expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24.9.12

Ταξίδια γι΄ αυτούς που αγαπάνε το καλό κρασί



Ταξίδια γι΄ αυτούς που αγαπάνε το καλό κρασί


Σεμέλη
Στη Νεμέα της ορεινής Κορινθίας, τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, εκεί όπου παράγεται το πασίγνωστο Αγιωργίτικο, το οινοποιείο «Domaine Helios» της «Σεμέλης» εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του, ενώ διαθέτει και ξενώνες. Σε επίπεδο αισθητικής, εργονομίας και λειτουργικότητας, το «Domaine Helios» είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Καθώς οι άνθρωποι της εταιρείας νιώθουν ήδη γοητευμένοι από την οινοποιία, θέλησαν να μοιραστούν την εμπειρία με τους φίλους του κρασιού και τους λάτρεις της φύσης. Οκτώ χώροι διαμονής υποδέχονται τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ζήσουν για κάποιες ημέρες την εμπειρία της δημιουργίας του κρασιού και τους ρυθμούς της ετήσιας πορείας ενός αμπελώνα. Η θέα από το οινοποιείο και τους ξενώνες είναι εκπληκτική και προσφέρει ξεχωριστή ηρεμία και γαλήνη. Κύριο μέλημα της «Σεμέλης» είναι να διατηρηθούν και να καλλιεργηθούν τα χαρακτηριστικά της φύσης με τον πιο ευγενικό και φυσικό τρόπο. Μέσω της φιλικής προς το περιβάλλον εργασίας που γίνεται στο αμπέλι και του ιδιαίτερου τρόπου που μεταχειρίζονται τα σταφύλια, οι άνθρωποι της εταιρείας στοχεύουν στην παραγωγή εκλεκτών οίνων. Στα «συν» του οινοποιείου συγκαταλέγεται και η πλεονεκτική γεωγραφική του θέση, αφού εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε περιοχές με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπως η Αρχαία Νεμέα και η Ακροκόρινθος.
(www.semeli-wines.gr)

Βιβλία Χώρα
Το «Κτήμα Βιβλία Χώρα» βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Η μακρά οινική παράδοση της περιοχής έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, τότε που στην περιοχή καλλιεργούσαν μια ποικιλία σταφυλιού, τη «Βιβλία άμπελο», από την οποία παρήγαν τον περίφημο «Βίβλινο οίνο». Έτσι, ο τόπος πήρε το όνομα «Βιβλία Χώρα», όπως φαίνεται στα κείμενα του Ησίοδου και του Θεόκτιτου. Το 1998 δημιουργήθηκε εδώ ένας αμπελώνας βιολογικής καλλιέργειας, το «Κτήμα Βιβλία Χώρα», με σημαντικές ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Η καλλιέργεια γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στην πανίδα της περιοχής, ενώ όλες οι αμπελουργικές εργασίες (ξεφύλλισμα, τρύγος) γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς χρήση ιδιαίτερων τεχνολογικών μέσων. Μέσα στον αμπελώνα βρίσκεται ένα εντυπωσιακά σύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο παράγονται τα 11 κρασιά του Κτήματος. Στο διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο το έγκριτο περιοδικό οίνου «Decanter», ο «Όβηλος Λευκός» του 2005 και το «Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός» του 2004 διακρίθηκαν ως τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο στην κατηγορία τους («International Trophy»). Το 2008, στο δικτυακό τόπο Wein-Plus.de, το «Κτήμα Βιβλία Χώρα» τιμήθηκε με τον τίτλο «Οινοποιείο που χαρακτηρίζεται ως Επιλογή της Χρονιάς 2008 για τη μεγαλύτερη γκάμα οίνων υψηλής ποιότητας», διάκριση που δόθηκε πρώτη φορά σε ελληνικό οινοποιείο. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τη διαμονή στον ξενώνα, που έχει το στυλ της γαλλικής επαρχίας. (www.bibliachora.gr)

Gentilini
Αγαπάμε την Κεφαλονιά όχι μόνο για τις ατέλειωτες αμμουδιές της, αλλά και για τα ξεχωριστά, αρωματικά κρασιά της. Οι πρώτες αναφορές στα κεφαλονίτικα κρασιά με τη γεύση του μελιού βρίσκονται στα κείμενα του Ομήρου. Πιο γνωστά είναι αυτά της Ρομπόλα με φίνα αρώματα από άγουρα, ξινά φρούτα, όπως ο ανανάς, τα εσπεριδοειδή και το πράσινο μήλο. Το ήπιο κλίμα και τα βραχώδη ασβεστολιθικά εδάφη βοηθούν στην καλλιέργεια στις πλαγιές του Αίνου, πάνω από το Αργοστόλι. Η Ρομπόλα σερβίρεται δροσερή και ταιριάζει με θαλασσινά, λευκές σάλτσες και κρασιά, ενώ συνοδεύει υπέροχα τα κεφαλονίτικα πιάτα, όπως το παστίτσιο και την αλιάδα (σκορδαλιά). Το κτήμα της οικογένειας Τζεντιλίνι, με ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες, φτιάχνει κρασιά από το 1984. Δίνει έμφαση στην τοπική ποικιλία της Ρομπόλα και το κρασί με αυτό το όνομα κατετάγη ανάμεσα στα 100 κορυφαία κρασιά του κόσμου για το έτος 2010 από το περιοδικό «Wine Enthusiast». Τα 80 στρέμματα του κτήματος με τις πανάρχαιες ελιές και τον κυπαρισσώνα είναι ένας
τόπος μοναδικός για περισυλλογή, διάβασμα και ξεκούραση. Ο ξενώνας διαθέτει 6 δωμάτια, το καθένα με δική του αυλή και διαφορετική διακόσμηση υψηλής αισθητικής. H πισίνα μέσα στο δάσος θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό.
(www.gentiliniretreat.gr)

