expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18.10.12

Αναφιώτικα, ένα κυκλαδίτικο ''νησί" στην Αθήνα



Θα μπορούσατε ποτέ να περπατήσετε στην Αθήνα και να αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί; Να διασχίσετε μικρά σοκάκια ανάμεσα σε ασβεστωμένα σπιτάκια και πολύχρωμες βουκαμβίλιες και σε ένα τοπίο που μοσχομυρίζει γιασεμί; Και όμως για όσους δεν γνωρίζουν υπάρχει μιά μικρή πανέμορφη τέτοια συνοικία που όταν βρεθείς εκεί σου δίνεται η αίσθηση ότι είσαι σε ένα όμορφο κυκλαδίτικο νησί και ξεχνιέσαι για λίγο μέχρι να κοιτάξεις ανάμεσα στα σπιτάκια και να καταλάβεις ότι η θάλασσα που βλέπεις στο βάθος δεν είναι θάλασσα αλλά μια έκταση με ατελείωτες πολυκατοικίες και το άλλο νησί απέναντι είναι ο Λυκαβηττός!

    
Οι περισσότεροι Αθηναίοι που έχουν κάνει βολτα στην Πλάκα και στηνΑκρόπολη γνωρίζουν ότι αυτά είναι τα Αναφιώτικα, μία από τις πιο όμορφεςσυνοικίες της Αθήνας, όσοι δεν έχετε πάει εκεί αξίζει να πάτε και η θέα αλλά και η αίσθηση να περπατάτε σε αυτά τα σοκάκια θα σας ανταμείψει. Τα Αναφίωτικα είναι λοιπόν μια μικρή συνοικία, γραφική και εξωπραγματική για τα Αθηναικά δεδομένα που βρίσκεται στην Βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, σκαρφαλωμένη στους πρόποδές της ακριβώς πάνω από την Πλάκα. Το ότι είναι κάτω από την Ακρόπολη και η θέα αφ' υψηλού τους δίνει μία επιπλέον γοητεία.
Στην περιοχή αυτή εγκαταστάθηκαν "παράνομα" εργάτες και περίφημοι τεχνίτες και μάστορες όπως μαρμαράδες, λιθοξόοι, ξυλουργοί και χτίστες από την Ανάφη αλλά και άλλα Κυκλαδίτικα νησιά κατά την περίοδο της βασιλείας τουΟθωνα, γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα που συνέβαλαν στην κατασκευή των βασιλικών ανακτόρων ώς χτίστες, αλλά και στην ανοικοδόμηση της Αθήνας ώς πρωτέυουσας του νεοσύστατου τότε Νεοελληνικού Κράτους. Πρώτοι κάτοικοι στα Αναφιώτικα ήταν ένας ξυλουργός εν ονόματι Γ. Δαμίγος και ένας χτίστης, ο Μ. Σιγάλας από την Ανάφη, ενώ τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, που έχτισαν τα σπίτια τους εκεί, παράνομα μεν αλλά με την ανοχή των αρχών. Ετσι την δημιούργησαν στα προτυπα του νησίου τους και στο ύφος της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, μια μικρή Ανάφη με μικρά σπιτάκια, στενά ασβεστωμένα λαξευμένα σοκάκια, μπλε παράθυρα και πολλά λούλούδια. Εκέι θα συναντήσουμε και τις δύο παλαιές μικρές εκκλησίες του Αγίου Γεωρίου του βράχου και του Αγίου Συμεών.
Η μαγεία που σου προσφέρουν με την καταπληκτική θέα και την μοναδική αρχιτεκτονική που σε ταξιδέυει αλλού είναι μοναδική. Μετά το 1922 προστέθηκαν μικρασιάτες πρόσφυγες στην περιοχή που την αλλίωσαν δημογραφικά ενώ μετά το 1950 και μέχρι το 1970 απαλλοτριώθηκε μέρος της συνοικίας και γκρεμίστικε σημαντικός αριθμός οικίων για αρχαιολογικές ανασκαφές.
Σήμερα η συνοικία αποτελείται απο 45 διατηρητέα σπίτια. Αξίζει να τα επισκεφτείτε έαν βρεθείτε στην Πλάκα στην είδοδο από Μακρυγιάννη, είναι μόνο 5 λεπτά απόσταση ανηφορίζοντας από την Πλάκα, από το Φανάρι του Διογένη, προς την Ακρόπολη.