expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.9.12

Πάγος στους πόλους του Ερμή






Ύστερα από σοβαρές ενδείξεις, διαστημικό αεροσκάφος της NASA διέκρινε ύπαρξη πάγου στους πόλους του Ερμή. Παρόλο την επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη, που εκτιμάται ότι ξεπερνάει τους 400 oC, κάποιοι κρατήρες βρίσκονται μονίμως σε σκιά, αποτελώντας τις λεγόμενους «ψυχρές παγίδες».

Προηγούμενες μελέτες είχαν επισημάνει την ύπαρξη περιοχών κοντά στους πόλους με ισχυρή ανάκλαση της ακτινοβολίας radar, χαρακτηριστικό της ύπαρξης πάγου. Αυτές οι περιοχές φαίνεται να αντιστοιχούν με μεγάλη ακρίβεια με τους κρατήρες εν σκιά, σύμφωνα και με τη απόψη της Δρ Nancy Chabot του Johns Hopkins University. Επίσης επισημαίνει ότι ο πάγος σε πολλούς κρατήρες θα πρέπει να καλύπτεται από υλικά που λειτουργούν ως μόνωση προκειμένου να διατηρηθεί.

Το διαστημικό αεροσκάφος Messenger είναι το δεύτερο μετά το Mariner 10 (1970), το οποίο πραγματοποίησε εκτεταμένη χαρτογράφηση της επιφάνειας του Ερμή. Όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες από την αποστολή του Messenger, ο Ερμής ήταν ένας γεωλογικά ενεργός πλανήτης για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι κρατήρες στην επιφάνειά του είχαν υποστεί παραμόρφωση από κάποια γεωλογική διεργασία. Με την ολοκλήρωση της αποστολής του Messenger, που όπως φαίνεται θα ολοκληρωθεί το 2013, περισσότερα ευρήματα φαίνεται ότι θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας.


Πηγή: bbc.co.uk

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.