expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

11.10.12

Εthnic, πολύχρωμες γειτονιές σε μεγαλουπόλεις του κόσμου



Εκτός από τις γνωστές σε όλους Chinatowns, υπάρχουν και… μικρές Ιταλίες, Ινδίες, Ελλάδες και Ιαπωνίες! Γνωρίστε 6 μεγάλες ethnic γειτονιές από όλο τον κόσμο…

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τις μεγάλες πόλεις, είναι ότι δεν είναι ομοιόμορφες και στις τόσες γειτονιές τους, μπορεί κανείς να βρει πολλά ιδιαίτερα αξιοθέατα, ακόμη και μικρογραφίες άλλων… χωρών που έχουν διατηρήσει το δικό τους στυλ και μερικές φορές τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.
Οι ethnic γειτονιές μπορεί να ξεκίνησαν ως τα μέρη απ’ όπου ξεκινούσαν τη νέα τους ζωή οι μετανάστες, αλλά σήμερα αποτελούν οάσεις «χρώματος» και μοναδικότητας μέσα σε χαώδεις μεγαλουπόλεις. Επιπλέον προσφέρουν αυθεντική κουζίνα και προϊόντα από τη χώρα που εκπροσωπούν καθώς και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.
Εκτός λοιπόν από τις γνωστές σε όλους chinotowns, υπάρχουν και… μικρές Ιταλίες, Ινδίες, Ελλάδες και Ιαπωνίες! Ακολουθούν 6 μεγάλες ethnic γειτονιές από όλο τον κόσμο, για τους ταξιδιώτες που θέλουν να σπάσουν την μονοτονία.
Tokyo sur Seine, Παρίσι, Γαλλία
Φωτογραφία: http://www.o-chateau.com
Είναι γνωστό! Το Παρίσι το επισκέπτονται πολλοί Ιάπωνες τουρίστες –μεταξύ άλλων- αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι αρκετοί Ιάπωνες ζουν μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα, συγκεντρωμένοι σε μια γειτονιά. Το Tokyo sur Seine, κοντά στη διάσημη όπερα Garnier, δεν είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας και έχει πολλά καταστήματα αφορολογήτων ειδών στη Rue St Anne, η οποία προσέλκυε πάντα τους Ιάπωνες τουρίστες. Σύντομα, άνοιξαν εκεί πολλά γιαπωνέζικα εστιατόρια, όπου μπορεί κανείς να βρει οτιδήποτε, από φούρνους, καταστήματα με noodles και γρήγορο φαγητό, μέχρι sushi και gourmet κουζίνα.
Πρόκειται για μια από τις πιο πολυμορφικές εθνοτικά, περιοχές του Παρισιού, όπου οι τουρίστες, οι μετανάστες, αλλά και οι ντόπιοι, απολαμβάνουν μαζί την ασιατική κουζίνα. Μάλιστα σε μερικά εστιατόρια, θα βρείτε ουρές τις πιο πολυσύχναστες ώρες.
Little Italy, Μανχάταν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η «μικρή Ιταλία» ( www.littleitalynyc.com ) είναι μια γειτονιά στο νότιο Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, γνωστή για το μεγάλο πληθυσμό Ιταλών. Σήμερα θα βρείτε εκεί ιταλικά καταστήματα και εστιατόρια που τα δουλεύουν Ιταλοί μετανάστες.
Συγκεντρώνεται κυρίως στην Mulberry Street, μέχρι την Canal Street και συνορεύει με την Chinatown στο Bowery. Τελευταία μάλιστα, ένα μέρος της έχει απορροφηθεί από την Chinatown, καθώς οι μετανάστες από την Κίνα κινήθηκαν προς αυτή την περιοχή.
Southall, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ακόμη και η τόσο ενδιαφέρουσα πόλη του Λονδίνου, μπορεί να γίνει μονότονη και μελαγχολική, όταν ο καιρός είναι για πολλές μέρες συννεφιασμένος και βροχερός. Αλλά αυτό δεν ισχύει για το Southall, τη μικρή Ινδία, στο δυτικό Λονδίνο, όπου όλα είναι πολύχρωμα και φωτεινά. Στα 1950, οι πρώτοι νοτιοασιάτες έφτασαν στο Southall, για να εργαστούν σε ένα τοπικό εργοστάσιο που ανήκε σε κάποιον πρώην αξιωματικό του Βρετανικού Ινδικού στρατού. Στη συνέχεια, ο ασιατικός πληθυσμός αυξήθηκε, λόγω των ευκαιριών απασχόλησης, σε μέρη όπως π.χ. το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.
Χαζέψτε τις βιτρίνες των καταστημάτων με τα χρωματιστά υφάσματα και αντικείμενα, επισκεφτείτε τον ναό Σιχ και μην ξεχάσετε να φάτε ένα με κάρυ σε ένα από τα μπαρ ή εστιατόρια της περιοχής.
Grønland, Όσλο, Νορβηγία
Φωτογραφία: http://www.peaceboat.org
Η γειτονιά Grønland στο Όσλο είναι ένα πολιτιστικό χωνευτήρι με καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και είδη από όλο τον κόσμο. Συνήθως όμως ονομάζεται Μικρό Καράτσι, λόγω της μεγάλης πακιστανικής κοινότητας που ζει και εργάζεται στην περιοχή.
Εκεί θα βρείτε αμέτρητα εστιατόρια και καταστήματα με εμπορεύματα από όλο τον κόσμο, καθώς και τζαμιά, μπαρ και πολυπολιτισμικά εστιατόρια με τιμές χαμηλότερες από τις συνηθισμένες υψηλές στο Όσλο. Και παρόλο που η γειτονιά είχε παλιότερα κακή φήμη, τελευταία γίνεται ολοένα και πιο μοντέρνα και φιλική, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα οικοδομικά έργα στην περιοχή Bjørvika και αλλού.
Chinatown, Τορόντο, Καναδά
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η Chinatown του Τορόντο, δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσύχναστες Chinatowns στον κόσμο. Εκτείνεται μεταξύ των οδών Dundas Street West και Spadina Avenue. Παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν έμενα εκεί μόνο Κινέζοι μετανάστες, σήμερα η Chinatown φιλοξενεί ένα μείγμα από διάφορες ανατολικές κουλτούρες.
Εκεί θα βρείτε ταϊλανδέζικα, βιετναμέζικα και κινέζικα εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, αλλά και μερικά ενδιαφέροντα τουριστικά αξιοθέατα.
Ελληνική γειτονιά (Greektown), Μελβούρνη, Αυστραλία
Η Μελβούρνη έχει τον τρίτο μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στον κόσμο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οπότε η λεγόμενη Greektown είναι ιδιαίτερα ζωντανή. Θα βρείτε ελληνικά ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια και ταβέρνες, στην Lonsdale Street, καθώς και καταστήματα με σουβενίρ και ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται στις ελληνικές διακοπές.
Επίσης, το προάστιο Oakleigh, θεωρείται η νεότερη ελληνική γειτονιά της Μελβούρνης, με πολλά ελληνικά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα. Αν βρεθείτε εκεί, θα δείτε σίγουρα πολλά άτομα να πίνουν φραπέ και να απολαμβάνουν ελληνικά γλυκά ή φαγητό. Οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή, προσπαθούν μάλιστα να αλλάξουν το όνομά της σε «Νέα Ομόνοια»!