expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19.10.12

Η άγνωστη Γερμανία: Παραμύθι τριών πόλεων




της Ηρώς Κουνάδη 

Μέχρι και πριν από μια δεκαετία, οι Έλληνες ταξιδιώτες που μιλούσαν για «ταξίδια στην Ευρώπη» αναφέρονταν αποκλειστικά και μόνο σε ταξίδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες –πλην, ίσως, των αλπικών resorts και της Κυανής Ακτής, που εξαιρούνταν λόγω… χλιδής. 
«Γερμανία» ήταν μόνο το Βερολίνο, ακριβώς όπως αν είχες πάει Παρίσι είχες δει τη Γαλλία, κι αν είχες περάσει δυο μέρες στη Ρώμη ήξερες τους Ιταλούς καλύτερα απ’ τον καθένα. 
Παράδοξο; Όχι τόσο, αν αναλογιστεί κανείς την αθηνοκεντρική θεώρηση της Ελλάδας που μας προέκυψε εκεί περί τις αρχές της δεκαετίας του ’80. 
Αν Ελλάδα ήταν μόνο η Αθήνα, γιατί η Γερμανία να ήταν κάτι περισσότερο από το Βερολίνο; 
Μετά προσγειώθηκαν στην Ελλάδα –και όχι μόνο στην Αθήνα– οι low cost αεροπορικές.

 Και μαζί τους ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ζωή –που μάλιστα είναι συχνά και πολύ καλύτερη– έξω από τα στενά όρια των μεγάλων πρωτευουσών. Μετά, ανακαλύψαμε και την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι οι πρωτεύουσες είναι το λιγότερο αυθεντικό, το λιγότερο χαρακτηριστικό κομμάτι της χώρας τους –κατά βάση λόγω του κοσμοπολιτισμού τους και των διεθνών επιρροών που εδώ φτάνουν πρώτες και, κάποιες φορές, εδώ μένουν. 

Γιατί, λοιπόν, άγνωστη Γερμανία; Αφενός, για λόγους που έχουμε ξαναναφέρει: για τη χαρά της ανακάλυψης, για την αυθεντικότητα των τόπων που δε λούζονται τόσο από τα φώτα της δημοσιότητας ώστε να ξεθωριάζουν τα χρώματά τους, γιατί ωραίο το Βερολίνο, αλλά πόσες φορές να το επισκεφθείς; Αφετέρου, γιατί μπορούμε. Γιατί η TUIFly πετά απευθείας από τη Θεσσαλονίκη σε τρεις πανέμορφες γερμανικές πόλεις με χαρακτήρα και Ιστορία, με τιμές τόσο χαμηλές που δε χρειάζεται καν να ζητήσουμε άδεια από τη δουλειά –πεταγόμαστε για ένα Σαββατοκύριακο, κι αν δε μας φτάσει, πάμε και το επόμενο. 

Το σκέφτεστε ακόμα; Ρίξτε μια ματιά στο Photo Gallery, δείτε τις τιμές στο site της TUIFly και φύγαμε για… 

Αμβούργο 
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και σημαντικότερο λιμάνι της Γερμανίας κερδίζει, τα τελευταία χρόνια, τη δημοσιότητα που της έκλεβε πάντα το Βερολίνο, και παίρνει την εκδίκησή της χάρη στις υποδομές της που βελτιώνονται, τα νέα τοπόσημα που αποκτά –η Όπερά της, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγο καιρό, φημολογείται ότι θα συναγωνίζεται εκείνη του Σύδνεϋ–, την πολυπολιτισμικότητα που της χαρίζουν ολόκληρες γενιές μεταναστών και ξένοι φοιτητές, και βέβαια την υγιή οικονομία της που την καθιστά την πλουσιότερη πόλη της Γερμανίας. 

Ένα πανέμορφο λιμάνι, μια ηδονιστική… συνοικία με κόκκινα φανάρια χωρίς το τουριστικό hype του Άμστερνταμ, η Reeperbahn, οι γεμάτες ζωή «έθνικ» γειτονιές St Pauli και Schanzenviertel με τα μαγαζάκια που σερβίρουν πορτογαλική, τουρκική και ασιατική κουζίνα σε… τραπεζάκια έξω, οι τεχνητές παραλίες του ποταμού Elbe, οι upscale γειτονιές της, όπως η Blankenese, γνωστή ως η περιοχή με τα ακριβότερα ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, η νεογοτθική Speicherstadt, η απλά συγκλονιστική Alsterarkaden, με τις αναγεννησιακές στοές της να φιλοξενούν καταστήματα και χαριτωμένα café πλάι στο κανάλι και το Δημαρχείο, που θεωρείται ένα από τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης, συνθέτουν το παζλ μιας πόλης που, πολύ περισσότερο από τις αντιθέσεις της, αγαπά τη ζωή –μέρα και νύχτα, καλοκαίρι και χειμώνα, high quality και low budget. 




