expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18.9.12

Ένα παράξενο νεκροταφείο πλοίων ... στην έρημο




Πολλοί έχουν επισκεφθεί μια πόλη που έχει εγκαταλειφθεί και αναρωτήθηκαν ποιο καταστροφικό γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει τη φυγή των κατοίκων από μια πόλη. Μια τέτοια πόλη είναι και το Mo'ynaq στο Ουζμπεκιστάν που πλέον είναι ένα νεκροταφείο πλοίων μέσα στην έρημο.
Η πινακίδα από την εποχή της ΕΣΣΔ στέκεται αγέρωχη και καλωσορίζει τους επισκέπτες της πόλης, οι οποίοι μένουν ελάχιστες ώρες. Όλοι φεύγουν, αφού έχουν πρώτα δει το τοπίο που θυμίζει σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Τι στο καλό συνέβη;
Ο πληθυσμός της πόλης μειώθηκε απότομα τη δεκαετία του 1980. Το πρόβλημα; Το Mo'ynaq είναι -ή καλύτερα ήταν- λιμάνι. Η θάλασσα όμως πλέον απέχει 150 χλμ από το σημείο στο οποίο κάποτε ήταν το λιμάνι της πόλης. Τα απομεινάρια της καταστροφής είναι παντού, με τη μορφή των διαβρωμένων αλιευτικών σκαφών.

Μέσα στην τεράστια έκταση άμμου, τα σκάφη έμειναν απομονωμένα να σκουριάζουν.




Το Mo'ynaq (το μοναδικό λιμάνι στο ηπειρωτικό Ουζμπεκιστάν) βρισκόταν στην Αράλη, την τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο και τη μοιραζόταν με το γειτονικό Καζακστάν. Και οι δύο χώρες ήταν κάποτε μέλη της ΕΣΣΔ. Η στάθμη της Αράλης έπεσε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, εξαιτίας των αρδευτικών έργων που άρχισαν οι Σοβιετικοί. Το νερό αποστραγγιζόταν από τους παραποτάμους της λίμνης για να στηριχτεί η ταχέως αναπτυσσόμενη βαμβακοβιομηχανία της χώρας και έτσι η ακτογραμμή άρχισε να υποχωρεί.



Το πρόβλημα για τη λίμνη άρχισε να επιδεινώνεται, εξαιτίας της υπεραλίευσης από τους κατοίκους της πόλης. Λίγο αργότερα, οι ίδιοι, άρχισαν να πεθαίνουν, σε μεγάλους αριθμούς. Οι αμμοθύελλες από την αφυδατωμένη και μολυσμένη περιοχή που ήταν κάποτε ο βυθός, δηλητηρίασε τα πνευμόνια τους. Αντιμέτωποι με την προοπτική της μη απασχόλησης οι περισσότεροι έφυγαν.

Κάποιοι όμως εξακολουθούν να είναι εκεί. Οι Karakalpak ζουν στην περιοχή για πάνω από χίλια χρόνια.



http://3otiko.blogspot.gr/
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


Τα 10 παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου!




