Η γη της Σκοπέλου είναι προικισμένη με δαντελωτές ακτές, επιβλητικά καταπράσινα βουνά, βιότοπους εξαιρετικής ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα.
Βρίσκεται κεντρικά - βορειοδυτικά του Αιγαίου, ανατολικά από το Πήλιο και βόρεια της Εύβοιας, και είναι κυριολεκτικά ένα δάσος ριγμένο μέσα στη θάλασσα. Εκεί που τελειώνει το πεύκο, αρχίζουν οι πεντακάθαρες παραλίες της με τα σμαραγδένια νερά. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων στον νομό Μαγνησίας.
Η Χώρα της Σκοπέλου, στα βόρεια του νησιού, είναι μια παραδοσιακή νησιωτική πόλη, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια, και μάλιστα έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.
Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτα από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Στενά πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια διακόπτονται κάθε τόσο από πλατύσκαλα και σκαλοπάτια ζώνουν τις γειτονιές, τεράστιες βοκαμβίλιες αγκαλιάζουν μπαλκόνια και φρεσκοασβεστωμένους τοίχους που κλείνουν μέσα τους μικροσκοπικές αυλές.
Η Γλώσσα και το Κλήμα
Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού μετά τη Χώρα βρίσκεται 25χλμ. βόρειά της. Απλωμένη στην πλαγιά ενός λόφου, η γραφική Γλώσσα εμφανίζεται αμφιθεατρικά χτισμένη. Και εδώ στενά σοκάκια, περιποιημένα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολύχρωμες γωνιές συνθέτουν τη φυσιογνωμία της.
Το Κλήμα είναι ο τρίτος οικισμός της Σκοπέλου, ένα γραφικό, καταπράσινο χωριό κοντά στη Γλώσσα, χωρισμένο σε δύο συνοικίες: το Παλιό και το Νέο Κλήμα (Ελιος). Το Νέο Κλήμα είναι ένα γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό που σήμερα αποτελεί θέρετρο με πολλές ανέσεις, συνδυάζοντας το γαλάζιο του Αιγαίου με το πράσινο των πεύκων.
Διαδρομές με χρώματα
Μια υπέροχη διαδρομή που μπορείτε να απολαύσετε στο νησί είναι αυττή της ανάβασης από τη Παναγίτσα του Πύργου στην άκρη του λιμανιού προς το κάστρο. Υπέροχες εκκλησιές, γραφικά δρομάκια, απότομα βράχια χάνονται στο Αιγαίο που βρίσκεται μπροστά σας επιβλητικό.
Τα βουνά της Σκοπέλου με τις πολλές πηγές και τα πεύκα αποτελούν ακόμη ένα μοναδικό στολίδι. Οι πολυσύχναστες ακτές της δίνουν την ευκαιρία να κάνετε θαλάσσια σπορ, ενώ στα ταβερνάκια ή τα αναψυκτήρια μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτό σας. Επίσης, κόλποι με βαθιά απότομα νερά για εξερευνήσεις του όμορφου βυθού ή για ψαροντούφεκο υπάρχουν αρκετοί για τους λάτρεις του είδους.
Με μια εξωλέμβιο βάρκα μπορείτε να επισκεφθείτε το ερημονήσι του Αϊ-Γιώργη που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκόπελο και την Αλόννησο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρεθείτε σε ερημικές ακρογιαλιές τις οποίες θα μοιραστείτε μόνο με τους γλάρους!
Παραλίες
Στη Σκόπελο θα βρείτε μερικές από τις ωραιότερες αιγαιοπελαγίτικες παραλίες. Τις μικρούλες Αντρίνες, τη μοναδική Καστάνη, το Χόβολο, το Λιμνονάρι, τον Στάφυλο, τον Αμάραντο, τον Αγιο Κωνσταντίνο ή Γλυφονέρι, το Γλυστέρι, τις Σάρες, τον Αϊ-Γιάννη, τον Χοντρογιώργο, το Καναλάκι και το Βελανιό, μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού που εξακολουθεί να συγκεντρώνει φανατικούς γυμνιστές και όσους αντέχουν το περπάτημα.
Μη φύγετε από τη Σκόπελο αν δεν επισκεφτείτε την ακτή του Στάφυλου, μια ανάσα από τη Χώρα, καθώς από αυτήν τη χωρίζουν μόλις 4χλμ. βοτσαλωτό ακροθαλάσσι με ξαπλώστρες, που για να το προσεγγίσετε, θα διασχίσετε πλούσια πευκοδάση, ενώ στο τέλος του κρύβεται μία... έκπληξη! Πίσω από το ανηφορικό μονοπάτι κάνει την εμφάνισή του το Βελανιό, η μικρή παραλία που είναι ιδανική επιλογή για... πριβέ καταστάσεις!
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ: Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια από τον Αγιο Κωνσταντίνο και τον Βόλο προς τα δύο λιμάνια της Σκοπέλου (το κεντρικό που βρίσκεται στη Χώρα και αυτό της Γλώσσας). Οι διαδρομές με δελφίνια και πλοία από τον Αγιο Κωνσταντίνο έχουν ανταπόκριση με πούλμαν από και προς την Αθήνα. Η Σκόπελος δεν έχει αεροδρόμιο και εξυπηρετείται από αυτό της Σκιάθου, δηλαδή μπορείτε να προσεγγίσετε αεροπορικώς στη Σκιάθο και από εκεί με το καράβι να φτάσετε στη Σκόπελο.
ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ: Δοκιμάστε δαμάσκηνα φτιαγμένα με διάφορους γλυκούς τρόπους και την παραδοσιακή σκοπελίτικη τυρόπιτα. Φτιάχνεται στριφτή από τραγανό φύλλο και έχει ως κύριο συστατικό της το ντόπιο κατσικίσιο τυρί. Να φάτε επίσης ροφό στιφάδο, μοσχαράκι ή χοιρινό με δαμάσκηνα, ψάρια και θαλασσινά που υπάρχουν άφθονα στο νησί, γλυκό αμύγδαλο, χαμαλιά και αμυγδαλωτά.
ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ: Μια επίσκεψη στα λαογραφικά μουσεία της Σκοπέλου αποτελεί ιδανική επιλογή για να γνωρίσετε τον τόπο καλύτερα. Ξεκινήστε από το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου Οικογένειας Γιαννιού Νικολαΐδη, όπου θα θαυμάστε τα επιτεύγματα των ντόπιων στις τέχνες και στην τεχνολογία του 19ου και του 20ού αιώνα. Στο υπέροχο αρχοντικό της Αντιγόνης Βακράτσα μπείτε στα ενδότερα μιας παραδοσιακής αστικής κατοικίας των μέσων του 19ου αιώνα. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι και το Λαογραφικό Μουσείο της Γλώσσας, με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα εργόχειρα των γυναικών του χωριού.
http://www.madata.gr