σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες παραλίες των Χανίων!

Ρεπορτάζ: Κλουβιδάκη Μαρία
Επιμέλεια: Ειρήνη Λαλίδου

 



Η παραλία του Στεφάνου στα Σεϊτάν Λιμάνια
  

Ιδανική για φυσιολάτρες και μοναχικούς τύπους…


Η παράλια του Στεφάνου ανήκει στην ευρύτερη περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια, δηλαδή των Καταραμένων Λιμανιών, κοντά στο χωριό Χορδάκι και 5χλμ μακριά από το αεροδρόμιο των Χανίων. Πρόκειται για μία μικρή παραλία με κρυστάλλινα νερά και τιρκουάζ βυθό, περιτριγυρισμένη από επιβλητικούς όγκους μαρμάρου που την κρύβουν από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Η πρόσβαση στην παραλία είναι σχετικά δύσκολη, με κατάβαση 15 λεπτών μέσω ενός δύσβατου μονοπατιού. Ο δρόμος παρ’ όλα αυτά είναι καλός και ως επί το πλείστον ασφαλτοστρωμένος. Αν πάλι είστε έμπειροι ορειβάτες, μπορείτε να επιχειρήσετε την κατάβαση μέσα από το απότομο φαράγγι Διπλοχάχαλο. Μετά από μία ώρα καταρίχησης μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο, με αρώματα θυμαριού να σας περιτριγυρίζουν, θα νομίζετε πως φτάσατε στον παράδεισο!

Οδηγίες προς «ναυτιλλόμενους»: Για να βουτήξετε κι εσείς στα καταγάλανα νερά της παραλίας, ακολουθείστε τη διαδρομή προς το χωριό Χορδάκι  (στρίψτε αριστερά στο δρόμο που πάει προς το αεροδρόμιο). Στη συνέχεια, περνώντας το Χορδάκι, στρίψτε στο τελευταίο στενό αριστερά, οπού ακολουθεί ένας κατηφορικός δρόμος που βγάζει κοντά στην παραλία. Η παραλία είναι μικρή με πλάτος περίπου 25 μέτρα και βαθαίνει απότομα. Δεν έχει άμμο, αλλά μικρά βότσαλα.



 Λουτρό


Ιδανική για «συνειδητοποιημένους» ταξιδιώτες…


Το Λουτρό είναι ένα μικρό, γραφικό ψαροχώρι στην επαρχία των Σφακιών, 74χλμ νότια από την πόλη των Χανίων, στο τέλος του ακρωτηρίου Μουρί.  Στη θέση αυτή εικάζεται ότι βρίσκονταν στην αρχαιότητα η πόλη του Φοίνικα και το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς τη στιγμή που φτάνει στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι, αποπνέει μοναδική γαλήνη. «Κουρνιασμένο» στην αγκαλιά των βράχων, κάτω από ένα επιβλητικό γκρεμό, το Λουτρό βρίσκεται μακριά από τη βαβούρα της πολυκοσμίας, χωρίς ωστόσο να στερείται προορισμούς για τους συνειδητοποιημένους επισκέπτες.

Τα ερείπια της αρχαίας Αράδενας με τη βυζαντινή εκκλησία του αρχάγγελου Μιχαήλ, το κυβερνείο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, τα ερείπια τη Ανώπολης είναι μερικά μέρη που αξίζει να επισκεφτούν οι τουρίστες.  Τέλος, χαλαρώστε στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας του Λουτρού ή καταφύγετε στις επίσης πανέμορφες παραλίες Γλυκά Νερά, Τίμιος Σταυρός, Περβολάκι και Μάρμαρα, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. 


Παραλία Φαλάσαρνα


Ιδανική για αρχαιολάτρες και ρομαντικές ψυχές…


Η μαγευτική παραλία της Φαλάσαρνας βρίσκεται 59χλμ από την πόλη των Χανιών και αποτελεί μία από τις διασημότερες παραλίες της Κρήτης. Στο δυτικό τμήμα της βρίσκεται κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Φαλάσαρνας, της σημαντικότερης πόλης της Πολυρρήνιας, η οποία ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη εμπορικά και είχε το δικό της νόμισμα.