Άλλα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε, είναι η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, περισσότερο γνωστή ως Der Michel, η μεγαλύτερη προτεσταντική μπαρόκ εκκλησία στη Βόρεια Γερμανία, και το Πάρκο Tierpark Hagenbeck –το οποίο οι κάτοικοι του Αμβούργου θα προτιμούσαν να μην αποκαλέσετε «ζωολογικό κήπο», ευχαριστούμε για την κατανόηση– που φιλοξενεί 2.500 ζώα σε φυσικό, ανοιχτό –και αυτό είναι το σημαντικότερο– περιβάλλον, αλλά και έναν ιαπωνικό κήπο, μια ρέπλικα νεπαλέζικου ναού και μια Art-Deco πύλη. Αν έχετε παιδιά μαζί σας, θα είναι μάλλον δύσκολο να τα ξεκολλήσετε από εδώ: παιδική χαρά, άμαξες με αλογάκια και ένας μίνι ζωολογικός κήπος εγγυούνται ολοήμερη διασκέδαση μέσα στη φύση. 


Πού θα μείνετε: Για απόλυτη πολυτέλεια στο 5άστερο Atlantic Kempinski (από 91 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο), για να πάτε και το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Hotel Stern στη Reeperbahn (από 24 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο). Αν προτιμάτε κάτι ενδιάμεσο, το 4 αστέρων Gresham Carat Hotel (από 48 ευρώ το δίκλινο) είναι η καλύτερη επιλογή. 

Πού θα φάτε: Παραδοσιακή, τοπική κουζίνα –με σπεσιαλιτέ τα ψαρικά– στοFischereihafen, διεθνείς γεύσεις με έμπνευση στο Eisenstein. Για glamorous καταστάσεις, κλείστε τραπέζι ένα μήνα νωρίτερα στο υπερ-γκουρμέ Das Weisse Haus του διάσημου γερμανού σεφ Tim Mälzer. 

Ανόβερο 
Χρόνια παρεξηγημένο ως τόπος φιλοξενίας μεγάλων εμπορικών εκθέσεων όπως η παγκοσμίως διάσημη CeBit και μόνο, το Ανόβερο θα σας δώσει τη χαρά της ανακάλυψης που μόνο τα «παρεξηγημένα» μέρη προσφέρουν. Περπατώντας στον καταπράσινο Herrenhäuser Gärten θα αισθανθείτε ότι διακτινιστίκατε στις Βερσαλλίες –χωρίς τις ορδές των τουριστών και τους μικροπωλητές σουβενίρ– ενώ η παλιά πόλη, τοAltstadt που δε λείπει από καμία γερμανική πόλη που σέβεται τον εαυτό της, αποπνέει τέτοια ατμόσφαιρα εποχής που δύσκολα θα πιστέψετε ότι τα κτίριά του δεν είναι όντως μεσαιωνικά, αλλά άρτια αντίγραφα των αυθεντικών που δεν άντεξαν τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 


Τα δύο δημαρχεία του, παλαιό και νέο, είναι ίσως τα πλέον φωτογραφημένα κτίρια της πόλης, και όχι άδικα: αν και αντίγραφα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, διατηρούν κάποια κομμάτια που γλίτωσαν τους βομβαρδισμούς, και αποπνέουν αέρα εποχής, όπως και το εξίσου εντυπωσιακό Ballhof, ένα μέγαρο αρχικά κτισμένο το 17ο αιώνα. Πάρτε οπωσδήποτε το ασανσέρ για τον τρούλο του Νέου Δημαρχείου, για να θαυμάσετε την πόλη σε πανόραμα, από ύψος 98 μέτρων. Στο Alstadt επίσης θα σταθείτε για ώρα μπροστά στη γοτθική Marktkirche, αρχικά κτισμένη το 1359. 

Η Ιστορία της πόλης αποτυπώνεται κατά κύριο λόγο στα αντιπολεμικά μνημεία και τα μουσεία της, από τα οποία ξεχωρίζουν η Καμπάνα της Ειρήνης –δώρο από την αδελφοποιημένη με το Ανόβερο πόλη της Χιροσίμα, η οποία στέλνει κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου μια αποστολή για να τη χτυπήσει ακριβώς στις 8.15 το πρωί, ημέρα και ώρα βομβαρδισμού της πόλης– και το Μνημείο του Waterloo, αφιερωμένο στη μνήμη των γερμανών στρατιωτών που πολέμησαν στην τελευταία μάχη του Ναπολέοντα. Σημειώστε, επίσης, ότι πολύ κοντά στο Ανόβερο βρίσκεται ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα και εντυπωσιακότερα κάστρα της Γερμανίας, το νεογοτθικό Schloss Marienburg, επισκέψιμο καθημερινά, με 45λεπτες ξεναγήσεις να προσφέρονται ανά μισάωρο.