Αν η χλιδή και η καλοπέραση μιας άλλης εποχής είναι αυτό που επιθυμείτε, τότε ο κατάλογος του Forbes με τα 10 ιστορικά εστιατόρια, προφανώς θα είναι ένα από τα αγαπημένα σας… κείμενα!
Simpsons-in-the-Strand, Λονδίνοsimpson
Πλούσιο σε ιστορία και σε απολαύσεις, το εστιατόριο «Simpsons-in-the-Strand» παρέχει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες με ατμόσφαιρα βρετανικής αριστοκρατίας και εφάμιλλης γευστικής απόλαυσης ενός βασιλιά, μίας βασίλισσας ή ενός δούκα. Το κτήριο βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου, όπου πρωτοστεγάστηκε το «Kit Kat Club» μία διάσημη φιλοσοφική κοινότητα. Αργότερα άνοιξε ως «Grand Cigar Divan» το 1828 και κατόπιν ως «Simpsons-in-the-Strand», το διάσημο «Σπίτι του σκακιού» με αυθεντικά πιόνια και κομμάτια να κοσμούν ακόμα και σήμερα την είσοδο.
Αλλά ήταν το φιλοσοφικό υπόβαθρο του εστιατορίου που αποτέλεσε πόλο έλξης για προσωπικότητες όπως οι Charles Dickens, E.M. Forster, P.G. Wodehouse, και Arthur Conan Doyle.
Το 1898 αγοράστηκε από την αλυσίδα ξενοδοχείων Savoy και έκτοτε αποτελεί το πιο κλασικό εστιατόριο στο Λονδίνο που σερβίρει παραδοσιακή βρετανική κουζίνα, με κρεατικά, ψητά, όπως φιλέτο βοδινού Angus από τη Σκωτία και αρνί με φέτες από ζελέ μέντας.
club_2121 Club, Νέα Υόρκη
Είναι τόσο διάσημο που, ειρωνικά, τις περισσότερες φορές παραβλέπεται από τους επισκέπτες, αλλά το 21 Club στη Νέα Υόρκη σερβίρει υπέροχο φαγητό και μοναδικά ποτά. Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης κατάφεραν να δημιουργήσουν το κρυφό κελάρι για τα κρασιά λίγο πιο κάτω, στον αριθμό 19, ενώ κάποια χρόνια μετά αποτέλεσε τον χώρο όπου θα αρραβωνιάζονταν η Lauren Bacall με τον Humphrey Bogart.
Η διάσημη συλλογή με «παιχνίδια» που κοσμεί το ταβάνι και τους τοίχους είναι δώρα από πιστούς θαμώνες. Μια μινιατούρα από ένα βυτιοφόρο μεταφοράς αερίου χάρισε ο ιδρυτής της Hess, Leon Hess, ο Jack Nicklaus πρόσφερε τα μπαστούνια του γκολφ ενώ ο J.F.Kennedy μία μινιατούρα μοντέλο PT-109.
Παρά την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα του το 21 Club έχοντας κλείσει τα 75 του χρόνια, απαιτεί επίσημη ενδυμασία με υποχρεωτικό μάλιστα το γιλέκο προκειμένου κάποιος να γευτεί μία μπριζόλα Diane, μία σεναγαλέζικη σούπα ή το θρυλικό τους burger 21, που το 1950 κόστιζε μόλις 2.75 δολάρια ενώ σήμερα ξεπερνά τα 30 δολάρια.
both
Εστιατόριο Botin, Μαδρίτη
Έχει επίσημα καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness, ως το παλιότερο εστιατόριο του κόσμου, αφού το Botin σερβίρει ψητά κρέατα με την αυθεντική συνταγή της Καστίλης από το 1725.
Σχεδόν 300 χρόνια μετά έχει να «θυμάται» προσωπικότητες από τον Hemingway και τον Goya μέχρι ευρωπαίους εκπροσώπους βασιλικών θρόνων και ισπανούς πολιτικούς. Κοντά στην κεντρική πλατεία του δημαρχείου της Μαδρίτης, οι τέσσερις όροφοι του εστιατορίου είναι πάντοτε γεμάτοι με πελάτες, και μία κράτηση είναι απαραίτητη αν θέλετε να γευτείτε τις γαστρονομικές προτάσεις του.


