expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17.9.12

Αυστραλία: Ο μεγάλος δρόμος του Ωκεανού



Είναι η διαδρομή που έχει χαρακτηριστεί και επισήμως, από αυτοκινητιστές και μοτοσικλετιστές, ως μία από τις καλύτερες παγκοσμίως. Κυρίως, όμως, ο Great Ocean Road είναι η περιοχή όπου ο άνθρωπος βιώνει όλη τη μαεστρία της φύσης...
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο «Μεγάλος Δρόμος του Ωκεανού» είναι μία από τις πιο επισκέψιμες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Αυστραλία. Βρίσκεται στην περιοχή ή, πιο σωστά, στο διαμέρισμα της Βικτώριας, 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Μελβούρνης. Εκτείνεται σε περίπου 280 χλμ., ωστόσο διατηρεί την ονομασία «Μεγάλος Δρόμος του Ωκεανού» μόνο για τα πρώτα 250 χλμ. Επειτα μετονομάζεται «Λεωφόρος των Ακτών για Σερφ» (Surfcoast Highway) μέχρι το Warrnambool, όπου ενώνεται με τη «Λεωφόρο των Πριγκίπων» (Princess Highway ή National Highway 1).
Οι εργασίες κατασκευής του δρόμου ξεκίνησαν το 1918 και ολοκληρώθηκαν το 1932. Πριν από την κατασκευή του το ταξίδι στην περιοχή ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο. Στα 1870, η διαδρομή γινόταν μέσα από άγριους, δύσβατους χωματόδρομους. Νωρίτερα, μόνο ο ωκεανός συνέδεε τους δύο κόσμους. Χρειάστηκε, όμως, και ένας Παγκόσμιος Πόλεμος για να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό. Κλειδί στην υπόθεση υπήρξε ο επιχειρηματίας και δήμαρχος του Geelong, Alderman Howard Hitchcock, ο οποίος θεώρησε την κατασκευή του δρόμου ως τρόπο επαγγελματικής αποκατάστασης των στρατιωτών που είχαν επιστρέψει από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περίπου 3.000 στρατιώτες εργάστηκαν στην κατασκευή του και στις 18 Μαρτίου 1922 έγιναν σε μια λαμπρή για την εποχή τελετή τα επίσημα εγκαίνια ενός πρώτου κομματιού του δρόμου.
Το τοπίο είναι γεμάτο από ρομαντικούς περιπάτους, καταρράκτες, μεγάλα εθνικά πάρκα, δάση και πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας. Επειδή ο δρόμος είναι γνωστός σε πολλούς Αυστραλούς ως μια ρομαντική απόδραση, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπινγκ, εστιατόρια και άλλα μαγαζιά, τα οποία συνυπάρχουν σε αρμονία με το τοπίο και δεν διαταράσσουν την ομορφιά της φύσης. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια που έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως ο οικοτουρισμός, η περιοχή θεωρείται ιδανικός προορισμός για να ζήσει κανείς στη φύση. Οι εμπειρίες που προσφέρονται είναι πολλές, από τη δοκιμασία των τοπικών οίνων μέχρι το τάισμα των καγκουρό και των πάντα.
Η πορεία του «Δρόμου του Ωκεανού» είναι μαγευτική, παράλληλα με μια πανέμορφη, πετρώδη ακτογραμμή, η οποία είναι επίσης γνωστή με το όνομα «Η ακτή των ναυαγίων» (Shipwreck Coast), μια αναφορά στα πολυάριθμα πλοία που τα τελευταία 200 χρόνια παγιδεύτηκαν στους υφάλους της περιοχής και τελικά βούλιαξαν. Ενας από τους πιο γνωστούς μύθους της περιοχής αφορά ένα ναυάγιο που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά περίπου 160 χρόνια πριν και μετά χάθηκε πάλι κάτω από την άμμο. Πρόκειται για το πλοίο Mahogany και η κρυμμένη ιστορία του έχει στοιχειώσει τη φαντασία πολλών ανθρώπων. Το κουφάρι του εθεάθη τελευταία φορά το 1880 και το ιδιαίτερο της υπόθεσης έγκειται στην απόσταση που είχε από την ακτή και στο ασυνήθιστο σχήμα του. Πολλές θεωρίες έχουν ακουστεί γι' αυτό το ναυάγιο. Η επικρατέστερη θέλει το πλοίο να είναι πορτογαλικό και να ναυάγησε εκεί το 1522. Εχουν βρεθεί πορτογαλικοί χάρτες στους οποίους αναφέρεται το ταξίδι μιας καραβέλας σε εκείνα τα μέρη, η οποία εξαφανίστηκε γύρω στο 1500. Αν ποτέ ανακαλυφθεί η αλήθεια, μπορεί να χρειαστεί να ξαναγραφτεί η ιστορία της Αυστραλίας. Η κυβέρνηση έχει ορίσει αμοιβή 250.000 δολαρίων σε όποιον το ανακαλύψει.
ΚΑΤΑΠΙΝΟΝΤΑΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
Ξεκινώντας από το Warrnambool και πηγαίνοντας ανατολικά κατά μήκος του Μεγάλου Δρόμου του Ωκεανού, το πρώτο μέρος που συναντάμε είναι το Eθνικό Πάρκο του Port Cambell, το πιο δημοφιλές πάρκο της περιοχής το οποίο αποτελεί και τη μία από τις τρεις πιο γνωστές πόλεις της περιοχής (οι άλλες δύο είναι το Apollo Bay και το Lorne).
Στο Port Cambell βρίσκονται εντυπωσιακοί πετρώδεις σχηματισμοί, όπως ο γνωστός με την ονομασία «Η αψίδα του Λονδίνου» (London Arch), μια φυσική αψίδα που διαμορφώθηκε από τη διάβρωση του εδάφους. Η Αψίδα του Λονδίνου λεγόταν αρχικά Γέφυρα του Λονδίνου (London Bridge) λόγω της μεγάλης ομοιότητας των δύο αρχικών αψίδων με την πραγματική γέφυρα.
Επειτα από την κατάρρευση της μιας αψίδας το 1990, γεγονός που άφησε εγκλωβισμένους δύο τουρίστες, το όνομα άλλαξε. Οι τουρίστες τελικά σώθηκαν χωρίς να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Στην περιοχή αυτή μπορεί να δει κανείς πολλούς πιγκουίνους που συχνάζουν κοντά στην ακτή. Στο Warrnambool, από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, φάλαινες βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, αξιοθέατο είναι οι Δώδεκα Απόστολοι (12 Apostles). Στην πραγματικότητα έχουν μείνει πια μόνο εννέα, αλλά ο αρχικός αριθμός τους τους έδωσε το όνομα που διατηρούν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για βράχους μέσα στον ωκεανό, ύψους 45 μέτρων, που αποτελούν το κέντρο του πάρκου Port Cambell, το οποίο εκτείνεται από το Princetown μέχρι το Peterborough.
Οι γιγαντιαίοι αυτοί βράχοι που ξεπηδούν από τα στροβιλίζοντα νερά του Νότιου Ωκεανού έχουν φόντο επιβλητικούς γκρεμούς που φτάνουν τα 70 μέτρα. Οι Δώδεκα Απόστολοι δημιουργήθηκαν σταδιακά πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Οσο η θάλασσα υποχωρούσε, ο ασβεστόλιθος που είχε δημιουργηθεί στο έδαφός της αποκαλυπτόταν. Ο αμείλικτος, τρικυμιώδης ωκεανός και οι δυνατοί αέρηδες της περιοχής σιγά-σιγά κατέφαγαν το μαλακότερο μέρος του ασβεστόλιθου, δημιουργώντας σπηλιές στους γκρεμούς. Οι σπηλιές τελικά έγιναν αψίδες και όταν κατέρρευσαν, αποκόπηκαν από τη στεριά οι βράχοι, δημιουργώντας το μοναδικό αυτό θέαμα.
Ο ΤΟΜ ΚΑΙ Η ΕΥΑ
Συνεχίζοντας προς το Apollo Bay, συναντάμε το Blowhole, ένα μέρος που αξίζει να δει κανείς -ένα άνοιγμα που ξεκινά από το έδαφος και ενώνεται με τον ωκεανό- το οποίο σε περιόδους παλίρροιας «φτύνει» κύματα ύψους 10 μέτρων. Στη συνέχεια βρίσκουμε το Φαράγγι του Loch Ard. Το φαράγγι πήρε το όνομά του από το πλοίο που συνετρίβη εκεί την 1η Ιουνίου του 1878, αφού είχε διανύσει όλη την απόσταση από την Αγγλία. Το βράδυ της 31ης Μαΐου, ο καπετάνιος, νομίζοντας λανθασμένα ότι βρίσκεται αρκετά μακριά από τη στεριά, είχε διατάξει πρόσω ολοταχώς. Το πρωί διαπίστωσε ότι ήταν δραματικά κοντά στους πανύψηλους γκρεμούς. Ολες οι απόπειρες να σταματήσουν το πλοίο αποδείχθηκαν μάταιες.
