expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

13.9.12

Ταξίδια στα... άκρα του κόσμου




Αρκεί να έχετε χρόνο, χρήματα και εμπειρία και μπορείτε ακόμη να ταξιδέψετε σε μέρη παρθένα που καλύπτονται από ένα... πέπλο μυστηρίου, απλά λόγω του ότι είναι αρκετά δύσκολο να τα επισκεφτεί κανείς.


Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και τα αεροπορικά ταξίδια, ο κόσμος έχει γίνει… μικρότερος! Όταν κάποτε τα ταξίδια από τη μια ήπειρο στην άλλη, γίνονταν σε μήνες, σήμερα αρκούν μερικές ώρες και μπορεί κανείς να βρεθεί στην άλλη άκρη του πλανήτη. Τόσο σύντομα έχουν γίνει τα ταξίδια, που για εκείνους που αναζητούν την περιπέτεια, μοιάζει σα να μην έχει μείνει πλέον μέρος ανεξερεύνητο και παρθένο.
Κι όμως, αρκεί να έχετε χρόνο, χρήματα και εμπειρία και μπορείτε ακόμη να ταξιδέψετε σε μέρη παρθένα που καλύπτονται από ένα… πέπλο μυστηρίου, απλά λόγω του ότι είναι αρκετά δύσκολο να τα επισκεφτεί κανείς. Πόλεις-ορυχεία στην κορυφή του κόσμου, μικροσκοπικά νησιά χιλιάδες μίλια μακριά από τον πολιτισμό και εξερευνητικοί σταθμοί στην άκρη του κόσμου, συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές που έχουν μείνει στον πλανήτη Γη.
La Rinconada, Περού
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ένα από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη στη Νότια Αμερική, είναι η La Rinconada, μια μικρή πόλη-ορυχείο, στις Περουβιανές Άνδεις. Βρίσκεται σχεδόν 5.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θεωρείται η πιο «ψηλή» πόλη στον κόσμο και γι’ αυτό ιδιαίτερα δυσπρόσιτη.
Η πόλη βρίσκεται σε έναν μεγάλο παγετώνα και μπορεί κανείς να την επισκεφτεί μόνο με φορτηγό, μέσω επικίνδυνων δρόμων. Χρειάζονται μέρες για να φτάσετε εκεί και είναι πολύ πιθανό να προσβληθείτε από την ασθένεια του υψομέτρου. Αυτά σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη, επιτρέπουν σε λίγους ανθρώπους να μένουν στην La Rinconada για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρόλα αυτά, υπολογίζεται πως έχει περισσότερους από 30.000 κατοίκους, σχεδόν όλοι από τους οποίους, εργάζονται για την εξόρυξη χρυσού που βρίσκεται κάτω από τον πάγο. Τέλος, η La Rinconada έχει ακόμη μια αμφίβολη φήμη, ως ένας προορισμός για τους φτωχούς και απελπισμένους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται στα ορυχεία δωρεάν, με αντάλλαγμα το δικαίωμα να κρατούν ένα μικρό ποσοστό του μεταλλεύματος χρυσού που βρίσκουν.
Σταθμός McMurdo, Aνταρκτική
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Βρίσκεται στο πιο νότιο μέρος του κόσμου, στην Ανταρκτική και είναι επίσης ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη στη Γη. Δεν έχει μόνιμους κατοίκους, αλλά εκεί λειτουργούν πολλά ερευνητικά κέντρα, με μεγαλύτερο τον σταθμό McMurdo. O σχεδόν μόνιμα παγωμένος σταθμός, βρίσκεται στο νησί Ross, κοντά στο βόρειο άκρο της ηπείρου, αποτελεί κέντρο διεθνούς έρευνας και φιλοξενεί 1.200 επιστήμονες και εργαζόμενους ,κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών του καλοκαιριού.
Είναι μία από τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, αλλά αν και είναι πολύ μακριά από μεγάλες πόλεις, η πρόσβαση στο σταθμό, είναι πλέον πιο εύκολη από άλλοτε και οι επιστήμονες μπορούν να απολαμβάνουν εκεί, πολλές από τις σύγχρονες ανέσεις που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, όπως γυμναστήρια, τηλεόραση, ακόμη και γήπεδο γκολφ.
Χερσόνησος Cape York, Αυστραλία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η Αυστραλία είναι γνωστή, τόσο για την εξαιρετικά χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού της, όσο και για την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά της. Ένα παράδειγμα είναι η χερσόνησος Cape York, μια τεράστια έκταση από παρθένα έρημο που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της χώρας. Η περιοχή έχει πληθυσμό μόλις 18.000 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στις αυτόχθονες φυλές της χώρας και θεωρείται από τις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές στον κόσμο.
Αυτό συμβάλλει στην εκπληκτική φυσική ομορφιά της, αλλά καθιστά επίσης το Cape York πιο δυσπρόσιτο από οποιονδήποτε άλλο προορισμό στην Αυστραλία. Η χερσόνησος αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους περιπετειώδεις τουρίστες, που οδηγούν τζιπ και φορτηγά στον χωματόδρομο της Χερσονήσου, όταν αυτός δεν είναι κλειστός, λόγω των πλημμυρών κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών. Αλλά ακόμη και με 4κίνητα οχήματα, πολλά από τα κατάφυτα μέρη της χερσονήσου Cape York είναι εντελώς απρόσιτα και ορισμένες περιοχές έχουν ερευνηθεί μόνο από το ελικόπτερο.
Νησιά Kerguelen, νότιος Ινδικός Ωκεανός
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Επίσης γνωστά ως «νησιά της μοναξιάς», λόγω της μεγάλης τους απόστασης από άλλα μέρη με πολιτισμό, τα νησιά Kerguelen, είναι ένα μικρό αρχιπέλαγος στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Δεν υπάρχει αεροδρόμιο στα νησιά και για να φτάσει κανείς εκεί, πρέπει να κάνει ταξίδι έξι ημερών με το καράβι από το Reunion, ένα μικρό νησί που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Μαδαγασκάρης.
Τα νησιά δεν έχουν γηγενή πληθυσμό, αλλά όπως η Ανταρκτική, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια, έχουν όλο το χρόνο πληθυσμό επιστημόνων και μηχανικών από τη Γαλλία. Έχουν σημαντικό παρελθόν και από τότε που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά, το 1772, τα έχουν επισκεφθεί πολλοί βιολόγοι και εξερευνητές, όπως ο Captain James Cook, που έκανε μια σύντομη στάση στο αρχιπέλαγος το 1776. Σήμερα τα νησιά αποτελούν κυρίως ένα επιστημονικό κέντρο, αλλά έχουν επίσης έναν δορυφόρο και ένα γαλλικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και χρησιμεύουν ως ένα είδος καταφυγίου για ένα συγκεκριμένο είδος γαλλικών βοοειδών είναι υπό εξαφάνιση.
Νησιά Pitcairn, νότιος Ειρηνικός Ωκεανός
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Τα νησιά Pitcairn είναι μικρές κουκίδες γης, σχεδόν στο κέντρο του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Οι πλησιέστεροι γείτονές τους είναι τα νησιά Gambier και η Ταϊτή στα δυτικά, αλλά ακόμη και αυτά είναι αρκετές εκατοντάδες μίλια μακριά. Τα νησιά, είναι το τελευταίο εναπομείναν βρετανικό έδαφος στον Ειρηνικό και έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου πενήντα άτομα, πολλά από τα οποία κατάγονται από τα μέλη του πληρώματος του φημισμένου HMS Bounty.
Το 1789, στο Bounty έγινε η θρυλική ανταρσία, όταν μέλη του πληρώματος μαγεύτηκαν από την ειδυλλιακή ζωή των ιθαγενών του Ειρηνικού και ανέτρεψαν το διοικητή τους, έκαψαν το πλοίο τους σε ένα κοντινό όρμο και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Σήμερα, οι απόγονοι αυτών των ναυτών, ζουν κυρίως από τη γεωργία, την αλιεία και την πώληση των εξαιρετικά σπάνιων γραμματοσήμων τους στους συλλέκτες. Αλλά ακόμη και με τις σύγχρονες μεταφορές, εξακολουθούν να παραμένουν μια από τα πιο απομονωμένες κοινότητες στον κόσμο. Δεν υπάρχει αεροδρόμιο στο νησί και για να φτάσει κανείς εκεί από την ηπειρωτική χώρα, χρειάζεται να ξεκινήσει με πλοίο από τη Νέα Ζηλανδία, σε ένα ταξίδι που μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα ημέρες.
Alert, Nunavut, Καναδάς
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το Alert βρίσκεται στον Καναδά, στην άκρη της περιοχής Nunavut και είναι ένα μικρό χωριό στον Αρκτικό Ωκεανό, μόλις 800 χλμ. κάτω από τον Βόρειο Πόλο. Θεωρείται ότι είναι το βορειότερο, μόνιμα κατοικημένο μέρος στον κόσμο -έχοντας… πέντε κατοίκους- καθώς επίσης και ένα από τα πιο αφιλόξενα.
Οι θερμοκρασίες στο Alert , όπου βρίσκονται επίσης οι εγκαταστάσεις του καναδικού ραδιοφώνου και ένα εργαστήριο για τον καιρό, μπορεί να φτάσουν και τους 40 βαθμούς κάτω από το μηδέν και λόγω της θέσης του στην κορυφή της Γης, στο μέρος αυτό επικρατούν 24 ώρες ήλιος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και 24 ώρες σκοτάδι κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η κοντινότερη πόλη στο Alert είναι ένα μικρό ψαροχώρι περίπου 2.000 χλμ. μακριά και θα πρέπει να κάνετε τη διπλάσια απόσταση για να φτάσετε σε μεγάλες πόλεις όπως το Κεμπέκ. Λόγω της στρατιωτικής λειτουργίας του, το Alert έχει αεροδρόμιο, αλλά οι καιρικές συνθήκες το καθιστούν συχνά άχρηστο. Το 1991, ένα αεροσκάφος C-130 συνετρίβη εκεί όταν ο πιλότος του υποτίμησε το ύψος του και 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή, ενώ ένα ακόμη χάθηκε περιμένοντας την αποστολή διάσωσης, που χρειάστηκε σχεδόν 30 ώρες για να φτάσει εκεί, λόγω της χιονοθύελλας.
Motuo County, Κίνα
Φωτογραφία: http://www.tibettravel.org
Θεωρείται η τελευταία επαρχία στην Κίνα, χωρίς δρόμο και είναι μια μικρή κοινότητα στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ, που παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στην Ασία που είναι ακόμη ανέγγιχτα από τον σύγχρονο κόσμο. Και μόνο το να φτάσει κανείς στο Motuo, είναι δύσκολο, καθώς οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ακολουθήσουν μια εξαντλητική διαδρομή μέσω ξηράς, στα παγωμένα τμήματα των Ιμαλαΐων και να περάσουν από μια 200 μέτρων κρεμαστή κρεμαστή γέφυρα.
Η περιοχή φημίζεται για την ομορφιά της –η βουδιστική γραφή, τη θεωρεί ως την ιερότερη γη του Θιβέτ- και λέγεται ότι είναι η Εδέμ των φυτών, καθώς εκεί ευδοκιμεί το ένα δέκατο του συνόλου της χλωρίδας της Κίνας. Το Motuo είναι κάτι σαν ένα νησί στην ηπειρωτική χώρα. Εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να οικοδομηθεί ένας δρόμος, αλλά όλες οι προσπάθειες τελικά εγκαταλείφθηκαν, λόγω των κατολισθήσεων, των χιονοστιβάδων και των γενικότερων συνθηκών στην περιοχή. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ένας αυτοσχέδιος αυτοκινητόδρομος, οδήγησε στην καρδιά της Mutuo County, αλλά κράτησε λίγες μέρες, καθώς μετά καλύφθηκε από το πυκνό δάσος.
Tristan da Cunha, νότιος Ατλαντικός Ωκεανός
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το πιο απομακρυσμένο, κατοικημένο μέρος στον κόσμο, το Tristan de Cunha, είναι ένα αρχιπέλαγος μικρών νησιών που βρίσκονται στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Η πλησιέστερη ακτή του νησιού είναι η Νότια Αφρική, η οποία βρίσκεται περίπου 2.700 χλμ. μακριά, ενώ η ακτή της Νότιας Αμερικής βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.200 χλμ.
Παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος και την απόσταση που χρειάζεται κανείς να διανύσει για να φτάσει εκεί, το Tristan de Cunha έχει μια πλούσια ιστορία. Το νησί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1506 από έναν Πορτογάλο εξερευνητή και αργότερα προσαρτήθηκε στους Βρετανούς, οι οποίοι φοβούνταν ότι οι Γάλλοι μπορεί να το χρησιμοποιούσαν ως σημείο εκκίνησης για τη διάσωση του Ναπολέοντα, που είχε εξοριστεί στην κοντινή Αγία Ελένη. Μια μικρή ομάδα από Βρετανούς, Ιταλούς και Αμερικανούς, άρχισαν να ζουν στο νησί το 1800, το οποίο εξακολουθεί σήμερα να είναι υπό τη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα νησιά έχουν συνολικό πληθυσμό 271 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από τους παραπάνω εποίκους και είναι κυρίως αγρότες. Παρά το γεγονός ότι το νησί έχει πλέον μερικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου, εξακολουθεί να είναι το πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη. Η βραχώδης γεωγραφία του, κάνει την οικοδόμηση αεροδρομίου αδύνατη κι έτσι ο μόνος τρόπος για να ταξιδέψει κανείς σε αυτό, είναι με πλοίο, ενώ δεν υπάρχουν προγραμματισμένα δρομολόγια που να το συνδέουν με τη Νότια Αφρική.


http://www.clickatlife.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.