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Φαλάσαρνας περιλαμβάνει το λιμάνι, την ακρόπολη και τα νεκροταφεία της πόλης. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως δύο ναούς, 43 κιβωτιόσχημους τάφους, απομεινάρια σπιτιών, καθώς και ένα πέτρινο θρόνο, ο οποίος πιθανολογείται οτι ήταν αφιερωμένος στο Θεό της Θάλασσας, τον Ποσειδώνα.

Η Φαλάσαρνα εκτείνεται σε μία πολύ μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από πέντε συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο κεντρικότερες να είναι και οι πιο αγαπημένες. 

 


Φραγκοκάστελο


Ιδανική για τους λάτρεις των μυστηρίων και των ιπποτών…


Στην νοτιοανατολική γωνιά του νομού Χανίων, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων βρίσκεται το Φραγκοκάστελο, δηλαδή το Κάστρο των Φράγκων, μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Κρήτης, διάσημη για το ενετικό της κάστρο και τους θρυλικούς Δροσουλίτες.

Το Φραγκοκάστελο χτίστηκε από τους Ενετούς τον 14ο αιώνα. Το 1828, στην διάρκεια της Κρητικής εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας του νησιού, 5000 τούρκοι στρατιώτες έσφαξαν πάνω από 600 Κρητικούς πολεμιστές που είχαν βρει καταφύγιο στο κάστρο. Από τότε, σύμφωνα με το θρύλο, στην επέτειο της σφαγής, τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών, οι Δροσουλίτες , όπως αποκαλούνται, σηκώνονται από το παρακείμενο κοιμητήριο, αρματωμένοι σαν τότε, και σχηματίζουν μια πομπή που περνάει μέσα από το κάστρο και καταλήγει μέσα στην θάλασσα.

Η κεντρική παραλία του Φραγκοκαστέλου είναι πραγματικά μαγευτική, με τιρκουάζ ρηχά νερά και θέα το κάστρο!

 

Ελαφονήσι


Το απόλυτο must!


Στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης, 43χλμ από το Καστέλι και 76χλμ από τα Χανιά, απλώνεται μία από τις μαγευτικότερες παραλίες του νησιού, το Ελαφονήσι.

Λευκή άμμος με διάσπαρτες ιριδίζουσες ροζ αποχρώσεις από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια, καταγάλανα ρηχά νερά, αμμοθίνες με κρινάκια της άμμου και κέρδους. Ένα εντυπωσιακό σκηνικό βγαλμένο κατευθείαν από τις εξωτικές παραλίες της Καραϊβικής…


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Ένα εστιατόριο στο δέντρο




Ένα.. διαφορετικό εστιατόριο στις Φιλιππίνες. Eat high and watch:

      Το Soneva Kirl Eco Resort στην Ταϊλάνδη πρωτοτυπεί και χτίζει το πρώτο εστιατόριο πάνω σε λοβούς δέντρων ή όπως τους αποκαλούν "φωλιές πουλιών για ανθρώπους". Σε απόσταση περίπου 5 μέτρων απο το έδαφος, άλλα στον ήλιο και άλλα στην σκιά, οι ανθρώπινες αυτές φωλιές θα δώσουν άλλον αέρα στο φαγητό σας, στον καφέ σας, στο τσάι σας. Κυριολεκτικά, όμως.






      Κι εφόσον βρίσκεστε στον αέρα, ο σερβιτόρος θα είναι του ανάλογου στύλ. Μέσα απο γραμμές φερμουάρ, παίρνει την παραγγελία σας και σας την παραδίδει σαν ένας σούπερ ήρωας. Μόνο που αυτός δεν έχει μπέρτα.


