expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

3.6.13

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες θεωρούνται από πολλούς ως ένας τροπικός παράδεισος με αμμώδεις παραλίες και κοραλλιογενείς ύφαλους.
Αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα περίπου 1,200 νήσων, οι περισσότεροι των οποίων είναι ακατοίκητοι, βρίσκονται λίγο μακρύτερα από την Ινδική ήπειρο και είναι ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης τη θάλασσας που σχετίζεται με το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης.
Κανένα από τα νησιά του συμπλέγματος δεν βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο από 1,8 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Περιοχές όπως οιΜαλδίβες και άλλες περιοχές του Ειρηνικού είναι πιθανόν να καλυφθούν μετά από μια σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας και να εξαφανιστούν.
Η οικονομία της χώρας στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Εκτός από την νησιωτική πρωτεύουσα της χώρας, Μάλε, οι τουρίστες επιτρέπεται να επισκέπτονται ακατοίκητες περιοχές μόνο για μια σύντομη περιήγηση, περιορίζοντας έτσι την επίδραση στις παραδοσιακές Μουσουλμανικές κοινότητες.
Οι περισσότεροι πολίτες της χώρας ζουν μέσα στη φτώχια. Ωστόσο οι Μαλδίβες έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τομέα της βιομηχανίας και τη υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της αλιείας και έχει δοθεί μια ώθηση στους τομείς της ιατρικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.


Λίμνη Μελισσάνης

Εξαιρετικό γεωλογικό φαινόμενο το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη βρίσκεται στον Καραβόμυλο, 2 χιλιόμετρα από τη Σάμη και 10 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι Κεφαλληνίας.
Ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο.. Στο εσωτερικό της έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος της οροφής, αποκαλύπτοντας ένα συναρπαστικό θέαμα. Στην αρχαιότητα, η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του Πάνα και της νύμφης Μελισσάνθης. Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η βοσκοπούλα Μελισσάνθη έχασε ένα πρόβατο και καθώς προσπαθούσε να το βρει, σκόνταψε και έπεσε μέσα στη λίμνη. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται ένα νησάκι, στο οποίο ο αρχαιολόγος Σ. Μαρινάτος ανακάλυψε ιερό του Πάνα, τα ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Τα ευρήματα αυτά είναι ένα πήλινο ειδώλιο του θεού Πάνα, ένας πήλινος δίσκος που απεικονίζει νύμφες να χορεύουν, μια πήλινη πλάκα με πομπή νυμφών καθώς και ένα μικρό πλακίδιο με ανάγλυφη γυναικεία μορφή.
Το βαραθροσπήλαιο της Μελισσάνης αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Δημιουργήθηκε από μια μηχανική και χημική διεργασία που ονομάζεται καρστικοποίηση, κατά την οποία το νερό εισχωρεί στα ασβεστολιθικά πετρώματα, τα διαβρώνει και δημιουργεί κοιλώματα. Το 1963 αποδείχθηκε ότι το σπήλαιο της Μελισσάνης επικοινωνεί με όλο το καρστικό δίκτυο του νησιού, δεδομένου ότι το θαλασσινό νερό εισχωρεί στο έδαφος από την περιοχή του Αργοστολίου (Καταβόθρες), ακολουθεί μια υπόγεια διαδρομή, ενώνεται με νερό της βροχής που έχει εισχωρήσει από τα πετρώματα και φτάνει στη Μελισσάνη και σε άλλα σπήλαια της περιοχής για να διοχετευτεί, υφάλμυρο πλέον, στην περιοχή του Καραβόμυλου.
Οι σημερινοί επισκέπτες φτάνουν ως τη λίμνη από ένα υπόγειο τούνελ και έχουν τη δυνατότητα να την εξερευνήσουν με βάρκα και ξεναγό, για να θαυμάσουν το απαράμιλλο φυσικό γλυπτό που δημιουργούν οι αμέτρητοι σταλακτίτες και το κρυστάλλινο γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών.