expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

22.9.12

Γρεβενά: Τόπος που πρέπει να ανακαλύψεις




Τα Γρεβενά βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας. Αξίζει να τα επισκεφτείτε καθώς και τη Βάλια Κάλντα, τον ποταμό Βενέτικο όπως και τα ξακουστά γεφύρια της περιοχής.
Η περιοχή διαθέτει πλούσια και μοναδική ποικιλία δασών, υδάτινους πόρους, τον πανέμορφο Εθνικό Δρυμό της "Βάλια Κάλντα", το Χιονοδρομικό Κέντρο της "Βασιλίτσας", μνημεία, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, πέτρινα γεφύρια, μοναδικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ποτάμια και τοπία που κόβουν την ανάσα.

Η πόλη των Γρεβενών
Τα Γρεβενά είναι χτισμένα σε υψόμετρο 534 μέτρων, στις όχθες του Γρεβενίτη, παραπόταμου του Αλιάκμονα. Σήμα κατατεθέν της πόλης αποτελεί το Ρολόι, που είναι χτισμένο στην πλατεία Ελευθερίας. Όσο βρίσκεστε στην πόλη μπορείτε να θαυμάσετε την πλατεία Αιμιλιανού και τον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου με το πλήθος των χώρων διασκέδασης και το Μύλο του Μπουσιού, βιομηχανικό κτίριο του περασμένου αιώνα. Η δημοφιλέστερη εκδήλωση στα Γρεβενά είναι τα Ανακατωσάρια, τριήμερο αποκριάτικο γλέντι οπότε γίνεται αναβίωση ενός παλιού λαϊκού δρωμένου.



Βάλια Κάλντα: Top επιλογή
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή στο βόρειο τμήμα της Πίνδου. Καλύπτεται από πυκνά δάση μαύρης - λευκόδερμης πεύκης και οξυάς, αποτελεί δε καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία είναι και ορισμένα σπάνια αρπακτικά (γύπας- βασιλαετός) και μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα - αγριόγιδο- ζαρκάδι) που έχουν εξαφανισθεί απ τις περισσότερες περιοχές της Χώρας. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο της Χώρας μας για την καφετιά αρκούδα. Ο Δρυμός της Πίνδου διασχίζεται από πολλά ρέματα με κύριο και εντυπωσιακό το Αρκουδόρεμα - παραπόταμο του Αώου. Η άγρια φύση, η χαλικώδης κοίτη και η κίνηση του νερού εναλλασσόμενη με πολλούς μικρούς καταρράκτες, αποτελεί την δυναμικότερη πηγή οπτικής κυριαρχίας. Εδώ βρίσκει καταφύγιο η βίδρα που είναι σπάνιο είδος και ζουν δυο είδη πέστροφας.

Διαδρομές 
Σε υψόμετρο 1960μ. και 1940μ. υπάρχουν δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες, πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Υπάρχουν τρία μονοπάτια που οδηγούν στις λίμνες Φλέγγα. Το πρώτο ξεκινάει απ το Αρκουδόρεμα στο ύψος της συμβολής με το ρέμα "Μνήματα". Το δεύτερο απ το ρέμα "Σαλατούρα" και το τρίτο απ το διάσελο "Σαλατούρα Μηλιάς" και ακολουθεί την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου. O χρόνος ανάβασης είναι 3 έως 4 ώρες περίπου.
Επίσης από την πλευρά του Μετσόβου υπάρχει το μονοπάτι Ρ6 που ακολουθεί το δασικό δρόμο μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου και μετά ακολουθώντας την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου καταλήγει στις Λίμνες ή στην κορυφή της Φλέγγας. Χρόνος ανάβασης απ το καταφύγιο, 1,5 έως 2 ώρες περίπου.
Τέλος απ το χωριό Βοβούσα διασχίζοντας το "Αρκουδόρεμα" υπάρχει μονοπάτι που καταλήγει τόσο στην πεδιάδα της Βάλια Κάλντας όσο και στις Λίμνες Φλέγγας.

Δρακόλιμνες
Σε υψόμετρο 1960μ. και 1940μ. υπάρχουν δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες, πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Τέλος απ το χωριό Βοβούσα διασχίζοντας το "Αρκουδόρεμα" υπάρχει μονοπάτι που καταλήγει τόσο στην πεδιάδα της Βάλια Κάλντας όσο και στις Λίμνες Φλέγγας.

Γεφύρια
Τα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας. Από τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά είναι το γεφύρι κάτω από το βουνό Νιδρούζι, ανάμεσα στα χωριά Αλατόπετρα και Πρόσβορρο. Για λόγους επικοινωνίας, σπουδαίο γεφύρι ήταν του Σπανού που συνέδεε την Ήπειρο με την Μακεδονία. Εντυπωσιακό γεφύρι και επισκέψιμο από πλήθος κόσμου κάθε χρόνο, είναι αυτό της Πορτίτσας που είναι χτισμένο στα ριζά του φαραγγιού έξω από το χωριό Σπήλαιο. Το δίτοξο γεφύρι του Ζιάκα, δίπλα από τη νέα γέφυρα που οδηγεί στο ομώνυμο χωριό, χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στον ποταμό Βελονιά. Μικρότερα και νεότερα γεφύρια είναι άλλα επτά στο νομό συν το μισογκρεμισμένο γεφύρι του Πασά.

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας
Σε απόσταση 42 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Όλοι οι αναβατήρες εξυπηρετούν πίστες διαφόρων δυσκολιών και κλίσεων συνολικού μήκους 22 χλμ., που δεν έχουν δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις, έχουν διατηρήσει την φυσική ομορφιά και αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα της Βασιλίτσας. Ακόμα, στο χώρο θα βρείτε σαλέ.

Βενέτικος
Ο Βενέτικος αποτελεί το μεγαλύτερο παραπόταμο του Αλιάκμονα και δημιουργείται από μικρότερους παραποτάμους ή χείμαρρους. Η περιήγηση στα γεφύρια είτε διαπλέοντας τα ποτάμια (Αλιάκμονας και Βενέτικος) είτε περπατώντας σε παραποτάμιες διαδρομές συνδυάζει την αναψυχή με την άσκηση, δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να αναπτύξουν δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το ράφτινγκ και καγιάκ.


http://www.aboutthessaloniki.gr