expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

22.9.12

Φλώρινα: Πλούσιος τόπος





H Φλώρινα τα έχει όλα! Βουνά, λίμνες, ρυάκια, αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο, μοναδική αρχιτεκτονική συνδυάζονται σε ένα τόπο που φέρνει το χθες στο σήμερα.

H Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας με έδρα την πόλη της Φλώρινας είναι ένας από τους ακριτικούς δήμους της χώρας, που φημίζεται για τις όμορφες φυσικές γωνιές του. Κατά την περιήγησή σας στο νομό θα συναντήσετε τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου, έξι λίμνες, αλπικές διαδρομές, ενώ έχει πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, όπως ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. 

 

Ιστορικά μνημεία - Αρχαιολογικοί χώροι
Στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας οι επισκέπτες θα θαυμάσουν μνημεία. Από τα σημαντικότερα είναι η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά του ομώνυμου νησιού της Μικρής Πρέσπας. Στις Πρέσπες θα βρείτε και πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Πάνω από την πόλη της Φλώρινας, συγκεκριμένα στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, σώζονται τμήματα μιας αρχαίας πόλης που τοποθετείται χρονικά στην κλασική και ελληνιστική περίοδο. 
Η πιο γνωστή αρχαιολογική θέση του νομού είναι η Ελληνιστική πόλη στη λίμνη των Πετρών. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται και τα σημαντικότερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας. Ο Αρχαιολογικός χώρος στην κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μελέτες πρόκειται για έναν οικισμό που χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή. Τα ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Μπενάκη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.


 

Πρέσπες
Με το όνομα Πρέσπες αναφερόμαστε στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα. Η Μικρή Πρέσπα είναι μια μακρόστενη, μεσοτροφική λίμνη ενώ η Μεγάλη Πρέσπα είναι ολιγοτροφική λίμνη. Από πολύ νωρίς, αναγνωρίστηκε η μοναδικότητα και η σπουδαιότητα των Πρεσπών ως ενδιαίτημα σημαντικών ειδών οργανισμών, κυρίως πουλιών. 
Η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζοντας τις φυσικές αξίες της περιοχής, ανακήρυξε την περιοχή Εθνικό Δρυμό, το 1974. Το στοιχείο βέβαια που ξεχωρίζει τις Πρέσπες από τους υπόλοιπους εθνικούς δρυμούς είναι η μεγάλη ποικιλομορφία σε φυσικές διαπλάσεις και τύπους ενδιαιτημάτων. Εκτός όμως από τα πουλιά, στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών φιλοξενούνται και άλλες ομάδες ζώων. 

Νυμφαίο
Το όμορφο Νυμφαίο βρίσκεται πάνω στις κορυφογραμμές του Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350 μ. Είναι ένας από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει μια πλούσια και σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου, με κορύφωση τη μεγάλη του οικονομική άνθηση, από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο Νυμφαίο είναι οι πετρόχτισες κατοικίες, που στις μέρες μας κάποια έχουν μεταμορφωθεί σε εξαιρετικούς ξενώνες. 

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου 
Στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, 19 χλμ. δυτικά από τη πόλη της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1.600 -1.900 μ. σχηματίζεται αυχένας, όπου είναι η διάβαση Βίγλας - Πισοδεριου. Στην θαυμάσια αυτή τοποθεσία, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Όλο το χρόνο λειτουργεί σε καθημερινή βάση το Καταφύγιο του Συλλόγου Ορειβατών Χιονοδρόμων Φλώρινας με δυνατότητα να φιλοξενήσει 30 άτομα, το σαλέ του Τόττη με εστιατόριο και καφετερία 300 ατόμων, σχολή σκι, καθώς και κατάστημα για ενοικίαση του σχετικού εξοπλισμού. Εξυπηρετούν τέσσερις πιστές μήκους 9 χλμ. για όλες τις κατηγoρίες χιονοδρόμων αθλητών 

Αμύνταιο - Ο δρόμος του κρασιού
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες οινοπεριηγητικές - οικολογικές περιοχές είναι το Αμύνταιο, στο υψίπεδο της Φλώρινας. Εκτός από την πόλη του Αμύνταιου, που είναι και έδρα του δήμου, πλαισιώνεται και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγ. Παντελεήμονα, Κέλλης, Ξινού Νερού, Πετρών, Φανού, Ροδώνα, Κλειδιού και από το μικρό οικισμό του Σωτήρα. Στην περιοχή παράγονται τα ονομαστά κρασιά Αμύνταιου, που είναι χαρακτηρισμένα ως "Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας", ενώ στο Ξινό Νερό δραστηριοποιείται η ομώνυμη μονάδα παραγωγής αναψυκτικών και εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού εξαιρετικής ποιότητας. Η ποικιλία "ξυνόμαυρο" κυριαρχεί στους αμπελώνες και δίνει τα κρασιά με "Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Αμύνταιο". Από το 1958, που ιδρύθηκε το Οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, μέχρι σήμερα, έχουν ιδρυθεί σύγχρονα οινοποιεία, ορισμένα από τα οποία είναι επισκέψιμα και παράγουν μεγάλη ποικιλία οίνων "Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας" (Ο.Π.Α.Π.). Σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις "ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ", που γίνονται σε συνεργασία με την ΕΝ.Ο.Α.Μ (Ένωση οινοπαραγωγών του αμπελώνα της Μακεδονίας) και σχετίζονται με το κατ εξοχήν προϊόν της περιοχής, το κρασί. 


http://www.aboutthessaloniki.gr