expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17.10.12

Αποδράσεις... για κάστανα και τσίπουρο!




Γιορτές σε όλη την Ελλάδα

Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου (αλήθεια, ποιο φθινόπωρο;) αποτελεί παραδοσιακά το μήνα όπου γιορτάζεται ο καρπός του κάστανου, ενώ παράλληλα γίνεται η απόσταξη του τσίπουρου. Άνω Χώρα Ναυπακτίας, Μαυρίλο Φθιώτιδας, Όρμα Αριδαίας, Καρίτσα Λάρισας, Άρνα Λακωνίας,Καστάνιτσα  Αρκαδίας, Ροδαυγή Άρτας είναι κάποιες από τις γωνιές της Ελλάδας όπου θα εορταστούν τα εν λόγω προϊόντα.

 Σε όλα τα μέρη της χώρας ο στόχος είναι διπλός: Από τη μια να αναδειχθούν, να προαχθούν τα ντόπια προϊόντα του κάστανου και του τσίπουρου και από την άλλη να δοθεί η αφορμή στους κατοίκους να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μια ευκαιρία ανέξοδης ψυχαγωγίας, αλλά και μια ευκαιρία να διατηρηθούν  κάποιες παραδοσιακές εκδηλώσεις που χαρακτηρίζουν τη κοινωνική ζωή ενός χωριού και «δένουν» τους χωριανούς του.

Τα καστανοχώρια της Ελλάδας ξεπερνούν ίσως τα 100 και παράγουν πολλές χιλιάδες τόνους του θρεπτικού αυτού καρπού.
Οι γιορτές τελούνται τον Οκτώβριο, οι περισσότερες στα τέλη του, αλλά  ενίοτε και στις αρχές του μήνα. Έτσι, διαλέγετε και παίρνετε:

Στη πλατεία του χωριού Καρίτσα Λάρισας διοργανώνεται το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου Γιορτή Κάστανου, με παραδοσιακούς χορούς, έκθεση φωτογραφίας, 
γευσιγνωσία και γλέντι με λαϊκή ορχήστρα, ενώ θα μοιράζονται δωρεάν κάστανα σε όλους τους επισκέπτες.

Στη πλατεία της Ροδαυγής Άρτας, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, από ώρα 11 π.μ. οι επισκέπτες θα απολαύσουν δωρεάν κάστανα και τσίπουρο, ενώ θα διασκεδάσουν με παραδοσιακή κομπανία. Οι παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να διαθέσουν τα κάστανά τους και άλλα τοπικά προϊόντα: καρύδια, ρόδια, κυδώνια, μέλι, γλυκά κ.ά.

Στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας διοργανώνεται τοΣάββατο 20 Οκτωβρίου, από τις 10.00 το πρωί, η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, όπου γίνεται απόσταξη του τσίπουρου, ψήνονται κάστανα, σερβίρονται γλυκά (μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες), γλυκά κουταλιού(κεράσι, κάστανο, καρύδι, κυδώνι), τοπικές πίτες και γίδα βραστή. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες «Γιορτές Κάστανου», αφού πραγματοποιείται επί έντεκα χρόνια.
Στην Όρμα της Αριδαίας η Γιορτή του Κάστανου 2012 θα πραγματοποιηθεί,  επίσης, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και ώρα 20:00, στην πλατεία του χωριού. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν μεζέ από ψητά και βραστά κάστανα, άφθονο κρασί και τσίπουρο, καθώς και χορό υπό τους ήχους του παραδοσιακού Prima Vista Balkan Quintet.

Στην Καστάνιτσα  Αρκαδίας  η Γιορτή του Κάστανου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου. Με 29 χρόνιαεορταστικό παρελθόν η - όνομα και πράγμα - Καστάνιτσα υπόσχεται να σας ανταμείψει σερβίροντάς σας παραδοσιακά τοπικά φαγητά, όπως φασολάδα παντρεμένη, βραστή γίδα και βέβαια φαγητά και γλυκά τα οποία θα έχουνως βασικό υλικό το κάστανο, συντροφιά με κρασί, τσίπουρο, παραδοσιακή μουσική και πολλές ακόμα εκπλήξεις όπως παραδοσιακούς χορούς, γευσιγνωστικές παρουσιάσεις κ.ά. Το πρωί του Σαββάτου θα προσφέρεται τσάι του βουνού στους πρώτους που θα καταφθάσουν.


Στη πλατεία του χωριού Μαυρίλο, και πάλι τοΣάββατο 27 Οκτωβρίου, 11 π.μ. ρουμελιώτικο γλέντι στην 5η γιορτή Κάστανου, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Μαυριλιωτών. Τα κάστανα και το τσίπουρο, κερασμένα.

Τέλος, στην Άρνα Λακωνίας διοργανώνεται κάθε χρόνο, τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου, τριήμερη Γιορτή Κάστανου με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ψημένα κάστανα και ζεστό τσίπουρο για καλωσόρισμα στους επισκέπτες.







http://diakopes.in.gr