expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

6.10.12

Μαυρίκιος: Ένας παράδεισος επί της γης



Aσπρες αμμουδιές, οργιώδης ζούγκλα, απότομες βουνοπλαγιές, καταρράκτες και 160 χιλιόμετρα κοραλλένιας δαντέλας στον Ινδικό ωκεανό. Eνας παράδεισος επί της γης κι ένας απόλυτα ιδανικός προορισμός. Τα όνειρα επιτρέπονται ακόμα


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΓΕΙΤΗ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΡΑΣ

Ηλιός που καίει, σμαραγδένια νερά, τροπική βλάστηση και αμμουδιά απαλή σαν πούδρα. Οταν κάποιος φανταστεί τον επίγειο παράδεισο, σίγουρα η εικόνα που θα φέρει στο μυαλό του είναι από κάποια γωνιά του Μαυρίκιου, 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδαγασκάρης, στον Τροπικό του Καρκίνου. Εδώ που πριν από 8 εκατομμύρια χρόνια δημιουργήθηκε από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου ένα νησί. Το νησί που έμελλε να γίνει ο ιδανικός τροπικός προορισμός του διεθνούς τζετ σετ, των απανταχού νεονύμφων και όλων των ταξιδιωτών που αγαπούν την οργιώδη φύση των Τροπικών αλλά και τις ασύγκριτες ανέσεις που προσφέρουν τα διάσημα ξενοδοχεία τους.
Εκτός από την παραμυθένια ακτογραμμή, ο Μαυρίκιος καλύπτεται από ατελείωτες φυτείες ζαχαροκάλαμου (το 90% των εξαγωγών), πυκνά δάση, θεαματικά βουνά, καταρράκτες και λίμνες, ενώ είναι πασίγνωστος για τους χαλαρούς ρυθμούς που ακολουθεί. Κύριο χαρακτηριστικό του η πολυπληθυσμικότητα. Από το νησί πέρασαν Αραβες, Πορτογάλοι, Ολλανδοί, Γάλλοι και Αγγλοι. Και σήμερα όλοι τους συμβιώνουν σε έναν τόπο όπου οι ινδουιστικοί ναοί στέκουν δίπλα σε μουσουλμανικά τεμένη και καθεδρικούς ναούς. Σημάδια εκείνων που σταμάτησαν εδώ θα βρούμε στη γλώσσα (κρεόλ, αγγλικά, γαλλικά), τη θρησκεία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και την κουζίνα. Ινδές με σάρι, Αφρικανοί μικροπωλητές και Κινέζοι ταξιτζήδες συναντούν Αγγλους γιάπι, ενώ η φωνή του μουεζίνη γίνεται ένα με τα τύμπανα που συνοδεύουν τον σέγκα, το χορό που χόρευαν οι Αφρικανοί σκλάβοι στην άμμο.

