expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

22.10.12

Ζάκυνθος Στολίδι στο Ιόνιο




Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού η ομώνυμη πόλη. Σύγχρονη αλλά και παραδοσιακή με πολλές επιρροές από την κοντινή Ιταλία, όμως με γνήσια ελληνική ψυχή, είναι μια ζωντανή και χαρούμενη πολιτεία. Στα καφέ της Μπόχαλης κάτω από το κάστρο με την πανοραμική θέα, στην πολυκοσμία της πλατείας του Αγίου Μάρκου με το Μουσείο Σολωμού - Κάλβου, στο ατέλειωτο σουλάτσο στην παραλιακή Στράτα Μαρίνα, όπου δεσπόζει ο επιβλητικός μητροπολιτικός ναός του Αγ. Διονυσίου, και στα πολύχρωμα μαγαζιά στη Ρούγα αξίζει να αφιερώσετε αρκετές ώρες για σεργιάνι και διάφορες μικροαγορές. Η πλατεία Σολωμού είναι η μεγαλύτερη της πόλης όπου δεσπόζει ο επιβλητικός ναός του Αγ. Νικολάου του Μώλου και ολόγυρα ποζάρουν τα κτίρια του Μεταβυζαντινού Μουσείου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Αν πάλι τύχετε σε κάποια από τις πολλές μουσικές και θεατρικές δημοτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο, θα ανακαλύψετε έκπληκτοι τη βαθιά πολιτιστική παράδοση του νησιού.
Πρέπει να δείτε
Το Βενετσιάνικο Κάστρο: Από την Μπόχαλη θ’ ανηφορίσετε για το κάστρο, εκεί όπου κάποτε χτυπούσε η μεσαιωνική καρδιά της Ζακύνθου. Αν και ταλαιπωρημένο από τους σεισμούς του 1953, εντυπωσιάζει ακόμα με την παλιοκαιρίτικη γοητεία του.

Παναγιά Αναφωνήτρια: Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού -ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα- και μια από τις πιο όμορφες εκκλησιές στο Ιόνιο όπου μόνασε ο πολιούχος Αγ. Διονύσιος βρίσκεται κοντά στο χωριό Αναφωνήτρια (34 χλμ. από την πόλη της Ζακύνθου). Δειλινό στο Κερί: Στο νοτιοδυτικό άκρο (2 χλμ. από το χωριό Κερί), γαντζωμένος πάνω σε απόκρημνο βράχο ύψους 195 μέτρων, ο φάρος του Κεριού είναι «must» τόσο για την εκπληκτική θέα του όσο για το απαράμιλλο ηλιοβασίλεμα.

Γαλάζιες Σπηλιές: Ενα ακόμη γεωλογικό θαύμα της ζακυνθινής φύσης είναι οι Γαλάζιες Σπηλιές, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Αγιος Νικόλαος, που προσεγγίζονται με εκδρομικό σκάφος ή με τα πόδια από μονοπάτι από όπου θα έχετε πανοραμική άποψη της βραχώδους ακτής.

Οι κυριότερες παραλίες
Λαγανάς: H πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού περικυκλωμένη από πολλά ξενοδοχεία, απέχει 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ζακύνθου. Καλαμάκι: Απλωτή αμμουδερή πολύκοσμη ακρογιαλιά που αποτελεί τη φυσική συνέχεια προς Ανατολάς της παραλίας του Λαγανά. Σαφώς πιο ήσυχη (την προτιμούν γυμνιστές) είναι η γειτονική παραλία Βροντερό. Γέρακας: Αναπτύσσεται στην ανατολική άκρη του κόλπου του Λαγανά προφυλαγμένη από θεόρατα βράχια. Αποτελεί το σημαντικότερο σημείο ωοτοκίας της χελώνας caretta-caretta και γι’ αυτό προστατεύεται. Μαραθονήσι: Θα έρθετε με πλοιάριο από το Πόρτο Κούκλα ή τη λίμνη Κεριού για να κολυμπήσετε στην πανέμορφη αμμουδιά. Το βράδυ απαγορεύεται η παραμονή καθώς η περιοχή είναι επίσης βιότοπος της caretta-caretta.

Ανατολικές παραλίες
Τέσσερα χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Ζακύνθου απλώνεται η γνωστή παραλία Αργάσι, ιδανική για οικογένειες, καθώς είναι από τις πιο οργανωμένες, με ρηχά νερά. Λίγο νοτιότερα απλώνεται το καταπράσινο Πόρτο Ζόρο, γνωστό για τα ολονύκτια beach parties, και αμέσως μετά το ακρογιάλι του Πόρτο Ρώμα με τις ψαροταβέρνες. Κοντά τους η ακτή του Αγίου Νικολάου παρέχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Πάντα στην ανατολική ακτή βόρεια της Ζακύνθου, οι παραλίες Τσιλιβί, Αλικάνας, Αλυκές είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς του νησιού.

Δυτικές ακτές
Αυτό είναι το άγριο, βραχώδες αλλά και εξωτικό πρόσωπο της Ζακύνθου. Εδώ βρίσκεται το διάσημο Ναυάγιο, το οποίο θα προσεγγίσετε με εκδρομικό σκάφος από το Πόρτο Βρώμη και τον Αγιο Νικόλαο (τα πιο κοντινά σημεία). Πανέμορφο είναι το λιμανάκι Πόρτο Ρόξα και το εντυπωσιακό βραχώδες φιόρδ του Λιμνιώνα.