expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18.10.12

Μέτσοβο: Γραφικό και πανέμορφο (φωτο)


metsovo031012_674448534.jpg

Το Μέτσοβο χτισμένο σε υψόμετρο 1150μ. στις πλαγιές της Πίνδου, είναι ιδανικός προορισμός για το φθινόπωρο και όχι μόνο, αφού διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βούνα της Ηπείρου το Μαυροβούνι και τον Λάμκο. Λέγεται ότι την ονομασία του (μεσο-βούνι).


Μπορείται να θαυμάσετε, τα εξαιρετικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής παραδοσιακά κτήρια, που κάνουν το Μέτσοβο να ξεχωρίζει και να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. 

Επισκεφτείτε το μουσείο Λαϊκής Τέχνης, την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, τον νερόμυλο Γκίνα. Ο Αβερώφειος κήπος, είναι ένα πάρκο σε έκταση 10 στρεμμάτων που συγκεντρώνει την χλωρίδα σχεδόν όλης της Πίνδου. Πεύκα, έλατα. οξιές, ρόμπολα, πουρνάρια. Εκτός από το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, λειτουργεί και σαν τόπος αναψυχής.

 

Στα καταστήματα λαϊκής τέχνης θα βρείτε ξύλινα σκεύη, χειροποίητα υφαντά, ξυλόγλυπτα, τσουράπια, τσοπάνικες κάπες, τυριά όπως μετσοβόνε, μετσοβέλα, βλαχοτύρι, γραβιέρα καθώς επίσης βούτυρο, γιαούρτι, τραχανάς και χυλοπίτες και το ντόπιο κρασί "ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ".


Όσο για την Μετσοβίτικη κουζίνα, καμία περιγραφή δεν είναι αρκετή. Πρόκειται για γαστρονομική πανδαισία.

Επιμέλεια: Ε. Ζαμπετάκη