Αργυρίου
Οι αμπελώνες Αργυρίου εκτείνονται σε 270 στρέμματα, στα οποία καλλιεργούνται οι ποικιλίες Μαύρο Αραχώβης, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Ασπρούδι, Ασύρτικο, Ροδίτης και Chardonnay. Η οινοποίηση γίνεται στο ιδιόκτητο οινοποιείο στην άκρη του χωριού. Εδώ έχουν εγκατασταθεί και τα δρύινα βαρέλια για την παλαίωση ορισμένων λευκών και ερυθρών κρασιών. Ανεβαίνοντας από την κεντρική πλατεία του χωριού προς την Άνω Σουβάλα, συναντάμε δεξιά το δρομάκι που οδηγεί στο «Αργυρίου Wine Tasting Guest House». Πρόκειται για μια μονάδα φιλοξενίας με 6 πανέμορφα δωμάτια, ένα εντυπωσιακό κελλάρι και χώρο οινογνωσίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει όλες τις ποικιλίες κρασιών του οινοποιείου. Πιστός στις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής, ο ξενώνας έχει «γυμνή» πέτρα σε όλους τους τοίχους, ακόμη και στο μπάνιο, ξύλινα ταβάνια με εξωτερικά δοκάρια και έπιπλα με λεπτομέρειες ζωγραφισμένες στο χέρι. Τα δωμάτια που βρίσκονται στον επάνω όροφο έχουν πανοραμική θέα στο χωριό και στις καταπράσινες βουνοπλαγιές του Καλλίδρομου και της Οίτης. Στην κεντρική αίθουσα του ξενώνα, με το τζάκι και τους αναπαυτικούς καναπέδες, ακριβώς πάνω από το κελλάρι, διοργανώνονται βραδιές οινογνωσίας. (www.argyriouwinery.eu)

Κατώγι Αβέρωφ
Όταν το 1961 ο πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ αποφάσισε να φέρει την ποικιλία Cabernet Sauvignon, τη «ναυαρχίδα» του Bordeaux, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, άρχισε να την καλλιεργεί πειραματικά στις πλαγιές της Πίνδου. Όταν οι ίδιοι οι Γάλλοι δοκίμασαν τα αποτελέσματα των προσπαθειών του και δήλωσαν ενθουσιασμένοι, εκείνος έχτισε ένα οινοποιείο για να σταματήσει να φτιάχνει το κρασί στο κατώγι του σπιτιού του. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του οινοποιείου «Κατώγι Αβέρωφ» στο Μέτσοβο, στις αρχές της δεκαετίας του '70. Οι αμπελώνες του οινοποιείου είναι οι πιο ορεινοί στην Ελλάδα και από τους πιο ορεινούς της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ενώ τα περισσότερα οινοποιεία χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα κλιματισμού για να διατηρούν τη θερμοκρασία στις κάβες τους χαμηλή, στο «Κατώγι Αβέρωφ» χρησιμοποιούν καλοριφέρ για να την ανεβάζουν όταν χρειάζεται. Για όσους αναζητούν μια πιο ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία, λειτουργεί το ξενοδοχείο «Κατώγι» στον ίδιο χώρο. Πρόκειται για έναν όμορφο ξενώνα που συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής με τις σύγχρονες τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση. Καθένα από τα 15 δωμάτιά του έχει και το όνομα μίας ετικέτας κρασιού του οινοποιείου και έχει διακοσμηθεί ανάλογα. (www.katogihotel.gr)

Κτήμα Πατεριανάκη
Σε έναν από τους πιο παρθένους και μαγευτικούς ορεινούς τόπους της Κρήτης, στις Μελέσσες του νομού Ηρακλείου, το κτήμα της οικογένειας Πατεριανάκη προσφέρει εκλεκτό κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Από το 1371, ο οικισμός Μελέσσες αναφέρεται σε βενετικά κείμενα ως μία από τις περιοχές που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οινοπαραγωγή της εποχής. Στο κτήμα παράγονται με αγάπη και μεράκι 3 οικογένειες οίνων: ο ομώνυμος ερυθρός με την ονομασία προέλευσης, ο «Μελισσινός» (με λευκό, ροζέ και ερυθρό) και ο «Μελισσόκηπος» (με λευκό και ερυθρό). Στην «καρδιά» του κτήματος βρίσκεται το οινοποιείο, περιμετρικά οι αμπελώνες και σε πολύ κοντινή απόσταση το συγκρότημα με τις σουίτες. Αυτό σημαίνει πως το «Κτήμα Πατεριανάκη» διαθέτει το πρώτο οινοτουριστικό κατάλυμα της Κρήτης. Στο κτήμα προσφέρονται ξεναγήσεις στον αμπελώνα και στη διαδικασία παραγωγής και οινοποίησης, γευστικές δοκιμές, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τα κρητικά κρασιά, τις κρητικές σπεσιαλιτέ και την κρητική φιλοξενία. (www.paterianakis.eu)
 Vita.gr