expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

20.9.12

Ταξιδάκι στην Κρήτη




Μένοντας πιστοί στο δόγμα «πρώτα ζούμε και μετά περιγράφουμε», σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες παραλίες των Χανίων!

Ρεπορτάζ: Κλουβιδάκη Μαρία
Επιμέλεια: Ειρήνη Λαλίδου

 



Η παραλία του Στεφάνου στα Σεϊτάν Λιμάνια
  

Ιδανική για φυσιολάτρες και μοναχικούς τύπους…


Η παράλια του Στεφάνου ανήκει στην ευρύτερη περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια, δηλαδή των Καταραμένων Λιμανιών, κοντά στο χωριό Χορδάκι και 5χλμ μακριά από το αεροδρόμιο των Χανίων. Πρόκειται για μία μικρή παραλία με κρυστάλλινα νερά και τιρκουάζ βυθό, περιτριγυρισμένη από επιβλητικούς όγκους μαρμάρου που την κρύβουν από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Η πρόσβαση στην παραλία είναι σχετικά δύσκολη, με κατάβαση 15 λεπτών μέσω ενός δύσβατου μονοπατιού. Ο δρόμος παρ’ όλα αυτά είναι καλός και ως επί το πλείστον ασφαλτοστρωμένος. Αν πάλι είστε έμπειροι ορειβάτες, μπορείτε να επιχειρήσετε την κατάβαση μέσα από το απότομο φαράγγι Διπλοχάχαλο. Μετά από μία ώρα καταρίχησης μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο, με αρώματα θυμαριού να σας περιτριγυρίζουν, θα νομίζετε πως φτάσατε στον παράδεισο!

Οδηγίες προς «ναυτιλλόμενους»: Για να βουτήξετε κι εσείς στα καταγάλανα νερά της παραλίας, ακολουθείστε τη διαδρομή προς το χωριό Χορδάκι  (στρίψτε αριστερά στο δρόμο που πάει προς το αεροδρόμιο). Στη συνέχεια, περνώντας το Χορδάκι, στρίψτε στο τελευταίο στενό αριστερά, οπού ακολουθεί ένας κατηφορικός δρόμος που βγάζει κοντά στην παραλία. Η παραλία είναι μικρή με πλάτος περίπου 25 μέτρα και βαθαίνει απότομα. Δεν έχει άμμο, αλλά μικρά βότσαλα.



 Λουτρό


Ιδανική για «συνειδητοποιημένους» ταξιδιώτες…


Το Λουτρό είναι ένα μικρό, γραφικό ψαροχώρι στην επαρχία των Σφακιών, 74χλμ νότια από την πόλη των Χανίων, στο τέλος του ακρωτηρίου Μουρί.  Στη θέση αυτή εικάζεται ότι βρίσκονταν στην αρχαιότητα η πόλη του Φοίνικα και το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς τη στιγμή που φτάνει στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι, αποπνέει μοναδική γαλήνη. «Κουρνιασμένο» στην αγκαλιά των βράχων, κάτω από ένα επιβλητικό γκρεμό, το Λουτρό βρίσκεται μακριά από τη βαβούρα της πολυκοσμίας, χωρίς ωστόσο να στερείται προορισμούς για τους συνειδητοποιημένους επισκέπτες.

Τα ερείπια της αρχαίας Αράδενας με τη βυζαντινή εκκλησία του αρχάγγελου Μιχαήλ, το κυβερνείο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, τα ερείπια τη Ανώπολης είναι μερικά μέρη που αξίζει να επισκεφτούν οι τουρίστες.  Τέλος, χαλαρώστε στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας του Λουτρού ή καταφύγετε στις επίσης πανέμορφες παραλίες Γλυκά Νερά, Τίμιος Σταυρός, Περβολάκι και Μάρμαρα, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. 


Παραλία Φαλάσαρνα


Ιδανική για αρχαιολάτρες και ρομαντικές ψυχές…


Η μαγευτική παραλία της Φαλάσαρνας βρίσκεται 59χλμ από την πόλη των Χανιών και αποτελεί μία από τις διασημότερες παραλίες της Κρήτης. Στο δυτικό τμήμα της βρίσκεται κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Φαλάσαρνας, της σημαντικότερης πόλης της Πολυρρήνιας, η οποία ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη εμπορικά και είχε το δικό της νόμισμα.

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Φαλάσαρνας περιλαμβάνει το λιμάνι, την ακρόπολη και τα νεκροταφεία της πόλης. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως δύο ναούς, 43 κιβωτιόσχημους τάφους, απομεινάρια σπιτιών, καθώς και ένα πέτρινο θρόνο, ο οποίος πιθανολογείται οτι ήταν αφιερωμένος στο Θεό της Θάλασσας, τον Ποσειδώνα.

Η Φαλάσαρνα εκτείνεται σε μία πολύ μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από πέντε συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο κεντρικότερες να είναι και οι πιο αγαπημένες. 

 


Φραγκοκάστελο


Ιδανική για τους λάτρεις των μυστηρίων και των ιπποτών…


Στην νοτιοανατολική γωνιά του νομού Χανίων, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων βρίσκεται το Φραγκοκάστελο, δηλαδή το Κάστρο των Φράγκων, μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Κρήτης, διάσημη για το ενετικό της κάστρο και τους θρυλικούς Δροσουλίτες.

Το Φραγκοκάστελο χτίστηκε από τους Ενετούς τον 14ο αιώνα. Το 1828, στην διάρκεια της Κρητικής εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας του νησιού, 5000 τούρκοι στρατιώτες έσφαξαν πάνω από 600 Κρητικούς πολεμιστές που είχαν βρει καταφύγιο στο κάστρο. Από τότε, σύμφωνα με το θρύλο, στην επέτειο της σφαγής, τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών, οι Δροσουλίτες , όπως αποκαλούνται, σηκώνονται από το παρακείμενο κοιμητήριο, αρματωμένοι σαν τότε, και σχηματίζουν μια πομπή που περνάει μέσα από το κάστρο και καταλήγει μέσα στην θάλασσα.

Η κεντρική παραλία του Φραγκοκαστέλου είναι πραγματικά μαγευτική, με τιρκουάζ ρηχά νερά και θέα το κάστρο!

 

Ελαφονήσι


Το απόλυτο must!


Στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης, 43χλμ από το Καστέλι και 76χλμ από τα Χανιά, απλώνεται μία από τις μαγευτικότερες παραλίες του νησιού, το Ελαφονήσι.

Λευκή άμμος με διάσπαρτες ιριδίζουσες ροζ αποχρώσεις από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια, καταγάλανα ρηχά νερά, αμμοθίνες με κρινάκια της άμμου και κέρδους. Ένα εντυπωσιακό σκηνικό βγαλμένο κατευθείαν από τις εξωτικές παραλίες της Καραϊβικής…


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.