expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.9.12

Κερκίνη, το θαύμα της φύσης


Η επιφάνεια της λίμνης κυμαίνεται από 45 μέχρι 72 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της από 4,7 ως 9,2 μέτρα, ανάλογα με το επίπεδο της στάθμης του νερού. 




Πάνω από τη λίμνη περνά μία από τις αρχαιότερες μεταναστευτικές οδούς των πουλιών. Εδώ φιλοξενούνται μεγάλοι πληθυσμοί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Κερκίνη μάλιστα αναπαράγεται ο μεγαλύτερος αριθμός από κορμοράνους και χουλιαρομύτες στην Ελλάδα, καθώς και δύο είδη γλαρονιών, το μουστακογλάρονο και το μαυρογλάρονο. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στη θέση της λίμνης υπήρχε βάλτος και το χωριό ονομαζόταν Μπούτκοβο, που σημαίνει Βαλτοχώρι.

Ακόμα και τα ζώα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κερκίνης, είναι πολλά, εξαιρετικά και σπάνια. Όπως η βίδρα, το ζαρκάδι, το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, ενώ υπάρχουν αρκετά κοινά είδη, όπως η αλεπού, η νυφίτσα, ο αγριόχοιρος, ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος, ο ασβός.

Σπουδαία είναι, επίσης και η ιχθυοπανίδα της λίμνης. Στο ευρύτερο σύστημα Κερκίνης - Στρυμόνα, έχουν καταγραφεί πάνω από 30 είδη ψαριών με εμπορικό ενδιαφέρον, ενώ στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά, δυο ο αργυροπελεκάνος και η λαγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη, οι πιο σημαντικές αποικίες της Ν. Βαλκανικής Χερσονήσου από κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν νέες αποικίες και νέα είδη για την περιοχή, όπως η νανόχηνα, το φοινικόπτερο, ο κυνηκογέρακας, ο νανόκυκνος.

Η Κερκίνη αποτελεί έναν από τους 11 υδρότοπους Διεθνούς Σημασίας (της σύμβασης Ραμσάρα) και μια από τις 113 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας. 

Οι νομαρχιακές αποφάσεις ρυθμίζουν το κυνήγι, την αλιεία κατά την περίοδο της αναπαραγωγής και τις υλοτομίες. 
Η Λίμνη Κερκίνη βρίσκεται στο νομό Σερρών, 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τις Σέρρες, 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 604 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η πρόσβαση είναι εύκολη ιδιαίτερα οδικώς καθώς και από τις δύο πόλεις υπάρχουν δύο οδοί προσέγγισης της περιοχής. Από Θεσσαλονίκη μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Σερρών ή μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών διασταύρωση Στρυμονικού  αριστερά για λίμνη Κερκίνη.  Από Σέρρες είτε μέσω της εθνικής οδού Σερρών – Κιλκίς, είτε μέσω της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, διασταύρωση Στρυμονικού δεξιά για λίμνη Κερκίνη.

Η πρόσβαση με λεωφορείο δεν είναι ικανοποιητική. Από τις Σέρρες υπάρχει σύνδεση μέσω Σιδηροκάστρου  μόνο τις πρωινές ώρες, ενώ από Θεσσαλονίκη υπάρχουν 3-4 δρομολόγια την ημέρα για το ανατολικό τμήμα της περιοχής (Ηράκλεια και Σιδηρόκαστρο).

Η πρόσβαση με το τρένο είναι σχετικά καλή.

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

ΚΤΕΛ Σερρών (στην Αθήνα): 210-5120212

ΚΤΕΛ Σερρών (στη Θεσσαλονίκη): 2310-595446

ΚΤΕΛ Σερρών (στις Σέρρες): 23210- 22822

ΟΣΕ: 1110

Αν πάτε με δικό σας μέσο ιδού μερικές ενδεικτικές αποστάσεις:

Σέρρες-Αθήνα 603 χιλιόμετρα,
Σέρρες-Θεσσαλονίκη 95,
Σέρρες-Ιωάννινα 450,
Σέρρες-Αλεξανδρούπολη 285,
Σέρρες-Κερκίνη(οικισμός) 60,
Σέρρες-Βυρώνεια 40,
Σέρρες-Λιθότοπος 36.

Σ' αυτόν τον ακριτικό Νομό των Σερρών που υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς θησαυρούς της Ελλάδας, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πάτε κι εσείς.





http://www.enlefkotv.com


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.