expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

22.9.12

Μήλος: Το διαμάντι του Αιγαίου




Είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων. Η Μήλος μας υποδέχεται για διακοπές σε γαλάζιο φόντο μιας και οι πανέμορφες παραλίες της κλέβουν την παράσταση.
Αν δεν είστε φανατικοί των κοσμικών νησιών και πιστεύετε ότι οι διακοπές θέλουν βουτιές στη θάλασσα από το πρωί μέχρι το βράδυ, τότε θα βρείτε καταφύγιο στο παραμυθένιο νησί της Μήλου. Οι τουλάχιστον 70 αμμουδερές παραλίες του νησιού είναι το κόσμημά του και το έχουν κάνει γνωστό τους φίλους της θάλασσας.

Αδάμας
Ο Αδάμας είναι ένα παραλιακό χωριό απλωμένο πάνω σε ένα λόφο και αποτελεί το λιμάνι του νησιού. Είναι το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο του νησιού και παρέχει όλα όσα χρειάζονται οι επισκέπτες για να είναι άνετες οι διακοπές τους. Στον Αδάμαντα υπάρχουν δύο πολύ καλές παραλίες όπου μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι και την ηλιοθεραπεία. Η μία είναι η παραλία της Λαγκάδας, που βρίσκεται 500 μέτρα δεξιά από το κέντρο του χωριού όπως κοιτάμε τη θάλασσα και η άλλη είναι η παραλία του Παπικινού, 1000 μέτρα αριστερά μετά τον συνοικισμό Νεοχώρι, Και οι δύο έχουν αμμώδη ακτή και δέντρα.



Πλάκα
Η Πλάκα, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι το επόμενο χωριό που θα συναντήσετε. Η γνήσια νησιώτικη λαϊκή αρχιτεκτονική και η ωραιότερη θέα προς τον κόλπο της Μήλου είναι στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. Περπατώντας στα στενά σοκάκια με τις ασβεστωμένες αυλές και τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια συναντάμε το αρχαιολογικό μουσείο καθώς και παλιές εκκλησίες που με την παρουσία τους τονίζουν την ιστορία του οικισμού.

Αξιοθέατα - Μνημεία
Το γνωστότερο έργο τέχνης που συνδέεται με τη Μήλο είναι η Αφροδίτη, αντίγραφο της οποίας θα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Πλάκα. Στο ίδιο μουσείο εκτίθενται πολλά σημαντικά ευρήματα που καταδεικνύουν την πορεία του νησιού στο χρόνο. Στην Πλάκα βρίσκονται, επίσης, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αιώνα, οι περίτεχνες εκκλησίες της Κορφιάτισσας και της Παναγίας της Θαλασσίτρας, καθώς και το Ενετικό Κάστρο στην κορυφή του οικισμού.
Στον Αδάμαντα μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον καθολικό ναό του Αγίου Νικολάου, το Μουσείο Μεταλλευμάτων όπου προβάλλεται η κοινωνική διάσταση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο νησί και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας και περιλαμβάνει εκκλησιαστικά είδη ανεκτίμητης αξίας.
Στην περιοχή Τρυπητή, σε ύψος 150 μέτρων, βρίσκονται οι κατακόμβες της Μήλου, χτισμένες σε ηφαιστειακό τάφο. Στα αξιοθέατα της Μήλου εντάσσονται και τα Σύρματα, παραθαλάσσια κτίσματα που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες βαρκών και αργότερα ως εξοχικές κατοικίες.



Παραλίες
Η Μήλος φημίζεται για τις πολυάριθμες μικρές και μεγάλες παραλίες της. Η κάθε μια έχει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα και οι λάτρεις της θάλασσας θα θελήσουν να τις επισκεφθούν όλες. Ακόμα πιο μοναδικές τις κάνουν τα εκπληκτικά λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή μαύρα βράχια, που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν περισσότερες από 70 παραλίες με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά που σας περιμένουν. Έτσι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τις παραλίες Σαρακίνικο, Παπάφραγκα, Αχιβαδολίμνη, Τσιγράδο, Κλέφτικο, Παλιοχώρι, Γέροντας, Κλέφτικο, Συκιά, Πάχαινα και πολλές άλλες.

Σπήλαια
Η Μήλος φημίζεται για τα σπήλαιά της. Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα τρία σπήλαια του Παπάφραγκα, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής. Η προσέγγισή τους γίνεται με βάρκα. Τα σπήλαια χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια πειρατών. Εξίσου όμορφο είναι το σπήλαιο "Χρυσοσπηλιά", στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, στην πλαγιά του Παλαιόκαστρου. Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα, αλλά με δυσκολία.

Info