city_filade
City Tavern, Φιλαδέλφεια
Λίγα μόλις χρόνια μετά το Botin, το 1773 εμφανίστηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το εστιατόριο «City Tavern». Η ιστορία αναφέρει ότι όταν ο δεύτερος Πρόεδρος των ΗΠΑ, John Adams, πήγε στο εστιατόριο αυτό έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «το πιο ευγενικό εστιατόριο ολόκληρης της Αμερικής».
Διατηρώντας στο έπακρο την αυθεντικότητα του παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος, το «City Tavern» προσφέρει πιάτα με ιστορικό υπόβαθρο όπως για παράδειγμα η διάσημη πίτα με γαλοπούλα κατσαρόλας της Martha Washington. 
joe
Joe's Stone Crab, Miami Beach
Όταν το εστιατόριο του Joe άνοιξε το 1913, με μερικά τραπέζια τύπου πικνικ να διακοσμούν τον εξωτερικό χώρο, οι κύριοι δρόμοι της πόλης ήταν... χωματόδρομοι και δεν υπήρχε ούτε ένας σχεδιαστής μόδας ή supermodel στον ορίζοντα. Σήμερα το «Joe’s Stone Crab» είναι σαφώς μεγαλύτερο σε έκταση αλλά ακόμα γεμάτο με ψησταριές παραδοσιακού τύπου, ενώ η πολιτική του «δεν γίνονται κρατήσεις» σημαίνει ώρες ολόκληρες αναμονής, που αξίζουν όμως τον κόπο.
Εξάλλου ο Ian Fleming στον «Χρυσοδάχτυλο» έγραφε για τον υπερκατάσκοπο James Bond, ο οποίος έτρωγε στου Joe ολοκληρώνοντας μία πανδαισία από γκουρμέ γευστικές απολαύσεις. Το μενού είναι χορταστικό αλλά οι περισσότεροι πηγαίνουν αποκλειστικά για τα καβούρια, που σερβίρουν ενώ οι θαμώνες γνωρίζουν καλά ότι το τηγανητό κοτόπουλο, το φτηνότερο μάλιστα στο μενού, είναι το κρυμμένο μυστικό της  επιτυχίας.
keensKeen's Steakhouse, Νέα Υόρκη
Ξεκίνησε ως ιδιωτικό κλαμπ για να καπνίζουν οι κύριοι τις πίπες τους φτάνοντας τα 90.000 μέλη, ενώ σήμερα είναι το πιο διάσημο και ιστορικό ψητοπωλείο του κόσμου, που προσφέρει το καλύτερο βοδινό και αρνίσιο κρέας για περίπου 125 χρόνια.
Πιστό στην ιστορία του, το ψητοπωλείο Keen’ s έχει διακοσμημένο το ταβάνι του με πίπες, οι οποίες κάποτε άνηκαν σε θαμώνες όπως η Babe Ruth και ο Einstein.Χαρακτηριστικότερο όμως είναι το πρόγραμμα του θεάτρου που κρατούσε ο Lincoln, τη βραδιά που τον πυροβόλησαν στο Θέατρο Ford.
Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή από ουίσκι στην πόλη και καθημερινά γίνονται ειδικές δοκιμές σε ξεχωριστά κρασιά και ποτά, ενώ στα μοναδικά ορεκτικά συγκαταλέγονται και τα φρέσκα θαλασσινά.
le_procope
Le Procope, Παρίσι Γαλλία
Το Παρίσι μπορεί να έχει τα πιο φανταχτερά και φημισμένα εστιατόρια αλλά κανένα δεν έχει ιδιαίτερα μακρά ιστορία. Μόλις όμως κάποιος μπει στο Le Procope, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί είναι το καπέλο του Ναπολέοντα σε μία γυάλινη θέση να στέκει αγέρωχο. Ο μύθος λέει μάλιστα ότι το άφησε εκεί ο ίδιος ο Βοναπάρτης ως ενέχυρο.
Το Le Procope είναι ο παλαιότερος γαστρονομικός χώρος στην πόλη του Παρισιού και λειτουργεί από το 1686 αλλά όχι συνεχόμενα. Σύμφωνα δε με τους New York Times, είναι ένα από τα δύο εστιατόρια που προϋπήρχε της Γαλλικής Επανάστασης. Εκτός από τον Ναπολέοντα ωστόσο, ο Βολταίρος, ο Ρουσώ και αργότερα ο αμερικανός πρέσβης Benjamin Franklin, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους θαμώνες που γεύονταν το παραδοσιακό μενού με βάση τα θαλασσινά, με ισπανικά μύδια και καραβίδες.