Νικόλ Σαββάκη

youropia.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Γύθειο: Το γραφικό και όμορφο

Γύθειο: Το γραφικό και όμορφοΓύθειο: Το γραφικό και όμορφοΓύθειο: Το γραφικό και όμορφοΓύθειο: Το γραφικό και όμορφοΓύθειο: Το γραφικό και όμορφο




Πανέμορφο, γραφικό σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την Σπάρτη, το Γύθειο δεσπόζει στη νότια Πελοπόννησο. Πρωτεύουσα της Μάνης, το Γύθειο με το λιμάνι του, αποτελεί θαλάσσιο κόμβο της Λακωνίας.
Χτισμένο στην πλαγιά του αρχαίου «Λαρυσίου όρους», που σήμερα ονομάζεται από τους ντόπιους «Ακούμαρος», με τα σπίτια και όλα τα κτίσματα να «κρέμονται» προς την θάλασσα, ενώ στο λιμάνι και γύρω από αυτό κινείται όλη η δραστηριότητα της πόλης. Η πόλη έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα και διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα. Σύμφωνα με τον Παυσανία το Γύθειο ιδρύθηκε από τον Απόλλωνα και τον Ηρακλή ως δείγμα συμφιλίωσής τους.
Απέναντι από την πόλη βρίσκεται το μικρό νησάκι Κρανάη, το οποίο ενώνεται με την ακτή και εύκολα μπορείτε να το επισκεφθείτε. Η μυθολογία θέλει να διανυχτερεύουν εδώ ο Πάρις με την Ωραία Ελένη πριν το ταξίδι για την Τροία. Λέγεται μάλιστα ότι ο Πάρις ξέχασε το κράνος του γι΄ αυτό και δόθηκε στο νησάκι το όνομα Κρανάη.
Καφετέριες, ταβέρνες στον παραλιακό δρόμο και στις πλατείες προσφέρονται για όλα τα γούστα.
Σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από το Γύθειο, βρίσκεται η παραλία του Μαυροβουνίου. Η αμμουδερή παραλία απλώνεται σε μήκος πέντε περίπου χιλιομέτρων. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη. Θα βρείτε καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες.
Σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου από το Γύθειο βρίσκεται η παραλία Σελινίτσα και μετά η παραλία Γλυφάδας γνωστή για το  σκουριασμένο πλοίο που έχει προσαράξει.
moriasnow.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


Ρίο Timelapse, Ομορφιά ( video )

Ενα ωραιότατο βίντεο από το πανεμορφότατο και τρισδιάστατο Ρίο Ντε Τζανέιρο.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


Το μεγαλύτερο στάδιο της Ανατολίας στην αρχαία Μαγνησία



Το καλύτερα διατηρημένο στάδιο στην περιοχή της Ανατολίας βρέθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη της Μαγνησίας στην επαρχία του Αϊδινίου, στην περιοχή Germencik. Πλήθος ευρημάτων υποδεικνύουν επίσης ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στην πόλη είχαν υψηλό πολιτιστικό επίπεδο.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει το καλύτερα διατηρημένο στάδιο που βρέθηκε ποτέ στην Ανατολία στην αρχαία ελληνική πόλη της Μαγνησίας. Κατασκευασμένο από μάρμαρο, διαθέτει χωρητικότητα 40.000 θεατών, το στάδιο ανακαλύφθηκε πρόσφατα μαζί με ένα θέατρο, αγορά και τοίχος.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στην αρχαία πόλη της Μαγνησίας, που βρίσκεται στην περιοχή του Ortaklar Germencik στην επαρχία του Αϊδινίου, ανακαλύφθηκε το καλύτερα διατηρημένο στάδιο της Ανατολίας. Οι ανασκαφές και οι αναστηλωτικές εργασίες συνεχίζονται για 28 χρόνια υπό την ηγεσία του επικεφαλής του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, καθηγητής Orhan Bingöl.