 

Πού θα μείνετε: Αν είστε σε mood πολυτέλειας, στο 5άστερο Kastels Hotel Luisenhof (από 104 ερώ το δίκλινο), αν ταξιδεύετε με περιορισμένο budget στο Hotel Königshof am Funkturm πολύ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (από 48 ευρώ το δίκλινο) ή στο CVJM City Hotel στο Markthalle (από 67 ευρώ το δίκλινο). 

Πού θα φάτε: Δημιουργική κουζίνα στο Basil, ισπανικά tapas στο Besitos, τοπική κουζίνα στο Biesler, ψάρια και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ στο ρομαντικό Pier 51 –κλείστε τραπέζι στη βεράντα του μερικές μέρες πριν, και φροντίστε να έρθετε γύρω στην ώρα του ηλιοβασιλέματος, για να απολαύσετε τη μοναδική θέα στο Maschsee. 

Νυρεμβέργη 
Μια πόλη με βαριά Ιστορία. Όχι όμως μια πόλη με την Ιστορία της να τη βαραίνει. Έχοντας αφήσει πίσω το σκοτεινό παρελθόν της, και ξαναχτίσει το ιστορικό της κέντρο (ναι, κι εδώ Altstadt το λένε) με κάθε ελάχιστο πετραδάκι –στην κυριολεξία– που απέμεινε από το συμμαχικό βομβαρδισμό του 1945, η Νυρεμβέργη ξαναβρήκε γρήγορα την παλιά της δόξα –εκείνη που την ήθελε ανεπίσημη πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και έδρα του στέμματος της Γερμανίας– και σήμερα απολαμβάνει τη ζωή. Με νυχτερινή ζωή που αντέχει μέχρι το ξημέρωμα και μπύρα πιο μαύρη κι από τον καφέ της. 

Όταν καταφέρετε να ξεπεράσετε τα αλλεπάλληλα hangovers που θα σας προκαλεί, θα επισκεφτείτε το σπίτι όπου έζησε από το 1509 έως το θάνατό του το 1528 ο φημισμένο γερμανός καλλιτέχνης Albrecht Dürer, το αναγεννησιακό παλιό δημαρχείο, κτισμένο το 1622, και τα μεσαιωνικά υπόγειά του, το εντυπωσιακό Όμορφο Σιντριβάνι, αρχικά κτισμένο στα τέλη του 14ου αιώνα, και στολισμένο με 40 εκλέκτορες, θρησκευτικούς ήρωες και άλλες αλληγορικές μορφές, και τη γοτθική εκκλησία Pfarrkirche Unsere Liebe Frau, έργο του Peter Parler, του ανθρώπου που άφησε κληρονομιά στην ανθρωπότητα τον Καθεδρικό της Πράγας. 


Θα χαθείτε στα σοκάκια του Altstadt, θα χαζέψετε στις υπαίθριες αγορές της Hauptmarkt, και θα γίνετε μάρτυρες της Ιστορίας της πόλης στα αμέτρητα μουσεία της, από τα οποία ξεχωρίζει το Germanisches Nationalmuseum, που θεωρείται από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας, με τις συλλογές του να καλύπτουν μια τεράστια χρονική περίοδο που ξεκινά από την προϊστορία και φτάνει μέχρι τον 20ο αιώνα, στο δικαστήριο όπου διεξήχθη η ιστορική Δίκη της Νυρεμβέργης, στο Documentationszentrum και τοReichsparteitagsgelände


Πού θα μείνετε: Στο αρτίστικ Agneshof (από 50 ευρώ το δίκλινο), στο 4άστερο art nouveau Nestor Hotel Nuernberg (από 53 ευρώ το δίκλινο) ή στο ατμοσφαιρικό Hotel Deutscher Kaiser, στην καρδιά της παλιάς πόλης (από 106 ευρώ το δίκλινο). 

Πού θα φάτε: Αυθεντικά λουκάνικα Βαυαρίας στο Bratwursthäusle, καλοψημένα κρεατικά στην ταράτσα με την πανοραμική θέα του Burgwächter και παραδοσιακή τοπική κουζίνα στο Hütt'n


Πώς θα πάτε: Απευθείας πτήση από την Αθήνα για Ανόβερο, Αμβούργο και Νυρεμβέργη δεν υπάρχει. Η καλύτερη –και οικονομικότερη– λύση είναι οι απευθείας πτήσεις της TUIFly από Θεσσαλονίκη, που ξεκινούν από 160 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.