st.elmoSt. Elmo Steak House, Ινδιανάπολις
Ο πιο διάσημος αγώνας αυτοκινήτων, «Indy 500» έγινε πρώτη φορά το 1911, όταν το ψητοπωλείο του St. Elmo, συμπλήρωνε ήδη τα 9 χρόνια λειτουργίας του. Τα τελευταία 101 χρόνια, όλοι οι διάσημοι οδηγοί αυτοκινήτων έχουν δειπνήσει στο «St. Elmo Steak House» και οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες στους τοίχους το αποδεικνύουν. Μεταξύ των θαμώνων βρίσκονται ο Angus Young των AC/DC, o John Travolta και η Jessica Simpson.
Κάθε παραγγελία ξεκινάει απαραίτητα με μία σούπα «Navy Bean» ή ένα ποτήρι τοματοχυμό για να προχωρήσει μετά σε ένα τεράστιο κομμάτι ψητού κρέατος. Ο παραδοσιακός τοματοχυμός είναι η τοπική «Indiana Red Gold» που συνδυάζεται υπέροχα με κοτόπουλο από τους Άμις, τοπική πάπια, παραδοσιακά τυριά της Ιντιάνα ή πικάντικο κοκτέιλ γαρίδας, με φρέσκο αγριοράπανι από το Μισούρι.
tadichTadich Grill, Σαν Φραντσίσκο
Το 1849, κατά την περίφημη περίοδο της χρυσοθηρίας στην Καλιφόρνια ένας Κροάτης μετανάστης άνοιξε το «New World Coffee Salon» στην οδό Commercial. Όπως συμβαίνει συχνά όμως σύντομα επισκιάστηκε το αρχικό, παραδοσιακό ύφος. Το εστιατόριο άλλαξε ιδιοκτήτες για να καταλήξει τελικά το 1888 στον John Tadich.
Λίγα χρόνια αργότερα, το εστιατόριο καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό, αλλά ο Tadich το ξαναέχτισε σε νέα τοποθεσία και το μετονόμασε σε «Tadich Grill» κάνοντας το παλιότερο εστιατόριο στο Σαν Φραντσίσκο, το οποίο ακόμα και σήμερα σερβίρει περίπου 600 γεύματα τη μέρα.
Εκεί ο χρόνος μοιάζει να χει παγώσει με τους σερβιτόρους να φορούν φορεσιές από άλλη εποχή, διατηρώντας την παράδοση της Δυτικής Ακτής με τις σπεσιαλιτέ στα θαλασσινά, όπως είναι οι καραβίδες Louis, οι γαρίδες Newburg, τα Cioppino και οι καραβίδες Dungeness με κομματάκια ντομάτας.
unionUnion Oyster House, Βοστώνη
Το παλιότερο εστιατόριο της Αμερικής με συνεχή παρουσία, το οποίο αποτελεί εθνικό ιστορικό ορόσημο, είναι το «Union Oyster House», το οποίο στεγάζεται μάλιστα σε ένα κτήριο τόσο παλιό, για το οποίο δεν υπάρχουν καν επίσημα στοιχεία για το πότε χτίστηκε.
Το εστιατόριο βέβαια άνοιξε το 1826 και ειδικεύεται στην παραδοσιακή κουζίνα της Νέας Αγγλίας με φρέσκα θαλασσινά. Ο πρώτος γνωστός θαμώνας ήταν ο Daniel Webster, του οποίου του άρεσε να κάθεται στο bar, που βρίσκεται στον κάτω όροφο και έχει σχήμα ημικυκλικό.
Αντίθετα ο John F.Kennedy είχε το δικό του τραπέζι στον πάνω όροφο, όπου κάθε Κυριακή συνήθιζε να διαβάζει τις εφημερίδες του τρώγοντας αστακό στιφάδο. Το πρωτότυπο μενού κρέμεται ακόμα στον τοίχο με τις επιλογές τότε να είναι μόνο στρείδια, μύδια και χτένια, ενώ σήμερα έχει εμπλουτιστεί με παραδοσιακό μικρό βακαλάο Βοστόνης, χοιρινές μπριζόλες, ζυμαρικά και τη σπεσιαλιτέ με τα στρείδια ψημένα στα κάρβουνα.
Πηγή :
http://www.clickatlife.gr
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι




The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (1)
Βρίσκεται στο County Antrim της Βόρειας Ιρλανδίας και μαγεύει κάθε ταξιδιώτη που επισκέπτεται το σημείο. Ο λόγος για το «The Dark Hedges», έναν δρόμος με οξιές που φυτεύτηκαν τον 18ο αιώνα και σχηματίζουν μια φυσική τοξωτή σήραγγα, η οποία είναι πλέον ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της περιοχής....




The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (2)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (3)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (4)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (5)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (6)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (7)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (8)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (9)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (10)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (11)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (12)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (13)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (14)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (15)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (16)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (17)
The Dark Hedges: Ένας δρόμος βγαλμένος από παραμύθι (18)

http://anoixti-matia.blogspot.gr/

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook

The Shambles: Η πιο γραφική γειτονιά στη Βρετανία!



perierga.gr - Μια "μεσαιωνική γειτονιά" στη Βρετανία!

Το Shambles είναι μια μεσαιωνική γειτονιά της Βρετανίας, στην καρδιά της πόλης του Γιόρκ, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Μια από τις πιο καλοδιατηρημένες παραδοσιακές συνοικίες της Ευρώπης αποτελεί ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα σημεία της χώρας, και όχι άδικα!

Ο στενός λιθόστρωτος δρόμος που διατρέχει τη γειτονιά ξεχωρίζει για τα ξύλινα κτίρια που βρίσκονται το ένα πολύ κοντά στο άλλο, τόσο πολύ, μάλιστα, που σχεδόν αγγίζουν οι στέγες τους. Με αναφορές από το έτος 900, το Shambles θεωρείται ο αρχαιότερος και καλύτερα διατηρημένος μεσαιωνικός δρόμος της Ευρώπης....

perierga.gr - Μια "μεσαιωνική γειτονιά" στη Βρετανία!


Ολόκληρη η περιοχή ήταν γνωστή κατά το παρελθόν ως μια μεγάλη «αγορά κρεάτων», καθώς το 90% των καταστημάτων που υπήρχαν εκεί ήταν κρεοπωλεία. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή «αξιοθέατα» στο Γιόρκ, με πολλά κοσμηματοπωλεία και αντικερί.

perierga.gr - Μια "μεσαιωνική γειτονιά" στη Βρετανία!


Το παραδοσιακό χρώμα της γειτονιάς σε συνδυασμό με τα γραφικά κτίρια δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης σχετικά με τη διασημότητα της περιοχής, με όλο και περισσότερους επισκέπτες να τοποθετούν το Shambles πρώτο στη λίστα των επιλογών τους.

perierga.gr - Μια "μεσαιωνική γειτονιά" στη Βρετανία!
perierga.gr - Μια "μεσαιωνική γειτονιά" στη Βρετανία!
perierga.gr - Μια "μεσαιωνική γειτονιά" στη Βρετανία!
perierga.gr - Μια "μεσαιωνική γειτονιά" στη Βρετανία!
perierga.gr - Μια "μεσαιωνική γειτονιά" στη Βρετανία!http://perierga.gr/



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook

Εναέρια πλάνα από ηφαιστειακά ποτάμια της Ισλανδίας













Andre Ermolaev website

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.