expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.10.12

Πήλιο: φθηνές διακοπές





Αξιοθέατα
Η Βυζίτσα. Με τα διάσημα αρχοντικά της που έχουν γίνει ξενώνες, την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής του 1725, που είναι διατηρητέο μνημείο πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και την πλατεία με τις ταβέρνες.

Οι Πινακάτες. Λιγότερο γνωστό, αλλά πανέμορφο χωριό του Πηλίου. Θα καθήσετε στην εξαιρετική πλατεία με τον 500 ετών πλάτανο και τη νεοκλασική κρήνη και θα κάνετε βόλτα στα σοκάκια με τα πυργόσπιτα και τα μεγάλα πέτρινα σπίτια.

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Αμφιθεατρικά κτισμένος. Αξίζει να δείτε την πλατεία του, το μουσείο του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου, τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Αθανασίου και της Κοίμησης της Θεοτόκου και το μοναστήρι των Ταξιαρχών, λίγο έξω από το χωριό.

Διαδρομή
Από τη Βυζίτσα προς τις Μηλιές. Σύντομη διαδρομή 2,5 χλμ. που οδηγεί στο χωριό, όπου θα δείτε την περίφημη εκκλησία των Ταξιαρχών του 1741, τη Βιβλιοθήκη και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό όπου καταλήγει ο Μουτζούρης.
Αν κουραστήκατε από τα ξύλινα καθίσματα του τρένου, στον σταθμό των Μηλεών θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε ανηφορίζοντας το καλντερίμι για περίπου 800 μέτρα μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού, που έχει υψόμετρο 450. Εδώ στη σκιά των τεράστιων πλατάνων, θα πάρετε μια ανάσα και θα απολαύσετε καφέ ή φαγητό στα τραπεζάκια που έχουν στήσει τα καφενεία και οι ταβέρνες.
Η πλατεία είναι ιδανική αφετηρία για περιήγηση στο χωριό. Εδώ δεσπόζει η εκκλησία των Ταξιαρχών που ανακαινίστηκε το 1743. Πίσω από τον ναό βρίσκεται η ιστορική Δημόσια Βιβλιοθήκη «Ψυχής Ακος» με σπάνια χειρόγραφα και βιβλία ανεκτίμητης αξίας (ώρες λειτουργίας, καθημερινά εκτός από Κυριακές και αργίες: 8.30-14.30, Σάββατο: 10.00-14.00). Λίγο πιο πάνω είναι το Δημοτικό Τοπικό Μουσείο Μηλεών.
Μεταξύ άλλων φιλοξενεί εκθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τα παραδοσιακά έθιμα και το τρενάκι του Πηλίου.
Επίσης φιλοξενεί κάποια από τα 10.000 βιβλία της Μηλιώτικης Σχολής (που ίδρυσαν τρεις πρωτοπόροι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο Ανθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, το 1814) τα οποία διασώθηκαν από τις καταστροφές των Γερμανών στις 4 Οκτωβρίου του 1943 (είσοδος ελεύθερη, τηλ. 24230-86602).

Δραστηριότητες
Στα Χάνια υπάρχει το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες (τηλ. 24280-73719, www. anem. gr). Μπορείτε ακόμη να κάνετε ιππασία (Νίκος Στοκογιάννης 6977737819).

Φαγητό
Στη Βυζίτσα: « Η Πλατεία», « Το Μπαλκονάκι» και« Το Αρχοντικό», όλες με πηλιορείτικη κουζίνα και επάνω στην πλατεία του χωριού.

Στις Πινακάτες: «Ο Πηλέας» (24230-86873) με εξαιρετικό σπιτικό φαγητό και «Οινοσίφιλος» (24230-86897).

Στον Άγιο Γεώργιο: Μπορείτε να φάτε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ανωβολιός» και στις ψησταριές « O Τσατιτζής» και «Ο Στέφανος».

Μονοπάτια
Κατεβείτε στις Μηλιές και περπατήστε στις γραμμές του Μουτζούρη για να δείτε την περίφημη γέφυρα Ντε Κίρικο.

Μην ξεχάσετε
Να ρωτήσετε στις Πινακάτες ποιος μπορεί να σας πουλήσει ντόπιο κρασί. Είναι πολύ καλό.



ΤΑ ΝΕΑ