Η ειρωνεία είναι ότι μόλις μία μέρα πριν επιβάτες και πλήρωμα είχαν γιορτάσει την ασφαλή τους άφιξη. Σκοτώθηκαν 52 άτομα σε αυτό το δυστύχημα και μόνο δύο νέοι σώθηκαν: ένας δεκαοκτάχρονος ναύτης, ο Τομ, και η συνομήλική του Εύα, που ταξίδευε στην Αυστραλία με τους γονείς της. Ο Τομ κρατήθηκε από μια σωσίβια λέμβο και ξεβράστηκε στο φαράγγι. Η Εύα, που δεν ήξερε κολύμπι, μπήκε μέσα σε ένα κοφίνι και χρησιμοποιώντας το απομεινάρι από ένα κατάρτι για κουπί προσπαθούσε να φτάσει στη στεριά. Ωστόσο, ήταν ο Τομ που την είδε και με υπεράνθρωπη προσπάθεια κατάφερε να τη διασώσει. Οι δρόμοι τους χώρισαν ολότελα όταν πια είχαν φτάσει με ασφάλεια στην πλησιέστερη πόλη. Η Εύα γύρισε τελικά στην Ιρλανδία, όπου και παντρεύτηκε, και ο Τομ έγινε καπετάνιος πλοίου. Οι επισκέπτες μπορούν, σήμερα, να κατέβουν στην παραλία και να δουν το μέρος που τα δύο παιδιά πάλεψαν να σωθούν. Μπορούν, επίσης, να επισκεφτούν τη σπηλιά όπου κατέλυσαν. Υπάρχει και ένας χώρος όπου γίνεται προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορία του ναυαγίου.
Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΚΛΕΪ
Σε πολλά προστατευόμενα μέρη της περιοχής υπάρχουν ενδείξεις των πρώτων κατοίκων της περιοχής - ιθαγενών της φυλής Kirrae-Wurong. Ενδιαφέρον έχει και ο θρύλος για τον Γουίλιαμ Μπάκλεϊ που, ενάντια σε κάθε πιθανότητα, κατάφερε να επιβιώσει και να ζήσει 32 χρόνια μαζί με τους προαναφερθέντες Αβορίγινες. Η ιστορία ξεκινά στην Αγγλία το 1780, έτος γεννήσεως του Μπάκλεϊ.
Ο Μπάκλεϊ υπηρέτησε τη χώρα του ως στρατιώτης πολεμώντας εναντίον των Γάλλων στην Ολλανδία, αλλά κάποια στιγμή βρέθηκε καταδικασμένος για ένα έγκλημα που διέπραξε. Μαζί με άλλους κρατούμενους, τον έστειλαν στην Αυστραλία. Εκεί κατάφερε με κάποιους άλλους να διαφύγει.
Λόγω της έλλειψης τροφής και της αγριότητας του εδάφους, οι περισσότεροι επέστρεψαν και παραδόθηκαν και κάποιοι χάθηκαν για πάντα. Ο Μπάκλεϊ ήταν ο μόνος που συνέχισε την πορεία κατά μήκος του επονομαζόμενου πια Μεγάλου Δρόμου του Ωκεανού.
Φτάνοντας στο βουνό Defiance, έφτιαξε ένα πρόχειρο κατάλυμα και σύντομα συναντήθηκε με τους Αβορίγινες κατοίκους της περιοχής. Αυτοί τον κάλεσαν στις σκηνές τους όπου η παρουσία του προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλη αναστάτωση. Τον ονόμασαν Murrangurk, θεωρώντας ότι είναι μετεμψύχωση ενός προγόνου τους, καθώς τον είδαν να κουβαλάει το ξύλο που είχε βρει πάνω από τον τάφο αυτού. Φαίνεται ότι πίστεψαν πως μπορεί να μετεμψυχωθούν και οι ίδιοι σε λευκούς. Του φέρθηκαν, πάντως, ως ίσο και όμοιο και έζησαν αρμονικά μαζί για 32 χρόνια. Μέχρι που τον ανακάλυψαν μέλη του πληρώματος του Τζον Μπάτμαν, ο οποίος θεωρείται ιδρυτής της Μελβούρνης. Ο Μπάκλεϊ πέτυχε να πάρει άφεση και ξεκίνησε μια νέα ζωή στον πολιτισμό, αλλά τον ακολούθησε μέχρι το τέλος η φήμη του «περίεργου» για τη συμπεριφορά του και κυρίως για τη σχέση που είχε με τους Αβορίγινες. Πέθανε στην Τασμανία υποκύπτοντας (τι ειρωνεία!) στα τραύματα ενός αυτοκινητικού ατυχήματος. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν συχνά την έκφραση «αν έχεις την τύχη του Μπάκλεϊ», εννοώντας την απειροελάχιστη πιθανότητα να συμβεί κάτι.
Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΦΕΡ
Συνεχίζοντας προς την τρίτη μεγάλη πόλη, το Lorne, συναντά κανείς το Ακρωτήρι Otway, όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί έναν από τους διασημότερους φάρους της περιοχής. Φάροι βρίσκονται κατά μήκος όλης της ακτής για να οδηγούν τα καράβια στην επικίνδυνη πορεία τους. Σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν ειδυλλιακές παραλίες, όχι όμως όλες κατάλληλες για κολύμπι λόγω των ισχυρών ρευμάτων.
Σχετικές πινακίδες έχουν αναρτηθεί παντού για αποφυγή ατυχημάτων. Αρκετές από τις παραλίες αυτές, πάντως, θεωρούνται ιδανικές για σερφ και είναι διάσημες γι' αυτό, με αποκορύφωμα την παγκοσμίως γνωστή παραλία Bells (Bells Beach), κοντά στο Torquay, όπου κάθε χρόνο διεξάγεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα σερφ. Τα νερά είναι αρκετά ζεστά προς τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου (κατά τη δική μας άνοιξη, δηλαδή).
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Από την Αθήνα πτήσεις για τη Μελβούρνη της Αυστραλίας έχουν οι εταιρείες Thai Airways, Emirates, Lufthansa. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 1.100 έως 1.600 ευρώ ανάλογα με την εποχή που ταξιδεύει κανείς.
Η κοντινότερη πόλη στον Μεγάλο Δρόμο του Ωκεανού είναι το Geelong. Από το αεροδρόμιο της Μελβούρνης το καλύτερο είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου (υπάρχουν πολλές εταιρείες). Φτάνοντας στο Geelong, που είναι η ανατολική είσοδος στην περιοχή, επίσης η καλύτερη λύση είναι το αυτοκίνητο, δεδομένων των αποστάσεων. Το κόστος κυμαίνεται από 15 έως 35 ευρώ την ημέρα ανάλογα με τη διάρκεια ενοικίασης.
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και πανσιόν σε όλη την περιοχή. Ενδεικτικά:
Ocean Lodge 
6 Armytage Street, Lorne 3232, τηλ.: +613 5289 1330, www.users.bigpond.net.au/oceanlodge
Σε ένα λόφο απέναντι από τον κόλπο Loutitt, 100 μέτρα πάνω από το Δρόμο του Ωκεανού, βρίσκεται το πολυτελές αυτό ξενοδοχείο. Το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό και η θέα μοναδική. Απέχει λίγα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Εχει μέρος για πικ-νικ, γήπεδο τένις και όλα τα αξεσουάρ για μια πολύ άνετη διαμονή. Για μη καπνιστές.
Heathbrae Bed & Breakfast
47 Great Ocean Road, Skenes Creek, via Apollo Bay 3233, τηλ.: +613 5237 6584, +61427181715, www.greatoceanroad.org/heathbrae
Στα 30 μέτρα από τον ωκεανό, 3 λεπτά από μια παραλία για κολύμπι και 5 λεπτά με αυτοκίνητο από το Apollo Bay, αυτή η μικρή αλλά πολύ άνετη πανσιόν είναι ιδανική για μια ικανοποιητική διαμονή.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Εξαρτάται από το σημείο που επιλέγετε να μείνετε. Ολα τα ξενοδοχεία και οι πανσιόν έχουν συνήθως και εξαιρετικό φαγητό. Από τα εστιατόρια ενδεικτικά:
• Aqua Restaurant & Bar
150 Mountjoy Parade, Lorne - 03 5289 2455

• Cafe 153
153 Great Ocean Road, APOLLO BAY - 03 5237 1123
ΣTO ΔIAΔIKTYO
http://www.greatoceanrd.org.au/
http://www.12apostleshelicopters.com.au
Για μια βόλτα πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο.
Είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεί μοναδική εμπειρία.

rans.kathimerini.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας. Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.