ΠΟΡΤ ΛΟΥΙΣ
Πύλη αυτού του τόπου είναι η πρωτεύουσα Πορτ Λούις, πόλη που έχει χτυπηθεί από μια σειρά από πυρκαγιές, λιμούς και κυκλώνες, αλλά κατάφερε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Πολλά από τα κτίσματα κρεόλ, επαύλεις και καταστήματα έχουν αντικατασταθεί από μοντέρνα κτίρια, κι έτσι η πόλη συνδυάζει επιτυχημένα το παλιό με το καινούργιο. Το Πορτ Λούις σφύζει από ζωή από νωρίς το πρωί, όταν ανοίγει η αγορά, οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι πηγαίνουν βιαστικά στα γραφεία τους στους ουρανοξύστες, όταν ξυπνάει η Τσαϊνατάουν και ακούγεται ο μουεζίνης από το τζαμί Τζούμα. Η πόλη, που πρωτοκατοικήθηκε από Ολλανδούς, μνημονεύει με ένα άγαλμα στην κεντρική πλατεία Πλας ντ' Αρμ, τον Γάλλο κυβερνήτη Μπερτράν Φρανσουά Μαέ ντε λα Μπουρντονέ, ο οποίος κυριολεκτικά τη μεταμόρφωσε. Και από έναν απλό σταθμό την έκανε μια δυναμική αποικία και ισχυρό λιμάνι στον Ινδικό. Θεμελίωσε κυβερνητικά κτίρια, ναυπηγεία και βιομηχανίες, ενώ προώθησε το εμπόριο ξυλείας και ζαχαροκάλαμου, βγάζοντας έτσι από την αφάνεια ολόκληρο το νησί.
Ακολουθώντας το πλήθος στην πολύχρωμη αγορά που απλώνεται ανάμεσα στη Φαρκάρ και την Κουίν Στριτ, χαζεύουμε στους πάγκους των φρούτων και λαχανικών, σταματάμε μπροστά στις στοίβες με τα βότανα και τα αφροδισιακά, όπου μαθαίνουμε για την «αγιουβέρδα», την παραδοσιακή ινδική θεραπεία που βασίζεται στα αφεψήματα, και συνεχίζουμε προς την ψαραγορά, όπου φιγουράρουν τα παράξενα ψάρια του Ινδικού. Οσο για τα σουβενίρ, εδώ δεν υπάρχει όριο. Χειροποίητα κομμάτια από τη Μαδαγασκάρη, καλάθια, πλεκτά, μακό, ξυλόγλυπτα, κινεζικά μεταξωτά, σάρι και τόσα άλλα είναι εδώ και μας περιμένουν. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι ο Μαυρίκιος φημίζεται για τα αυθεντικά (και μη, φυσικά) επώνυμα κομμάτια μεγάλων οίκων, όπως Armani, Prada, Nautica, Paul Smith και Ralph Lauren, οι οποίες και έχουν τις βιομηχανίες τους στο νησί.
Σειρά έχει έπειτα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου ερχόμαστε για να δούμε το σύμβολο του Μαυρίκιου, το κοντόχοντρο πουλί «ντόντο» που εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1680, αφού έγινε λεία των πεινασμένων ναυτικών. Σήμερα μια αναπαράστασή του πάνω σε σκελετό που ανακαλύφθηκε το 1890 μάς δείχνει γιατί αυτό το πουλί, που δεν μπορούσε να πετάξει, έγινε τόσο εύκολος στόχος. Αξιοθέατα της πόλης είναι και το γαλλικού αποικιακού στυλ Κυβερνητικό Σπίτι, καθώς και το αγγλικό φρούριο Φορτ Αντελαΐντ πάνω στο λόφο, απ' όπου απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα του Πορτ Λούις. Και αφού φωτογραφίσουμε το στιβαρό τζαμί Τζούμα, που συνδυάζει ινδική, κρεόλ και ισλαμική αρχιτεκτονική, πηγαίνουμε στο Μαυσωλείο του Γάλλου ιεραποστόλου Λαβάλ. Τα θαύματα με τα οποία είναι συνδεδεμένο το έχουν μετατρέψει σε κάτι σαν τη Μεγαλόχαρη του Ινδικού!

ΔΑΝΤΕΛΩΤΕΣ ΑΚΤΕΣ
Αφήνοντας το Πορτ Λούις, συνεχίζουμε βόρεια κατά μήκος της μεγάλης δαντελωτής ακτογραμμής. Στα 20 χλμ. μας περιμένει το θέρετρο Τρου Ο Μπις με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τα μεγάλα συγκροτήματα και τις σχολές καταδύσεων. Μια φθηνότερη και πιο ήσυχη επιλογή από το Γκραν Μπε του Βορρά. Το τελευταίο είναι ο κύριος προορισμός διακοπών όσων έρχονται στον Μαυρίκιο. Ενα πρώην ψαροχώρι που θυμίζει πια Κυανή Ακτή, με πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα, κι ένας τροπικός κόλπος που γεμίζει από κότερα. Εδώ, η όποια κίνηση παρατηρείται μεταξύ των παραθεριστών που... στριμώχνονται για μια βόλτα με σκάφος που έχει γυάλινο πάτο, μια μίνι κρουαζιέρα ή μια κατάδυση.
Οδηγώντας μέχρι το γραφικό χωριουδάκι του Καπ Μαλερέ, θα έχουμε διασχίσει το κομμάτι του νησιού που είναι γνωστό σαν Μαυρικανική Ριβιέρα. Η χαλάρωση που προσφέρεται στα αμέτρητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα αποτελεί εμπειρία μοναδική: μπάνγκαλοους ξεπροβάλλουν από τα σμαραγδένια νερά, γήπεδα του τένις και του γκολφ πλαισιώνουν την αμμουδιά, διακόσμηση αποικιακού στυλ, χνουδάτες ολόλευκες πετσέτες, θαλασσοθεραπείες, μασάζ, κοκτέιλ κάτω από τους φοίνικες ή τον τροπικό ήλιο.

ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ
Αν προχωρήσουμε από την περιοχή όπου βρισκόμαστε λίγο κεντρικότερα, βρίσκουμε το χωριό Παμπλεμούς, το όνομα του οποίου σημαίνει γκρέιπφρουτ και προήλθε από το δέντρο εκείνο που εισήγαγαν από την Ιάβα οι Ολλανδοί. Προορισμός μας είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα του Μαυρίκιου, ο Βοτανικός Κήπος. Εξήντα εκτάρια πλούσιας βλάστησης, 500 διαφορετικά είδη της τοπικής και μη χλωρίδας και μια λίμνη με γιγάντια νούφαρα δημιουργούν έναν από τους εντυπωσιακότερους βοτανικούς κήπους του κόσμου.
Θα περπατήσουμε κάτω από τους φοίνικες μέχρι την έπαυλη του Μπουρντονέ, θα «μεθύσουμε» στον κήπο των μπαχαρικών, θα ενοχλήσουμε τις χελώνες και τα ελάφια και θα καταλήξουμε δίπλα στα ακούνητα νερά της λίμνης. Η επιφάνειά της καλύπτεται από τα φύλλα του νούφαρου Βικτόρια Αμαζόνικα, που φτάνουν σε διάμετρο το 1,5 μέτρο!

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΓΗ
Αν νομίζουμε ότι το νησί δεν μπορεί να μας εντυπωσιάσει περισσότερο, κάνουμε λάθος. Η φύση μοιάζει να έχει βάλει τα δυνατά της, κι έτσι στην ιδιωτική έκταση Σαμαρέλ απίστευτοι καταρράκτες συναγωνίζονται τη γη, που παίρνει διαφορετικά χρώματα. Το δροσερό νερό, που πέφτει από ψηλά ποτίζοντας τις πυκνές φυλλωσιές, δίνει τη θέση του στο φαινόμενο της «χρωματιστής γης». Σαν βαμμένο, το χώμα «κυματίζει» παίρνοντας όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου, του καφέ, του πράσινου. Πρόκειται για μοναδικό σχηματισμό ηφαιστειακής προέλευσης. Αξιοσημείωτο είναι το ότι, αν αναμείξουμε τα διαφορετικά χρώματα χώματος σε ένα δοχείο, αυτά, έπειτα από λίγες ημέρες, θα διαχωριστούν.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Κατευθυνόμενοι στη συνέχεια προς την καρδιά του νησιού, ξεχνάμε τις αμμουδιές και μπαίνουμε στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, σε απότομες πλαγιές, σε οροπέδια, φαράγγια και λίμνες. Γάργαρα ρυάκια, κοιλάδες, βουνοκορφές και εντυπωσιακά αγροκτήματα πλαισιώνουν τη γραφική πόλη Μόκα, έδρα του πανεπιστημίου και του Iνστιτούτου Γκάντι. Εμείς επισκεπτόμαστε το διάσημο Γιουρίκα Μάνσιον, την αριστουργηματική έπαυλη με τις 109 πόρτες. Χτισμένη το 1830, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κρεόλ, που συμβάλλει ώστε η ζωή στους Τροπικούς να είναι υποφερτή. Το κτίριο έχει, όπως όλα του στυλ του, στέγη που καταλήγει σε μύτες και διακοσμητικούς πυργίσκους, φιλοξενώντας μια σειρά από σοφίτες. Αυτή η διαρρύθμιση συγκρατεί ένα στρώμα δροσερού