expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19.9.12

Κορινθία ... Η πύλη της Πελοποννήσου.






Όποιος αποφασίσει να επισκεφθεί την Πελοπόννησο είναι αδύνατον να μην περάσει από την πύλη της, την Κορινθία. Μόλις περάσετε τη διώρυγα της Κορίνθου, ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα, βρίσκεστε στην μαγική χερσόνησο της Πελοποννήσου και στην Κορινθία που σας καλωσορίζει με τον καλύτερο τρόπο, αφού τα όμορφα μέρη της, οι ακρογιαλιές, τα κατάφυτα ορεινά της μέρη, ο πλούσιος κάμπος της και οι αρχαιολογικοί χώροι συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.
Η πρώτη πόλη που συναντάει κανείς είναι η Κόρινθος, μία σύγχρονη μεγάλη πόλη, σημαντικό αστικό κέντρο της Ελλάδας σε γεωπολιτική θέση, η οποία την κατέταξε ως μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας. Λίγο έξω από την Κόρινθο αξίζει κανείς να επισκεφθεί το χώρο της Αρχαίας Κορίνθου.
Κινούμενοι δυτικά, κατά μήκος της Εθνικής οδού, συναντάμε πλήθος παραθαλάσσιων χωριών και μικρών πόλεων. Το Λέχαιο, το Βραχάτι, το Βέλο, το Κιάτο και το ξακουστό Ξυλόκαστρο.  Απέραντες παραλίες, κατάφυτα τοπία, γραφικοί οικισμοί συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιο, το οποίο ολοκληρώνεται με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.
Όποιος αποφασίσει να κατευθυνθεί νοτιοδυτικά προς την ενδοχώρα της Κορινθίας θα καταλήξει στη διάσημη Νεμέα, την  «Αμπελόεσσα».Στο δρόμο για τη Νεμέα δεσπόζει ο βράχος του Ακροκορίνθου, άγρυπνος φρουρός της Κορινθιακής γης με ιστορία που αγγίζει τα αρχαϊκά χρόνια. Το φρούριο στην κορυφή του βράχου περιμένει τους επισκέπτες να δουν στα ταλαιπωρημένα του τείχη να αναβιώνονται μάχες από όλο το φάσμα της ελληνικής ιστορίας.
Η Νεμέα, πανελλήνιο κέντρο αθλητικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων κατά την αρχαιότητα, με φήμη που φτάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω του ποιοτικού κρασιού που παράγεται σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Η ποικιλία των αγιωργίτικων σταφυλιών χαρίζει στα κρασιά της περιοχής ένα έντονο κόκκινο χρώμα το οποίο αποτελεί «σήμα κατατεθέν». Το 1996 αναβίωσαν ύστερα από 2.300 χρόνιαοι αγώνες των Νέμεων, ενώ κάθε χρόνο - το φθινόπωρο - γίνεται στη Νεμέα η γιορτή του κρασιού με τη συμμετοχή τοπικών οινοπαραγωγών.
Η ανατολική διαδρομή περνάει από το πρώτο «πόδι» της Πελοποννήσου που ακουμπάει στα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού κόλπου.
Σημείο αναφοράς είναι το λιμάνι των Κεγχρεών, ένα από τα γνωστότερα λιμάνια του αρχαίου κόσμου, από τις Κεγχριές μεταφέρονταν εμπορεύματα από και προς την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τους δύο μόλους του κοσμούσαν ναοί της Αφροδίτης και της Ίσιδας. Από εδώ αναχώρησε με πλοίο ο Απόστολος Παύλος για την Έφεσο.
Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, συναντάει κανείς τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, έναν μικρό γραφικό οικισμό που οφείλει το όνομά του στις πηγές γλυκού νερού τις οποίες λέγεται ότι επισκεπτόταν η Ωραία Ελένη, Βασίλισσα της αρχαίας Σπάρτης. Συνεχίζοντας ο δρόμος μας οδηγεί στις δαντελωτές ακτές του νότιου Σαρωνικού και τους γραφικούς κολπίσκους του Σιδερώνα και του Φραγκολίμανου. Η διαδρομή στην ανατολική Κορινθία καταλήγει στο Σοφικό.
Μια βόλτα στην Κορινθία είναι αρκετή για να σας εκπλήξει. Ένα μέρος τόσο κοντά στην Αθήνα, αλλά και ταυτόχρονα τόσο μακριά. Μπορεί να σας αποζημιώσει με τις πλούσιες υποδομές και τις πολλές επιλογές που προσφέρει για όλα τα πορτοφόλια. Το βέβαιο είναι πως δε θα ξεχάσετε τις ομορφιές που κρύβει …
http://www.moriasnow.gr/
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.