Όπου και αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει", θυμήθηκε το στίχο του Σεφέρη καλή μου φίλη και αποφάσισε να επισκεφτεί την Ολλανδία. Επιστρέφοντας μου ξεδίπλωσε τις εντυπώσεις της:
Στο Άμστερνταμ είδε τους κατοίκους της πόλης να μετακινούνται με ποδήλατα κατά εκατοντάδες για να πάνε στις καθημερινές τους ασχολίες, ακόμη και μητέρες με τα μωρά τους σε ειδικό κάθισμα. Η αλήθεια είναι πως ως πεζός τουρίστας η κυκλοφορία της φάνηκε λίγο χαοτική και πρόσεχε όπως διέσχιζε τους δρόμους – από παντού της έρχονταν τραμ, λεωφορεία, ποδήλατα και αυτοκίνητα. Παρόλα αυτά δεν είδε ατυχήματα. Και χόρτασε βόλτες με το ποδήλατο, σε ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας παρακαλώ. Στο Άμστερνταμ πας παντού με τραμ, ενώ τα τρένα λειτουργούν με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.
Έβρεχε βέβαια αρκετά, αλλά έτσι κι αλλιώς το υγρό στοιχείο είναι παρών παντού σε αυτή την γεμάτη κανάλια πόλη. Οι Ολλανδοί είναι μάστορες στο να κτίζουν σε αντίξοες συνθήκες, πάνω στο νερό, σε έναν τόπο που εν μέρει βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Οι αποστάσεις είναι μικρές και χωρίς υπερβολή μπορεί να περπατήσεις ολόκληρη την πόλη από το Νταμ ως την πλατεία με τα μουσεία μέσα σε μισή ημέρα. Πήγε σε μουσεία, χόρτασε τέχνη. Ανέβηκε σε ποταμόπλοιο και χαλάρωσε, άφησε τις σκέψεις της να παρασυρθούν. Ειδικά πλοιάρια προσφέρονται για «βαρκάδα» (μετά μουσικής, φαγητού και ποτού) στον ποταμό Μας.
Πήγε στις υπαίθριες αγορές με τα φρούτα και αγόρασε βολβούς να βάλει στο μπαλκόνι της για να θυμάται το ταξίδι.
Αγόρασε βρωμερά τυριά με υπέροχη γεύση γιαμ, γιαμ. Δοκίμασε τις αντοχές της στα καυτά πιάτα της Ινδονησιακής κουζίνας (η μεγαλύτερη παροικία εκτός της Ινδονησίας βρίσκεται εδώ).
Αγόρασε σε χαμηλές τιμές μεταχειρισμένα βιβλία στα μικρά βιβλιοπωλεία που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη.
Η Ολλανδία της φάνηκε "ελεύθερη" πόλη και οι Ολλανδοί χαλαρός λαός - κάτι σαν Μεξικάνοι του βορρά. Στα όμορφα καφέ της πόλης το σέρβις ήταν εντυπωσιακά αργό.
Είναι οικολόγοι (τα ¾ του πληθυσμού υποστηρίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το WWF).
Αναπαλαιώνουν παλιά κτίρια, ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους, ξαναχρησιμοποιούν υλικά.
Και τα ήθη χαλαρά. Το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο είναι νόμιμο εδώ. Για πολλούς θεωρείται ως η «πρωτεύουσα της απελευθέρωσης, των ναρκωτικών και του σεξ».
Πιο έξω, στα περίχωρα της πόλης πρόσεξε πόσο επίπεδη είναι η χώρα. Οι ανεμόμυλοι την έκαναν να σκεφτεί την Ελλάδα. Πόσο θα μπορούσε να ωφεληθεί πατρίδα μας από την οικολογική συνείδηση των πολιτών της Ολλανδίας...
http://www.enlefkotv.com
Αν σας
άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους
σας...!
Αν σας αρέσει
η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.