αέρα λειτουργώντας σαν κλιματιστικό. Εξαιρετικό κρεόλ κτίριο είναι και εκείνο του δημαρχείου στην πόλη Κιουρπάιπ. Από τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νησιού μπορούμε να φτάσουμε στους επτά καταρράκτες του Ταμαρίν, που πέφτουν από τα 293 μέτρα, αλλά κυρίως στον κρατήρα Τρου Ο Σερφ, όπου θα περπατήσουμε γύρω από το χείλος του ανενεργού ηφαιστείου για να αγναντέψουμε τη θέα.
Η διαδρομή προς το Νότο συναντά την ιερή λίμνη των Ινδουιστών Γκραν Μπασέν. Μια όαση μέσα στα υψίπεδα, όπου συρρέουν πάνω από 600.000 πιστοί στη διάρκεια της γιορτής Μάχα Σιβαράτρι, για να ραντίσουν το ομοίωμα του Σίβα με το νερό της λίμνης που λέγεται ότι ενώνεται με τον ιερό Γάγγη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Οι ομορφιές του Μαυρίκιου τραβούν σαν μαγνήτης τους επισκέπτες και στο ανατολικό τμήμα του. Ετσι, μπορούμε να σταματήσουμε σε ένα από τα τελευταία αυθεντικά κρεόλ χωριά, το Τρου Ντ' Ο Ντους, την καλύτερη επιλογή στην ανατολική ακτή, όπου, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του χωριού («τρύπα με γλυκό νερό»), η λιμνοθάλασσά του τροφοδοτείται υπογείως με γλυκό νερό. Από το χωριό ξεκινάμε και για τον τελευταίο μας σταθμό, το Ιλ Ο Σερφ («το νησί των ελαφιών»). Περπάτημα στην καυτή άμμο όταν έχουν τραβηχτεί τα νερά, μάζεμα κοχυλιών και χαλάρωση κάτω από τον λευκό ήλιο μπαίνουν μαζί με τόσα άλλα στο σεντούκι των αναμνήσεών μας από τον Ινδικό ωκεανό.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Αεροπορικώς με μία ενδιάμεση στάση. Ολες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνδέονται απευθείας με τον Μαυρίκιο με την αεροπορική εταιρεία Αir Mauritius. Συνεπώς, πρέπει να κλείσουμε μια ανταπόκριση μέσω Ρώμης, Παρισιού, Γενεύης ή Φρανκφούρτης με τις αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν αυτές τις πόλεις, για να συνεχίσουμε προς τον παραδεισένιο προορισμό μας. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να πετάξουμε στον Μαυρίκιο με Emirates, μέσω Ντουμπάι, το οποίο γεωγραφικά μάλλον συμφέρει. Για περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν εξειδικευμένα τουριστικά πρακτορεία που μπορούν να μας εξυπηρετήσουν.

ΠΟΤΕ ΠΑΜΕ
Η καθαρά τουριστική περίοδος είναι οι γιορτές. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως, ο Μαυρίκιος έχει καλή θερμοκρασία, από 22 μέχρι 34 βαθμούς. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουμε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο σημειώνονται πολλές τροπικές καταιγίδες.