Photo link

«Χρειάστηκαν 35 ημέρες για να καθαρίσει η ημικυκλική αψίδα του σταδίου, η οποία ήταν 70 μέτρα κάτω από το επίπεδο του σταδίου», δήλωσε ο Bingöl.

Photo link

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μαγνησίας, που βρίσκεται εντός των συνόρων του χωριού Tekinköy συνεχίστηκαν για τρεις επιπλέον μήνες φέτος, χάρη στην αύξηση της οικονομικής στήριξης που παρέχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής και αποκατάστασης, ανακαλύφθηκε το καλύτερα διατηρημένο στάδιο της Ανατολίας. Είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από μάρμαρο και η χωρητικότητα του είναι 40.000 άτομα. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν από επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν 20 άτομα από διάφορα τουρκικά πανεπιστήμια, καθώς και επτά άτομα από το Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργη-Ερλάνγκεν της Γερμανίας», δήλωσε ο Bingöl.

Πέντε κτίρια στο φως

Ο Bingöl δήλωσε επίσης ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν την σημασία που δόθηκε στον αθλητισμό κατά την διάρκεια της ιστορίας της περιοχής. «Μέχρι τώρα έχουμε επικεντρωθεί σε πέντε σημαντικά διαρθρωτικά συγκροτήματα κτιρίων. Αυτές οι κατασκευές έχουν εκκαθαριστεί και είναι πλέον ορατές. Δύο από αυτές είναι γυμνάσια, κτίρια όπου λάμβανε χώρα η φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με πολιτιστική εκπαίδευση, όπως φιλοσοφία και λογοτεχνία. Αυτά τα κτίρια είναι στην ουσία τα σημερινά σχολεία εκπαίδευσης. Η άλλη κατασκευή είναι ο Ιερός χώρος της θεάς Αρτέμιδος, ο οποίος περιλαμβάνει τον τέταρτο μεγαλύτερο ναό της Ανατολίας.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται ακόμα στην περιοχή. Μια άλλη κατασκευή είναι το Θέατρο. Αρχικά, είχε σχεδιαστεί ως θέατρο, αλλά η κατασκευή του έμεινε ημιτελής ίσως λόγω των κακών φυσικών συνθηκών ή λόγω της μετατόπισης του εδάφους. Οι ανασκαφές σε αυτή την περιοχή έχουν τελειώσει. Και η τελευταία κατασκευή που βρέθηκε είναι το στάδιο της πόλης», δήλωσε ο Bingöl.

Photo link
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα έργα της τρέχουσας ανασκαφικής περιόδου έχουν τελειώσει στο στάδιο της Μαγνησίας, το οποία βρισκόταν ολόκληρο κάτω από το έδαφος και ένα μέρος του οποίου ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών μεταξύ 2008 και 2011.
Photo link
«Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν στο στάδιο τα επόμενα χρόνια, εφόσον μπορέσουμε να βρούμε την κατανομή. Όταν ολοκληρωθούν γίνονται όλα αυτά τα έργα, το σύνολο του σταδίου θα αποκαλυφθεί μετά από σχεδόν 700 χρόνια. Θα επιστρέψει στην μαγευτικές του μέρες στη διάρκεια της οποίας διοργανώνονταν αγώνες εφάμιλλοι με αυτούς των Ολυμπιακών Αγώνών, που τους παρακολουθούσαν 40.000 θεατές», δηλώνει ο Bingöl.

Ο Δρ. Gorkem Kökdemir, βοηθός επικεφαλή των ανασκαφών είπε ότι αποκαλύφθηκε, επίσης, μια τουαλέτα, η οποία εξυπηρετούσε 32 άτομα ταυτόχρονα στη Μαγνησία. «Χρησιμοποιήθηκε για να συνεργαστεί με ένα σύστημα παρόμοιο με τις σημερινές τουαλέτες. Έχουμε βρει ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εδώ είχαν υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, βλέποντας τα διακοσμητικά σχέδια στον τοίχο και στην ανάπτυξη του συστήματος».


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.