ΝΟΜΙΣΜΑ
Ρουπία Μαυρικίου. 1 ευρώ ισούται με 36,9 ρουπίες.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Labourdonnais Waterfront Hotel (Τ/+230 202 4000, www.labourdonnais.com). Ολες οι ανέσεις, με θέα στο λιμάνι της πρωτεύουσας.
Trou Aux Biches (Τ/+230 265 6562, www.trouauxbiches-resort.com). Μπανγκαλόου, γκολφ, πισίνα και καζίνο σε μια τεράστια έκταση δίπλα στην παραλία.
Club Med (Τ/+230 209 1000, clubmed.com). Η γνωστή ποιότητα του Club Μediterranée σε εγκαταστάσεις μπροστά στον Ινδικό. Αξίζουν οι βραδιές σέγκα.
Hotel Le Cannonier (Τ/+230 209 7000, www.lecanonnier-hotel.com). Πεντάστερο ξενοδοχείο με μεγάλη έκταση, που προσφέρει πολυτέλεια και θαλάσσιες δραστηριότητες.
Royal Palm Hotel (Τ/+230 209 8300, royalpalmhotel.com). Καθαρή πολυτέλεια για γερά πορτοφόλια στο κοσμοπολίτικο Γκραν Μπε.
Le Touessrok Sun Hotel (Τ/+230 402 7400, letouessrokresort.com). Το απόλυτο τροπικό θέρετρο θυμίζει νησάκι στον Ινδικό.
Le Saint Geran (Τ/+230 401 1688, www.saintgeran.com). Το ξενοδοχείο των γαλαζοαίματων της Ευρώπης και του διεθνούς τζετ σετ απλώνει τις υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις του σε 60 εκτάρια τροπικών κήπων ανάμεσα στον Ινδικό και σε μια λίμνη.
La Pirogue Sun Hotel & Casino (Τ/+230 453 8441, www.pirogue-hotel.com). Σε σχήμα πιρόγας, το υπέροχο ξενοδοχείο φημίζεται για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το καζίνο και τα εστιατόριά του.
Sofitel Imperial (Τ/+230 453 8700, www.sofitel.com). Παροχές υψηλών προδιαγραφών προσφέρει αυτό το ιαπωνικού στυλ ξενοδοχείο που φωλιάζει σε υπέροχους κήπους.

ΦΑΓΗΤΟ
Ινδική, κινεζική και ευρωπαϊκή κουζίνα συναντώνται στη συναρπαστική κουζίνα κρεόλ. Το κάρι κυριαρχεί στο μαγείρεμα του ψαριού, του κοτόπουλου και των θαλασσινών. Δοκιμάστε ελάφι, αγριογούρουνο και σάλτσα από φρέσκο αίμα ελαφιού. Απολαύστε παντού αστακό με τζίντζερ, θυμάρι, σκόρδο και τσίλι. Για φαγητό στο πόδι, οι υπαίθριοι πάγκοι σερβίρουν τηγανίτες από φακή με κάρι, πιπεράτους λουκουμάδες και κρεμμυδοκεφτέδες. Δροσιστείτε με dahi (ξινόγαλο με ξίδι), φρουτένιο γάλα αλλά και φρέσκα φρούτα.
Εμπειρία το γεύμα στο καλύτερο εστιατόριο του νησιού, το La Langouste Grisee (Royal Road, Γκραν Μπε, T/+230 263 1035, www.lalangoustegrisee.com).

ΑΓΟΡΕΣ
Καλάθια, μακό, πλεκτά, σάρι, μπατίκ, ξυλόγλυπτα από τη Μαδαγασκάρη, κινεζικά μεταξωτά, δερμάτινες τσάντες και ζώνες, κεντήματα, κεραμικά, χαλιά, μπιχλιμπίδια και θεραπευτικά βότανα πωλούνται παντού. Αγοράστε αυθεντικά και μη επώνυμα ρούχα εταιρειών που έχουν εργοστάσιο στον Μαυρίκιο. Για καλή ποιότητα θα πάτε στην αγορά του Gaudan Waterfront του Πορτ Λούις. Κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους, κοράλλια και μαργαριτάρια κυριαρχούν στις μπουτίκ του Γκραν Μπε. Μη γυρίσετε χωρίς μια μινιατούρα πλοίου από τικ. Ρεπλίκες κάθε μεγέθους διάσημων σκαριών, όπως το «Cutty Sark», το «Bounty» και ο «Τιτανικός» φιγουράρουν σε πολλά καταστήματα.